Кратко ръководство по макиавелизъм

Александър Воденичаров умее да създава социални мрежи. И да ги експлоатира

Aлександър Воденичаров - човекът, който записва в университета, дава дипломи, назначава в съдебната система, раздава научни звания
Aлександър Воденичаров - човекът, който записва в университета, дава дипломи, назначава в съдебната система, раздава научни звания
Aлександър Воденичаров - човекът, който записва в университета, дава дипломи, назначава в съдебната система, раздава научни звания    ©  Валентина Петрова
Aлександър Воденичаров - човекът, който записва в университета, дава дипломи, назначава в съдебната система, раздава научни звания    ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като се вземе решение, ако искаш да си с тоя колектив и да крачиш в една стъпка, крачиш. Ако не - излизаш извън строя. Искам ясно и точно да го кажа. Може да съм много категоричен, но ще го направим. Аз ви казвам, че като юрист ще намеря съответните правни механизми да го реализирам. Деканското ръководство има подготвени варианти за управленска реакция, ако нещата не утихнат. Дали е правилно решението, не го дискутираме. Мога да кажа, че много бързо мога да разбера от кой интернет клуб е излязло и мога да изясня точно кой го е подал. И утре във "Вяра" или в "Струма" да напиша, че еди-кой си не смее да излезе тук и да го каже открито, използва анонимно. И този интернет клуб да бъде закрит или съответно от кой личен компютър... И да се разберем ясно и точно. Не прекъснат ли тези неща [преподаватели, които пишат срещу Воденичаров интернет-форуми], ние ще ги прекъснем чрез кадрови промени.

из словото на проф. Александър Воденичаров от заседание на катедрите по история на Правно-историческия факултет

Проф. Воденичаров е емблематична фигура в българската юридическа общност. Ако не го познавате - време е да го направите. Наближаващ своя 70-и юбилей, с кариера на комсомолски и кооперативен деятел. Той е декан на правно-историческия факултет на Югозападния университет (ЮЗО); професор по административно право; председател на общото събрание на факултета; председател на Специализирания научен съвет по право към Висшата атестационна комисия; бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и негов говорител; постоянен експерт към конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа...

Той е човекът, който може да събере на едно място каузите на ДПС и АТАКА; да претендира, че се бори с корупцията, а в същото време да лансира в съдебната система свои роднини и приятели; да създава мрежи от връзки и зависимости, да изгражда стабилни лостове за влияние във всички власти. Александър Воденичаров говори на ти с всички. Когато си хареса някого, го кани да "чете лекции". Обича да прави купони, които бързо се превръщат в демонстрация на тема "Виж-кои-са-ми познатите"...

Комсомолец, кооператор, кадровик

Преходът заварва родения през 1940 г. юрист на щатна длъжност в Централния кооперативен съюз, където от инспектор се издига до висш управленски пост. По линия на кооперациите той попада в ръководството на Централна кооперативна банка. Там остава като представител на кооперативния съюз и след като банката е купена от варненската група ТИМ през 2001 г. Заема позицията и до ден днешен. Ролята на Воденичаров в управлението на ЦКБ явно не е без значение, тъй като според информация на самата банка той е с най-високо възнаграждение от целия УС. В края на 90-те е избран за декан на Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград.

През 2005 г. местният благоевградски вестник "Струма" публикува разгласената от гл. асистент Петър Дошков информация за незаконен прием в специалността "Право" на 200 души. Те са били записани директно във втори и четвърти курс в началото на първия декански мандат на Воденичаров. Тогава, Александър Воденичаров нашумя с това, че при него дипломи "по бързия начин" получиха известни политически и културни фигури, митничари и полицаи (Евгения Калканджиева, политика Гюнер Тахир, общинския съветник от ГЕРБ Поля Станчева, зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, бившият кмет на Дупница Пламен Соколов и съпругата му, ексшефът на РДВР - Благоевград ген. Богомил Янев). За същия период студентка в ПИФ разказва как никога тя и колегите й не виждали на лекции и упражнения дъщерята на кмета Костадин Паскалев, която била бременна, но винаги в края на списъците с оценки от изпити името й, Елена Паскалева, било дописано на ръка и имала оценка поне 3.

В действителност обаче, Воденичаров попада под светлините на прожекторите няколко години по-рано - през 2003 г., когато управляващата коалиция (ДПС и НДСВ) го прави член на предишния състав на ВСС.

