НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вълчи капан

Развалянето на концесиите за софийската чистота се оказа невъзможно

Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта    ©  Юлия Лазарова
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финландска фирма ще наследи концесиите

През седмицата стана ясно, че преговорите за покупката на фирмите по чистотата се водят от името на новосъздаденото дружество "Новера" ЕАД. Тя е собственост на регистрираната във Финландия "Новера пропъртис лимитид". По думите на Георги Крумов българското дружество е 100% притежание на "Екуест" и е създадено специално за конкретния проект. "Екуест" преговаря с две австрийски и една германска фирма, специализирани в чистотата, от която предстои да бъде избран бъдещият партньор на фонда. Той ще стане съдружник и ще отговаря за управлението на дейностите по почистване на столицата.

Кметът поиска съкратени срокове за завода

Столичният кмет Бойко Борисов поиска да се съкратят сроковете за проектиране и екологични оценки на бъдещия завод за преработка на столичния боклук. Той стори това на среща със Съюза на издателите на вестници. Изчисленията на кмета показвали, че при сегашните тромави процедури завод може да има най-рано в края на 2010 г. И то при пълно съдействие от страна на държавата, тъй като част от разрешенията не зависят само от общината. Дотогава отпадъците ще продължат да се трупат за сметка на все по-големи разходи за балиране, транспортиране и съхранение. Идеята на кмета е разрешението на проблема със столичния боклук да мине по Закона за управление на кризи, което ще позволи съкращаване на сроковете.

Имало едно време един Вълк. Той живеел в общинската гора, където имал много приятели. Един ден те решили да дадат на добрия Вълк концесия до 2014 г.

Минавали години, обитателите на гората се сменяли, но Вълка продължавал да се радва на нови и нови приятелства.

За беда един ден стопанинът на гората бил сменен и на негово място се появил един голям и страшен генерал. Той бил обещал, че ще изгони лошия Вълк от гората, но скоро разбрал, че това ще е трудно. Така на Вълка било подсказано, че трябва да си продаде концесийката. Веднага се появил и кандидат-купувач.

Девет месеца преговаряли за цената, но не щеш ли, точно преди финала, насреща им излязла Червената шапчица. Тя заплашила Вълка, че ще му вземат концесийката. Тогава Вълка се разгневил и на свой ред заплашил Червената шапчица, че ще я изяде, ако не го остави на мира...

Така звучи в софийс­ки вариант приказката за Вълка (Румен Гайтански) и Червената шапчица (БСП). В близките дни предстои да разберем дали историята ще приключи с щастлив край и гората веднъж завинаги ще се отърве от присъствието на лошия вълк.

"Вълчо, защо ти е толкова голяма устата"

За софийския боклук като че ли всичко е казано отдавна. В последните месеци всички следяха със затаен дъх преговорите между сегашния собственик на концесиите Румен Гайтански и кандидат-купувача - инвестиционния фонд "Екуест". Малко преди Коледа се разбра, че след близо девет­месечни пазарлъци двете страни са се споразумели за цената. Съобщено беше, че дори е платено капаро от 5 млн. евро. Очакваше се фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота - София" - всичките на Румен Гайтански, да сменят собственика си до 15 февруари. Оставаха само формални разрешения от Комисията за защита на конкуренцията и екологичен доклад за работата на концесионерите.

Ето защо прозвуча като изненада решението на общинските съветници от БСП да искат разваляне на концесиите. От "Позитано" 20 така и не дадоха разумно обяснение на въп­роса защо точно сега - няколко години след като публично беше признато, че договорите за чистотата са неизгодни. Един от възможните отговори е, че столетницата просто се опитва да трупа точки пред електората си седем месеца преди следващите местни избори, тъй като няма софиянец, който да е доволен от работата на концесионерите. По-конспиративната теория е, че кръгове в софийската организация на БСП са решили да "поискат нещо" от двете страни по сделката, симулирайки решимост за разваляне на договорите.

