Птиците не умират сами...

...с тях ще си заминат и някои инвестиционни намерения в екологичната мрежа "Натура 2000". Но много малко

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Eвропейската програма за защита на природата "Натура 2000" в последните месеци сякаш създаде повече протестиращи, отколкото замърсяванията в последните години на социализма.

Парадоксалният резултат се дължи най-вече на липсата на информация.

"Не всички са доволни. За екологичните организации включените зони са прекалено малко, за собствениците - много", заяви пред "Капитал" Кристиан Пльосинг, координатор по програмата "Натура 2000" между отделните австрийски провинции. "Страстите се поуспокоиха, когато хората разбраха, че включването на земите им в "Натура 2000" не означава, че над тях ще поставим стъклен похлупак и там вече нищо няма да се строи и няма да се развива никаква дейност", обясни за "Капитал" експертът от Министерството на екологията на Австрия Еда Бертел.

От българското Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се оправдават, че мерките ще са различни за всяка отделна зона в "Натура 2000" и затова не могат да ги предвидят отсега. Те ще са ясни едва когато всяка зона бъде официално обявена със заповед на министъра на екологията. Това ще стане до една година след като Министерският съвет приеме обхвата на екомрежата (което се очаква следващата седмица). А през това време собственици и инвеститори трябва да тръпнат в неведение.

От МОСВ предпочитат да не казват какви са конкретните забрани вероятно поради страх от поредната масова психоза. Те обаче не са кой знае каква тайна. Екологичните организации, които изготвиха проекта за екомрежата в България - Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и "Зелени Балкани", са предложили и списъци с възможните забрани в различните видове местности в "Натура 2000" (виж графиката). И те въобще не са толкова страшни, колкото си представят много хора. Даже и някои от тях да бъдат отхвърлени от МОСВ по-късно, този списък поне дава някаква яснота в "Натура".

Разбира се, списъкът не може да даде прецизна информация за забраните, тъй като мерките във всяка зона се определят от видовете защитени птици и животни в нея. Все пак, ако човек знае какви видове обитават зоната, където е имотът му, той би могъл да предвиди какви ще са ограниченията, които ще му бъдат наложени.

Освен това забраните, посочени в списъка, невинаги ще бъдат прилагани. Някои от зоните в "Натура 2000" може да нямат нито една забрана за съответния вид местност, някои може да имат само по две-три, а в някои може да бъдат наложени всички. По думите на Ирина Матеева, отговорник по "Натура 2000" в БДЗП, има и два общи принципа, които екологичните организации са предложили на МОСВ. Първият е абсолютна забрана за строеж в зони с площ по-малка от 100 хектара, като например дунавските острови. Идеята е, че всяко нарушаване на ландшафта на тези минизони ще унищожи местообитанията на видовете в тях. Такива зони обаче са изключително малко. Вторият принцип е за кумулативния ефект - след като в дадена зона се стигне определен процент застрояване, над който застрашените видове ще изчезнат, ще се забраняват нови строежи. Например, ако в една зона има шест собственика на земи, първите двама от тях може да си построят хотели, но третият, който поиска да строи, няма да получи разрешение, защото кумулативният ефект от три хотела ще унищожи местообитанието. Тоест в зоните от "Натура 2000" ще важи принципът "който превари, той завари".

Според Еда Бертел по принцип няма проблем в защитена зона да се построи хотел например, ако той отговаря на необходимите изисквания и не се намира директно в местообитанието на защитените видове. Неотдавна в Австрия бил одобрен дори проект за малък ски лифт в защитена територия. В провинция Тирол обаче изграждането на ски лифт в защитена зона е практически невъзможно не само заради "Натура 2000", но и заради местното екологично законодателство. Прилагането на "Натура 2000" не спира икономическата дейност, но ограничава някои активности. Доста парадоксално в някои случаи води до обратния резултат. Например в унгарския резерват "Хортобаги" благодарение на дейността по защита на ливадите броят на селскостопанските животни е нараснал.

Друг е въпросът с големите инфраструктурни проекти. Според австрийските експерти малко вероятно е да бъде одобрен проект за ветрогенератор в район, където прелитат защитени птици, или да се строят големи вецове в защитени зони.

След окончателното обявяване на териториите по "Натура 2000" в Германия много от засегнатите собственици на земя се обръщат към съда. На делата обаче не е даден ход, тъй като самото обявяване на определен район за защитен пред Европейската комисия няма правна сила. Едва резултатите от конкретната процедура по проучване на съвместимостта на защитените видове и евентуалната стопанска дейност имат силата на нормативен акт. В случай че предвидените мерки са твърде трудни и скъпи за собственика, е предвидена замяна със земи от държавния или общинския фонд.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    Nabljudatelka

