🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония стимулира икономиката с 5.3 млрд. долара

Има опасност икономиката на страната да изпадне отново в рецесия

Дефлацията е продължила и през септември в Япония.
Дефлацията е продължила и през септември в Япония.
Дефлацията е продължила и през септември в Япония.    ©  Reuters
Дефлацията е продължила и през септември в Япония.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японското правителство днес одобри пакет от икономически стимули за 423 млрд. йени (около 5.3 млрд. долара или 4 млрд. евро), предадоха световните агенции. Предприетата стъпка беше обявена, след като правителството оповести тази сутрин, че индексът на потребителските цени се е понижил с 0.1 процента през септември на годишна основа, отчитайки пети пореден месец на спад.

Правителствените стимули и дефлацията най-вероятно ще увеличат натиска върху японската централна банка да разшири програмата си за изкупуване на облигации, за да насърчи икономиката. Много  икономисти са на мнение, че има все по-голяма опасност от рецесия, докато централната банка прогнозира съживяване на растежа по-късно тази година, отбелязва AP.

Одобреният пакет, който е два пъти по-голям от очакваното, цели също така да спомогне за наваксване на загубената инерция от възстановяването на региона, опустошен от земетресението и вълната цунами през 2011 г. По-голяма част от пакета - 2.6 млрд. евро, ще финансира възстановяването точно на този регион.

Субсидии ще има и за сектора на селското стопанство и възобновяемата енергия, както и проучвания в областта на стволовите клетки.

Около 170 млн. евро ще бъдат заделени за подобряване на оборудването на бреговата охрана на фона на

обтегнатите отношения между Япония и Китай заради териториален спор. Двете страни, които са втората и третата икономически сили в света, в момента са в остър спор за суверенитета на островите в Източнокитайско море Сенкаку, както ги наричат в Япония, или Дяоюйдао, както са известни в Китай.

Средствата от одобрения днес пакет ще дойдат от фонда за непредвидени разходи. По тази причина няма да се стигне до нарастване и на без това големия държавен дълг на Япония. Пакетът предстои да бъде одобре он парламента.

Кабинетът очаква стимулите да увеличат брутния вътрешен продукт с над 0.1 процентни пункта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 2

    Тежки времена ги чакат японците. Дори и да решат спора за островите и да спрат китайския бойкот, пазарът там няма да се разшири особено. В същото време в Европа и САЩ догодина предстоят бюджетни ограничения. За една експортно ориентирана икономика това не са добри новини.

    Нередност?
Нов коментар