Дипломи на килограм: ЮЗУ и неговите "клиенти"

Югозападният университет в Благоевград опитва да отмени с правилника си текст от Закона за висшето образование

Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин твърди, че в университета не се е случвало нищо нередно, но от документите излиза, че студенти са учили по 16 часа на ден, 7 дни в седмицата.
Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин твърди, че в университета не се е случвало нищо нередно, но от документите излиза, че студенти са учили по 16 часа на ден, 7 дни в седмицата.
Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин твърди, че в университета не се е случвало нищо нередно, но от документите излиза, че студенти са учили по 16 часа на ден, 7 дни в седмицата.    ©  БТА
Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин твърди, че в университета не се е случвало нищо нередно, но от документите излиза, че студенти са учили по 16 часа на ден, 7 дни в седмицата.    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От МВР са пропуснали да изземат Главната книга на университета, за която се твърди че е пълна с подправени оценки.
  • От ЮЗУ опитват да убедят обществото, че студентите им в специалност "Право" са учили над 16 часа, 7 дни в седмицата.
  • Преподавателка е установила, че студентка, която не е виждала, вече е записала и магистратура.

"Като знам аз как взех дипломата си за инженер, се страхувам какви доктори ни лекуват." Популярният анекдот, с който метафорично се описва образованието в България, изглежда, вече може да се ползва буквално за начина, по който се завършва Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Слава Богу, засега там специалност "Медицина" няма.

Около университета, дал диплома за юрист на Делян Пеевски и цяла плеяда политици, който приюти като докторант Иван Гешев, докато беше главен прокурор, се развихри шумен скандал. Основният проблем обаче е, че действията на институции до момента дават възможност следите от вършеното там да бъдат заметени. Единствената равносметка засега е двама напуснали преподаватели през миналата година - Стефан Дечев и Благойка Пълева.

Че има нещо гнило в ЮЗУ, се подозира отдавна, най-вече заради "клиентите" на учебното заведение. Официално обаче се потвърди от проверката на МОН, за която медиите пишат от декември, но реакция от прокуратурата и от ректора на ЮЗУ дойде три месеца по-късно, след текста на адвокат Даниела Доковска в юридическо издание "ДеФакто" миналата седмица. Той поставя редица въпроси и за годността на дипломите от специалността "Право" на ЮЗУ.

Проверката на министерството е по сигнал от историка доц. Стефан Дечев за фалшифицирани оценки, подаден в началото на декември 2023 г. Той открива, че в Главната книга на университета са вписани оценки от негово име с подпис, който няма нищо общо с неговия. Това е тежко нарушение, защото Главната книга на висше учебно заведение може да се попълва само от преподавателя титуляр, който е изпитвал даден студент. В ЮЗУ обаче са се опитали да "узаконят" нарушението на Закона за висшето образование чрез вътрешния си правилник.

От министерството изпращат проверка на място в Благоевград. Тя се провежда между 11 и 13 декември и констатира, че в Глaвнaтa ĸнигa на ЮЗУ е имaлo "поправени" тeĸcтoвe c ĸopeĸтop, липcвaли oцeнĸи, други били нaнeceни бeз пoдпиc, а има и оценки, пoд ĸoитo ce e пoдпиcaл дpyг пpeпoдaвaтeл, a нe тoзи, ĸoйтo вoди yчeбнaтa диcциплинa.

Hapyшeниятa били нaд 130 в различни дисциплини от Правно-историческия факултет. В тoвa чиcлo издaдeни фиĸтивни диплoми и обучение в съкратени срокове в регулираната специалност "Право". Всички те се отнасят за периода, когато настоящият ректор на ЮЗУ - проф. Николай Марин, е бил декан, а преди това и зам.-декан на Правно-историческия факултет. Преподаватели от университета твърдят, че дори неговата съпруга Марина Марина е завършила право по съкратената процедура.

Един потулен сигнал: "Не знам дали студентката съществува"

На пръв поглед изглежда, че министерството е реагирало навременно и в рамките на 10 дни след като доц. Дечев подава сигнала. Той обаче предвидливо прави случая обществено достояние, като публикува над 20 снимки от Главната книга на ЮЗУ във фейсбук веднага след като е информирал МОН. Темата е подета от редица медии.

Оказва се обаче, че когато няма медиен шум, министерството далеч не е експедитивно. Проверка на "Капитал" показва, че при сходни сигнали за този университет МОН не е изпращало инспекция на място.

Така през лятото на 2023 г. преподавателката в Техническия факултет Благойка Пълева подава сигнал (след като вече е напуснала ЮЗУ), че никога не е писала оценка по дисциплината "Съпротивление на материала" на своя студентка. Преподавателката разбира, че тя "си е взела изпита", от Главната книга, когато студентката вече "учи магистратура".

Оценката е написана от друг преподавател, който е чел лекции по сходна дисциплина в следващата година от обучението й. Обстоятелството, че друг е чел лекции в различен семестър, далеч не означава, че може да пише оценки вместо колегата си титуляр по предходна дисциплина. В сигнала на Пълева до МОН е описан и фактът, че преподавателка и студентката уговарят дата за изпит, на която студентката така и не се явява. Впоследствие обаче оценка тъкмо от този изпит е вписана в Главната книга.

