Нов играч в общинската икономика

Христо Ковачки пръв се възползва от промененото статукво в Столичната община

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната икономика отдавна е запазена територия на мутрите. Като се почне от паркирането и се стигне до концесиите по чистотата - навсякъде осезателно се чувства присъствието на силовите групировки.

За равновесието на силите доскоро се грижеха две конкуриращи се общински лобита - на досегашния кмет Стефан Софиянски и на бившия председател на общинския съвет Антоан Николов. Изобщо общинската икономика е конгломерат от интереси, където появата на нови играчи доскоро беше смятано за немислимо. След оттеглянето на Софиянски и идването на новия кмет обаче статуквото започна да се пропуква.

В наглед окупираната общинска икономика се отвориха пространства за появата на нови играчи. Пръв от новата ситуация се възползва познатият в енергийните среди Христо Ковачки. Самоковският бизнесмен се опита да си разчисти територия за бизнес в две от най-конфликтните сфери - банковото дело и боклуците.

Първо се разбра, че свързани с Ковачки фирми са изкупили 26.4% от акциите на Общинска банка и възнамеряват да наддават за мажоритарния пакет, който все още е собственост на общината. Последва новината, че притежаваната от Ковачки мина "Чукурово" е била определена от правителството за площадка, на която ще се съхраняват балираните отпадъци на столицата. Наслагването на тези две събития даде основания да се заговори за тайно договорена с лобитата в общината сделка "Боклуци срещу банка".

Самият Ковачки обаче не крие, че амбициите му са дори по-големи. Пред репортер на вестника той заяви, че има намерение да участва и в изграждането на бъдещия завод за преработка на отпадъците, който най-вероятно ще бъде строен в съседство с единствената одобрена засега площадка за съхранение на балите. Така от нежелан натрапник в Общинска банка самоковският бизнесмен може да се превърне в стратегически партньор на общината.

Кой е Христо Ковачки

Бизнесменът от Самоков скоро ще навърши 43 години. Женен е за значително по-младата от него фолк певица Деси­слава. Кум на семейството е банкерът Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

Около бизнеса на Ковачки има повече слухове, отколкото известни факти. Знае се, че е завършил квантова електроника в ЛИТМО (Ленинградский институт точной механики и оптики), който беше смятан за един от най-елитните технологични институти в бившия соцблок. В него са се дипломирали много български специалисти по лазерна техника по времето, когато трансферът на съветски технологии към България беше официална държавна политика. В професионалното CV на Ковачки пише, че той е доктор на техническите науки и автор на над десет изобретения.

Решил да изостави науката и да се впусне в бизнеса през 1991 г. Първите му стъпки са в търговията. Продавал български консерви в Русия. Впоследствие купува няколко магазина в София от общината и започва търговия с хранителни продукти. Големият възход на бизнеса му обаче започна по времето на кабинета "Сакскобургготски". Фирми, свързани с него, постепенно се оказаха победители в някои от най-апетитните приватизационни сделки в енергетиката. Любопитното е, че първата от тях беше за мина "Чукурово", където именно се предвижда да бъдат подслонени опакованите отпадъци на столицата.

Докато всички се питаха откъде неизвестният доскоро самоковски бизнесмен черпи капитали, свързани с него фирми последователно изкупиха няколко ВЕЦ-а (които впоследствие бяха препродадени), единствената у нас брикетна фабрика "Брикел" - с. Гълъбово, "Атоменергоремонт" - Козлодуй, "ТЕЦ Марица-изток 3", "Топлофикация Враца", "Портфлот" - Бургас, "Портови флот" - Варна, мините "Бели брег", "Черно море", "Балкан 2000" и предприятието "Мина открит въгледобив" - Перник.

Концентрирането на толкова много активи от един отрасъл в ръцете на един-единствен човек постепенно го превърна в ключов фактор за българската енергетика. Мините, които той управлява, са основните доставчици на тецовете в страната, които използват въглища като гориво. Сред тях са ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен", която наскоро влезе в процедура по обявяване в несъстоятелност по искане на едно от неговите дружества. Самият Ковачки отрича да е собственик на изброените дружества и твърди, че е само консултант по повечето от проектите. В същото време в интервюта за медиите твърди, че е работодател на над 5000 души.

Преди две години медиите свързаха неговия бизнес възход с разстреляния в Амстердам търговец на наркотици Константин Димитров-Самоковеца. Ковачки обаче упорито отрича всякаква връзка между двамата. "Единственото, което ме свързва с г-н Димитров, е, че сме от един град - Самоков. Нямам нищо общо с него, нито бизнес отношения, нито пък ни свързва познанство или приятелство", заявява Ковачки. Той упорито избягва въпросите за първия милион и твърди, че за всичките си проекти досега е ползвал само банкови заеми, които обслужвал редовно. "Нормално е когато по-агресивно инвестираш, да ползваш кредитен ресурс. По-важното е, че на този етап си обслужваме кредитите без проблеми", заяви самият Ковачки пред вестника.

