Нови членове, стар морал

Прокурорът Нестор Несторов и следователят Кирил Гогев бяха избрани за членове на ВСС

Нестор Несторов
Нестор Несторов
Нестор Несторов    ©  Надежда Чипева
Нестор Несторов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След близо двегодишно протакане парламентът избра днес членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от своята квота. Това са прокурорът от Върховната административна прокуратура Нестор Несторов и следователят от Националната следствена служба Кирил Гогов. И двамата бяха номинирани от независими депутати, но гласуването днес показа интересно разпределение на силите и нова коалиция: 

Кирил Гогев получи гласовете на 82-ма депутати от ГЕРБ, 23-ма от ДПС и 10-ма независими. По един от ГЕРБ и "Синята коалиция" гласуваха "против", а десет от ГЕРБ и трима от "Атака" се въздържаха. Нестор Несторов беше подкрепен от 64-ма нардони представители от ГЕРБ, 29-ма от ДПС и 10 независими. Едва пет депутата от ГЕРБ, двама от "Атака" и един от "Синята коалиция" бяха против. "Въздържал" гласуваха 23-ма от ГЕРБ и един от "Атака". 

Публикуваме разпечатка от гласуването. 

БИПИ: Притеснителен избор

Вчера от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изпратиха отворено писмо до парламента, като към него беше добавена цялата информация, която е достъпна публично за двамата. От организацията настояха коментираха, че това са "кандидати, които с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият - със спорни професионални качества и морал." 

И още:  "Кандидатуратата на Нестор Несторов повдига сериозни въпроси относно професионалната му етика и доверието, което той би трябвало да вдъхва като член на върховния орган на съдебната власт. Официалната му биография по-скоро е пример за това какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС."

От организацията настояха да бъде променен правилника на парламента, така че да се гарантира по-голяма публичност и прозрачност при избора на членове на ВСС. В проекта за промени в Закона за съдебната власт, министерството на правосъдието беше предложило публично изслушване на кандидатите, но под натиска на Искра Фидосова текстът отпадна. 

Цялото писмо на БИПИ може да видите тук. Качваме изготвените от БИПИ профили на Кирил Гогев и Нестор Несторов.

След избора днес адвокат Христо Иванов от БИПИ коментира: "С този избор, парламентът гласува доверие на ВСС. Към един съвет, към който има твърде много въпроси, парламентарното мнозинство добави още. В момент когато и обществото и съдиите показват недоверието си към начина, по който се управлява съдебната система, народните представители демонстрираха, че задкулисните сделки с постове за тях са по-важни от всичко. Не ги смути дори фактът, че този избор стана в деня в който ЕК подчерта, че има проблем с управлението на съдебната система и назначенията на ръководни постове в нея. Има само едно решение: всеки висш държавен пост трябва да се заема след изслушване като това, на което бяха подложени кандидатите за български Еврокомисар в Европарламента."

Нестор Несторов - апаратен играч от класа

Нестор Несторов е един от най-обиграните апаратни играчи в съдебната система през 90-те години. По това време той оглавява Софийска градска прокуратура – една от най-ключовите структури на обвинителното ведомство. Член е на Висшия съдебен съвет и многократно е спряган като потенциален кандидат за главен прокурор. Несторов се прочува с образуването на серия дела срещу Стефан Софиянски, след като се стига в разрив в отношенията между тогавашния столичен кмет и лидера на СДС Иван Костов. Известен е и с това, че води твърде луксозен живот за материалното състояние на един магистрат. Това провокира серия журналистически публикации във вестник "168 часа", на които той отвръща с дело за клевета срещу вестника и авторите на материалите. Тези дела завършват с оправдателни присъди за журналистите, но са показателни за морала на магистрата.

С оправдателна присъда завърши и делото срещу съпругата на Несторов, но установените по делото факти будят сериозни притесненя. Качваме мотивите на съда.  

След оттеглянето на Иван Татарчев от поста главен прокурор и идването на Никола Филчев, Нестор Несторов постепенно изпада в немилост. Новият обвинител номер едно започва гонение на всички негови бивши съперници за поста, един от които е и ръководителят на софийска градска прокуратура. За целта е образувана проверка, която да установи имотното състояние на Несторов и съпругата му. Освен това срещу Несторов е образувана дисциплинарна проверка по подозрение, че е опъвал чадър на дейността на врачанския подземен бос Валтер Папазки и е саботирал на провал наказателни производства срещу него. Впоследствие магистратът е разжалван и понижен за три години като редови обвинител в Софийска райнонна прокуратура, оглавявана по това време от неговия противник Славчо Кържев. Въпреки оказвания натиск да напусне системата, Несторов изтърпя своето наказание, след което изчезна от прожекторите на публичността. Неговата звезда изгря отново пред 2009 г., когато бе лансиран от ДПС за един от членовете на т.нар. Бюро по подлушванията, което трябваше да контролира работата със специални разузнавателни средства. Въпросната структура обаче така и не заработи.

