Неравният път на равния данък

Как се стигна до решението на коалицията да въведе десятък

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2005 г. най-често говорехме за плосък данък, а правителството намали осигуровките. Тази година най-често говорим за намаление на осигуровките, а управляващите решиха да въведат плосък данък.

Изглежда, стратегията за успех е да има натиск от икономистите за намаление на данъците в една посока, за да се случи реалното намаление в съвсем друга", обяснява старши икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Той си обяснява този феномен с желанието на политиците да представят предложенията за свои, а не за наложени чрез обществен натиск от независими икономисти. Неговата теза се потвърждава и от факта, че няколко партии обявиха идеята за своя. Как се стигна до решението на тройната коалиция да въведе 10% плосък данък?

Носителят на Нобелова награда за икономика Милтън Фридман излага идеята си за плосък данък в книгата "Капитализмът и свободата" през 1962 г. Тя е детайлно доразвита от известни американски икономисти пред 80-те години на миналия век и започва да се прилага масово в средата на 90-те.

Много българи чуха за първи път за плоския данък от американския икономист Стив Ханке. В средата на 2002 г. той написа "Манифест за пазарна икономика в България", където такава данъчна реформа беше посочена в една от точките и аргументирана с успеха й в Русия. Още същата седмица тогавашният изпълнителен директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев написа в седмичния бюлетин на института "Разширен манифест за пазарна икономика в България", в който подкрепи предложенията на Ханке и добави няколко свои.

През 2003 г. икономистът Георги Ангелов, тогава работещ в ИПИ, предлага плоският данък да влезе в приоритетите на института за 2004 г. Изненадващо за него бордът на директорите на ИПИ отхвърля идеята. Така тя става личен приоритет и кауза на Георги Ангелов, а оттам - и на института въпреки формалното й отхвърляне от борда. Той даде първият сериозен тласък на десятъка в началото на 2004 г. с отворено писмо до тогавашния министър на финансите Милен Велчев и премиера Симеон Сакскобургготски, подкрепено с подписка от над 100 либерално мислещи икономисти и финансисти. В него се настояваше за плосък данък от 10% за фирмените печалби, доходите и осигуровките. Идеята бе революционна, тъй като тогава ставките бяха 19.5% за данък печалба (сега 10%), 29% за най-високите доходи (сега 24%) и 42.7% за осигуровките (сега 36.5%, а от 1 октомври - 33.5%) и предизвика силен медиен и обществен интерес, макар и за кратко. Много политици обявиха реформата за твърде радикална. Милен Велчев я отхвърли с аргумента, че я приема като експерт, но не и като политик. Тогавашният икономически министър Лидия Шулева се обяви категорично против с аргумента, че ще пострадат бедните. Коалиционният партньор ДПС също се противопостави чрез публични изяви на Алиосман Имамов. Нито една политическа партия не посмя да подкрепи плоския данък, включително опозицията. За да покаже, че реформата е възможна, Георги Ангелов започна всяка година да предлага алтернативен бюджет, а ИПИ започна да издава периодичен бюлетин, посветен на плос­кия данък.

Преди парламентарните избори през 2005 г. възможността за въвеждане на данъка бе подложена на обсъждане в БСП, но социалистите я отхвърлиха, защото им се стори твърде дясна. СДС за първи път предложи проект за единна ставка (от 17%) за личните доходи едва миналата година (не преди три години, както твърдеше доскорошният лидер на партията Петър Стоянов) благодарение на бившия икономист от ИПИ и настоящ депутат от СДС Мартин Димитров, който с много усилия успя да убеди колегите си в ползите от промяната. Партията обаче не посмя да използва термина плосък, за да не отблъсне избиратели. Идеята, която през 2006 г. съвсем замря, беше възродена в края на годината, когато на учредяването на партия ГЕРБ неформалният й лидер и кмет на София Бойко Борисов изненадващо заяви, че е за 10% плосък данък, включително за осигуровките. И за кратко време основните политически партии прегърнаха десятъка, а лидерите на тристранната коалиция обявиха преди седмица, че от 2008 г. въвеждат десятък върху доходите. БСП пресметна, че единната ставка ще повиши бюджетните приходи, и загърби идеологическата си обремененост. НДСВ пък намери в плоския данък начин да привлече десни избиратели, а ключови лица от движението казаха, че от години НДСВ настоява за това. От ДСБ обявиха, че отдавна са предложили да се премахне диспропорцията в облагането на труда и на капитала, като облагането на труда се снижи до това на капитала. А Бойко Борисов обвини социалистите, че са му откраднали идеята, и им предложи подробности по прилагането, "за да не се лутат в следващите месеци и да объркат нещо". Управляващите наистина объркаха нещо и се залутаха, след като неочаквано разбраха, че ще има много губещи от реформата, а икономистът Георги Ангелов казва, че неговата идея за плосък данък е доста по-различна от предложението на коалицията (виж стр.12).

