🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Японската централна банка увеличава печатането на пари

Bank of Japan заяви, че ще облекчава паричната и политика докато се справи с дефлацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската централна банка (Bank of Japan - BOJ) повиши паричните стимули за икономиката за втори пореден месец в отговор на силния политически натиск и нарастващия брой доказателства, че третата световна икономика се намира на прага на рецесия. Банката съобщи, че ще увеличи фонда за изкупуване на държавни облигации, други ценни книжа и активи с още 11 трлн, йени, с което ще достигне 91 трлн. йени (1.1 трлн долара). Централната банка също така намали прогнозата си за икономическия растеж и постави като основна цел борбата с дефлацията.

Това е първият случай от 2003 г. насам, в който консервативната Bank of Japan облекчава паричната си политика за два поредни месеца, отбелязва Reuters. Друго необичайно събитие беше съвместната декларация на банката с правителството, в която се заявява, че институциите ще обединят усилията си за укрепване на икономиката и преодоляване на дефлацията.

"Правителството и банката признават, че японската икономика е изправена пред съдбовно предизвикателство - да победи дефлацията във възможно най-кратко време и отново да поеме по

пътя на траен растеж, съпътстван от стабилни цени. Правителството и банката ще работят заедно, за да постигнат максималното, така че да бъдат на висотата на предизвикателството", се заявява в комюникето.

В изявлението, подписано от гуверньора на банката Масааки Ширакава и министъра на икономиката Сейджи Мехара, също така се изтъква, че Bank of Japan няма да се колебае да следва парична политика, която ще позволи постигането на целта от 1% годишна инфлация. В този дух централната банка също така реши да увеличи кредитирането на частните финансови институции, без да посочва таван за инжектирането на свежи пари. Управата на банката единодушно реши да остави без промяна сегашната на практика нулева ставка на лихвата по кредитирането, която е в диапазона от 0 до 0.1%.

Къде са трудностите

Решенията на банката и смелите заявления на ръководството й обаче не впечатлиха анализаторите, които очакват натиска за нови стимули да продължи. Проблемът не е възможността на банките да кредитират, а в липсата на търсене на заеми предвид дефлацията и високия разменен курс на валутата. Пазарите ще продължат да очакват повече от централната банка", коментира Масаюки Кичикава, главен икономист за Япония в Bank of America Merrill Lynch.

Много икономисти изтъкват, че мерките на централната банка ще имат малък ефект, тъй като пазарите вече са наводнени с пари. Надеждите са по-скоро за психологически ефект заради ясния ангажимент за поддържане на ниските лихви и подкрепа на експорта чрез поддържане на валутния курс. Макар BOJ вече да е напомпала над 60 трлн. йени, банковото кредитиране е нараснало само с 1% за първите девет месеца от годината.

През септември банката обяви стимули с подобен размер, представляващ около 2%  от БВП на страната, на фона на трупащите се статистически данни, показващи все по-осезаемо забавяне на икономиката. Малко след като се възстанови от природните бедствия от миналата година, японската икономика започна да усеща негативните ефекти от дълговата криза в Европа, а наскоро и от териториалния спор с Китай, който доведе до бойкот на японските стоки в най-големият им пазар.

Последните статистически данни показват, че през миналия месец производството в Япония е отчело най-бързия си спад от земетресението през март 2011 г. Тези данни следават не по-малко мрачни статистики за износа и бизнес доверието в сттаната. 

Както се очакваше, централна банка  понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през текущата финансова година, която приключва в края на март, до 1.5%, спрямо 2.2 на сто в предварителната оценка, обявена преди три месеца. Bank of Japan намали и предвижданията си за следващата финансова година - до края на март 2014 г. – до ръст от 1.6%, при 1.7 на сто прогнозирани през юли. Банката понижи и очакванията си за инфлацията за тази финансова година до минус 0.1% спрямо прогнозираните преди три месеца 0.2%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 2

    Хартия без стойност.

    Нередност?
Нов коментар