🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Външната търговия на Германия достигна рекордни нива

Франция е успяла да свие търговският си дефицит до 5.7 млрд. евро

Данните за външната търговия подчертават устойчивостта както на германската икономика, така и на пазарите извън еврозоната
Данните за външната търговия подчертават устойчивостта както на германската икономика, така и на пазарите извън еврозоната
Данните за външната търговия подчертават устойчивостта както на германската икономика, така и на пазарите извън еврозоната    ©  Reuters
Данните за външната търговия подчертават устойчивостта както на германската икономика, така и на пазарите извън еврозоната    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският внос и износ са се увеличили до рекордни месечни нива през март, показват последните статистически данни. Това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа се справя по-добре от останалите с кризата и може да избегне изпадането в рецесия, отбелязва Reuters. Сезонно изгладените данни показват 0.9% ръст на износа и 1.2% увеличение на вноса през март. Стойността на износа е достигнала 91.8 млрд. евро, а на вноса – 78.1 млрд., като и двете цифри са исторически рекорди.

"Германският износ се показа удивително силни резултати през първото тримесечие. Добрият бизнес в чужбина компенсира напълно намаляващото търсене в страните от еврозоната. Изглежда германската икономика ще избегне рецесията, като през първото тримесечие БВП може да отбележи застой или дори много слабо повишение", коментира Кристиан Шулц от Berenberg Bank.

Германия, която отговаря за почти 40% от износа на еврозоната, се възстанови по-бързо от останалите от финансовата криза от 2008-2009 г. и успява да запази позициите си на фона на избухналата впоследствие дългова криза. Рекордните данни за външната търговия последваха скок в индустриалните поръчки и производство през март. Резултатите надвишават очакванията на икономистите и подчертават устойчивостта както на германската икономика, така и на пазарите извън еврозоната.

Германският износ към страните извън Европейския съюз се е увеличил с 6.1% в сравнение с март миналата година. Същевременно търсенето на германски стоки в другите страни от еврозоната е спаднало с 3.6%. Търговският излишък на страната е 13.7 млрд. евро и остава непроменен спрямо ревизираните данни за февруари.

Добри данни за търговския баланс на Франция

Втората по големина икономика в Европа – Франция, също отбелязва подобрение на външнотърговския си баланс. Търговският дефицит на страната е спаднал до 5.7 млрд. евро през март от 6.3 млрд. през февруари. Вносът се е понижил с 2.6% на месечна база до 42.2 млрд. евро, докато износът е спаднал с 1.5% до 36.5 млрд. евро. Подобрението се дължи най-вече на спадналия внос на енергийни ресурси, което компенсира намаления износ.

Според данните на френската митническа агенция износът на индустриални стоки е спаднал, след като започна годината с по-високо темпо. Особено засегнат е експортът на електроника и компютърни части, автомобили и метали. Износът към страните от Северна Европа и Германия се е увеличил, но е спаднал към средиземноморските държави, които са най-засегнати от кризата. През 2011 г. Франция отчете най-големия си годишен външнотърговски дефицит – 70.4 млрд. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • + 1

    Exportweltmeister!

    Нередност?
Нов коментар