    Ot mesez Bulgaija e 4len na goljamoto Evropejsko semejstvo i po evronovinite se zagovori za neja.Znaete li oba4e kakvo se pokazva-ziganijata na zjalata ni durgava i uni6togavaneto na prirodata.Po zentralnata nemska televizija bjaha pokazani njakolko predavanija za sen4estoto stroitelstvo v Slun4ev brjag i osvinvaneto na Pirin .Za evropejskija turist teksta e jasen:"Ne hodete na po4ivka v Bulgarija,za6toto ni6to dobro ne vi o4akva".I ni6to 4udno,4e stavat tezi raboti,tuj kato
    turskite mekereta sa vuv vlastta ve4e pove4e ot 10 godini i njama koj da im potursi smetka-kato naprimer na sega6nija minister Dgevdet 4akurov ili na emel Etem i zjalata taja turska papla4,kojto 6te prevurne durgavata ni v Anadolska provinzija.Njama li prirodoza6titni organizazii v Bulgarija,koito da sprat tova VANDALSKO uni6togenie na edni4kija kapital ,kojto imame-krasivata ni priroda?Ne ostanaha li v taja durgava BULGARI,koito da se zamisljat vurhu otgovornostta ,kojto vseki nosi-KAKVO 6TE OSTAVJAT NA DEZATA SI V NASLEDSTVO-edna strana s opusto6ena priroda.
    Ili NA NIKOJ V TAJA DURGAVA NE MU PUKA ZA NI6TO!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    санита

    От 2 години безогледно се изсичат горите в района на Доснат,Беглика и Сърница в Родопите и никой не реагира.Ще тръгнат свлачища и порои и ще отнесат Батак и Пещера.Райнът се владее от ДПС.Ще се радвам,ако всичко това се снима и излъчи в чуждите медии.Унищожава се една приказно красива природа!!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Дядо Петър

    Това, наред с блоковете на Козлодуй и акциза за ракията са нагледни примери за балканско шикалкавене и тарикатлък.
    С които Европа трябва да свикне. Щом се прегърна с нашата червено-жълто-турска мафия.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    ели

    Дааа, по германска ТВ предават освинването на Пирин, а в руска медия призовават да не ходят руски туристи в Банско, за да не поощряват безумията в строителството на хотели и писти там и да се опази природата. Заслужаваме си го.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Ivan Ivanov

    Zashto da hodia v Sunny Beach , sled kato moga da otida v Malaysia ili Thailand. Po-hubavo , po-priatno pak i po-evtino.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    НАБЛЮДАТЕЛ

    Птиците не умирали сами А? Хайде стига! Че г-жа "СРАМ МЕ Е ОТ ВАС" за какво бе поставена в МОСВ и диша във врата на Джевджет Чакъров.Туй момиче нали стана СОБСТВЕНИК, по моркото крайбрежие на Иракли и Емона уреждайки се със парцелче за да строи нейния мъж почтен "честен" бизнесмен? То иначе за какво долетя от Брюксел заедно с останалите юпита от ЦАРСКАТА дружинка? За черните, сини или кафяви очи на електората ли? Я, само как сколаса и в Балкана дори си построи ХОТЕЛ - с.Гела!? НАЛИ ТО, КАКТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДОЛЕТЯХА ЗА ДА УЧАСТВАТ В ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ГРАБЕЖ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА И ГО ПОСТИГНАХА! Борба за кокала! Е, и за какво става въпрос ? Квичащи жалки гласове на всякакви ТАРИКАТИ, псевдособственици, скрили се под уж претекста за инвестиране и осигуряване на работни места. Кого лъжете бе! А, вижте Черноморието на какво е заприличало. БЕТОННО гето битер Младост - 4! Аман от лакомия! Алчността няма таван, мизерията няма дъно!

    07.02.2007г.
    гр.София!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-@
    жител на Банско

    A какво бихте казали за безумния проект за застрояване на нос Калиакра ?
    Ще бъде застроено в АРАБСКИ стил точно онова кътче от Родината ни ,родило легендата за 40-тте девойки предпочели морските дълбини пред поганците!
    Българи ще ни лишат от исторически и природен резерват за да се разхождат там арабски шейхове или терористи!
    Предлагам да бъдат застроен и връх Шипка и всички исторически места напомнящи ни за нашите деди .Шепата оцелели българи да бъдат наети там за прислуга или заселени в резерват нейде из Странджа.

    Aко не искаме да плащаме за да ходим по земята си и да дишаме въздуха над нея
    призовавам всички Каварненци да опазят природата си - за себе си за всички българи и всички гости от чужбина .

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-(
    тео

    Ами то никаде не пише че ще се продава само на араби,за сега собственици които са закупили вече на зелено,апартаменти в Ажур Дел Мар са англичани,ирландци и БЪЛГАРИ живеещи в чужбина,такче стига жече глупости по тази тема Европа се променя с часове ама ние с криворазбраното лакейство към кой ли не пак ставаме за смях,ако малко повече време работим а не пълним кафетата из България нямаше да ревем че нямало пари и тн.
    Българинът е станал мързелив и лентяйства затова половината ни министерства са турски,а скоро май и официален език ще имаме нов,това обаче никой не го забелязва

    Нередност?
Нов коментар