На татко синчето

Като член на висшия кадрови орган на Темида проф. Воденичаров се забърка в един от най-емблематичните шуробаджанашки скандали в българската съдебна система. В края на 2005 г. ВСС повиши сина му - Асен, от съдия в Софийския районен съд в съдия в Софийския градски съд, въпреки че младежът имаше по-малко от година стаж. Тогава Воденичаров отсече: "Стажът е комунистически критерий."

"В районния съд имаше съдии с много повече опит от неговия, с доказани качества, но бяха пренебрегнати", коментираха магистрати, пожелали анонимност. Резултатът от скандалното назначение предизвика остра реакция от страна на Европейската комисия и членовете на съвета бяха принудени да дават обяснения пред посланици от ЕС. Среща, която Воденичаров коментира с думите: "Нито ние ги критикувахме, нито те нас."

Случилото се накара магистратите от Софийския районен съд да изпратят отворено писмо до Висшия съдебен съвет, с което се противопоставят "на някои трудно защитими кадрови решения" на кадровия орган. "Воденичаров запомни имената на подписалите се съдии и правеше всичко възможно, за да спъва израстването им в кариерата", коментира висш магистрат и бивш член на съвета. Шест месеца по-късно Воденичаров отново произведе скандал, като успешно лобира за назначението (пак без конкурс) на своя асистент от университета Мирослава Ангелова. Тя стана съдия в районния съд в Благоевград. Според висш магистрат, докато е бил в съвета, деканът успял ефективно да кадрува и минира със "свои" съдебната система. В крайна сметка мандатът на Воденичаров във ВСС беше прекратен преждевременно, след като съветът бе разпуснат в края на миналата година. Съвсем на сериозно името на всестранно развития професор бе спрягано от благоевградската преса за потенциален председател на Върховния касационен съд...

Мрежите на Воденицата

Колеги на Воденичаров във ВСС си спомнят как той имал навика да изпраща поздравителни sms-и на повишените магистрати, без значение дали ги познава или не. И не се ограничавал до там. "Няма да забравя деня, малко след като бях повишен в ранг, получих на домашния си адрес картичка от Югозападния университет", разказва за "Капитал" млад съдия, пожелал анонимност, и ядосано допълва: "Нито съм учил там, нито съм давал на когото и да било домашния си адрес, за да ми изпраща картичка." Преподавател от ЮЗУ коментира тази негова практика по следния начин: "Той има отработени механизми, за да изгражда мрежи - фамилиарничи с хора, които не познава, стига да са известни и във властта."

И явно чарът му има ефект - Александър Воденичаров е неразделна част от хайлайфа на Благоевград. Винаги верните регионални вестници "Струма" и "Вяра" го следват във всяко организирано от него събитие. Там негови гости са местни полицейски шефове, магистрати, политици, депутати, голяма част от които са абсолвенти на местния правно-исторически факултет. Миналия четвъртък например той събрал депутатите Снежана Гроздилова (НДСВ), Ясен Попвасилев (БСП), Борис Ячев (БНС) (и тримата гласували за поправката в Закона за висшето образование, която щеше да разреши на Воденичаров да изкара още един мандат), областните управители на Благоевград и София Владимир Димитров и Тодор Модев, кмета на Благоевград Костадин Паскалев (чиято дъщеря е възпитаник на университета), председателя на общинския съвет Костадин Хаджигаев, бившия кмет Лазар Причкапов. В подобна конфигурация елитът присъства и на събитията на университета. Така преди няколко години в пристъп на откровение тогавашният правосъден министър Георги Петканов се обърнал към абсолвентите с репликата: "Все още не осъзнавате в какъв факултет сте завършили."

"Забележете - става дума за един и същ човек. Човекът, който записва в университета, дава дипломи, назначава в съдебната система, раздава научни звания", коментира за "Капитал" преподавател в университета. "Той е като учебник за макиавелизъм", допълва го висш магистрат, пожелал анонимност.

Тези, които познават Александър Воденичаров, твърдят за него, че е злопаметен. Преследва хората, които засегнат интересите му. За това не се учудвайте, че тези, които разказват за него по-горе, търсят анонимност. Други, които потърсихме за коментар, пък ни отклониха с думите, че не искат да си цапат ръцете. А приятелите му предпочитат да казват, че е благодетел и човек с голям замах.