В резултат на сигнала на Пълева от МОН задават писмени въпроси до ЮЗУ, без да изпратят някого да провери случая на място. От учебното заведение отговарят, че "всичко е наред". А в министерството забравят за случая до декември, когато Дечев прави публична информацията за сигнала си.

"Капитал" се свърза с Пълева, която каза, че никога не е виждала въпросната студентка лично. "Дори не знам дали тя съществува", бяха думите й.

Главната книга не е иззета при проверките

И Пълева, и Дечев вече не работят в Югозападния университет. А прокуратурата тепърва ще решава дали да образува наказателно производство за огласените от тях нарушения. В разгара на скандала миналата седмица от Окръжната прокуратура в Благоевград съобщиха, че са се самосезирали още на 12 декември от информациите в медиите за ĸopyпциoнни пpaĸтиĸи в Πpaвнo-иcтopичecĸия фaĸyлтeт нa ЮЗУ "Heoфит Pилcĸи". Πo cлyчaя e oбpaзyвaнa пpeпиcĸa и е възлoжeнa пpoвepĸa нa ceĸтop "Πpoтивoдeйcтвиe нa иĸoнoмичecĸaтa пpecтъпнocт" в Oбластната дирекция нa MBP в Блaгoeвгpaд - зa ycтaнoвявaнe нaличиe нa дaнни зa извъpшeнo пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep.

На практика това означава, че окръжната прокуратура не се е самосезирала - ако беше така, щеше да има образувано наказателно производство. Оттам са сезирали друга институция - МВР. Затова досега в Благоевград е текла "предварителна проверка". По информация на "Капитал" данните от нея вече са изпратени на прокуратурата. В рамките на проверката обаче Главната книга на университета не е иззета, което поставя основателния въпрос дали следите в нея вече не са заличени.

Пред МВР обяснения е дал и доц. Стефан Дечев, който е дал и образец на подписа си, но ректорът на университета проф. Марин изобщо не е бил викан по темата.

По неофициална информация разследването работи по две направления: едното е подправка на документи, а другото е длъжностно престъпление. Тук обаче има процедурен момент: документните престъпления са в компетентността на районната прокуратура, а длъжностните - на окръжната. На този етап не е ясно дали наблюдаващият прокурор няма да раздели случая и да изпрати евентуалните фалшифицирани подписи на районната прокуратура. Подобен подход би събудил съмнения за начина на работа по казуса, защото здравият разум сочи, че евентуалните подправени документи и длъжностни престъпления са във връзка. Възможно е дори да има съучастници или група, като за последното разследващите неофициално изказват скептични становища.

Потърсен за коментар от "Капитал", ректорът на ЮЗУ проф. Марин каза, че "категорично няма никакви нарушения". Когато въпросите стигнаха до периода на проверката, по времето, когато е бил зам.-декан, а после и декан на Правно-историческия факултет, той отказа да отговаря на въпроси, с аргумента че в момента е зает.

Петилетката за три години: как се учи "Право"

По-рано през седмицата обаче ректорът коментира случая на пресконференция. По отношение на констатациите, че има 80 случая на нарушения в специалност "Право", той отбеляза, че проверката е за периода 2015 - 2018 г., когато действащото законодателство е позволявало предсрочно завършване на студенти от специалността и признаване на оценки от друга специалност.

Думите на ректора (който тогава е бил зам.-декан на факултета) съответстват на истината само частично. Действително беше възможно "сливане на години", друг е въпросът дали подобно нещо е възможно в регулираните специалности, каквато е юридическата. Невъзможността идва от Закона за висшето образование и формулата за натовареност, която действа в 47 държави, включително България.

Натовареността на студента за една учебна година се изчислява на базата на кредити. Във въпросната система 1 кредит се равнява на определен брой учебни часове (между 25 и 30), като всеки университет може сам да избере в посочения диапазон. ЮЗУ е избрал, че всеки кредит се равнява на 30 часа. Казано иначе, ако дисциплината наказателно право носи на студента 10 кредита, при успешно положен изпит това означава, че подготовката му се равнява на 300 часа (10 кредита по 30 часа).

Специалност "Право" се учи 10 семестъра, като цялостният курс на обучение носи на студента 300 кредита. Според системата на ЮЗУ 300 кредита по 30 часа всеки прави 9000 часа. По информация на "Капитал" в университета са добавени и допълнителни часове, така че цялото обучение би следвало да се равнява на 9240 часа за подготовка. Ако за цялото обучение те трябва да се разделят на 10 семестъра, учебните часове на студент за на семестър трябва да са 924. Всеки семестър има грубо 15 седмици. Ако продължим със сметката, това означава, че учебните часове за студент в ЮЗУ за седмица са около 62. Разпределени равномерно в 7-дневна седмица, са над 8 часа на ден.

Така според образователния стандарт, за да завърши студент специалност "Право", той трябва да се готви всеки ден по 8 часа (при регулярна натовареност), като в това влизат лекциите, упражненията и предвидените по стандарт минимални часове за самоподготовка.

