НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вълчи времена

Добрият генерал, лошият Вълк и Червените шапчици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Концесиите

Договорите за чистотата в София са поделени между три фирми - "Волф 96", ДИТЦ и "Чистота - София", чийто мажоритарен собственик е Румен Гайтански-Вълка. Те бяха сключени по времето, когато кмет на столицата беше Стефан Софиянски, а председател на общинския съвет - Антоан Николов. Договорът за кварталите "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица" е 10-годишен и изтича през април 2008 г. Договорът за "Младост" изтича през март 2009 г. Срокът на действие на останалите е до октомври 2014 г. През последните месеци Гайтански усилено преговаряше за продажбата на концесиите с базирания в Лондон фонд "Екуест". Сделката временно беше забавена заради поисканото от БСП разваляне на договорите.

"Вълчи капан за БСП и Борисов", "Червената шапчица полегна на Вълка", "Вълка пак оцеля" - това са част от заглавията, с които вестниците отразиха провалилата се акция на БСП за разваляне на концесиите по чистотата в София.

Социалистите използваха чувствителната тема за кризата с боклуците, за да отместят временно вниманието на публиката и медиите от другия хит - "Топлофикация", в която трайно беше замесено името на министъра с инициалите Р. Овч.

Въобще в скандалите на общинска тематика от известно време насам се наблюдава известна закономерност. След всяко разкритие около Вальо Топлото и "Топлофикация" винаги следва порция скандали около не по-малко скандалните концесии по чистотата и техния притежател Румен Гайтански-Вълка. От двете страни на този задочен двубой са БСП и столичният кмет Бойко Борисов.

От самото начало беше ясно, че червените не вярват в развалянето на концесионните договори. Те обаче се опитаха да използват случая, за да се разграничат от Гайтански половин година преди следващите местни избори и да изкарат кмета и останалите общински съветници хора на Вълка. Замислената PR акция на социалистите очевидно ще има своето продължение и в хода на предизборната кампания, която може да се смята за открита.

На Сирни Заговезни, вместо да си дадат взаимно прошка, БСП и кметът си размениха остри обиди. Социалистите обвиниха Борисов, че лобира за частни интереси в чистотата и го нарекоха инвестионен посредник между Румен Гайтански и кандидат-купувача "Екуест". Нервите на кмета не издържаха, нарече съветниците на БСП нещастници, ден по-късно с по-спокоен тон поясни, че имал предвид "хора, които не са щастливи".

Борисов не пропусна да препрати топката в полето на своя враг Румен Овчаров, лидер на софийската организация на БСП: "Моят личен интерес винаги е бил общественият. Затова мога и нотариално заверено копие да им дам. Ще го подам в какъвто писмен вид искат - ако искат и на плакат, но нека Румен Овчаров да дек­ларира писмено, че няма нищо общо с "Фронтиер" (фирма с интереси в енергетиката, чиито собственици се оказаха съдружници с майката на Вальо Топлото).

В задочния двубой Борисов и БСП се включиха и хората на Иван Костов. Те обвиниха общинските съветници от БСП, че водят "мнима битка" със столичния градоначалник и защитават икономическите интереси на фирмата "Оксал" ООД, собственост на Ованес Мелик-Пашаев, който е спечелил конкурс за изграждането на завод за преработка на отпадъци в Банско. Самият Пашаев отрече да има интерес към софийския боклук, но призна, че е предлагал технологията "Оксалор" за бъдещия завод на София. Размяната на обвинения в задкулисни интереси продължи и в следващите дни, за да стигне своята кулминация в четвъртък, когато съветът трябваше да гласува исканото от социалистите разтрогване на договорите.

"Човекът с име на горско животно"

Точката за концесиите завари кмета видимо изнервен, тъй като минути преди това общинарите решиха да стартират приватизацията на "Софийски имоти" и още няколко фирми. Докато съветниците се упражняваха в красноречие, генералът демонстративно разглеждаше телефона си, като от време на време пускаше по някой SMS. Липсата на концентрация пролича в мига, в който предизвикателно облечена девойка понечи да сервира чаша кафе. Борисов нервно я отпрати, но се оказа, че кафето било предназначено за седящия до него председател на общинския съвет Владимир Кисьов. Сценката предизвика кикот в залата и разведри тягостната обстановка.

Дебатите около концесиите предложиха забавен микс от изказвания, в който бяха намесени филмови заглавия, Александър Матросов, полуостров Чукотка и собственикът на "Челси" Роман Абрамович. Главното действащо лице Румен Гайтански не беше в залата на Столичния общински съвет. Задочното му присъствие обаче се долавяше от начина, по който общинарите говореха за собственика на "Волф", ДИТЦ и "Чистота - София". Те избягваха да го назовават по име и предпочитаха асоциации с неговия прякор. Вълка беше наричан с различни определения от областта на фауната - "човекът с име на горско животно", "концесионерът с името на горския хищник" и "човекът с хищното име". Потърпевш от задълбаването в горската тематика се оказа съветник от НДСВ, който отнесе подигравки заради фамилията си Лисичков.