Вчера от БИПИ напомниха и други въпроси около Несторов - че  беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки; заради натиска по проверката срещу съпругата му. Сам признава, че е помогнал на Никола Филчев, тогава все още зам.-министър на правосъдието, за разследването за контрабанда на антики срещу брата на бъдещия главен прокурор. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

Кирил Гогев - фенът на Локомотив София, врагът на Филчев

Около името на Кирил Гогев няма толкова много скандали, но в същото време нищо около професионалната му кариера не може да бъде изтъкнато като аргумент защо точно той е бил избран за поста. По-голямата част от кариерата си, той е бил военен следовател и прокурор, а това дълги години беше структурата през която минаваха най-мрачните поръчки на обвинението. В същото време обаче, Гогев беше в открита война първо с Николай Колев, а после и със самият Никола Филчев.

След операцията срещу нарколабораторията "Опицвет" името на Гогев попадна в групата на феновете на Локомотив-София сред прокурорите. В нея бяха още тогавашният шеф на следствения надзор в Главна прокуратура Ангел Ганев, добилият значителна популярност Михаил Дойчев, шефът на Военната прокуратура ген. Карамфилов. Ганев и Дойчев дори са членове на управителния съвет на ФК "Локомотив" - София, заедно с оръжейния търговец Николай Гигов. В ръководното тяло на клуба се оказа и разследваният за нарколабораторията в Опицвет Кристиян Младенов.

ВСС - официално прокурорски

Двамата нови членове на ВСС ще заемат местата на подалите оставка Иван Димов (избран от квотата на ДПС) и Стойко Стоев (от квотата на НДСВ) подадоха оставка заради скандала с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, придобил известност в публичното пространство като Красьо Черния.

Притеснителното в двата случая е, че нито Гогев, нито Несторов са съдии. В действащия състав на ВСС прокурорите явно надделяват, като едва девет от членовете му са съдии, а като извадим представителите на политическата квота - Петър Стоянов, Костадинка Наумова и Светла Данова, съдиите имат едва четирима представители. В няколко свои становища Венецианската комисия към Съвета на Европа е обръщала внимание на факта, че и малко прокурори са вредни за назначаването и кадруването на съдии. След днешното решение на парламента съветът става изцяло прокурорски, тъй като реално съдиите във ВСС нямат необходимото мнозинство да прокарат каквато и да е било кандидатура.

Прикачен файл

Прикачен файл

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zaniza avatar :-?
    ЗаНиЗа
    • - 2
    • + 14

    "Официалната му биография по-скоро е пример за това какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС..." - не е само в ТОЗИ СЛУЧАЙ! Откога в БГ е "валидна" официална биография на кандидат за нещо?!? Може би на безстрастно, прозрачно, при РАВНИ условия проведен КОНКУРС!?!

    Нередност?
  • 2
    rusamanova avatar :-|
    Асенов, който иска референдум!
    • + 37

    Ауууу, тоя Нестор не беше ли едно време Градски прокурор. Тоя не си ли построи първата вила в Бояна със собствен трафопост. Аааа, и имаше една жена дето я спрягаха за едни работи...
    Е, прави са тия от Европарламента за доклада. Не може нов бардак със старик....

    Нередност?
  • 3
    okoto avatar :-|
    Окото
    • + 32

    Това си е пълна трагедия. ГЕРБ лаеха, лаеха, лаеха, лаеха и какво?! Сега вече нямат оправдание - те си ги избират, те си отговарят, те си сложиха Владимира Янева. Те, депутатите, "представителите на народа"! О-т-в-р-а-т-и-т-е-л-н-о!
    Този цитат е показателен:
    "С този избор, парламентът гласува доверие на ВСС. Към един съвет, към който има твърде много въпроси, парламентарното мнозинство добави още. В момент когато и обществото и съдиите показват недоверието си към начина, по който се управлява съдебната система, народните представители демонстрираха, че задкулисните сделки с постове за тях са по-важни от всичко. Не ги смути дори фактът, че този избор стана в деня в който ЕК подчерта, че има проблем с управлението на съдебната система и назначенията на ръководни постове в нея. Има само едно решение: всеки висш държавен пост трябва да се заема след изслушване като това, на което бяха подложени кандидатите за български Еврокомисар в Европарламента."

