🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корвети vs изтребители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът за покупка на четири бойни корвети за нуждите на военноморските сили е един от 11-те приоритета за модернизация на Българската армия, одобрени от правителството на Симеон Сакскобургготски. Смисълът на модернизацията е България да може да отговори на т.нар. цели на силите на НАТО така, че да се включва в операциите на алианса като негов пълноправен член. След идването на власт на новия кабинет в София стана ясно, че бюджетът на страната не е в състояние да финансира, било то и дългосрочно, необходимите инвестиции от близо 4 млрд. лв. за превъоръжаване на армията. Оттогава насам обаче не е направена ревизия на 11-те проекта за модернизация, за да се конкретизира кои от тях и в каква степен могат да бъдат изпълнени реално.

Двете най-крупни поръчки, предвидени във все още валидната държавна програма за ново въоръжение, са тези за четирите нови корвети и за една ескадрила нови изтребители. Първата е на стойност над 750 млн. евро, втората може да достигне над милиард. Ясните сигнали от правителството са, че държавата не може да си позволи да финансира и двете. Изборът между тях обаче все още не е направен. Затова, макар че френската "Армарис" още преди две години беше избрана за доставчик на бойните кораби, досега споразумение с нея няма.

Междувременно лобирането в посока изтребители и корвети продължава на всякакви нива. Кандидатите за доставчици на бойните самолети също не са без лостове за политическо влияние - сред конкурентите там са шведската "Грипен" и американската "Локхийд Мартин" с модела си F-16. Правителството обаче не може да отлага избора си много дълго. Още този месец в София се очаква високопоставена визита от НАТО, чиято цел е да установи до каква степен България е в състояние да изпълнява целите на алианса.

От 11-те приоритетни проекта за армейска модернизация до момента реално е стартирало изпълнението на два - за доставка на нови вертолети от "Еурокоптер" и за покупка на транспортни самолети от италианската "Аления". В момента в ход е процедурата за избор на изпълнител по трети проект за покупка на бронетранспортьори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    boby1945

    Честно казано, прекрасно ще минем и без корвети и без нови изстребители. Просто няма кого да изтребяваме. Но от друга страна сме в НАТО и вероятно ще купим и едните и другите, щото корвети без самолети и хеликоптери въобще за къде тактически. Пари от где? От ДДС, акцизи и такси! Така че стягайте се да плащате в по-дългосрочен план. При комунистите беше по евтино щото купувахме от СССР и то главно танкове, а те са по евтинички, ама гювеч вече няма! :-))

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    аналогичен случай
    • - 1

    През студената зима на 1990, варненски завод прави заявка до пернишки да закупи 25 пернишки печки. Обаче в думата "печки" машинопистката объркала една от гласните.
    Отговорът: "Вие там нямате ли си?"
    Що вместо корвети да не внесем нещо подобно, пак от Франция?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Dimitar Yanev

    До #2:
    Защото в тази област сме по-напред и ние изнасяме натам "корвети".

    Нередност?
Нов коментар