🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европарламентът одобри данъка "Тобин"

Засега девет страни в ЕС подкрепят данъка върху финансовите трансакции

Брюксел засега неуспешно се опитва да въведе данъка върху финансовите трансакции.
Брюксел засега неуспешно се опитва да въведе данъка върху финансовите трансакции.
Брюксел засега неуспешно се опитва да въведе данъка върху финансовите трансакции.    ©  Reuters
Брюксел засега неуспешно се опитва да въведе данъка върху финансовите трансакции.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският парламент (ЕП) одобри днес с много голямо мнозинство становище за създаването на данък върху финансовите трансакции (FTT), надявайки се така да изпрати "силен сигнал" до страните от Европейския съюз (ЕС), които се противопоставят, предаде БТА, като се позовава на Франс прес.

Проектът на Европейската комисия (ЕК) предвижда въвеждане на FTT, известен още като Тобин такс или данък Робин Худ, в целия евросъюз, като той ще бъде 0.1% при сделки с акции и облигации и 0.01 на сто за другите финансови продукти. Законодателното предложение на Брюксел беше представено в края на 2011 г. Според последното проучване на Евробарометър 66% от гражданите на евросъюза подкрепят подобен данък, припомнят от мисията на Европарламента в София.

ЕП подкрепя предложението на Европейската комисия до 31 декември 2013 г. страните от ЕС да приемат необходимите закони и на 31 декември 2014 г. данъкът да влезе в сила.

От този данък ще бъдат освободени сделки, извършени на първичния пазар (т.е. закупуване на ценни книжа от емитента, когато тези ценни книжа се предлагат за първи път на пазара). Като така ще се гарантира, че инвестициите в реалната икономика няма да бъдат облагани.

Засега девет страни, сред които Германия и Франция, подкрепят въвеждането на такъв данък. Други обаче, сред които Великобритания, са против, тъй като се опасяват, че това може да насърчи преместването на финансови дейности.

FTT ще бъде въведен, дори ако не всички европейски страни са съгласни, заяви Европейският парламент в приетата днес резолюция. В нея е записано, че "ако не е възможно да се въведе такъв данък, като начало трябва да се предвиди засилено сътрудничество" сред държавите, които искат да подкрепят схемата.

Според сегашните правила решенията в ЕС за данъците трябва да се взимат с единодушие. Правителствени източници в Париж посочват, че президентът Франсоа Оланд възнамерява да настоява да FTT дори и без пълно съгласие в ЕС.

Пречи или помага

В документ на Европейската комисия, до който ДПА е получил достъп преди дискусиите, се посочва, че данъкът ще свие европейската икономика по-малко от очакваното и може да насърчи растежа, ако постъпленията се реинвестират успешно. Миналата година Брюксел изчисли, че данъкът ще предизвика 0.53 процентни пункта загуба на БВП до 2050 г. В преразгледаната оценка обаче вече става въпрос за понижение на БВП само с 0.28 процентни пункта. В същото време въвеждането на FTT ще донесе постъпления от 57 млрд. евро годишно.

"Данъкът върху финансовите сделки е неразделен елемент от изхода от кризата. Той ще доведе до по-справедливо разпределение на тежестта ѝ. Новият данък няма да причини изместване на финансовата активност извън ЕС, тъй като разходите за това ще бъдат по-високи от неговото плащане", каза от своя страна докладчикът Ани Подимата от Гърция.

По‑широк обхват

Със становището си Европейският парламент добави към предложението на Брюксел допълнителен "принцип за място на емитиране", според който финансовите институции, разположени извън зоната на FTT, също ще бъдат задължени да плащат данък, в случай че търгуват ценни книжа, които първоначално са издадени в рамките на зоната.

Така например сделки с акции на компанията "Siemens", първоначално издаден в Германия и търгувани между финансови институции, базирани съответно в Хонконг и САЩ, ще бъдат обект на новия данък. Според Брюксел подобни транзакции биха попаднали извън обхвата на данъка, тъй като се осъществяват финансови институции, намиращи се извън зоната на FTT.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 2

    Въртим-сучем: ФЕДЕРАЛИЗИРАМЕ СЕ!

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 2

    След "изнасянето" на заводите (заедно с работните места), сега да очакваме ли и "износ" на емитенти (заедно с печалбите им) към азиатски борси?
    Нещо не вярвам, че "... Новият данък няма да причини изместване на финансовата активност извън ЕС, тъй като разходите за това ще бъдат по-високи от неговото плащане", каза от своя страна докладчикът Ани Подимата от Гърция." Все пак, нали някой ще загуби едни "... постъпления от 57 млрд. евро годишно" от този данък.

    Нередност?
Нов коментар