🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи бивш държавен лидер отива на съд заради кризата

Исландският експремиер Гейр Хорде нарече обвиненията "политическо преследване"

Бившият исландски премиер Гейр Хорде    ©  AP
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият исландски премиер Гейр Хорде днес беше изправен пред съда, като така той стана първият световен ръководител, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения във връзка с финансовата криза от 2008 г., оставила света на ръба на финансов безпорядък, информира Асошиейтед прес.

Хорде стана символ на икономиката от вида балон, обещаващ забогатяване за исландците, които изгубиха работата и дома си, след като трите най-големи банки в страната фалираха, предизвиквайки рязко поевтиняване на валутата с около 80%, скок на инфлацията и безработицата. Той е обвинен в нехайство при неуспешните опити да предотврати спукването на финансовия балон, от което малката островна страна все още се бори да изплува.

Кризата беше толкова дълбока, че правителството на страната разглеждаше варианти дори да платежната единица в страната да стане еврото, долара или норвежката крона. С финансовата помощ от 10 млрд. долара от МВФ и съседните страни беше избегната пълната икономическа катастрофа.

Освен това заради краха на банковата система в страната пострадаха и около 350 хил. граждани на Великобритания и Холандия, които има депозити в местните банки. А въпросът за компенсацията още така и не е решен.

Бившият премиер отхвърли обвиненията, наричайки ги "политическо преследване" и настоявайки, че ще бъде оправдан, когато се яви в Ландсдомур - специален съд, свикан за първи път в историята на Исландия, за да го съди. Правни експерти твърдят, че той има големи шансове да надвие обвиненията заради силния си юридически екип, нарастващото съчувствие към политик, носещ сам вината на плещите си, и структурата на съда - чиито основни са положени през 1905 г. - тъй като се позволява на законодател, а не на юристи да повдигат обвиненията.

Непосредствено след финансовия крах в Исландия, когато безработицата и инфлацията стремително нараснаха, мнозина се опитаха да припишат някому вината за безпорядъка в страната с 330 хил. души население. Вълна от обществени протести свали Хорде от власт през 2009 г.

Не се признава за виновен

Бившият исландски премиер Гейр Хорде отрече всички обвинения, че е отговорен за финансовия срив през 2008 година, окачествявайки ги като неоснователни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 60-годишният Хорде насочи вниманието на специалния съд върху факта, че "за пръв път има  възможност" да се изкаже по случая.

Хорде, който навремето оглавяваше управляващата от средата на 2006 г. дясна Партия на независимостта, е един от четиримата политици, посочени за отговорни в експертен доклад

от 2010 г. за исландската финансова криза и срива на банковата система. През септември 2010 г.  парламентът реши, че той единствен трябва да бъде съден за кризата, включително за фалита на банка Icesave, превърнала се в основата на ожесточен дипломатически спор между Рейкявик от една страна и Лондон и Хага от друга.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vagabond66 avatar :-P
    vagabond66
    • - 4
    • + 14

    -Браво ! Днеска в Исландия, а от утре дано да се започне и по други географски ширини същата процедура. Да се надяваме, че и наистина ще се завърши с осъдителна ефективна присъда--затвор!

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • - 2
    • + 13

    Крайно време е тези самодоволни психопати, наричащи себе си политици, да започнат да носят материална и наказателна отговорност.
    Щото и аз мога да нося цялата политическата отговорност от 681г. до днес, а да се въргалям в протекционизъм, кражби и всякаква злоупотреба с власт.

    Нередност?
  • 3
    latinka_ avatar :-?
    latinka_
    • - 12
    • + 8

    А нашият първи Костов , кога ще видим го безмостов?Ще гръмне скоро лют скандал, кой в пазвите на Костов се е крил, а всъщност голям дебил е бил.За днешното ни положение най-виновно е синьото ни управление!

    Нередност?
  • 4
    mak avatar :-|
    mak
    • + 11

    Време е политическата безотговорност да бъде санкционирана.Сега въпреки че партиите са лидерски се крият зад колективните решения на партиите. Всички знаем че вина за всичко случило се по време на социализма носи БКП. Това беше закрепено конституционно. Сега партиите макар и лидерски отговорност не носи никой. Затова че не се правят реформи ,че фискалния резерв е похарчен за 3 години и е станал от 8 милярда на 4. Затова че ще похарчат и сребърния фонд. Затова че икономиката ни има спад и ще навлезем в рецесия през 2013 г.,затова че не се индексират вече трета година пенсиите съобразно инфлацията,затова че нестана ясно каква е антикрисизсната програма и какво се реализира от нея,затова че няма никаква стратегия за развитие на различните отрасли в икономиката и т.н. Кой ще носи отговорност за това.

    Нередност?
  • 5
    naturebox avatar :-|
    nature_box
    • + 6

    "На мартенския референдум през 2010 година 93% гласуват срещу изплащането на дълговете. МВФ незабавно спира кредитирането"

    "Исландците обаче не спират дотук: решават да приемат нова конституция, която да освободи страната от властта на международните финанси и виртуалните пари."

    Капитал напишете нещо и по тази тема. Никой не споменава тези факти.

    Цитатите са от този линк http://www.sofiapost.net/2012/01/precedent-island/

    Нередност?
  • 6
    georgi4141 avatar :-|
    georgi4141

    As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted involuntary in my sinuses with something like hearing apparatus (visible on MRI), that transmits on a particular frequency wireless network (TETRA, commersial) and allows mind control. It is connected to the nerves.

    There was an attempt to be bribed and threatened as ECB and the European Commission refuse to reply my complaints. The idea is that western capital should be supported by regulators in banking and telecommunication as well as create a housing, credit and equity bubble with the knowledge and participation of the Central Bankers, which cost the country no less than 20 billions! Many of the Central Bankers studied at Soros CEU, who is thus related with ECB and EC. This is an obvious connection of ECB with particular capitalists so one should know what is the transparency and th e accountability of ECB? Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.
    Involved "people" here: http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 7
    ldyyt avatar :-|
    ldyyt
    • + 3

    Дано същите съдебни процедури се задействат и в България.

    Нередност?
Нов коментар