И когато студент вземе две години за една, както често се е случвало в ЮЗУ, това означава, че за да покрие стандартите, той трябва да прекарва в учене над 16 часа дневно, 7 дни в седмицата по време на двата семестъра. Подобно геройство на практика е невъзможно.

Същевременно в чл. 42, ал. 8 на Закона за висшето образование е записано, че диплома за завършена степен се присъжда след успешно изпълнение на всички задължения, предвидени по учебен план, независимо от календарния срок на обучение. А задълженията са посочените вече общи за всички университети кредити.

Излиза, че в периода между 2015 и 2018 г. в ЮЗУ или са приети випуски от вундеркиндчета, които са учили по 16 часа дневно, или дипломите са издадени в нарушение на закона.

Да впишеш нарушението в правилник

Освен че ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски" се опита на пресконференция да убеди обществото , че този къртовски труд е възможен масово, той успя да шашне академичната общност и с друго твърдение.

Във връзка със сигнала на Дечев, че поредица оценки по неговата дисциплина са нанесени в Главната книга, но не от него (действие, забранено от чл. 58а на Закона за висшето образование), Марин каза, че е имало проблеми в администрирането на специалност "История", които били създадени от самия доц. Дечев с "несвоевременно нанасяне на оценките". Което пък било пречка за студентите при кандидатстване за стипендия, за общежитие и т.н. И с решение на катедрен съвет на специалност "История" ръководителят на катедрата проф. Валентин Китанов е упълномощен да нанася служебно оценки на студентите в Главната книга.

Пред "Капитал" Дечев каза, че подобно решение от катедра "История" не е вземано. Но дори и беше, то би нарушило и закона, и практиката в университетите в България. Преподаватели от СУ, НБУ и Пловдивския университет коментираха независимо един от друг, че е изключено в Главната книга да пише друг освен титуляря. "Това е академично кощунство", каза юрист от Софийския университет.

Кощунствата обаче не спират дотук - след проверката на МОН, която се занимава именно с мистериозно появилите се в Главната книга оценки с подпис, различен от този на преподавателя титуляр, Академичният съвет на ЮЗУ се събира през февруари, за да "ремонтира" правилника на университета, като в неговия чл. 37 вписва нова алинея. Тя гласи: "Ръководителите на основните звена по предложение на катедрения съвет възлагат на преподавател от факултета вписването в Главната книга на оценките от изпитния протокол на студентите по съответната дисциплина в случаите на отпуск на титуляра, независимо от основанието за ползването му, с продължителност повече от един месец, както и при прекратяване на трудовото правоотношение с него." Така ЮЗУ опитва с правилника си да узакони нарушението на закона. И създава впечатление, че си изгражда защитна версия за фалшивите оценки. Комичното е, че поправката в правилника се случва след констатациите от министерството, които вече са изпратени на прокуратурата.

Какви закононарушения ще бъдат открити обаче зависи на този етап от Окръжната прокуратура в Благоевград. В нея работят 18 обвинители, като 15 от тях са завършили именно Югозападния университет. Наблюдаващият прокурор обаче е с диплома от СУ "Св. Климент Охридски".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 1
    • + 19

    Южноафриканският "университет" в Благоевград е известен с това, че там и най-големият цървул може да си напазарува "висшо" без никога да е стъпвал на лекция или изпит.

    Нередност?
  • 3
    icq141226325 avatar :-|
    icq141226325
    • - 4
    • + 1

    Винаги изпадам в паника и се страхувам, когато се работи с цифри и се правят сметки. И така: 30 часа присъствена заетост = 3 кредита. 15 кредита за държавен изпит. 300 - 15 = 285. => 285.30/3=2850 минимум часа.

    Нередност?
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 13

    Мръсни продажни, корумпирани боклуци!!!

    Нередност?
  • 5
    dolna4erti4ka avatar :-|
    dolna4erti4ka
    • + 11

    Всяка манекенка,чалга певица и плейбоймейтка имат диплома по право от ЮЗУ.Те си знаят как са ги взели.Има обаче и доста съдийки и прокурорки.Айде като е прокурор може да се скараш,ама да обясняваш на съдийка ,че хабер си няма от право е малко неудобно когато си в съдебна зала.

    Нередност?
  • 6
    xry481156960 avatar :-|
    xry481156960
    • + 8

    Леле мале, каква дупка е станала тази държава. Боже господи!

    Нередност?
  • 7
    smv33490900 avatar :-|
    smv33490900
    • + 2

    Такива истории има и другаде: в Полша арестуваха ректора на частен университет Collegium Humanum за търговия с дипломи. На абитюренският списък извести политици а също има информация че двама найизвестни полски футболисти са в списъка- уж са вземали изпити по времето когато са на мач с националният отбор в чужбина. Така че това в Благоевград не е нищо ново измислено

    Нередност?
  • 8
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 8

    До коментар [#7] от "smv33490900":

    Само че този е държавен! И половината от бъдещите съдии, прокурори и политици имат дипломи от там! Пълен кенеф

    Нередност?
  • 10
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 3

    Пълен кенеф е тази държава!

    Нередност?
Нов коментар