Седем куршума в сметката на кмета

Версиите за убийството на Янко Янков се сменят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На централния площад в Елин Пелин се продават въздушни пушки. Всеки друг ден това едва ли би направило впечатление, но часове след убийството на кмета на града Янко Янков изложените на показ оръжия се набиват на очи.

Сергията е само на стотина мет­ра от сградата на общината. Наред с пищната коледна украса боядисаната наскоро сграда осъмна в сряда сутрин и с прясно разлепени некролози за смъртта на градоначалника, застрелян предната вечер в двора на къщата му в близкото село Мусачево.

Убийството на Янков стана първа новина, тъй като дойде само девет дни след като България стана член на Европейския съюз, и по драматичен начин вкара темата за престъпността отново в дневния ред на политиците. Вероятно уплашени от възможните негативни реакции, разследващите побързаха да лансират дежурната версия за "остър междуличностен конфликт", въпреки че преобладаващото мнение на хората в Елин Пелин и региона е, че в основата на дръзкото убийство стоят бизнес интереси.

Изстрели в тъмното

Кметът на Елин Пелин прекарал последните часове от живота си в компанията на своята съпруга. Двамата отишли на пазар в София и малко след свечеряване се прибрали. Янков казал на жена си, че отива да нахрани кокошките. След като се забавил повече от обичайното, жената тръгнала да го търси. Намерила го в локва кръв насред собствения им двор малко след 20 часа. Тялото на 58-годишния мъж е било разкъсано от седем куршума, изстреляни най-вероятно от пистолет "Макаров". Убиецът е причакал Янков в тъмното и е стрелял в гръб. Според полицията убиецът е непрофесионалист и е действал в състояние на афект - той е стрелял от близко разстояние напосоки, без да се прицелва достатъчно. Свидетели на убийството няма.

Лична вражда или бизнес интереси

Версията за лични мотиви в основата на убийството беше лансирана от комисар Стоян Стоянов, директор на ОДП - София, още преди да е намерено оръжието и без да са разпитани свидетели. Ден по-късно той заяви в интервю за "Труд", че думите му са били "плод на грешна преценка".

Не е ясно дали в случая версията за лична вражда е най-достоверната, но тя със сигурност е най-удобната за разследващите. Ако следователите решат да търсят мотивите за убийството в сферата на икономическите интереси, те неминуемо ще трябва да разровят стотиците сделки, сключени от Янков през трите години от мандата му като кмет. А сред тях има, меко казано, спорни решения за продажби на големи парцели земеделска земя и гора, в които са замесени не случайни играчи. Сред тях личат имената на рекламния бос Красимир Гергов, на индийския милиардер Прамод Митал, собственик на комбината "Кремиковци", и политикът Александър Томов, който представлява фирмите на индиеца в България и отскоро управлява купения от него футболен клуб ЦСКА. Не случайно Томов изглеждаше най-опечален от убийството на Янко Янков.

Все пак от прокуратурата заявиха, че ще бъдат разгледани всичките шест версии, една от които е и тази за неудовлетворени икономически интереси. "Не изключвам възможността от него да е искано нещо нередно, което той да е отказал", заяви комисар Стоянов. По думите на наблюдаващия прокурор Албена Вутова версиите са общо шест. Според запознати една от възможните причини за смъртта на Янков е и участие в любовен триъгълник. По непотвърдени слухове кметът имал особено близки отношения с жена, която също заема висока длъжност в една от общинските структури в Елин Пелин.

Имал много приятели, но и много врагове

Всички са единодушни, че Янко Янков е "действал с размах". Неговите приятели изтъкват заслугите му за облагородяване на града, докато опонентите му говорят за огромна корупция. Кметът е обвиняван най-вече заради непрозрачност и продажби на големи общински парцели за жълти стотинки. По сметки на неговите политическите противници загубите за града от тези продажби надхвърлят 10 млн. лева.