    Нередност?
  • 4
    phuncky avatar :-|
    phuncky
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#3] от "Okoto":

    Притеснявам се, че този избор устройва ГЕРБ и техните цели. Ако съм прав, то те вече с нищо не се различават от червени и сини. Надявам се да не съм.

    Нередност?
  • 5
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 11

    Да поддържаме статуквото!
    На амбразурата с пълни сили - ГЕРБ, "независими", който се навие да помага... Щом става с коалиране с ДПС - ДПС да са...
    За този избор не може да има оправдание - направо са се изплюли в лицето на докладчиците от ЕК...

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-@
    misho73
    • + 21

    Несторов - член на ВСС. Добре де, какво му е на големия Маргин, него защо не го избраха?Защо не избраха Митьо Очите поне за градски прокурор? ГЕРБ окончателно показа истинското си лице. Досега имах някакви илюзии, но вече е пределно ясно че тези хора са врагове на България. Тежка загуба за цялото общестево, бленуващо политически морал и прозрачност. Оттук нататък всичко ще е допустимо. Има ли дъно бе, хора?

    Нередност?
  • 7
    d1rab1ra avatar :-|
    Дани Борисов
    • + 18

    Промяната в начина на управление за която мечтаех преди две години се превръща в химера. Като избиратели не искахме много.
    1. Реформа в здравеопазването.
    2. Реформа в образованието.
    3. Подобряване на взаимодействието с ЕС и пълноценно използване на еврофондовоте.
    4. Въвеждане на нови практики при избор на обществено значими фигури.
    5. Дистанциране на политическия елит от олигарсите.
    6. Оптимизиране на държавния административен апарат.
    7. Децентрализиране на властта и даване на повече права и задължения на общините.
    Сивите кардинали на Бойко Борисов се опитват всячески да осребрят досега си до властта. Желанието на Цветан Цветанов, Искра Фидосова и ко. да подсигурят спокойни старини на тях и техните деца и внуци, започва да придобива гротескни размери. Компромисите, които правят управляващите със своите предизборни обещания са на път да ги превърнат в новото НДСВ - партия, без възможност да функционира извън властта! Жалко!!! Жалко за тях, жалко за последните наивници, останали в пределите на Републиката!

    Нередност?
  • 8
    gerdan avatar :-@
    Николова
    • + 20

    със шут го изхвърлиха от мястото от шефското място в Соф.гр.прокуратура, защото го уличиха в далавери и афери, свързани с корупция, незаконно забогатяване, връзки с мафията, от чийто пари построи къща, колкото триетажно училище на Витоша. къща в която искаше да пусне като наематели чужди дипломати и които побързаха да избягат, защото добре знаеха, че на всяка цена имената ще са свързани със собственика, който по това време беше най, ама най-корумпираният магистрат. МЕРЗОСТ !:( не мога да повярвам:(

    Нередност?
  • 9
    atanas_atanasoff avatar :-@
    atanas_atanasoff
    • + 18

    ШИЗОФРЕНИЯ: Два часа след избора, в Народното събрание: „Надявам се, че когато партиите ДПС, БСП и НДСВ коментират доклада, истински ще се замислят какво са направили, кого са назначили в съдебната система и какви резултати има от техните кадрови назначения и разбира се, това е поука за всички нас, оттук нататък ще има много важни избори, които ще минават през парламента. Не с 2, а с 4 очи трябва да гледате всяка една кандидатура, защото трябва да бъдем за пример”. Бойко Борисов

    Нередност?
  • 10
    adon avatar :-|
    RUSE
    • + 11

    Абе тия от ГЕРБ не обещаваха ли промяна на статуквото. Нали щяха да развалят заменките и да вкарат тези дето са ги направили в затвора Даже и ония 2 пъти върнати имоти на Симеан явно няма да върнат обратно. Нали щяха да борят мафията и групировките. А то съда си ги оправда всичките. Мафията отново прави монопол във всички оборотни сфери. Пак нейните фирми усвояват евро средствата, строят всичко из България, возят боклуци, "печелят" всички обществени поръчки... Правителството дава на ТИМ всякакви инфраструктури на концесия, без никаква разгласа и на безценица. Лукойл ни дои като крави, а Бойко търчи да реже ленти на детски градини. И този избор си е в същият дух. Иначе много се перчим, че сме били нови и сме имали желание. ДА, ама НЕ.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал