Фирми и битови потребители ще купуват по-скъп ток

Промените бяха гласувани на второ четене в парламентарната енергийна комисия

Разходите на част от компаниите за ток ще нараснат,  тъй като те ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не както сега по регулирани, определени от ДКЕВР.
Разходите на част от компаниите за ток ще нараснат,  тъй като те ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не както сега по регулирани, определени от ДКЕВР.
Разходите на част от компаниите за ток ще нараснат, тъй като те ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не както сега по регулирани, определени от ДКЕВР.    ©  Анелия Николова
Разходите на част от компаниите за ток ще нараснат, тъй като те ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не както сега по регулирани, определени от ДКЕВР.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фирмите и битовите потребители, които ползват електроенергия средно напрежение, вече ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не от регулирания пазар. Това реши комисията по икономика, енергетика и туризъм в парламента с гласуваните вчера на второ четене промени в Закона за енергетиката. По време на дебата в залата обаче липсваха представители на опозицията, които да взетмат отношение по гласуваните текстове. Така повечето от предложенията бяха гласувани без дебати с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Нови разходи

Промяната ще засегне основно фирмите, които се нуждаят от повече електроенергия, заради което ползват средно, а не ниско напрежение. Това включва МОЛ-ове, складове, компании от преработващата промишленост и други. С приетите поправки техните разходи за ток ще нараснат, тъй като те ще трябва да я купуват по свободно договорени цени, а не както сега по регулирани, определени от ДКЕВР.

Освен това фирмите най-вероятно ще трябва да си наемат енергиен мениджър, който да следи какви са нуждите им и да закупуват точно толкова количество електроенрегия. Това е необходимо, защото ако бъде купена повече или по-малко енергия, разликата трябва да бъде компенсирана по цени за излишък или недостиг, което допълнително ще натовари разходите на дружествата. Досега на регулираня пазар, на който цените се определят от енергийния регулатор, освен гражданите, бяха и фирмите с годишен оборот от 19.5 млн. лв. и персонал до 50 души.  

Междинен вариант?

Като междинен вариант, който да облекчи излизането на потребоителите от квотата на регулирания пазар, поправките предвиждат въвеждането на доставчик от последна инстанция. Той ще трябва да доставя електроенергия на потребителите до тяхното излизане на свободния пазар. Цената, по която този обществен доставичк ще продава електроенергията, отново ще се определя от ДКЕВР по специална методика.

Точно поради тази причина от Европейската комисия направи забележка на България, тъй като така се възпрепяства либерализацията на пазара каквато е идеята на поправките. В тази връзка зам. председателят на икономическата комисия Деян Червенкондев беше коментрал пред "Капитал Daily", че ще бъде въведена мярка потребителите само временно да се възползват от услугите на този доставчик. В закона обаче никъде не е предвиден срок, в който те да трябва да излязат на свободния пазар, което реално не ги задължава да го направят.

Независим регулатор?

Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха множестото предложения на опозицията енерегийният регуалтор ДКЕВР да се избира от Нардобото събрание вместо от Министерски съвет, с което да се гарантира неговата независимот. Това беше  единственото предложение, по което имаше дебат, тъй като според депутата Иван Иванов от ДСБ точно в тази връзка е била една от критиките на Брюксел към закона. Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обаче обясни, че в повечето страни в Европа регулаторът се избира от правителството, а в някой дори еднолично от министъра, което дава основания българският модел да не бъде променян.

С поправките обаче се разреши на ДКЕВР да определя подзаконови нормативни актове, без те да бъдат одобрявани от Министерски съвет, както е в момента. Това според председателя на комисията Ангел Семерджиев ще направи много по-бърза дейността на ДКЕВР по изготвянето на допълнителните наредби и правила, които засягат енергийния пазар. Освен това регулаторът ще може много по-бързо да променя общи условия на договорите между поитребителите и доставчиците на услуги, които сав ущърб на първите. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на Мартин Димитров бюджетът на ДКЕВР да бъде самостоятелен, а не както досега се определя от Министерски съвет.

Цената за пренос

Цените за пренос на природен газ през българска територия ще се определят чрез специална методика на ДКЕВР. Това означава, че те няма да бъдат регулирани, а ще могат да варират в определени граници. Тази възможност ще се прилага само за газопроводи, които преминат през повече от една страна, като "Набуко" и "Южен поток", обясни Семерджиев.

Първоначално в поправките това уточнение не беше направено, което щеше да даде възможност на ДКЕВР да регулира цените за пренос на тези проекти. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков обаче обясни, че това напълно ще блокира пазара и ще е против споразуменията подписани за изграждането на двата газопровода през наша територия. Така по негово предложение беше направена корекция в текстовете.

Гласуването на поправките в закона за енергетиката ще продължи и в следващите два дни, след което трябва да бъде приет и в Пленарна зала. Така България ще избегне наказателната процедура от Брюксел заради липсата на мерки, които да осигурят по-голяма либерализация на енергийния пазар в страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tel_112 avatar :-|
    Мазен чех
    • - 1
    • + 13

    А може и просто да престанат да купуват ток, а да си го произвеждат сами щото на енергийното клонче бая маймуняк се накачи.

    Нередност?
  • 2
    clutch avatar :-?
    clutch
    • + 5

    Пътя към ада е постлан с добри намерения.
    Защо ли ми се чини, че се готви още един механизъм, чрез който да се изнудват компаниите?
    Не случайно бяха направени рокадите в ДКЕВР, БЕХ, НЕК....
    А като отварят толкова пазара на ел.енергия, защо не разрешат и закупуването на такава от чужбина, от други европейски страни, а?
    Изнудвачи недни, изкуствено се създават спънки пред и без това едва крепящият се бизнес.

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 1

    Няма друг начин, ще се наложи сами да си произвеждаме тока, то от многото регулации и регулатори цената хептен ще се размъти (нагоре), а това е повече от сигурен знак, че ще го отнесем всички ние.

    Нередност?
Нов коментар