Ирландия и Португалия поискаха разсрочване на спасителните заеми

Финансовите министри на еврозоната одобриха поредния транш от помощта за Гърция

Ирландският финансов министър Майкъл Нуунан (в дясно) изчислява, че страната му ще си спести милиарди, ако разсрочи изплащането на европейската финансова помощ
Ирландският финансов министър Майкъл Нуунан (в дясно) изчислява, че страната му ще си спести милиарди, ако разсрочи изплащането на европейската финансова помощ
Ирландският финансов министър Майкъл Нуунан (в дясно) изчислява, че страната му ще си спести милиарди, ако разсрочи изплащането на европейската финансова помощ    ©  Reuters
Ирландският финансов министър Майкъл Нуунан (в дясно) изчислява, че страната му ще си спести милиарди, ако разсрочи изплащането на европейската финансова помощ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ирландия и Португалия поискаха от европейските финансови министри изплащането на международната финансова помощ за двете страни да бъде удължено, съобщи Reuters. Според ирландския финансов министър Майкъл Нуунан този ход ще улесни връщането към нормално финансиране от финансовите пазари. Той и португалският му колега са представили съвместно искане за удължаване на падежа на кредитите от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

"Ако имате дългосрочен заем за разширяване на къщата си и можете да го превърнете в ипотека, която да изплащате по-дълго време, финансовият ви профил ще се подобри", обяснява Нуунан. Предложението е било представено по време на срещата на финасовите министри на валутния съюз в понеделник. Оттеглящият се председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер още по-рано коментира пред журналисти, че длъжностните лица разглеждат проблемите, свързани с евентуално удължаване на падежите в случая на Португалия.

Да спестиш милиарди

Нуунан изчислява, че подобно разсрочване ще доведе до значителни спестявания за Ирландия. "Става въпрос за спестявания в размер на милиарди", изтъква той. В рамките на спасителната програма Ирландия трябва да получи 17.7 млрд. евро кредити от спасителния фонд на еврозоната ЕФФС. От своя страна отделният спасителен фонд на Европейския съюз – Европейският стабилизационен механизъм, гарантира на Дъблин още 22.5 млрд. евро. Нуунан заяви, че ще отправи отделно искане за разсрочване на тази сума по време на срещата на финансовите министри на ЕС във вторник.

Ирландия изгуби възможността да се финансира от международните пазари през септември 2010 г., когато скъпото спасяване на местните банки и най-големия бюджетен дефицит в еврозоната я принудиха да стане втората държава, прибегнала до международна финансова помощ след Гърция. Общата спасителни кредити от ЕС и Международния валутен фонд за страната достигат 85 млрд. евро.

Гръцкият случай

Спасителният пакет за Португалия, която поиска международна помощ през 2011 г. е в размер на 78 млрд. евро. И двете държави обаче са получили много по-малко подкрепа в сравнение с Гърция, която получи два спасителни пакета от 110 и 130 млрд. евро, както и две преструктурирания на задълженията й към частни и институционални кредитори.

На заседанието на еврогрупата в понеделник беше одобрен поредният транш от кредитите за Атина в размер на 9.2 млрд. евро. От тях 7.2 млрд. са предназначени за по-нататъшната рекапитализация на гръцките банки, а 2 млрд. са за покриване на бюджетни разходи. Отпушването на помощта за Гърция през последните месеци е показателно за повишеното доверие на Брюксел към правителството на Антонис Самарас, че е способно да придвижи напред необходимите реформи.

Отпуснатата в понеделник сума е част от транша от 49.1 млрд евро, които Гърция трябва да получи до март като част от втория спасителен пакет за страната. Кредиторите дадоха на Атина две години отсрочка за постигане на бюджетните цели, заложени в спасителната програма. Изплащането на помощта обаче беше разделено на части, чието изплащане трябва да бъде одобрявано на четири месеца. Това позволява по-силен контрол над прогреса на Атина в орязването на бюджетните разходи и реформиране на икономиката, която навлиза в шеста година на рецесия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 11

    "Ако имате дългосрочен заем за разширяване на къщата си и можете да го превърнете в ипотека, която да изплащате по-дълго време, финансовият ви профил ще се подобри"

    Дрън-дрън. Какво залагате срещу "ипотекирането", чиновническите си задници? Искате разсрочване, само защото такова беше дадено на Гърция. При условие, че нямате действителен залог (а дори и да имахте), лихвеният ви процент трябва да нарастне пропорционално на удължаването на срока на заема. Не виждам тогава кой ще отчете по-малък риск и ще ви даде по-евтин финансов ресурс на международния пазар.

    СССР явно е спечелил Студената война без да разбере. Европа е пълна с комунисти, чакащи някой друг да ги храни.

    Нередност?
  • 2
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 4

    Колко предсказуемо.

    Нередност?
  • 3
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

    Определено социализма е повече отколкото по времето на ссср. Преди 2 десетилетия социалистическия блок се разпадна, но се оказа, че западните политици нямат имунитет срещу заразата на социализма. Социализма е крайно непродуктивен начин да бъде управлявано едно общество но пък за сметка на това е изключително добра среда за благоденствие на властта благодарение на увеличаването на държавния властови контрол и от там корупцията. Точно това се хареса на западните политици, затова ползвайки демагогията по социалистически набълбукаха гражданите си с невъзвръщаеми дългове, изтеглени уж в тяхна полза, а както знаем при социализма печели само властта. Точно социализма който последните 20 години предимно управляваше в европа вече превръща региона в неконкурентноспособен, непродуктивен, кризисен, изоставащ.

    Ще се случи и със САЩ ако продължават да налагат социализъм в управлението си.

    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 2

    До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

    Само да добавя, че заедно с горното социализма никога не си е отивал от по-голямата част от страните от бившия соц.блок, включително най-голямата и нашата. Ако погледнем за справка какви социалистически закони като кодекса на труда има в нашата страна ще ни стане ясно, че социализма си е тук.
    В такъв смисъл европа все повече се скапва.

    Нередност?
Нов коментар