🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания и Италия пласираха успешно облигации при по-ниска лихва

Европейските борси реагираха положително на успешните търгове

Разходи по финансирането на държавните дългове на Испания и Италия паднаха днес на проведения търг за ДЦК с различен падеж. Търсенето беше сравнително силно, което се приема за първия успешен истински тест за 2012 г. за апетита на инвеститорите към облигации на държави от еврозоната, съобщи "Ройтерс".

Италия ще плаща много по-ниска лихва

Италия ще плаща над два пъти по малки лихви по емитираните днес едногодишни облигации в сравнение със продадените преди месец. Освен това голяма подкрепа за краткосрочните италиански дългови книжа продължава да има и от Европейската централна банка.

Това спомогна доходността на 12-месечните италианска ДЦК да падне до 2.735%, при близо 6%, платени в средата на декември. Постиганата доходност е най-ниската от юни 2011 г. Рим успя да продаде 12-месечни облигации за 8.5 млрд. евро (1.5 пъти презаписване) и за 3.5 млрд. евро с падеж в края на май.

Въпреки значително по-добрите резултати, доходността по дългосрочните италиански облигации остава близо до нива, които се възприемат като неустойчиви.

Испания също подобри резултатите си

Мадрид също продължава да бъде изправен пред огромни предизвикателства и тази година. За да отговори на високите цели за бюджетния дефицит, след като не успя да ги изпълни през 2011 г., сега новото правителство намалява допълнително разходите и икономика се устремява към рецесия.

Испанското министерство на финансите, което днес емитира три емисии облигации с различен падеж, първоначално целеше да набере над 5 млрд. евро, но в последствие ги увеличи до 10 млрд. евро.

Така Мадрид продаде 3-годишни облигации на стойност 4.3 млрд. евро при доходност от 3.384%.

Подадените поръчки превишиха предлагането 1.8 пъти.

Облигации за 2.5 млрд. евро с падеж 30 април 2016 г. намериха купувач при средна доходност от 3.748 на сто, в сравнение с 4.871% при последния търг на 7 юли 2011 г. Презаписването беше 2.2 пъти.

Мадрид също така пласира ДЦК с падеж 31 октомври 2016 г., на стойност 3.2 млрд. евро с 3.912 % лихва, в сравнение с 4.848%, постигната на търга на 3 ноември 2011 г. Търсенето при тях беше 1.7 пъти над предлагането.

Подкрепа от капиталовите пазари

Европейските борси веднага отчетоха покачване след успешните търгове в Испания и Италия, като инвеститорите приеха тези резултати за сигнал за възвръщане на апетита за по рисковите активи.

Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 0.7 % към 13:40 българско време, още повече че изнесените вчера вечерта данни от Федералният резерв на САЩ показаха, че най-голямата икономика в света продължава да расте. Като фючърсите на Standard &Poors 500 се покачиха с 0,5 на сто.

Във великобритания FTSE 100 поскъпна с 0.4%, германският DAX – с 1.47%, а френският основен индекс CAC 40 добави 1.14%.

"Продажбите на дълг от Италия и Испания са важен елемент за пазара", заяви Бруно Дукро, фонд мениджър в CamGestion. "Данните на Фед потвърждават очакванията за растежа на икономиката на САЩ, което е добра новина, като пазарът търси зони за растеж."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 9

    Италия е със силна икономика и може да излезе от кашата...... пък и никой не смее да се бъзика с длъжник на 1.9 трилиона ЕВРА..... това не са Гърция или Унгария с черпака по главата....

    Нередност?
  • 2
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 5

    Като стана дума за борсите и понеже напоследък Европа се мъчи да бистри, дали е правилно да има борсова търговия (прословутите борсови спекулации и много "страшните" борсови спекуланти, които, видите ли, докарвали кризите в иначе "перфектно" управляваните от политиците държави), аз много бих се радвал някой да ми отговори на въпроса, кое е "лошото" и кое "доброто" между тези две неща:

    1) борсовите спекулации с издънили се (поради политическа неграмотност) финансови инструменти, които инструменти накрая се сриват, но по-прозорливите печелят от това (имали са късмета да заемат на борсата правилните позиции в правилния момент).

    2) лихварството, включително осъществяваното такова на най-високо държавно ниво (пласирането на ДЦК от водещите банки на съответните държави, което рано или късно води до свръх-задлъжнялост и до неконтролируеми бюджетни дефицити).

    Накратко: не е ли лихварството (даването и вземането на заеми) не по-малко лошо от борсовите спекулации (свободното търгуване по борсите)?! Не трябва ли и лихварството (примерно - издаването на дългови облигации от централните и други банки на държавите) да се облага с данък и така да се оскъпи и обезсмисли в значителна степен? Ако държавните власти се принудят да вземат по-малко заеми заради оскъпяването на тези заеми чрез налагането на данъци, то държавите много по-трудно ще достигат до ръба на банкрута и така валутите им и всичко останало ще са много по-стабилни, а "лошите" борсови спекуланти няма да могат да се възползват от слабостта на съответните финансови инструменти и да печелят от точното прогнозиране на пропадането на тези инструменти, нали? (Ако не греша, при ислямската религия лихварството беше забранено...)

    И за финал - още един много важен въпрос! Какъв процент от подготвяните от Европа данъци върху финансовите транзакции ще отива за социални дейности (помощи за безработни, общежития за бездомници и други подобни)? Защото сега като че ли управляващите ще си вземат нови и нови данъци, пак ще се ограничи достъпа (смисъла) на най-дребните играчи до глобалните борси (новите данъци ще оскъпят и обезсмислят тъкмо стартиращото участие на глобалните пазари на по-несъстоятелните, по-масови хора), но парите пак няма да отиват в масова полза (по-изразени и пълноценни социални програми), ами ще продължат да потъват в джобовете на най-приближените до управляващите финансови институции и свръх-богати собственици на гигантски компании ("твърде големи, за да бъдат оставени да фалират")?

    ------------------------------------------------------
    Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

    http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

    И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпо чв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    Нередност?
  • 3
    haralampi avatar :-|
    haralampi

    доходността по ДЦК със срок до три години пада, защото ЕЦБ кредитира банките за три години - нещо като болкоуспокояващо за пациент, на който трябва да се направи спешна и сложна операция (дано само пациентът не си помисли, че е излекуван)

    Нередност?
  • 4
    marsupial avatar :-?
    melchett

    не разбрах, обаче, това със компенсацията от ЕЦБ или без?

    Нередност?
Нов коментар