🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варненските ТИМ-аджии превзеха и Химимпорт

Групировката завладя Североизточна България и контролира икономиката там

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди четири години имаше един виц - че на изток България граничи с Красимир Премянов. Тогава хората определяха Варна и региона за отцепена територия за бизнесинтересите на бившия соцлидер. В днешно време основният герой на анекдота е друг, но той нак звучи актуално. На мястото на Премянов стои прословутата групировка от фирми, обединени под името ТИМ.
Създадена като регионална структура, работеща в района на Варна, Добрич и Шумен, ТИМ все повече се превръща в национална империя с интереси в почти всички сфери на бизнеса. ТИМ е абревиатура от имената на нейните основатели Тихомир, Ивайло и Марин. Групировката е създадена от бивши военни от секретното поделение, известно като “Тихина” край Варна, където се подготвяха българските морски пехотинци.
Като повечето силови групировки ТИМ също започва с охранителен бизнес и съмнения за участие в трафик на крадени коли. След серия от сблъсъци групировката си извоюва правото на независима дейност от софийските трибуквени структури ВИС и СИК и “Аполо и Болкан”. В района на Варна фирмите на ТИМ-аджии сега се конкурират само със структурите на “Феста” АД и другите фирми на Митко Събев и Денис Ершов.

Химимпорт в мрежите на ТИМ

Някога Химимпорт беше символ на големия бизнес с горива и химикали. Тези дни стана известно, че ТИМ-аджии са успели да сложат ръка върху известната търговска фирма, едно от най-печелившите в миналото външнотърговски дружества. Във вторник в Държавен вестник беше обнародвана промяната в съвета на директорите на дружеството. Така се разбра, че шеф на дружеството вече не е дългогодишният му генерален директор Бело Белов, а Иво Каменов Георгиев. Последният е известен като един от главните съдружници във фирмите от империята ТИМ.
От Химимпорт съобщиха, че смяната на собствеността е станала преди два месеца, когато офшорната фирма “Фертитрон инк” с регистрация в Британски вирджински острови, е придобила 68% от акциите на дружеството, собственост преди това на работническо-мениджърското дружество “Химимпорт инвест”. Офшорната фирма е приела да изплати дълга на Химимпорт към Първа инвестиционна банка в размер на 1.250 млн. евро, както и да покрие други задължения на дружеството. Срещу това тя е получила мажоритарния пакет акции от мениджмънта. Сделката е била одобрена от борда на директорите на Химимпорт на 29 септември. В началото на ноември в. “168 часа” съобщи, че по този начин Химимпорт е бил купен от прословутия международен спекулант Марк Рич.
В България действително представител на Марк Рич е фирмата “Фертитрон инк”. Представител на българското дружество е Никола Дамянов, бивш заместник генерален директор на Химимпорт, сега доверено лице на Марк Рич. В сделката за Химимпорт обаче има няколко повода за съмнение, че точно Марк Рич е действителният собственик на дружеството. Първо, дъщерното дружество на офшорната фирма у нас - “Фертитрон инк” ЕООД, е в обявена процедура по ликвидация от 1998 г. Ликвидатор на дружеството е същият Никола Дамянов. Второто странно обстоятелство е, че за шеф на Химимпорт след сделката беше назначен не друг, а Иво Каменов. Според решението на последното общо събрание като изпълнителен директор той единствен ще представлява Химимпорт пред всички банки и партньори на дружеството в страната и чужбина. Още тогава е решено да бъдат оттеглени спесимените на предишните трима изпълнителни директори. Бело Белов, който управляваше дружеството в последните 16 години, остава само шеф на съвета на директорите без представителни функции.