Особено силна съпротива сред местното население предизвика опитът да бъдат продадени 3300 дка горски масиви в землището на с. Нови хан на фирмата "Глобъл стийл холдинг", собственик на комбината "Кремиковци", чиито представител тук е лидерът на "Български социалдемократи" Александър Томов. Преди да бъде издигнат за кмет на Елин Пелин от името на неговата партия, Янков е работил в металургичния комбинат повече от 20 години. Сделката беше спряна в последния момент, след като еколози подадоха жалба в съда.

Преди нея обаче бяха прокарани доста други, не по-малко спорни продажби. Сред тях е и голям парцел в близост до с. Столник, където се предвижда изграждането на голф игрище с 36 дупки. Зад проекта стои фирма на рекламния бос Красимир Гергов, който вече построи по-малко голф игрище край с. Равно поле. Сделката предизвика съпротивата на кметицата на Столник и местните хора. Из селото имало дори и разлепени позиви, които го призовавали да освободи поста си заради изнесената в столичен вестник информация, че е бил сътрудник на Държавна сигурност. Жителите на друго съседно село - Лесново, пък се заканвали миналата година да линчуват кмета на Елин Пелин заради стоварено голямо количество отровни пестициди в близост до земеделските им земи.

За трите години мандат на Янко Янков в прокуратурата се е натрупала цяла купчина със сигнали за негови злоупотреби. Окръжният прокурор на София Албена Вутова заяви за "Капитал", че има образувани преписки по част от сигналите. Тя бе категорична, че покойният кмет не се е оплаквал официално за отправени към него заплахи. Според близки до кмета обаче такива заплахи е имало постоянно. В интервю за "Дневник", дадено два месеца преди убийството, Янков заяви, че има проблеми с "дървената мафия". Той допълни, че напоследък зачестили опитите на местни мутри да купуват евтино общинска земи чрез манипулиране на търговете, за което била информирана и полицията.

Ковачки и битката за софийския боклук

Най-големият публичен конфликт на Янко Янков беше по повод опита да се намери подслон за балите със софийски отпадъци в мина "Чукурово", собственост на Христо Ковачки. Идеята пропадна заради съпротива на местното население, която доведе и до сблъсък между гардове на Ковачки и жители на близкото с. Габра. Не е тайна, че кметът на Елин Пелин беше основният противник на варианта балите да се карат в "Чукурово", от което Ковачки можеше да спечели най-малко 16 млн. лева до построяването на завод за отпадъци. Тогава имаше подозрения, че Янков лобира в полза на бившия си работодател "Кремиковци", тъй като металургичният комбинат също беше сред спряганите варианти за място на бъдещия завод.

В деня след убийството на Янков книгата за съболезнования, изложена в кметството, остана почти празна. В нея до вечерта се бяха разписали само двама души. И не случайно едното от пожеланията беше от името на "Кремиковци".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    tabasa
    • - 1
    • + 1

    Мир на праха на Янко Янков. Достоен човек. Срам за България е че един от малкото политици, който успява да лавира и защитава интересите на избирателите е убит. Нека да да запазим минута мълчание и нека в името на паметта му си обещаем да направим едно добро дело - да засадим дърво, да изразим несъгласие когато се сключват незаконни сделки или политиците приемат поредния закон или решение което в ущърб на държавата, да направид дарение за болно дете, да си вземем бездомно куче...каквото сърцето ви подскаже. Дори да не желате да правите добро в името на кмета на Елин Пелин, пак може да направите добро, ако щете в името на Елин Пелин и просто без причина.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Още за Нови Хан
    • - 1
    • + 1

    да, г-н Янков беше мъдър ръководител но явно настъпи нечии интереси.
    злите езици твърдят,че между Елин Пелин и Мусачево е трябвало да се гради завода за отпадъци , и без това между Мусачево и Казичене има Кремиковско хвостохранилище , в Нови ХАн - радиоактивно.

    Нередност?
Нов коментар