Нов чужд акционер ще размразява проект за добив на газ в Северна България

Разработването на блоковете от Horizon Petroleum беше блокирано от мораториума върху фракинга, сега ще се използва конвенционална технология

Предишни тестове са показали, че от двата блока може да се добиват около 28 хил. куб.м природен газ на ден
Предишни тестове са показали, че от двата блока може да се добиват около 28 хил. куб.м природен газ на ден
Предишни тестове са показали, че от двата блока може да се добиват около 28 хил. куб.м природен газ на ден    ©  VASILY FEDOSENKO
Предишни тестове са показали, че от двата блока може да се добиват около 28 хил. куб.м природен газ на ден    ©  VASILY FEDOSENKO
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Група за научни изследвания и сервиз" държи правата за проучване в блоковете "Градище" и "Килифарево", които се намират в областите Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Четири години след като мораториумът върху фракинга блокира проучванията за газ в два блока в Северна България, проектите са на път да бъдат размразени, но този път по конвенционална технология. Това става ясно от съобщение на базираната в Калгари Horizon Petroleum, която подготвя сливане с Iskander Energy Corp (IEC) – собственик на половината от акциите в "Група за научни изследвания и сервиз" (ГНИС). Българската компания държи правата за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Градище" и "Килифарево". Решението за възобновяване на работата идва в резултат от планираното сливане на канадските компании, което се очаква да бъде одобрено от акционерите до края на юни.

Спрени договори

Двата блока се намират на територията на областите Ловеч, Габрово и Велико Търново и според съобщението на Horizon Petroleum са с обща площ около 1000 кв.км. ГНИС получи разрешения за търсене и проучване в тях през 2010 г. по време на първото правителство на ГЕРБ. Две години по-късно парламентът наложи мораториум върху прилагането на технологията хидравлично разбиване (фракинг), което на практика блокира работата на компанията и тя не можа да изпълни програмата си. От последния отчет на ГНИС в Търговския регистър става ясно, че през 2013 г. тя е получила сертификат за форсмажорно обстоятелство от БТПП и година по-късно е подписала допълнително споразумение с енергийното министерство за спиране действието на договорите за търсене и проучване в двата блока. Данните от отчета показват още, че разходите на компанията са били главно за закупуване и обработка на геоложка информация и сондажи не са правени.

Очакван добив

Според Horizon Petroleum обаче предишни тестове в двата блока са установили, че там могат да бъдат добивани над 1 млн. куб. фута (около 28 хил. куб.м) природен газ на ден, като цената на газа в България в момента е около 5.5 долара за 1000 куб. фута. "Градище" и "Килифарево" са съседни и се намират в близост до много други блокове на северозапад. През района минава и газопровод, който има капацитет за включване на местен добив, пише още в аргументацията си Horizon Petroleum. Оттам все пак уточняват, че са необходими допълнителни проучвания и тестове, за да могат предварителните оценки да бъдат квалифицирани като резерви. Разрешителните на ГНИС са за търсене и проучване за нефт и природен газ и дават право находищата да се разработват по конвенционална технология, каквито са и плановете на канадската компания.

Сделка и планове

Промяната в собствеността ще стане чрез сливане на Horizon Petroleum и IEC, като новото дружество ще се казва Scion Energy Corp. Предложението, което все още предстои да бъде одобрено от акционерите и от регулаторните власти, предвижда Horizon Petroleum да придобие всичките акции на IEC в замяна на 55.4 хил. свои акции при цена от 5 цента всяка. Преди да приключи сделката, компанията ще пласира акции за 1.2 до 2 млн. долара.

Фокусът на Scion Energy Corp, която ще стане чуждестранният акционер в ГНИС, ще бъде върху разработване на находища и добив на нефт и газ в Черноморския регион и Африка. Освен проектите в България в момента IEC държи също 90% от работещо нефтено находище в Грузия, както и три разрешения за търсене и проучване в Украйна, които обаче са замразени заради проблемите със сигурността в страната.

Собствениците на титуляра

ГНИС е с общ капитал 61 хил. лв., който е разделен на четири вида акции. От година и половина формален собственик на половината е кипърската Tzilkaf Investments Limited, която е дъщерна компания на IEC. До ноември миналата година управител на ГНИС беше Красимир Георгиев, който и в момента е акционер в компанията с 26% от капитала. Заедно с другите по-малки български акционери в ГНИС той беше съсобственик на "Ледербел БГ", която през 2011 г. получи разрешение за търсене и проучване за нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море. През 2014 г. Върховният административен съд отмени разрешението, след като установи, че то е било издадено в нарушение на закона. По-рано тази година след нов конкурс разрешението за "Силистар" беше дадено на Shell Exploration & Production.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malevv avatar :-|
    malevv
    • - 3
    • + 1

    То и преди си беше конвенционална технология. Но депутатите "по погрешка" забраниха в полза на Масква с крекинга и конвенционалната технология

    Нередност?
Нов коментар