83 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Александър Везенков
    • + 2

    Поздравления за статията!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Стефан Дечев
    • + 2

    И от мен поздравления за Росен!!! Първият български журналист, който дава публичност на мракобесническата реч на Воденичаров пред катедрите по история от 27 април 2007 г. Тази реч спокойно, както се пише и в един блог, може да бъде обект на ново парламентарно питане този път към министъра на вътрешните работи Румен Петков. И това ново парламентарно питане имащо предвид действия на самозабравилия се Воденичаров не бива да закъснява.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Преподавател от ПИФ
    • + 1

    Поздравления за изключителното журналистическо разследване! Дано то положи началото на реалното сваляне на Воденичаров от власт - както като декан на ПИФ на ЮЗУ, така и на неформалната му власт в съдебната ни система!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Уточнение към авторана материала

    Само в интерес на истината трябва да се каже, че когато се е провело това въпросно заседание на катедрите по история срещу Воденичаров не е написана и една дума във форуми в интеренет. До този момент Стефан Дечев е писал анонимно срещу колегите си от катедрата и изказването на Воденичаров се отнася за тази подлост. Членовете на катедрите по история направиха и открита подписка по този повод.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Григор Бойков

    Благодарности за уточнението. Подписката я четохме, но не си спомням да предлагаше отговори на повдигнатите от Ст. Дечев много сериозни въпроси. Май и все още няма, така че хайде моля да не си кривите душите и по повод Воденичаров хубаво е казано в предната статия - "Разделете 9 (години като декан) на 4 (продължителността на един мандат). Получава се 2.25 (мандата)." - http://www.capital.bg/show.php?storyid=456973
    Понятия като свобода на словото, независима изследователска работа и т.н. (да не пишем дълги постинги) известни ли са ви или и вие от тези, които "крачат в една стъпка с колектива". Този човек е позор за цялата академична общност в България! Да не говорим, че е пенсионер и узурпатор и следва да бъде преследван от закона. Поздравления за усилията на Дечев, Дошков и Везенков и др. свободомислещи хора, които имат простата претенция законите в България да са едни за всички. Пращайте материалите на еврокомисаря от сегашното управление на България не чакайте справедливо разрешение на случая. Успех, имате подкрепата на всички нормални хора, който имат алергия към познати приоми от едно недалечно минало.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    ?

    Григор Бойков? Нали не сте вие автор на материала?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Г. Бойков

    Как точно Росен БОСЕВ прави моето име не мога да схвана, но нейсе приемам го за комплимент:))

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    !

    Ами благодарите за уточнение,

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    !

    което е адресирано към автора на материала. Ама то е трудно за разбиране...

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Преподавател в ЮЗУ

    Поздравлния за "Капитал" и Росен Босев. Най-после се намери вестник и автор, способни и смели да направят портрет на благоевградския Макиавели. Кой ще установи фалшификациите, извършени от този човек, извършени в средата на 2005 г.? На днешния парламентарен контрол министър Вълчев се държа недостойно - "ни лук ял, ни лук помирисал". Той мисли високо, на едро, мечтае за радикални реформи, омерзително му е да си разваля настроението с подобни дребни случаи. Млад е, но изглежда и той е запомнил учението за "малката" и "голямата" правда. Нищо че законът за висшето образование го задължава да контролира спазването на закона. Очевидно ще трябва да разчитаме на "Капитал". Моля да продължите - разровете, довършете разследването. Става дума за нещо много по-значимо от властолюбието на един обикновен професор. Една от най-големите заслуги на тази статия е, че авторът е съумял да види в един провинциален декан проекцията на големите проблеми на днешната ни съдебна система, да открие бацилите, които я разяждат. Този професор задава критериите на бъдещите магистрати, защото организира и контролира обучението им. Този професор кадрува в съдебната система и неговите протежета ще продължат неговото дело и без него. Този професор участва в правната "евроинтеграция", представлява ни в Брюксел и после се чудим защо сме европейци, ама не съвсем и защо не приемат, че корупцията ни не е "в нормата". Този професор ръководи Специализирания съвет по правни науки, тоест определя кой ще стане професор, декан, доктор по право. Този човек перфектно владее неизменния инструмент на властта - моркова и тоягата. Затова много хора от властта, от всички власти и през всичките тези 10-15 години, са се тълпели около него. Дори и такива, които иначе се гнусят от практиките на Воденичаров. В статията си Росен Босев е съумял да схване и кръсноречиво да изтъкне тъкмо това у Воденичаров - че той не е "просто" нелегитимен декан, а симптом на заболяване - на заболяване във висшето образование, на заболяване в съдебната система. Моето уважение към автора и моите поздравления за "Капитал". И пожеланието ми - продължете разследването, стигнете до корените. Разтърсете МОН, щом предпочита да си затваря очите.

    Нередност?
Нов коментар