Марк Рич от Варна

Доказателство за това, че ТИМ, а не Марк Рич е новият собственик на Химимпорт, са изключително близките отношения на новия изпълнителен директор на външнотърговското дружество Иво Каменов с шефовете на ТИМ. Каменов фигурира като съдружник в половин дузина фирми, в които участват и другите босове на групировката. Едно от тези дружества е финансовата къща “Реал финанс”, където съдружници са Марин Митев и Тихомир Митев. Заедно с тях Каменов е съдружник и във фирмата “ТИМ кар” ООД, която държи търговията с автомобили втора ръка във Варна, както и в дружеството “Булиън” АД.
Според източници, близки до Химимпорт, Марк Рич действително е участвал в сделката, но съвместно с ТИМ-аджии, с които има зърнен бизнес в Североизточна България. Варненската групировка държи чрез свои фирми няколко от зърнобазите в района на Варна, Добрич, Балчик и Шумен. А е известно, че който държи базите, контролира износа и цените. За търговец от калибъра на Марк Рич сътрудничеството с ТИМ-аджии е естествено, тъй като фирмата му “Гленкор” е един от най-големите износители. Същата фирма се прочу покрай скандалните бартери “зърно срещу горива” с Нефтохим по времето на Жан Виденов. Според източници от Химимпорт плановете на новите собственици на дружеството включват изцяло нова схема за кредитиране на зърнопроизводители и кооперации. Предвижда се Химимпорт да доставя химически торове, препарати и горива за фермерите, които ще се разплащат със зърно. По този начин се получава затворена схема за печалба от зърнопроизводството и търговията с нефтопродукти и химикали. Вероятно това е била и причината ТИМ-аджии да потърсят собственост в Химимпорт. Със своя капацитет бившето външнотърговско дружество ще може да захранва с торове и горива много голяма част от кооперациите и земеделските производители. Пред “Капитал” Иво Каменов обясни, че близо 50% от дейността на дружеството ще бъде преориентирана по тази схема.
Другият плюс от навлизането на групировката е, че с нейна помощ ще бъдат събрани по-лесно значителните вземания на дружеството. Парадоксът е, че Химимпорт има да си прибира от наши предприятия около 8 млн. долара, а не можеше доскоро да плати далеч по-малки суми на банките си кредиторки и беше заплашено с обявяване в несъстоятелност. “Единствените промени в Химимпорт ще бъдат насочени към събиране на средствата и засилване на уважението”, каза Иво Каменов в телефонен разговор с репортер на вестника. Той отрече да има връзка между Химимпорт и ТИМ и допълни, че съществуването на групировка с това име е само мит.

Мит ли е ТИМ

ТИМ ООД, която е родоначалник на варненската империя, е регистрирана на 29 декември 1993 г. от Варненския окръжен съд. Предметът на дейността е търговия, транспорт, услуги, охрана на обекти, спортни услуги и игри, а дружеството тогава се представлява от Марин Великов Митев и Тихомир Иванов Митев. Фирмата обаче става известна основно с охранителната си дейност и със символа си мустанг. През годините името на фирмата беше многократно замесвано в инциденти, отвличания, бомбени атентати във Варна и страната. Факт е, че въпреки силните си структури нито ВИС, нито СИК, нито бившите барети от “Аполо и Болкан” успяха да заемат сериозни позиции във Варна, тъй като неминуемо се сблъскваха с хората на ТИМ. През 1996 г. ТИМ-аджии участваха в престрелка с хора на бившите барети заради контрола на проститутките на Златни пясъци. Двама души тогава бяха ранени. На ТИМ-аджии се приписваше и взривяването на два кораба на пристанището в Балчик, когато през същата година на Северното Черноморие се поведе война кой да контролира лова и износа на рапани. Факт е, че сега фирмата “ТИМ-фиш” е лидер в този бизнес. През 1998 г. варненската групировка беше обвинена, че е взривила колата на собственика на бургаската телевизия СКАТ, който искаше да купи “Варна кабел”, която е най-сериозният конкурент на “М САТ” в черноморския град. След това пострада и собственикът на ефирната телевизия там.

През 1997 г., когато беше извършено покушение срещу тогавашния приватизатор на Варна Иван Чолаков, босовете на ТИМ Марин и Тихомир Митеви бяха задържани за малко в полицията наред с всички подземни фигури на черноморския град. След смъртта на наместника на СИК във Варна Йордан Марков, който беше взривен в асансьора, ТИМ са безспорните лидери там, а империята им процъфтява.
Името на групировката често се свързва и с това на прокурора от Върховна касационна прокуратура Николай Колев, който от години се сочи за покровител на ТИМ. В един журналистически материал дори се твърди, че бившият военен прокурор, а сега приближен на Никола Филчев е изрекъл фразата “аз създадох ТИМ”. Паметливи варненци смятат, че връзките между прокурора и ТИМ датират още от времето, когато той е разследвал кражбата на стотици пистолети от поделението в село Звездец. През 1996, когато беше заведено дело срещу бившия шеф на РЗБОП във Варна Стамо Стамов, основен враг на прокурора Колев, неизвестни взривиха автомобила на адвоката му Лилко Йоцов в столичния квартал “Борово”.
Според съдебните регистри само Марин Митев участва в собствеността на 22 фирми и управлението на 11, включително и клуб по аеробика. Другият основател на ТИМ Тихомир Митев също има дялове в половин дузина фирми... Да се разбере колко са на практика бизнесорганизациите, които се контролират от ТИМ-аджии, е доста непосилна задача. Дейността им се простира във всички сфери на икономиката и постепенно започна да премества влиянието си от Североизточна България към цялата страна.