Близо два часа общинарите се обвиняваха в популизъм и лобиране за частни интереси. СДС и хората на бившия кмет Стефан Софиянски заявиха, че предложението на социалистите е капан, целящ да представи останалите партии в общинския съвет като "хората на горските животни". Синият съветник Стефан Иванов дори заподозря, че целта на социалистите е да помогнат на Гайтански. "Добре, ние предприемаме всички процедури, гласуваме, прекратяваме концесията, горският вълк си отива в гората. Какво се случва на следващия ден", попита риторично той и припомни, че общината е била осъдена да плати близо три милиона лева неустойки на Вълка заради отказа да му преведе 8.2 млн. лева за зимно почистване миналата година.

БСП vs. Борисов - рунд пореден

Преди заседанието кметът Бойко Борисов беше запитан от журналисти защо е толкова страшен Вълка и всички искат да го изгонят. "Хората, които стоят зад Вълка притесняват всички - физически и психически", отговори градоначълникът. Попитан дали е получавал заплахи, Борисов отвърна, че все още е в добра кондиция, за да допусне да му се отправят физически заплахи, но преговорите с Вълка били действително много трудни.

Кметът отказа да влезе в ролята на лошия, която социалистите му бяха отредили. Той предложи да се направи временна комисия от съветници, която да проучи изпълнението на договорите и да предложи решение за прекратяването им. "Всяко друго решение ще бъде тенденциозно - след това да ме обвинявате мен в неща, за които нямам хал хабер", каза Борисов. На подмятания на съветници, че отказва да носи отговорност, кметът репликира: "Хубаво е за боклука да отговаря кметът, а за всичко останало да сте вие. Защо по този начин не се подходи за Общинска банка, за "Паркинги и гаражи", за "Софийски имоти".

Борисов разказа за начините, по които концесионерите "лъжат безобразно" общината. Той разкри, че били констатирани "виртуални" кофи и конфликти на интереси. "Открихме майка и дъщеря - едната работи във "Волф", другата - в инспектората." В отговор червени съветници му зададоха въпроса защо не е поискал разваляне на договорите при толкова констатирани нарушения. Те напомниха, че в предизборната си кампания Борисов също обещаваше, че ще развали неизгодните договори за чистотата. Росен Малинов от БСП заяви, че година и половина чакали кмета да си изпълни обещанието и затова решили да му помогнат, като внесат от свое име предложението.

Видимо раздразнен, кметът контрира, че концесията станала "неинтересна" на Гайтански след неговото идване, когато бил затегнат контролът върху парите за снегопочистване и извозване на сметта. Борисов каза, че се е виждал само веднъж с Вълка, когато му заявил пред свидетели, че има намерения да го изгони от бизнеса с боклуците. "Не искам да се спекулира с това, че е много лесно това да се случи. Не бива да се подценяват тези хора...", многозначително подхвърли кметът. "Той е въоръжен и опасен", продължи мисълта му съветник от лявата част на залата, което разсмя останалите му колеги.

Бедни и "Бугати"

Разбра се, че лъскавият автопарк на Гайтански предизвиква завист дори и сред най-заможните общински съветници. Бившият шеф на "Софийски имоти" и настоящ общинар Тошко Добрев описа схемата за източване на бюджета за чистота така: "Общинският съвет гласува бюджет, инспекторатът подписва, кметът - плаща, а Вълка си купува "Бугати". Той също попита риторично колегите си какво ще се случи след разтрогването на договорите. "Ще се обяви обществена поръчка за 24 района, в която ще участва пак Вълка. И вместо да се контролира един вълк, ще трябва да се контролират 24 вълчета всеки път", заключи Добрев.

Колегата му Пламен Илиев обвини колегите си от левицата, че с опитите за разтуряне на договорите ще ощетят софиянци, тъй като общината ще трябва да плаща пак неустойки на Гайтански. "Може да се окаже, че това "Бугати" е подарък от нашата глупост. Може и две да му подарим, ако продължаваме така", заяви водачът на групата отцепници от партията на бившия кмет Стефан Софиянски, които в последните месеци неотменно гласуват в полза на всякакви лобистки инициативи.

Изказването на Илиев предизвика гнева на съветниците от БСП. "Да не ни обвинява в такива неща, защото той да говори за популизъм е все едно вожд на канибалско племе да обяви велики пости", скастри го червен съветник.

Така лежерно, в шеги и закачки общинарите стигнаха до гласуване на спорните концесии. Както се и очакваше, предложението на БСП не беше прието, след като гласовете "за" се оказаха само 22 - колкото бяха и гласувалите "против". Искането на червените беше подкрепено само от хората на Иван Костов, останалите групи гласуваха против, а осмина съветници се въздържаха.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Keipax

    Статията рокс!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Зайо-Байо

    Нито един тиражен вестник /с 1 изключение/ не е споменал, че Вълка не си е платил данъците на автомобила си, възлизащи на над 500 000 лв. Затова и кара с цолови номера. Той разбира се не е единствен.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    bvoby

    hahha, култова статия!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Сливи за кмет

    Щом е толкова смешно да не си плащаме таксите тогава. Гайтански сам ще се оттегли. Очевидно Б.Б. е общинските съветници не могат да направят нищо. Нито някой ще потърси отговорност на А.Н. и Ст.Соф. плюс съветниците, гласували скандалната "концесия".

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    аз

    як цирк-яка статия

    Нередност?
Нов коментар