🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БХК: Решението на Народното събрание за избор на председател на ДАНС издава тежък срив

Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 
Овластяването на Делян Пеевски пряко да разполага със службите е симптом на зависимостта на политическата класа от ресурсите му за разправа с нея. Това се казва в прессъобщение на Бъларска хелзинкски комитет, разпространено днес. Ето цялото съобщение:

Г-н Пеевски няма опит, нито квалификация в областта на сигурността. Той не отговаряше и на законовите изисквания за председател на ДАНС, преди те да бъдат променени така, че да му съответстват. Самият факт, че Народното събрание промени законовите изисквания така, че те да съвпадат с даденостите на г-н Пеевски, за да може да го избере на поста, е повече от несъвместим с върховенството на закона.

Върховенството на закона ще бъде тежко компрометирано от директния контрол, даден от парламента на г-н Пеевски върху службите, в които последните законодателни изменения концентрираха още повече власт – за да стане тя негова. Тази власт ще допълни контрола му върху политическия процес посредством групировката медии и фирми, които му дават икономическа база за нелегитимен диктат върху институциите на държавата.

Предвид вътрешно- и външнополитическата цена на решението на Народното събрание за избор на г-н Пеевски, чийто публичен образ е силно негативен, налага се извод, че политиците, взели това решение, не са го взели свободно, а в условията на зависимост. Средствата за разправа с личности и организации, които г-н Пеевски, като лице на тежка медийно-икономическа групировка, е придобил, вече надхвърлят възможностите на политическата власт и институциите. Това е нетърпимо от гледна точка на върховенството на закона. Демокрацията, като форма на държавно управление и парламентарната република, като форма на държавно устройство са в условия на срив. Решенията не се взимат по воля на избраните народни представители, т.е. с мандат от народа, като източник на суверенната власт, а се налагат от икономически могъщи частни субекти, които управляват бизнес- и пропагандна машина, в техен частен интерес, без оглед на закона. Когато и правомощията на службите са под тяхна пряка власт, тези субекти ще узурпират държавата и тя категорично ще спре да е правова. Политиците, които стават проводник на тази мутация, дължат отговорност пред гражданите на републиката. Призоваваме премиера Орешарски, който предложи на Народното събрание скандалния избор, да подаде оставката си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamkata_76 avatar :-|
    Пламката
    • - 2
    • + 16

    Един път да съм доволен от това, което прави БХК

    Нередност?
  • 2
    engineer2004 avatar :-|
    Krasimir Petrov
    • + 6

    УУУУУУ......Орешарски.....уууууууууу !!!!!!!!
    УУУУУУУ ....Станишев ......ууууууууу!!!!!!!
    Язък за доверието на хилядите пенсионери и честните пролетарии искрено вярващи, че с нещо можете да им помогнете !!!!
    Цинични безсрамници!!!!

    Нередност?
  • 3
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • - 4
    • + 2

    В група
    facebook -> Не искам Пеевски за шеф на ДАНС
    има общо взето вяла подкрепа, а реалното участие ще е още по-вяло, ми се струва. Може би повече хора са осъзнали, че времето за мислене е преди изборите, а не след...

    Нередност?
Нов коментар