🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-20 може да отпусне до 2 трлн. долара за решаване на дълговите кризи

Световните лидери искат първо да видят воля за действие в Европа

Финансовият министър на Япония Джун Азуми (вдясно) коментира пред управителя на МВФ Кристин Лагард, че страната му е готова да допълни ресурсите на МВФ веднага след като види, че и Европа се е задействала.
Финансовият министър на Япония Джун Азуми (вдясно) коментира пред управителя на МВФ Кристин Лагард, че страната му е готова да допълни ресурсите на МВФ веднага след като види, че и Европа се е задействала.
Финансовият министър на Япония Джун Азуми (вдясно) коментира пред управителя на МВФ Кристин Лагард, че страната му е готова да допълни ресурсите на МВФ веднага след като види, че и Европа се е задействала.    ©  Tomas Bravo
Финансовият министър на Япония Джун Азуми (вдясно) коментира пред управителя на МВФ Кристин Лагард, че страната му е готова да допълни ресурсите на МВФ веднага след като види, че и Европа се е задействала.    ©  Tomas Bravo
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водещите 20 световни икономики опитват да договорят нов спасителен пакет от 2 трлн. долара, с който да помогнат за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, съобщава Reuters. Срещата започна вчера в Мексико, а по-късно днес се очакват подробности за решенията на световните лидери. Целта на срещата е да гарантира, че проблемите в Европа няма да се разрпространят и така да заплашат глобалното възстановяване на икономиката.

Германските представители вече обявиха, че ще съобщят по-късно през март дали ще подсилят Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – нещо, за което останалите страни от Г-20 казват, че е особено важно, преди да увеличават ресурсите, които предоставят на Международния валутен фонд (МВФ).

Двете действия са част от усилията на държавите от  Г-20 да ангажират значителни средства или "защитна стена" до април, когато лидерите им се събират отново, за да убедят пазарите, че дълговата криза върви към разрешаване.

Това е и най-значителният ангажимент на водещите световни икономики, след като в края на 2008 г. съгласуваха финансова подкрепа от 1 трлн. долара за преодоляване на световната финансова криза.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, коментира, че през март ще бъде поставена на обсъждане адекватността на защитната стена за региона. Въпросът ще бъде дискутиран по време на срещата на правителствените ръководители на ЕС в Брюксел през следващата седмица.

"Март продължава 31 дни и през тях ще проверим дали рамките на вече договорения Европейски стабилизационен механизъм са достатъчни или не", коментира Шойбле.

Евентуално съгласие Европейският съюз да обедини временните и постоянните си инструменти за преодоляване на дълговата криза може да консолидира 1 трлн. щатски долара. Това ще стимулира останалите държави от Г-20 да приемат призива на МВФ да получи до 600 млрд. долара, с които да помага на затруднените държави в допълнение към предоставените му в момента 358 млрд. долара.

Ако всички тези намерения се изпълнят, 20-те водещи световни икономики ще могат да осигурят общо 1.95 трлн. долара за преодоляване на дълговата криза.

Това обаче няма да стане преди Франция, Германия и другите големи европейски икономики да се съгласят за общи действия и за това в комюнике за разговорите на Г-20 се казва, че няма срок пред активирането на спасителния план.

"За да успокоим пазарите трябва да разполагаме с достатъчно голяма базука", коментира от Мексико европейският секретар по икономически и монетарни въпроси Оли Рен.

Финансовият министър на Япония Джун Азуми коментира, че страната му е готова да допълни ресурсите на МВФ веднага след като види, че и Европа се е задействала.

"Очаквам дебатът за увеличаване кредитния капацитет на МВФ да приключи през април, когато се събираме отново", каза японският финансов министър.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 9
    • + 3

    Това обаче няма да стане преди Франция, Германия и другите големи европейски икономики да се съгласят за общи действия и за това в комюнике за разговорите на Г-20 се казва, че няма срок пред активирането на спасителния план.....да бяхте написали НАПРАВО право в очи че ГЕРМАНИЯ се дърпа и не ще повече пари да дава. Искам да попитам-КАКВО НАПРАВИ досега Германия за решаване на кризата? Какво??????? Не за предотвратяване на нова криза в необозримо бъдеще а за решаване на настоящата, за спасяване на перфиерията и на растежа! Н И щ О!

    Нередност?
  • 2
    veli26 avatar :-P
    Вели
    • - 1
    • + 11

    Те и до днеса гръците си говорят, че кризата им е страшна и че за излизането от нея трябва германците да се захванат здраво да работят...

    Нередност?
  • 3
    vloti avatar :-(
    vloti
    • - 1
    • + 6

    Да ни дадат половин процент от тази сума , къд 10 млрд. долара да си попълним резерва , че от мухобойковия популизъм намаля от от януари 2009 до този януари с 5 млрд лева и ще се стопи напълно скоро.

    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-|
    dreamer

    От година на година фондове за спасяване на ЕЗ се увеличават и ефект засега не се усеща. Щом вече дъвчат 2 трлн. долара вероятно и 4 трлн. няма да стигнат. Просто икономическата дупка, в която политиците са напъхали ЕЗ от политическа лакомия е по-дълбока от това. В някои ЕЗ-държави все още продължават да раздават 13-та заплата.

    Нередност?
Нов коментар