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    интересни факти

    "Носителят на Нобелова награда за икономика Милтън Фридман излага идеята си за плосък данък в книгата "Капитализмът и свободата" през 1962 г. Тя е детайлно доразвита от известни американски икономисти пред 80-те години на миналия век и започва да се прилага МАСОВО в средата на 90-те."
    -- 1947, Югоизточна Азия, Британска Колония, Hong Kong, плосък данък, 16%
    -- Какво искате да кажете с това "започва да се прилага МАСОВО"? Та и до моментът плоският данък си е по-скоро екзотика, въведен в окло 10+ държави, от които май около половината са със съмнителна икономическа репутация.

    само не разбрах, неточностите са плод на небрежност, некомпетентност, или опит за елемнтарна манипулативност?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Масово

    Преди 13 години нямаше нито една страна с плосък данък в Европа.
    Днес една четвърт от страните имат плосък данък, както върви скоро ще достигнат една трета
    Това е доста масово и бързо приемане на плоския данък.

    Сред страните, които са приложили плосък данък, са ВСИЧКИ най-бързоразвиващи се и най-успешни нови страни членки на ЕС.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    интересни факти

    Масово

    "Днес една четвърт от страните имат плосък данък, както върви скоро ще достигнат една трета"
    -- значи, окло 15 държави са 1/4 от страните? ще споменете ли колко са държавите членки на ООН - демек суверенните такива? също сметнете дали ООН Членки делено на 4 е равно на около 15!
    -- кой ви го каза това за едната трета?

    "Сред страните, които са приложили плосък данък, са ВСИЧКИ най-бързоразвиващи се и най-успешни нови страни членки на ЕС."
    - за протоколът включете Албания, Русия и някои други политико-икономически екзотики
    - кой ви каза, откъде сте сигурен/на, че икономическият ръст е функция на плосък данък. нещо да сте видели, някъде да е научно доказано/потвърдено това (?), или вътрешният ви глас го твърди - демек така е!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Масово

    Проверете колко са страните в Европа и ги разделете на три или на четири.

    За влиянието на пределните ставки на облагане на доходите върху икономическия растеж има тонове литература.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    интересни факти

    г-н/г-жа Масово

    "За влиянието на пределните ставки на облагане на доходите върху икономическия растеж има тонове литература."
    -- Ако се зачетете внимателно, може би, ще видите въпросът ми ЯСНО! И той е: "кой ви каза, откъде сте сигурен/на, че икономическият ръст е функция на плосък данък. нещо да сте видели, някъде да е научно доказано/потвърдено това (?), или вътрешният ви глас го твърди - демек така е!"

    Ще Ви го разшифровам - става въпрос не за пределни данъчни ставки, а за ПЛОСЪК данък!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    -- Може и да има ТОНОВЕ "литература" по въпросът, ако имате в предвид вестникарски изрезки и/или писания на набедени (или по-скоро набедили се) за икономисти индивиди. Става въпрос за НАУЧНА литература (ако изобщо разбирате какво значи това!), с всичките и формални атрибути на такава!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Масово

    Отричате ли, че има много научна литература по въпроса за влиянието на пределните ставки на облагане върху икономиката?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    интересни факти

    @ Масово

    моето момче/момиче - за теб важи изцяло приказката - ти къде го чукаш, то къде се пука.

    що не взвмеш да прочетещ ВНИМАТЕЛНО какво ти е написано по-горе!!!

    на мониторът ти (би трябвало) да се изписва ПЛОСЪК данък! схващаш ли? и за това е въпросът, ако не си проумял все още. и именно в тоя контекст задавам риторичен въпрос:
    "кой ви каза, откъде сте сигурен/на, че икономическият ръст е функция на плосък данък. нещо да сте видели, някъде да е научно доказано/потвърдено това (?), или вътрешният ви глас го твърди - демек така е!"

    ама то явно като човек не може да си подкрепи усилието да мили с елементарни факти, го избива на дръгнене

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    ДО интересни факти

    Не се занимавай, трудно се върви срещу течението. Затова и "Масово" повтаря като папагал едно и също нещо.
    Иначе то и за комунизма и социализма имаше тонове научна литература, сам Т. Живков май имаше към 36 тома.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    интересни факти

    @ ДО интересни факти

    Прав си, с плоско мислене трудно се комуникира. :-)

    Верно че за комунизма и социализма има тонове "научна литература", иначе задавам прост въпрос къде е НАУЧНАТА такава, демек изследвания за връзката между Плоският "подход" и икономическото развитие, публикувана във водвщи научни издания - а не за вестникарски изцепки.

    Ама не разбирам що има редове от сълзи и сополи твърдейки се че ха сега кат се въведе ПЛОСКОТО, и сичко ша цъфва и връзва, ама никой не може да даде изслеедване (научно), с: теза; методология; доказателства; изводи и предложения, и всичките му атрибути на такова!

    Ама то имаше един дет за 800 дни, и народът прост, та му вЕрва, са едни други, дет а да е плоско и ша стане пак. Трагедия

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Масово

    10% плосък данък представлява значително намаление на пределните ставки на облагане. Толкова ли е сложно да се разбере, не е голям логически скок?

    Нередност?
Нов коментар