🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Номерът на Пеевски

Шуробаджанащина, корупция, рекет и олигархия - биографията на новия шеф на ДАНС

Делян Пеевски, когато беше свидетел
Делян Пеевски, когато беше свидетел
Делян Пеевски, когато беше свидетел    ©  Асен Тонев
Делян Пеевски, когато беше свидетел    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че шокира цялата общественост, назначаването на Делян Пеевски за председател на свръхмощната Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е нищо повече от поредното му издигане, станало по "втория начин" - въпреки липсата на професионални, морални и нравствени качества и в резултат на задкулисни договорки.

Парадоксалното в случая е, че Пеевски ще стане началник на тези, които са го разработвали за корупция. От няколко независими източника в службите за сигурност "Капитал" научи, че през различни етапи срещу Делян Пеевски е имало разработки за корупция, водени както в ДАНС, така и в ГДБОП. По тях не се е стигнало до реализация заради чадъра, който е бил опъван над сина на Ирена Кръстева. Източниците ни коментираха, че става дума за злоупотреби в Държавния резерв, източване на държавни предприятия и др. Според разследване на в. "Труд" депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите "Лабиринт" и "Другари".

Как Делян Пеевски успя от младежки активист в НДСВ да се издигне до директор на ДАНС?

Младежкото НДСВ: Първи стъпки в корупцията

Кариерата на Делян Пеевски започва заедно с управлението на НДСВ – тогава той стана съучредител на "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. Toва беше организация, от която по-късно самата царска партия се отрече и съществуването й завърши безславно.

Паралелно с комсомолската си дейност още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство - пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на "Пристанище Варна". Веднага след стъпването си във властта Пеевски настоява и получава от ръководството луксозен джип. Поради липса на образователен ценз обаче Пеевски беше освободен – тогава той беше само трети курс студент по право.

Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име към онзи момент, беше свързан с приватизацията на столичната зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма "Олимпика" ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт "Новото време". По случая беше образувано разследване, но то потъна.

Пеевски: Следовател

През 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в "Тиви глобус", а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Делян Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба, без да има необходимия по закон стаж. Директорът на следствието тогава Ангел Александров (близък приятел на Ахмед Доган) предлага Пеевски да бъде назначен "по изключение". 

Пряк негов началник в следствието е Петьо Петров (известен като Еврото), който тогава е зам.-директор, а от тази пролет - директор. Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца, защото в края на 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за Държавния резерв. Именно заради съмнителните сделки в резерва по онова време той попада в полезрението на службите.

След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват.

През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал, за да сключва договори с близки до него фирми. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста след дълга отпуска.

Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит.

Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която трябваше да разкрие злоупотребите на... Христо Лачев.

Именно в деня, когато прокуратурата влезе на претърсване в сградата на "Булгартабак", ВСС разглежда молбата на Пеевски той да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, няма как да има морал да бъде и магистрат. Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви.

Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски "приятелски медии") купува от Петьо Блъсков вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф". Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски "контролира голяма част от медиите в България".

Днес Пеевски, неговата майка и приятелят им Цветан Василев в различни правни и финансови конструкции придобиват последователно вестници (и фирмите, които разпространяват всички печатни издания), телевизии (и мрежите за разпространение на всички електронни медии), "Булгартабак", "Техномаркет", БТК ("Виваком"), активите на ИПК "Родина" и редица други по-малки предприятия в българската икономика (виж графиката). Тази безпрецедентна експанзия е възможна само поради два факта -  държавните предприятия държат свободните си пари в банката на Цветан Василев, която отпуска кредити над свързани предприятия в пъти над законовите ограничения.

За пръв път през 2009 разследване на "Капитал" показа, че огромната част от парите на държавните компании са концентрирани в КТБ (повече в прикачените статии вляво). Въпреки че са публичен ресурс, през последните две години от управлението на ГЕРБ беше тайна колко точно са парите на държавните фирми и в коя банка са. През 2009 г. публична справка показа, че става въпрос за над 1.2 млрд. лева.Тогава в КТБ бяха концентрирани около 420 млн. лв., т е. около 35% от общия ресурс. В началото на 2010 г. стана ясно, че тази концентрация се увеличава. Последната официална справка към есента на 2010 г. показа, че 70% от средствата на компаниите с принципал Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са в същата банка. След това ГЕРБ реши да мълчи и не предоставяше никакви данни за парите на държавните фирми. В откъслечни медийни проблясъци тогавашният премиер Бойко Борисов обясняваше, че е наследил проблема. В интервю пред "Труд" в края на 2011 г. той посочва, че в тази банка има "някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти". "Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали", твърди Борисов.