Извън енергетиката той има участие в "Лазерни и оптични технологии" - София. Негов е и заводът за преработка на стари автомобилни гуми в Драгоман. Притежава в съдружие и веригата от магазини "Европа". Чрез своя фирма държеше доскоро и магазин "Нова Деница" в столичния квартал "Младост", който беше открит миналата година след ремонт лично от тогавашния кмет Стефан Софиянски.

Адресът на повечето от фирмите му е в столичната "Индустриална зона Орион". Отскоро обаче Ковачки има собствен кабинет в Общинска банка, на вратата му стои табела "Изпълнителен директор", а кортежът от автомобили, с които той и охраната му се придвижват, има запазено място пред централния вход. "Банката беше един логичен завършек на бизнеса, който има този човек", коментира пресаташето му Виктор Сокачев.

"Банка срещу боклуци"

Влизането на Ковачки в Общинска банка стана известно в края на юни. Тогава на свиканото общо събрание вместо представители на бившите общински дружества, свързани с тогавашния председател на надзорния съвет Любомир Павлов, се появиха пълномощници на 11 нови дружества от енергийния сектор, свързани пряко и косвено с Христо Ковачки. Формално той се води собственик само на едно от тях - МАХ 2003, което държи около 1.8% от акциите на банката.

Според Ковачки останалите купувачи са негови бизнес партньори или консултирани от него лица. В същото време бизнесменът почти еднолично управлява банката след оттеглянето на Любомир Павлов и предишния мениджърски екип. При последните рокади в ръководството на банката Ковачки получи и реална възможност да сключва сделки, без да се допитва до мажоритарния собственик - Столичната община. За изпълнителен директор в банката беше наз­начен близкият до бизнесмена Александър Личев, а за прокурист - юристката Даря Пенкова, която е адвокат на фирмите на Ковачки. С подписите на двамата вече могат да бъдат сключвани всякакви сделки от името на банката, включително и отпускането на кредити.

След като се разбра за влизането на Ковачки в банката, председателят на Общинския съвет Владимир Кисьов заяви, че ще бъде направено всичко възможно общината да си върне контрола върху институцията, като промени устава и. В момента решенията в нея се вземат с мнозинство от 3/4, което прави общината заложник на интересите на миноритарните акционери. Предложението беше внасяно два пъти на общи събрания на акционерите, но както можеше и да се очаква, то срещна съпротивата на фирмите, свързани с Ковачки. Изглежда, общината е на път да се откаже от идеята за промяна на това положение. Доказателство за това е фактът, че на проведеното в края на седмицата поредно общо събрание изобщо не е била обсъждана такава промяна в устава.

Замразени бяха и плановете да се обяви търг за обслужваща банка на общината. Такова решение беше взето от Столичния общински съвет още през лятото, но през седмицата заместник-кметът Минко Герджиков заяви пред "Капитал", че общината няма да извади парите си от банката до нейната приватизация, тъй като това би намалило цената на мажоритарния дял. В момента най-голям интерес от бърза приватизация на банката има именно Христо Ковачки. При неразрешения проблем с устава и вече солидното присъствие на свързаните с него фирми вероятността за банката да се състезават големи чуждестранни банки е минимална. Нито една голяма институция не би рискувала няколко десетки милиона евро, за да купи банка, в която друг държи блокираща квота. При това положение най-вероятен купувач на банката ще е именно Ковачки или свързани с него инвеститори. По всичко личи, че на "Московска" 33 са се примирили с това. Фактът, че самоковският бизнесмен ще подслони балите с боклука на града още повече накланя везните в негова полза.

Демонстрация на мускули

Агресивното навлизане на Христо Ковачки в столичната икономика беше белязано от скандал, след като негови охранители биха протестиращи жители на село Габра, където се предвижда да бъдат съхранявани балираните отпадъци на София. Инцидентът стана в сряда, след като около 50 души от охраната на мина "Чукурово" и други служители на Ковачки са опитали да скъсат блокадата на пътя. След сблъсъка няколко от пострадалите селяни бяха откарани в болницата, а гардовете на самоковския бизнесмен бяха привикани в полицията и срещу тях беше образувано дознание за хулиганство. В момента по случая се води разследване, но това едва ли ще доведе до смяна на "Чукурово" с друга площадка за съхраняване на сметта. Самият Ковачки потвърди пред "Капитал", че вече има сключен договор с фирмите за балиране, който е тригодишен.

"Интересуваме се от бизнеса с боклуците. От този бизнес по цял свят се правят пари. Докато има хора на тази земя, ще се изхвърлят боклуци", заяви пресаташето му Виктор Сокачев. Той допълни, че Ковачки е готов да се състезава на равни начала с останалите кандидати за изграждането на бъдещия завод за преработка на отпадъци. "Това е много скъп проект. Това, че сега даваме площадката, не значи, че точно ние ще правим завода. Има и други фирми, които работят в тази сфера", допълни Сокачев.

Предимството на Ковачки пред останалите конкуренти обаче ще бъде именно контролът върху балите със смет, които ще са суровина за бъдещата преработка. Това е още една причина да се смята, че на общинския терен се появява нов сериозен играч. И че всички останали ще трябва да се съобразяват с него.