Холандец поема юздите на еврогрупата

Йерун Дейселблум е финансов министър само от три месеца, но представлява добър компромис между различните интереси в еврозоната

Жак-Клод Юнкер предава щафетата на Йерун Дейселблум след осем години начело на еврогрупата
Жак-Клод Юнкер предава щафетата на Йерун Дейселблум след осем години начело на еврогрупата
Жак-Клод Юнкер предава щафетата на Йерун Дейселблум след осем години начело на еврогрупата    ©  Reuters
Жак-Клод Юнкер предава щафетата на Йерун Дейселблум след осем години начело на еврогрупата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата на финансовите министри на еврозоната определи най-новия си член – холандеца Йерун Дейселблум, за свой нов председател на мястото на Жан-Клод Юнкер, съобщиха международните агенции. Финансовият министър на Холандия беше избран с 16 на един гласа за наследник на министър-председателя на Люксембург, който оглавяваше еврогрупата през последните осем години. Дейселблум, който беше единствен кандидат за поста, получи подкрепата на всички членки на валутния съюз с изключение на Испания, която не даде официално обяснение за негативния си вот.

Млад, но обещаващ

Изборът на 46-годишния Дейселблум, който заема поста си в холандското правителство едва от ноември, отразява сближаване на позициите на различни сили в рамките на еврогрупата, отбелязва Wall Street Journal. Когато Юнкер обяви предстоящото си оттегляне, за негови потенциални наследници бяха споменавани германският министър на финансите Волфганг Шойбле, френският му колега Пиер Московиси и финландският премиер Юрки Катайнен. В крайна сметка обаче Дейселблум се оказа единственият кандидат, за който държавите от еврозоната постигнаха консенсус.

Макар Дейселблум да е политик от лявото пространство, Холандия е една от страните, които в най-голяма степен поддържаха политиката на намаляване на бюджетните дефицити за справяне с кризата. Финансовите министри се надяват, че това съчетание ще помогне на еврозоната да постигне правилния баланс между икономиите и растежа.

"Аз съм социалдемократ, така че солидарността е начало на списъка с приоритетите ми", заяви Дейселблум след избирането си. Същевременно той е убеден, че "работата в посока на устойчив и балансиран бюджет в отделните страни не е в конфликт с поддържането на солидарността". Подобно на предшественика си той е представител на една от по-малките членки на еврозоната, което действа успокояващо на останалите на фона на Германия и Франция, които доминират дебата за действията срещу кризата. Не е ясно доколко вижданията на Дейселблум ще имат отражение в политиката на еврозоната, след като предшественикът му действаше по-скоро като координатор, отколкото като ръководител на дебата, отбелязва WSJ.

Френският финансов министър Пиер Московиси призова колегата си да намери баланс между фискалната строгост и икономическа динамика. "Аз съм убеден, че трябва да се справим с дефицитите, но също така не трябва да се примиряваме с изпадането на Европа в една спирала на икономии и рецесия", изтъкна той.

Изпитания на хоризонта

Макар наскоро да направи поредица посещения в европейски столици, Дейселблум засега остава до голяма степен неизвестна величина. Той ще трябва бързо да се подготви за справянето с потенциалните препятствия пред икономическото възстановяване на региона. Следващия месец в Италия ще се проведат парламентарни избори, от които зависи дали третата най-голяма икономика в еврозоната ще продължи по пътя на финансовото оздравяване, по който беше водена успешно от технократа Марио Монти. През март еврозоната и Международният валутен фонд трябва да вземат решение за евентуален спасителен пакет за Кипър, а след това всички ще наблюдават политическата ситуация в основния двигател на икономиката и политиката на региона Германия, където през септември предстоят избори.

Все още няма коментари
Нов коментар