През март мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев нападна президента Росен Плевнелиев и назначения от него кабинет в интервю пред австрийския Der Standard с довода, че обслужват корпоративни интереси. Вероятно репликите му бяха превантивна реакция, защото на следващия ден правителството обяви, че адресира проблема със свръхконцентрация на пари на държавни предприятия в КТБ. Два месеца по-късно в Държавен вестник бяха обнародвани нови правила, които задължават дружествата с над 50% държавно участие и контролираните от самите тях компании със значителни по размер финансови средства (над 3 млн. лв.) да ползват услугите на поне четири обслужващи банки. Публикуваните тогава данни от всички министерства показаха, че парите на държавните дружества масово са концентрирани в Корпоративна търговска банка - 19 от общо 40 компании под шапката на различни министерства са вложили свободния си ресурс изцяло или частично в КТБ, като тук влизат и енергийните гиганти. За жалост правилата имат пробойни и едва ли ще доведат до преразпределение.

Въпреки многобройните публикации банковият надзор обаче продължава да не реагира. Доколкото именно ДАНС има мандат да следи и за финансовата сигурност на страната, можем сами да си отговорим дали тази практика ще продължи.

В края на 2007 г. ВСС възстановява Пеевски като следовател, за да го освободи отново три седмици по-късно, когато той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След края на управлението на тройната коалиция Пеевски е избран за депутат, но така и не се появява в парламента. През март тази година ВСС отново го възстанови за кратко като следовател, за да го освободи малко след като се кандидатира за депутат. С последните промени в Закона за ДАНС, прокарани от БСП, ДПС и "Атака", беше дадена възможност на Делян Пеевски, докато е председател на ДАНС, да продължава да му тече стаж като на магистрат. Това на практика означава, че ако синът на Ирена Кръстева изкара целия си мандат, да има достатъчно години, за да стане... главен прокурор. Защото след неговият избор за шеф на ДАНС вече всичко е възможно.

80 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgigv avatar :-|
    georgigv
    • - 6
    • + 211

    Етикети:ДАНС Делян Пеевски корупция КТБ Цветан Василев

    Последните три... Какво да се каже повече.

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 5
    • + 353

    Изборът на Пеевски е абсолютна гавра с България!

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-@
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 5
    • + 325

    Оставка на правителството незабавно и протести до дупка.

    Нередност?
  • 4
    anastas_kar avatar :-|
    anastas_kar
    • - 2
    • + 192

    Изглежда и на Орешарски вече не му се управлява , не мисли за последствията , свързани преди всичко с протести по улиците ...
    А уж сме за " възстановяване на държавността ..." Или е притиснат ?..


    Нередност?
  • 5
    sterlingarcher avatar :-|
    Archer
    • - 2
    • + 105

    Ама отсега е тръгнал да носи червени вратовръзки ( в ДАНС са работно облекло )

    Нередност?
  • 6
    tinglit avatar :-|
    katzz
    • - 3
    • + 187

    Срам и позор! Аз лично довечера, в 18:30 смятам да съм пред Министерски съвет, защото това е пълно безобразие, безхаберие и подигравка!

    Нередност?
  • 7
    rincewind avatar :-|
    rincewind
    • - 9
    • + 61

    евакуация

    Нередност?
  • 8
    nikeair avatar :-|
    NicK
    • - 3
    • + 88

    Уважаеми "Екип на капитал" работил по статията, първо искам да ви благодаря и поздравя за обзора на безеобразията сътворени от тези долни и жалки лица и второ искам да ви помоля да добавите легенда към инфографиката - от така представената информация не става ясно дали става въпрос за 9.7 милиарда активи/приходи или пе^алба.
    Благодаря!

    Нередност?
  • 9
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 95
    • + 47

    Довчера медиите на Пеевски бяха рупор на ГРОБ, ББ И ЦЦ!
    Днес ББ, ЦЦ и ГРОБ се нахвърлят върху него! Ама моля ви се!
    Защо освободеният по подозрения за корупция Пеевски не беше вкаран в затвора по времето на ГРОБ? Нали Гроб дойде на власт на вълната на "борбата с корупцията"? КОго от корупцията преборихте, г-да Гербери? Или вие ползвахте услугиуте на корупцията и на Пеевски за ваши цели! И така чрез властта си ги ЛЕГИТИМИРАХТЕ!

    Нередност?
  • 10
    abvgz avatar :-|
    abvgz
    • - 9
    • + 176

    УЖАС
    Все си мислех че по-нагли от ГЕРБ няма. Сега разбирам колко съм грешал.

    Нередност?
Нов коментар