🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС губи власт в земеделието

Законопроектът за горите и новата Агенция за храните предизвикаха напрежение между БСП и движението

Неотдавна Ахмед Доган изрази задоволство от добрите отношения с БСП, но хората му не са на същото мнение
Неотдавна Ахмед Доган изрази задоволство от добрите отношения с БСП, но хората му не са на същото мнение
Неотдавна Ахмед Доган изрази задоволство от добрите отношения с БСП, но хората му не са на същото мнение    ©  Асен Тонев
Неотдавна Ахмед Доган изрази задоволство от добрите отношения с БСП, но хората му не са на същото мнение    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Концепцията за новата Държавна агенция по безопасност на храните

Работна група от зам.-министри от четирите министерства - на земеделието, здравеопазването, икономиката и екологията, изготвиха концепцията за новата Държавна агенция по безопасност на храните, която ще обединява всички санитарни и контролни служби по хранителната верига от тези ведомства. Според документа структурата ще определя методиката, по която ще се правят оценки за състоянието на риска при храните. Предвидено е тя да подпомага цялостната дейност по контрола в сектора, като целта е да има единни критерии, по които да се извършва самият контрол. Според концепцията агенцията трябва да е към министър-председателя. В нея на щат ще работят между 30-50 човека. Вероятно в бъдещата структура ще се влеят и всички действащи в момента изпитвателни лаборатории и контролни органи в страната. В най-скоро време министърът на земеделието Нихат Кабил трябва да внесе поправки в Закона за храните, които да регламентират създаването на новата агенция.

Бавно, но славно БСП отнема монопола на ДПС над земеделския сектор. След като горите бяха извадени от ведомството на Нихат Кабил и преминаха в ресора на социалистите, червените са на път да нанесат още един удар по хората на Доган - да им вземат и контрола върху сектора на храните. Като за капак из кулоарите на парламента тръгна и слухът, че БСП се кани да предложи бившия кмет на Дупница Първан Дангов за председател на Изпълнителната агенция по рибарството и аквакултурите (ИАРА) на мястото на отстранения през 2006 г. скандален кадър на ДПС Ерман Занков.

Депутатите от ДПС вече се шегуват, че ако им отнемат храните и поста в агенцията, в земеделското министерство ще останат само министърът им Кабил и секретарката му. Но съвсем не на шега се готвят да дадат отпор на коалиционния си партньор. Че намеренията им са сериозни, стана ясно миналата седмица, когато изненадващо представителите на ДПС в парламентарната комисия по земеделие отказаха да подкрепят внесения от група депутати от БСП законопроект за горите. Официалният им мотив беше, че текстовете не са обсъдени от ръководството на партията и без санкция отгоре не могат да гласуват. Неофициално обаче

Хората на Доган са обидени

че законопроектът изобщо не бил съгласуван с тях предварително. Смятат и че това, което предлагат от БСП, няма да доведе до реформа в сектора. "Агенцията се създаде с идеята да се реформира този сектор, но с това, което се предлага, реформа няма да има", коментираха народни представители от движението. Те са недоволни от предложението за преобразуването на всички лесничейства в държавни предприятия по Търговския закон. "Държавен капитализъм ли ще правим", запита зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Но най-големите им притеснения са, че при промените в статута на лесничействата назначените от движението могат да бъдат сменени. Народните представители на Доган заподозряха коалиционните си партньори в опит да направят чистка в сектора година преди парламентарните избори.

Отказът на ДПС депутатите от земеделската комисия да подкрепят законопроекта освен че създаде напрежение между БСП и движението, е на път да разцепи и парламентарната група на движението. Вече втора седмица там не могат да стигнат до единна позиция как да отиграят ситуацията, макар че законопроектът за горите беше включен в дневния ред на парламента и мина на първо четене тази седмица. В крайна сметка депутатите на движението подкрепиха текстовете, но признаха, че мненията в групата са разделени на две. Една част са категорично против законопроекта на БСП, а другите се надяват притесненията им да бъдат изчистени с предложенията, които ДПС ще внесе преди второто четене. Те са смутени от уклончивата позиция на земеделския министър, който дори не присъства на последното заседание на групата, а вместо това изпрати само писмено становището си по въпроса. При това ден по-късно. Поведението му предизвика брожение сред част от народните избраници, които и без това от доста време недоволстват от "своя" министър и дори вече открито го обвиняват в отказ да отстоява интересите на движението в сектора и дори в съглашателство с червените.

