🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът промени забраната за шистовия газ

С поправката отпадна ограничението наложено и върху конвенционалния добив на нефт и газ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проучванията и добивът на конвенционален газ в България отново ще бъдат възобновени, след като парламентът днес гласува промените в мораториума за шистов газ. От текста отпадна ограничението да се сондира с налягане над 20 атмосфери, което реално означава на дълбочина над 200 метра. Това определение в текста, който беше приет на 18 януари под натиска на екоорганизациите, реално блокира всички проучвания и добив на нефт и газ в страната. Причината е, че сондаж на такава малка дълбочина е безпредметен и с него не би могло да се добива дори вода. Срещу това ограничение се обявиха и цялата академична общност в България.

БСП и "Атака" - против

Промяната в мораториума обаче предизвика разгорещен дебат в парламента. Депутатите от "Коалиция за България" и "Атака" се обявиха против тази промяна.

"Сигурно сте чели Джек Лондон и си спомняте как се надбягваха едни хора с едни кучешки впрягове, за да забият първи колчетата? Цялото това бягане и цялата тази промяна е именно за това – едни фирми да "забият колчетата" за добива, който ще се случва след известен период от време. Кажете просто фирмите тук, за да престанем с този цирк", коментира Румен Овчаров от БСП.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък изрази опасенията си, че днешното решението може да бъде изтълкувано като разрешение за добив на шистов газ. Той предложи да се изработи цялостен закон за добив и притежание на всички природни български богатства. "За мен е еднакво недопустимо "Газпром" или "Шеврон" да диктуват цени на нещо, което се добива в България", заяви Сидеров.

Защо се прави промяната

"Да забраниш добив на национален ресурс е антибългарска политика, каза депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той предположи, че с позицията си социалистите за пореден път искат да се харесат на Москва.

От ГЕРБ обаче защитиха промяната в мораториума с това, че с нея отпада само ограничението за сондаж над 20 бара и същевременно нейният обхват се разширява. "Едната промяна е, че разшириха обхвата на забраната на използването на метода на хидравлично разбиване, фракинг и останалите наименования, като включиха и забрана - това да се прави в пясъчници, във варовици, във въглищни пластове. Това реално разшири този мораториум, който имаме върху забраната за проучване и добив на шистов газ.

Второто, което Народното събрание направи, е да махне една думичка – "20 бара налягане", което съществуваше в точка първа, и което не позволяваше на нито една компания в България, без значение дали е българска или извън страната, да прави проучвателни и производствени сондажи за газ", добави министър Добрев.

"Местният газ е с 40 процента по-евтин. В днешното решение са приети всички съображения и претенции на екоорганизациите, както и предложенията на опозиция. България може да бъде енергийно независима само ако има местен добив", зашити предложението енергийният министър Делян Добрев.

"Какво имате против шистовия газ, който би се добивал по конвенционална технология, остава впечатление, че искате да бъдем изцяло енергийно зависими от една тръба, от един начин на добиване", отговори на критиките на опозицията и председателят на временната комисия, изготвила доклада, Диан Червенкондев.

Същевременно гражданските организации останаха доволни от решението на парламента. Мариана Христова от Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива в България на шистов газ по метода на хидравличното разбиване заяви, че текстът, който сега е приет, е консенсусен и приемлив. Тя обаче посочи, че се надява да бъде изготвен специален закон за забрана на шистовия газ.

88 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mirkoni avatar :-@
    Миркони
    • - 19
    • + 21

    Г-н Иванов, "антибългарска политика" е да подарявате българските богатства на чужди фирми чрез крайно изгодните за тях концесионни договори!

    Нередност?
  • 2
    desi_li avatar :-|
    desi_li
    • - 1
    • + 7

    Някак го очаквах...

    Нередност?
  • 3
    galinr avatar :-|
    galinr
    • - 8
    • + 12

    Обичат да се гаврят с народната воля.

    Нередност?
  • 4
    mak avatar :-|
    mak
    • - 3
    • + 13

    Всичко в нашата държава е сутрин едно ,след обяд друго.Как да вярвам, че управляващите знаят какво правят.

    Нередност?
  • 5
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 17

    Щом новият мораториум се ползва с одобрението на екоорганизациите, защо беше нужно да се налага един краен мораториум преди месеци, който сега да се либерализира? Това не говори добре за управляващите, които бързаха да успокоят огромното напрежение върху себе си и които сега тихо въвеждат нови промени; но не говори добре и за обществото, което също беше нетърпеливо и което тогава можеше да бъде задоволено само с крайни закони и правила.

