Филчев в опасна близост до Костов

Главният прокурор обвини бившия премиер, че е спъвал работата му

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

“Промените в наказателното законодателство от последните четири години не са сполучливи. Те доведоха до неефективна съдебна система. В резултат на това много престъпници са на свобода.” Това беше прощалното послание на главния прокурор Никола Филчев към отиващия си син премиер, който миналия четвъртък за последен път посети обвинителното ведомство в качеството си на шеф на изпълнителната власт. Видимо напрегнат, министър-председателят в оставка мълчаливо напусна столичната съдебна палата и не пожела да коментира все по-напрегнатите си взаимоотношения със съдебната власт. Главният прокурор също не пожела да сподели в прав текст своята гледна точка за ескалиращата конфронтация със синята партия.
Конфликтът между Филчев и Костов обаче става все по-очевиден. На практика главният прокурор открито се противопостави срещу позицията на премиера, че със законодателните промени в сферата на съдебната власт структурата и функциите на прокуратурата са били приведени в съответствие с конституцията и съвременните принципи за правораздаване. Очевидно е, че Филчев се готви да прехвърли цялата вина за неефективната борба с престъпността върху плещите на отиващото си мнозинство и върху магистратите от другите звена на магистратурата. След назначаването на Иван Григоров за председател на Върховния касационен съд неговото ведомство се превърна може би в най-синята част от третата власт и то вероятно ще бъде въвлечено в конфронтацията между СДС и прокуратурата. В този контекст трябва да се разглежда и намекът от страна на главния обвинител, че “ролята на прокуратурата е да обвинява, а съдът - да осъжда виновните”.
В политическия хаос, който е обхванал страната покрай консултациите за сформиране на ново правителство, Филчев е може би една от най-активните лобистки фигури. Два дни преди срещата си с премиера, точно когато Костов вероятно е обсъждал пируетите на главния прокурор с Иван Григоров, обвинител номер едно предприе контравизита при новоизбрания парламентарен шеф Огнян Герджиков. Председателят на Народното събрание отдавна се познава с Филчев и освен това не крие, че е негов кум. Този факт обаче, изглежда, не смущава главния прокурор, който очевидно се опитва да оказва натиск върху царския юрист. Герджиков е бивш синдик на затворената пловдивска Агробизнесбанк, където тече дело срещу скандалните й шефове Христо Данов и Христо Александров. Малко преди срещата между парламентарния председател и главния обвинител беше пуснат слух, че Герджиков е разследван заради действията си във фалиралия трезор. Впоследствие въпросната информация беше отречена от шефа на Пловдивската апелативна прокуратура Росен Димов, но въпреки това тя имаше ефект на предупреждение. Изглежда, Герджиков е усетил намека от страна на своя кумец и реагира изключително сприхаво на всякакви въпроси по повод на разговорите си с Филчев, които бяха скрити под предлог, че са “проблем, касаещ националната сигурност” и “държавна тайна”.
Паралелно с натиска над политическите сили главният прокурор започна кампания по бетонирането на своите най-верни хора в обвинението. Филчев назначи за шеф на Софийска военноокръжна прокуратура Трендафил Трайков, който ръководи разследването по сигналите за подслушване в дома на обвинител номер едно. По това дело са следствени бившият главен секретар на МВР Божидар Попов, зам.-директорът на НСБОП Светлозар Спасов, който е и бивш шеф на Дирекцията за оперативно-техническа информация (ДОТИ), както и бившият оперативен работник от въпросната служба Пламен Арсов, който е съсед на Филчев. Въпросната военна прокуратура има ключово значение, тъй като тя е натоварена да разследва действията на МВР на специалните служби. От миналата година тя е без титуляр, след като главният прокурор пенсионира бившия й началник полк. Кирил Гогев, който заемаше този пост от времето на Иван Татарчев.
Назначаването на Трайков за шеф на столичната военна прокуратура трябва да се тълкува като сигнал за нова атака срещу Костовия екип в МВР. След като преди около половин месец започна разследване срещу синия здравен министър Илко Семерджиев заради сделката със софтуера на здравната каса, сега вероятно отново идва ред на Емануил Йорданов и хората около него... Както изглежда, ударите на Филчев вече попадат в опасна близост до премиера в оставка. А дали главният прокурор няма да претопли аферата “Сапио”, както се опита да направи неговият предшественик Иван Татарчев...

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pag avatar :-(
    pag

    Ех, "минало незабравимо"......
    Лошото е, че ако се сменят две-три имена, текста си става съвсем актуален и днес......

    Нередност?
  • 2
    kalin avatar :-|
    Kalin

    тази статия от преди 10 години какжо общо има с темата, че бива филтрирана на главната старница на електронния вариянт ? :)

    Нередност?
Нов коментар