🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не безпокой бръмбарите!

"Натура 2000" далеч не била посрещната с възторг в Германия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бръмбари-рогоносци, видри, диви незабравки - с тях трябва да се съобразяват политици, строителни предприемачи, индустриалци и туристическият бизнес в Берлин.

Германската столица е известна с всичко друго, но не и с природата си. Въпреки това в околностите й има 5 хабитата за птици и 15 защитени зони.

Ако човек прегледа немските вестници отпреди няколко години, ще открие голяма прилика с българските днес. Протести, съмнения, неразбиране към Брюксел - все по повод на "Натура 2000". Въвеждането на Европейската мрежа от защитени зони в Германия далеч не е посрещнато с фанфари. Пъpвоначално правителството обявява твърде малко защитени територии. После заради нежеланието да допълни списъка страната е осъдена през 2001 г. в Европейския съд. Въпреки това процедурата умишлено ce влачи и едва след заплаха от Брюксел, че ще спре парите от структурните фондове за Източна Германия, германците започват да работят по-сериозно.

"Преди три години срещу "Натура 2000" съпротивата тук също беше голяма, обяснява Мартина Вагнер, която отговаря за прилагането й в общината в Берлин. Тогава заради страха от спиране на структурните фондове някои провинции даваха територии, набързо очертани по картата. Особено голямa бе паниката в аграрните райони." Междувременно съпротивата е изчезнала, защото повече от половината средства, давани от EC за селско стопанство в Германия, са по проекти на "Натура 2000". При това облагодетелствани са малките стопани.

Самият град Берлин е действал повече от прагматично при определяне на защитените зони - това са все земи, които са собственост на общината, дружества с държавно или общинско участие или обществени фондации. Така са избегнати противопоставянията между туристическата индустрия и промишлеността и екологичните директиви от Брюксел.

Фауенинзел, или островът на пауните, е защитена територия, защото е обитаван от два вида изчезващи бръмбари, които прояждат вековните дъбове. Oстровът в покрайнините на Берлин e бившето любовно гнездо на пруските крале и техните дами. Заради бароковия дворец, приказната розова градина и живописната швейцарска хижа той е обявен за световно културно наследство от UNESCO. Като към това се прибавят и средно един милион поcетители годишно, плащащи по 5 евро за вход и пиещи на завишени цени поне по едно кафе през зимата или една бира в жегата, сумата набъбва дотам, че и дума не може да става островът да бъде отстъпен на бръмбарите. Компромисът между интересите на туристическата индустрия, ресторантите, кафетата и тези на насекомите е намерен в забраната посетителите да ходят извън обозначените пътеки.

Обикновеният турист почти не забелязва, че се намира в защитена територия. Единствено табелки го уведомяват да върви само по пътеките, защото всяко стъпване на ливадите е не само забранено, но и опасно - някой клон от дъбовете, обитавани и прояждани от бръмбарите, може да му падне на главата. Все пак гардове с вид на бивши източногермански служители на ЩАЗИ следят туристите да не кривнат през някоя полянка и да нарушат екологичното равновесиe.

Всяка година специална комисия от еколози и представители на стопанисващата острова организация обикалят защитената зона, за да проверят как се развиват бръмбарите и дали евентуално някъде има застъпване на интереси. "Част от изискванията на "Натура 2000" са трудни за приложение, човек трябва да ги нагажда по специфичните условия," обяснява Мартина Вагнер. "Тук, в Берлин, където всичко е картотекирано, имаме големите университети и можем да пратим студентите биолози да опишат всяко охлювче, е лесно. Друго би било в България, където наистина се знае какво има в националните паркове, но извън тях къде и какви животни живеят е трудно да се каже."

Сега на бюрото на екоекспертката има няколко проекта за първоначална оценка за съвместимост с "Натура 2000". Всички те са в района на Тегелския поток, защитена зона заради няколкото вида охлюви, които я обитават. На карта акър по акър са нанесени къде и колко нагъсто живеят популациитe. Мартина Вагнер обяснява, че бързо ще излезе с решение за осъществимостта на проектите. Нужно й е само едно сравнение с картата. В крайна сметка никoй не би проявил разбиране, ако в една индустриална зона процедурата се проточи до безкрай заради няколко вида охлюви с големината на човешки нокът.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    Nabljudatelka