    Нередност?
  • 6
    nigmand avatar :-|
    Елена Ангелова
    • - 5
    • + 2

    Много сме изненадани като се има пред вид чий възпитаник е господин министъра и чие лоби представлява.Саркастично. Имаше хубав филм - една предизвестена смърт. Та и наща с шистовия гъз е ясна.

    Нередност?
  • 7
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 4
    • + 14

    Капитал, не сте ясни. Ще може ли да дадете точният текст на променената точка първа за да мога да дам коментар като специалист.

    Участвах в едно от заседанията на парламентарната комисия и много ясно им обясних, че има разлика между хидравличният разрив на пласта при конвенционалният добив и при добива на газ от шисти. Като физически принцип са еднакви /създаване и разширяване на пукнатини/ но като технологични параметри ЗНАЧИТЕЛНО се различават главно защото скалите в които това се прави са различни като механични свойства и проницаемост. В резултат на това хидравличният разрив при конвенционален добив се прави с много /200-300 пъти може и още по-малко/ обем вода и при много по-ниски налягания. Попитах еколозите ако са против и конвенционалният добив защо протестите им и по света и тук бяха само против газа от шисти, защо не протестират и против конвенционалният добив където технологията хидравличен разрив се прилага отдавна? Не ми отговориха.

    Предложих им ясно да бъдат разграничени тези две области за да не се спира конвенционалният добив и представителката на еко-протестиращите се съгласи. Сега от написаното от вас излиза, че напротив мораториума се разширява и върху пясъчници, въглища и т.н. А конвенционалният газ е именно в пясъчници и там тази технология се прилага отдавна.

    Ако се забрани изцяло хидравличният разрив на скалите а не само при шистите това означава следното:

    1. Силно се намалява ефективността на съществуващият добив на газ от конвенционални месторождения защото чрез хидравличен разрив при тях се увеличава проницаемостта на скалите съответно добива и степента на извличане на газа. Наричаме го стимулиране на пласта. При тези условия в преобладаващата част от месторожденията добива става неизгоден или много по-скъп защото дебита силно се намалява и голяма част от газа остава в пласта. Представителите на Дайрект Петролеум /обикновен газ не от шисти/ заявиха, че при тези условия ще напуснат и искат обезщетение за направените досега разходи.

    2. Блокира се добива на газ от Черно море където се очакват големи залежи или най-малкото значителна част от този газ няма да може да бъде извлечен без тази технология. Десетки милиарди лева ще останат на неизвадени на дъното на морето заради неграмотни искания. Това означава, че големите международни компании много ще се замислят дали да дойдат при нас.

    3. Силно се усложнява увеличаването на капацитета на Чирен. Вместо с хидравличен разрив да увеличим проницаемостта на скалите ще трябва да се сондират много повече сондажи гъсто един до друг за да постигнем необходимият капацитет.

    4. Не може да се извършва дегазификация на въглищните мини от наличният във въглищата газ гризу което става именно с напукване на въглищата с вода под налягане. Т.е. не трябва да има въглищни мини защото има опасност от взривове.

    5. Забранява се хидроизолациите на тунели, шахти и др. където също се прилага тази технология.
    Прокарват се сондажи, скалата се напуква с вода под налягане и в пукнатините се нагнетява цимент под налягане за да се създаде изолационна завеса.

    6. Забранява се укрепването на неустойчиви скали в строителството, също и при язовирните стени където технологията е като при изолационните завеси но цимента служи да повиши носещата способност.

    Както виждате, дума не казах за толкова омразните шисти. Щом толкова ги мразят и има кои да ги слушат да си ги забранят но защо пречат на толкова други области?


    Нередност?
  • 8
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 8
    • + 5

    Абе тия май се готвят за геи парада, щастливи и тръпнещи водени от маса Уорлик.

    Нередност?
  • 9
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • - 2
    • + 8

    Приетото решение де факто разширява забраната за прилагането на фракинга като метод за увеличаване на добива от конвенционален газ и нефт като по този начин ще откаже бъдещи инвеститори в този сектор. Правителството работи за ВЕИ и чужди интереси които са против разработването на газовите ни находища, екориториката е само димна завеса.
    А изказванията на Д.Добрев и Д.Червенокондев са пълни глупости.

    Нередност?
  • 10
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#7] от "Fred":

    Забравяш да добавиш необходимостта от организиране на дренажна пукнатинна мрежа за бързо загробване на отпадни води и СО2. В нашите формации, на искуемата дълбочина, няма как да стават нормално тези процеси и в режимно време... Пълно затлачване на технологията поради тъпотиите на зелените еуглени! Депутати и правителство - стават само да садят картофи! Превръщаме се в резерват на технологични таласъми...

    Нередност?
Нов коментар