Публичният знак “Мустанг”

Телевизията “Мустанг”, или “М САТ”, собственост на групировката, е може би най-успешната търговска марка, създадена и наложена от ТИМ в национален мащаб. Официално няма юридическа връзка между телевизията и групировката. Чрез фирмения регистър обаче лесно може да се проследи общото помежду им. Според съдебната регистрация едноличен съдружник в “ТИМ” ЕООД е Марин Митев, докато собственици на дружеството “Мустанг и тим” ООД са Венцислав Евстатиев, Йордан Йорданов и Мирослав Несторов. Митев е съдружник на Несторов и Йорданов в “Мустанг холдинг”, където съдружник е и Иво Георгиев.
“Мустанг холдинг” стана и единствената българска компания, която може да се похвали с пълна колекция от медии. В структурите на фирмата влизат телевизия, кабелен оператор, вестник, списание, а скоро към тях ще се прибави и радиостанция. Освен това част от холдинга са киносалони във Варна и рекламна агенция. С подобна медийна галерия не би било трудно “М САТ” да си събере и рекламните бюджети на местния пазар, като предложи комбинирани тарифи и отстъпки.
Телевизионната програма на “М САТ” АД (новото име на “Мустанг и тим” АД от 1999 г.) получи лиценз за кабел и сателит в 14 региона на страната в началото на тази година. Именно подозренията за произхода на парите, с които е изградена телевизията, бяха повод НСРТ да не даде национален лиценз на варненската медиа. Документите за произхода на капитала, представени в медийния съвет, обаче били безупречни, чудиха се тогава експертите от НСРТ. “М САТ” обеща да инвестира 30 млн. лева за следващите три години. “М САТ” получи лиценз и за местно радио през ноември. На два пъти варненската медийна групировка посегна и към националния ефир. Във втория конкурс тя участва в общ проект с кабелния оператор “Евроком”.
Любимото мото на заведенията “Мустанг” е: “Който храни града - държи града”.
Само рекламната им брошура да разгърнеш, и усещаш как “Мустанг” са навсякъде в морския град - от услугите на дигиталното студио до бинго и интернет-какао!
Вестник “24 часа” писа през пролетта, че собственикът на кабелната телевизия Йордан Йорданов имал верига от видеотеки, които периодично били атакувани от рекетьори, затова той потърсил помощта на ТИМ, които получили 30% от фирмата.

Всеки скандал е предпоследен

Този начин на завладяване изглежда фирмена марка на ТИМ. Според запознати в последно време най-силни са интересите на ТИМ в зърнения бизнес. Групировката държи много от големите зърнобази по Черноморието и района на Добрич. През пролетта на тази година търговецът на зърно Филчо Колев, приятел на президентския съветник Румен Христов, публично обвини ТИМ, че с подправени документи са завзели зърнените му бази в Балчик, Пловдив и Ловеч. През април три джипа с тъмни стъкла спрели в базата на Филчо Колев в с. Рогош и поискали да влязат във владение, тъй като две от фирмите му били купени от “Менделеев 78”. Филчо Колев тогава обяви, че фирмите му са продадени с фалшиви пълномощни и покупката е незаконна. Той твърдеше, че хора на ТИМ му предложили среща с чужденци, на които да продаде имуществото си, за да се разплати с кредиторите. Вместо това обаче ТИМ-аджии фалшифицирали генералното пълномощно и го продали.
Този скандал заглъхна, но в скоро време се задава подобен на него, в който е използвана същата схема с фалшифицирано генерално пълномощно. Бизнесмен, който се занимава с оранжерии, по същия начин бил ужилен от хора на ТИМ. Те му взели първоначално 30% от собствеността, след това обаче продали собствеността му на други хора с фалшиво генерално пълномощие. Така трите оранжерии, къщата и колата му станали притежание на други хора. Въпросният бизнесмен е подал жалба в НСБОП по случая.
Изобщо варненската групировка пусна пипала навсякъде и става все по-мощна и по-мощна. С покупката на Химимпорт тя наистина навлиза в големия бизнес. Под въпрос е вече не само Варна. Питанката е дали в него ще си служи със същите силови методи, в които е подозирана, или ще спазва правилата. Видно от поведението на останалите силови групировки у нас, това е трудно постижимо.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ico
    • - 21
    • + 3

    мисля 4е тва са лажи за тим!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    hrsisto gergiev
    • - 21
    • + 4

    ТИМ ООД не е групировка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ivan
    • - 12
    • + 4

    slabi4ki sa vse oshte dosta im trqbva da stignat ВИС-2 и СИК

    Нередност?
  • 4
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 2
    • + 18

    Браво Капитал!

    Нередност?
Нов коментар