    Statijata e napisana nekompetentno/bazira se samo na vestnikarskija otzvuk na "Natura"i v neja se govori samo za berlin-edin grad s vse o6te solijalisti4eski oblik/Berlin oba4e ne e Germanija!! Pisanieto prosto e SME6NO!!!Germanija e strana,kato rajska gradina,kudeto vsjaka pedja zemja se stopanisva,zatova poletata j prili4at na kartini ot Van Gog,strana,v kojato Zelenata /ekologi4nata partija e treta v stranata po avtoritet i vlijanie,strana ,kojato ima GELEZNI zakoni za za6tita na prirodata si /i za vsi4ko/ i PERFEKTNO FUNKZIONIRA6TA,NEPODKUPNA ADMINISTRAZIJA,kojato gi prilada,strana 4ijto gradove di6at 4rez ogromnite si parkovete i gradini/samo za sravnenie:po naselenie Hannover e po maluk ot Sofia-s predgradijata e 1mln.,no po teritorija e 10 puti po goljam!!kakvo mislite 4e ima na taja teritorija-ogromni parkove i ekologi4noza6titeni zoni.I hannover ne e izklju4enie za Germanija.Razbira se,ima kakvo da se gelae/v sravnenie sus skandinavskite strani,naprimer.No na bulgarskijat 4itatel bih kazala-ne pravete sravnenie s Bulgarija!!Tja e izvun vsjakakvi kriterii za sravnenie!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    CHETIASHTA

    ZA GERMANIA NE MI STANA IASNO KOLKO % ot cialata strana vliza v NATURA 2000 I KOI MOJE DA KAJE KOLKO E % NA OSTANALITE STRANI OT ES DOKOLKOTO ZNAM PORUGALIA E 19% GARCIA E 12% A DRUGITE? OSVEN TOVA NIKADE NE PROCHETOH CHE VLIZAT CHASTNA SOBSTVENNOST

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Natura 2000

    Не знам за Германия, но определено в България Натура2000 е тотално опрочена. От програма за опазване на околната среда и застршените видове се превъра в проводник на всякакви икономически интереси. Ясно е,че ДПС и "дървената мафия", която стои то зад нея изкараха голяма част от горите, които с право влизаха в нея. Отделно Сакса успя дапрокара да му изкарат земите около Боровец. За сметка на това вкараха територията на почти цялото Черноморие и повечето зимни курорти. Официално, че това се прави, за да ограничели строитеството, но Натура2000 е за защитао на застрашени видове. Идеята е ясна -да могат да изнудват собственици и инвеститори. Ако искат да регулират строитеството по Черноморието да бяха използвали закона за Черноморието, а не Чакърчо да се прави на вода ненапита. Идеята на ДПС е ясна Които си плати - ще минава, за другите ще продават скъпата земя на безценица на разбойниците, които после че се оправят. Да не говорим как се оказа, че шефа на незнайно как избраната неправителствена организация, която уж експертно е решила кои територии да влизат и кои - не, се оказа син на вицето на Параванов. Проблемът не е Натура2000, а че бизнесът и политиката в България са тотално изродени от некадърната и корумпирана политико-икономическа олигархия, която не може да измисли нищо за развитието на страната и затова се е отдала на лешоядство, разбойничество и слугинаж на чужди държави, за да запази властта си. парното, енергото и т.н. )Примерите са хиляди ( боклука в София, ТРазбира се виновни са и обикновенните хорица които в простотията си попадат в капаните на евтините манипулации на олигарсите. И после плащат като попове, но това няма да върне времето назад, а щетите в голямата си част са непоправими.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    Ник

    МНОГО ТОЧНО КАЗАНО !!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Конан Дойл

    "Отделно Сакса успя да прокара да му изкарат земите около Боровец" - всъщност после пак са ги вкарали, така че това не е вярно засега.
    "Ако искат да регулират строитеството по Черноморието да бяха използвали закона за Черноморието" този закон е за урбанизирани територии.
    Останалото не са примери за Натура а по скоро за обраното.
    Като цяло е по-добре да имаш земя в Натура в дългосрочен план, да е продаваш ако цената и падне сега е голяма грешка.
    В България олигарси няма има мними лобисти и много корупция и сива икономика.
    Колкото до Национално управлени по горите, по лесно е да върнат земите в Натура отколкото приватизираните скоро общински край морето.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    щрумпф

    Цялата простотия със скандалите я правят тия от недвижимите иоти, които са най-проспериращите фирми напоследък.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Do Konan Doyle

    40ve4e ne govori6 za ne6ta, za koito ne znae6. Zakonat za 4ernomorieto e za vsi4ki teritorii po 4ernomorieto. Otdelno ot tova toj moze dase doraboti, za6toto pak 6te go orezat. Za zemie na Saksa - o6te oficialno ni6to ne sa kazali, no takava e informacijata, koqto izliza po vestnicite. Ina4e e o4evidno 4e namaliha teritoriite ot 32 na 19 procenta no ostaviha vsi4ko po 4ernomorito, kadeto 6te mogat da iznudvat 4rez OVOZ. Da ne bqh v BG da mi razpravqt gluposti, da ne govorim 4e ministyra e ot DPS a te sa naj-korumpiranite ot vsi4ki i osven novi shemi za korupcija drugo ne mogat da izmislqt.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    ivanina

    zdr az sam ivanina

    Нередност?
Нов коментар