Така или иначе се разбра, че червените общинари не разполагат нито с достатъчно солидни аргументи за евентуалните съдебни дела с концесионера, нито с отговор на въпроса кой ще чисти столицата, ако договорите с Румен Гайтански бъдат прекратени. Внесеното от червените съветници Росен Малинов и Жельо Бойчев предложение за разваляне на концесиите "възлага" решението на тези два въпроса на кмета Бойко Борисов, който нескрито приветстваше готвената смяна на собствеността във фирмите по чистотата. Това роди и трета версия за странния ход на БСП - че по този начин червените целят да представят кмета и останалите групи в общинския съвет като защитници на статуквото, т.е. като "хора на Вълка".

Станишев - гарант на сделката за софийския боклук?

Ходът на червените съветници логично предизвика гнева на двете страни по сделката. И продавачът, и купувачът заплашиха общината със съд за десетки милиони левове пропуснати ползи, ако договорите бъдат развалени. В същото време стана ясно, че върви усилено лобиране на всички нива за запазване на концесиите. В преговорите се оказа въвлечен и министър-председателят Сергей Станишев, на когото се разчита да охлади страстите в собствената му партия. Той се срещна в сряда с управляващия съдружник в "Екуест" Георги Крумов, за да обсъдят ситуацията, създадена от съветниците на БСП.

За тази среща нямаше да се разбере, ако от "Екуест" не бяха свикали пресконференция за същия час. Така вместо в пресклуба на БТА шефът на "Екуест" се оказа в сградата на "Дондуков" 1. Там той заявил на премиера Станишев в прав текст, че фондът ще се оттегли от сделката, ако червените съветници не се откажат от искането си за разваляне на концесиите. Не е известно какво са си казали двамата, но по думите на Крумов той останал "много обнадежден" от срещата с премиера, от когото получил "доста положителни сигнали". Шефът на "Екуест" допълни още, че министър-председателят изразил "изключително конструктувна позиция" и показал "кооперативност". Все пак Крумов не пропусна да отправи и публичен ултиматум към червените общинари. Той заяви, че прехвърлянето на акциите няма да стане, докато общинският съвет не излезе с ясна позиция по въпроса за развалянето на концесиите, и определи краен срок от един месец.

На "Позитано" 20 вече със сигурност съжаляват за прибързаното си решение. Евентуалният завой в позицията им за концесиите ще остави впечатлението, че поисканото разваляне на договорите е било само блъф. Още повече че ден преди срещата на Станишев с кандидат-купувачите предложението на БСП мина успешно през две от комисиите в Столичния общински съвет.

Истинският залог е кой ще строи завода

Покрай разправиите с общинарите от "Екуест" признаха, че покупката на концесиите е само стъпка към по-голямата им цел - строителството на бъдещия завод за преработка на софийския боклук. Проектът, който по различни оценки ще струва между 100 и 200 млн. евро, вече привлече апетитите на много български и чуждестранни играчи. Въп­реки голямата сума на инвестицията експертите са на мнение, че операторът на бъдещия завод ще печели значително повече, отколкото досега прибираше Румен Гайтански от софийския боклук.

Доскоро се смяташе, че с най-големи шансове е Христо Ковачки, който се ползва с подкрепата на ДПС и част от министрите в кабинета.

Той обаче ще има силен конкурент в лицето на "Екуест", който очевидно ще разчита на подкрепата на министър-председателя в предстоящата битка за избор на изпълнител. Макар че става дума за общински проект, решението до голяма степен ще зависи от правителството, тъй като повечето разрешения трябва да бъдат дадени от държавни институции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    huaress

    Крумов няма да купи фирмите на Вълка докато не му гарантират построяването на завода за преработка на отпадъците, затова е говорил със Станишев, не за някакви си съветници. Премиерът обаче може да обещава всичко, но нищо не може да се направи за завода ако не се променят няколко нормативни акта. Освен това Икуест идея си нямат от опериране с отпадъци, така че ще трябва да вкарат фирма от бранша, най-вероятно Вълка ще си остане оператор, макар собственикът на акциите да бъде сменен. Но запомнете - без гаранция за завод сделка няма да има.

    Нередност?
Нов коментар