🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бранимир Ботев е назначен за зам.-министър по туризма

Кандидатурата му била подкрепена от 30 организации в сектора

Бранимир Ботев досега ръководеше асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки. Бил е и в УС на националния борд по туризъм.
Бранимир Ботев досега ръководеше асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки. Бил е и в УС на националния борд по туризъм.
Бранимир Ботев досега ръководеше асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки. Бил е и в УС на националния борд по туризъм.    ©  Георги Кожухаров
Бранимир Ботев досега ръководеше асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки. Бил е и в УС на националния борд по туризъм.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки в България Бранимир Ботев е назначен за заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм. Решението беше обявено вчера вечерта от правителствения пресцентър. Ботев беше един от шестимата номинирани от туристическия бранш за позицията.

В съобщението се уточнява, че назначаването на Ботев на поста е резултат от широката дискусия, която премиерът провел с организации в сферата на туризма. Кандидатурата на Ботев е била подкрепен от общо 30 организации.

Според публикуваната му биография през настоящата година Бранимир Ботев е бил член на Консултативния бизнес научен Съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на Управителния съвет на "Деловая Россия", а през 2008 г. – на управителния съвет на Националния борд по туризъм.

Въпреки че още при гласуването на структурата на правителството туризмът "излезе" от икономическото министерство, отпадайки от наименованието му, беше взето решение засега този ресор да остане там по предложение на големите организации в туризма. Причината е, че летният сезон е в разгара си и всякакви административни неуредици може да създадат напрежение в бранша. През есента ще се обсъжда вече каква институция ще управлява сектора като неофициално се обсъждаше вариантът да бъде създадена държавна агенция, както при кабинета "Станишев". Организациите в туризма пък настояват от своя страна да има отделно министерство.

Като председател на асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки Ботев, заедно с Българската петролна и газова асоциация, обжалваха наредбата на бившя финансов министър Симеон Дянков, според която производителите на акцизни стоки - алкохол, горива и вино, трябва да поставят контролни уреди. В края на 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд  окончателно потвърди законосъобразността на нормативния акт. Според наредбата компаниите от трите сектора трябва да монтират разходомери на всяка точка от производствения процес, данните от които да се изпращат в реално време в Агенция "Митници".

Повече по темата в "Капитал Daily"

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rattrack avatar :-|
    rattrack
    • - 1
    • + 14

    Не вярвам това назначение да е изненада за някого, тъй като още от соцвреме, туризмът ни се ръководи от бивши генерали, ченгета, бармани и всекакви подобни експерти. То и резултатът се вижда.
    Истината е, че точно в този ресор има много малко пари за крадене, само около 20-ина милиона за реклама, но и за това си трябва наш човек.

    Нередност?
  • 2
    slovo avatar :-|
    ватник
    • - 2
    • + 8

    Да бе, малко пари за крадене!!! Случайно някой в тази сфера да се осигурява на истинската си работна заплата, да се плащат наистна дължимите данъци? Надупване на спиртната мафия!

    Нередност?
  • 3
    zara09 avatar :-|
    zara09
    • + 1

    В Пловдив ли остава министерството (агенцията) по туризъм?

    Нередност?
  • 4
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • + 2

    поредния таваришч

    Нередност?
  • 5
    ghl57313845 avatar :-|
    ghl57313845
    • + 3

    Здравейте, Капитал!
    Добре правите, че отразявате това назначение в кабинета на г-н Орешарски.
    Бих искал да Ви върна назад във времето с една Ваша статия от 2000 година. Става дума за злоупотреба с компенсаторни записи, станало известно с грешната формула, с която беше завишена оценка на реституционен имот 250 пъти. Или да го кажем кражба от държавата на 70 милиарда стари лева.
    Ето и линк към Вашата статия:
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/04/28/255457_podpisut_na_getova_stoi_pod_kompensatornite_zapisi_na/
    Би било интересно за читателите да припомните това, както и да проверите за връзка (*кръвна?) между обезщетената г-жа Енгибарова-Шмит и назначения зам. министър Ботев.
    Разчитам на Вашата обективност и безпристрастност!
    Поздрав!

    Нередност?
Нов коментар