🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще следи изкъсо рекапитализацията на гръцките банки

Безпрецедентният акт показва, че този път "тройката" е решена да затегне контрола над Атина

ЕЦБ ще следи отблизо рекапитализацията на груцката банкова система, за която ще отдели 100 млрд. евро.
ЕЦБ ще следи отблизо рекапитализацията на груцката банкова система, за която ще отдели 100 млрд. евро.
ЕЦБ ще следи отблизо рекапитализацията на груцката банкова система, за която ще отдели 100 млрд. евро.    ©  Reuters
ЕЦБ ще следи отблизо рекапитализацията на груцката банкова система, за която ще отдели 100 млрд. евро.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще участва в контрола над фонда за рекапитализиране на гръцките банки, съобщава Reuters. Тази безпрецедентна стъпка показва колко силно са затегнати юздите на Атина от страна на Европа, отбелязва агенцията. В свое правно становище относно законопроекта за Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund – HFSF), който е финансиран от Европейския съюз и Международния валутен фонд, ЕЦБ разкрива, че ще стане негов наблюдател и ще има представител на заседанията му.

Това е първият случай, в който ЕЦБ поема такава роля в органа за рекапитализация на национална банка. ЕЦБ не предприе подобен ход след спасяването на Ирландия или Португалия, което подчертава решимостта на останалите страни от еврозоната да гарантират, че плановете за реформи в Гърция няма да излязат извън пистата. ЕЦБ има повишен интерес към банковата система в южната ни съседка, тъй като отпуска около 100 млрд. евро за рефинансирането й. Гръцките финансови институции имат съществено присъствие и на българския пазар чрез няколко дъщерни банки и клонове - Alpha bank, Пощенска банка, ОББ, Emporiki Bank и Piraeus bank.

ЕЦБ, заедно с Европейската комисия и МВФ, съставлява т. нар. "тройка", която управлява спасителните операции в еврозоната. Тройката ще открие постоянно представителство в Гърция, за да държи под око напредъка по намаляването на държавния дълг и провеждането на структурните реформи. В своето становище за HFSF, Европейската централна банка също така призовава да й бъде даден глас в прякото управление на фонда. "ЕЦБ предполага, че законопроектът за HFSF би могъл да предостави място за неин предствител в комисията, заедно с този на Европейската комисия", пише в документа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell

    Очакваме скоро,оценка на " експаримента".

    Нередност?
Нов коментар