Кабил е на път да си навлече гнева

на съпартийците си и заради слуховете за готвеното назначение на БСП кадъра Първан Дангов за шеф на изпълнителната агенция по рибарство. Постът е вакантен от повече от година и половина, след като близкият до ДПС Ерман Занков беше принуден да се оттегли заради разследване на прокуратурата срещу него за неправомерно изразходване на средства на ведомството. Апетитът на БСП и ДПС към мястото допълнително се изостря заради 106-те милиона, които ще постъпят в агенцията през следващите четири години за развитие на сектора. От ведомството на Кабил потвърдиха, че Дангов е една от кандидатурите, но уточниха, че е по-вероятно постът да бъде зает от изпълняващия длъжността директор Антон Дочев, който бил предложен лично от земеделския министър. Същевременно депутати от ДПС са категорични, че шефското място в агенцията ще е за човек на движението, а социалистите най-вероятното ще получат поста на главен секретар.

Подобна е позицията и за създаването на Държавната агенция по безопасност на храните. Намерението всички служби от министерствата на земеделието, здравеопазването, икономиката, които се занимават с въпроса, да се обединят в една структура на директно подчинение на премиера най-вероятно ще се окаже следващата конфликтна точка между коалиционните партньори. "Има постигнато съгласие между партньорите от тройната коалиция за създаване на агенцията", каза за "Капитал" зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Тя обаче уточни, че все още не е обсъждан въпросът кой да я оглави. Депутати от ДПС коментираха, че проблемът не е в създаването на новата структура, а в това на чие подчинение ще бъде тя. Засега от движението са категорични, че

ДПС няма да отстъпи храните

Йордан Цонев призна, че ябълката на раздора е за мястото на агенцията. "Спорът е дали тя да бъде към Министерството на здравеопазването, към земеделието или, както се предлага към премиера. Смятам, че новата агенция трябва да е към ведомството на Нихат Кабил, защото сега по-голямата част от службите са там", допълни зам.-председателят на ДПС. В момента към аграрното министерство е Националната ветеринарно-медицинска служба, която е един от контролните органи в сектора на храните. Другата служба за контрол за бившите структури на ХЕИ, които са към Министерството на здравеопазването. Позицията на движението обаче не съвпада с изготвената от Съвета за координация на контрола по храните към Министерски съвет концепция за създаването на Държавна агенция по безопасност на храните, според която тя трябва да бъде на пряко подчинение на премиера. Зад това предложение застава и третият партньор в коалицията - НДСВ. "Най-добре е всички служби, които се занимават с храните да бъдат на едно място. Така ще се създаде единна методология и единни стандарти, както и ще се прецизира контрола върху храните", заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов. Той обаче не скри, че за създаването на единната структура има съпротива както от различните служби, така и от коалиционния партньор ДПС, които със сигурност ще се опитат да си запазят контрола върху храните.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-?
    boby1945

    е..е и Доган трябва от време на време да сменя конете!
    Вярно неговите избиратели са консервативни хора, не обичат промените (иначе щяха да си отидат от България още през 1878 заедно със Сен Клеровата афера), и като такива не обичат да се сменят тапетите, ама в съвременната европейска политика и това се налага! Така че бат Сокол, молим те, прощудирай въпроса и вземи мерки, а то под въпрос е "българският модел" на Балканите, точно когато сърбите се опитват да разпърдят проблема, който сами си създадоха, Косово!
    А него го следи моят приятел Буш с цялото си войнство и може много да се ядоса, много, а ядосан не си знае силата (питай Садам, когато имаш възможност)!! :-))

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ще проговори ли някой за реванш?

    "Отнемат" от ДПС, а пък то трябва да е благодарно, че така хем вълкът е сит, хем агнето цяло. Все пак няма как да се оплачат догановците, защото всичко си остава скрито-покрито. По-точно - пито-платено. Под масата.
    Докато бъдат построени модерните нови пандели де.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    sylph

    Боби, привет! Моля ти се, опиши ми как изглежда Буш когато е ядосан. :))
    Инфото е за лично ползване. Интересно ми е що за поведение вади.. ;)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Юруков е контрабандист

    Бойко Борисов директно заявява, че Пламен Юруков е контрабандист. Отворете сайта "Всеки ден" и четете най-скандалната информация на годината
    http://www.vsekiden.com/?p=25016

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-?
    boby1945

    здрасти sylph. Ядосаното състояние по добре се гледа, отколкото се описва! :-)) детайли тука, ако имаш и слушалки можеш и да чуеш (ядосан по повод оставката на главният прокурор на САЩ един от 4 най-важни постове в страната.
    http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://bp1.blogger.com/_XYiLrMURRG0/RgGXGa7lbJI/AAAAAAAAAKg/r4GtQ1bmPGo/s200/angry-bush.jpg&imgrefurl=http://hoglow.blogspot.com/2007/03/bush-outtakes.html&h=200&w=166&sz=9&hl=bg&start=18&um=1&tbnid=xm_h-pF5rSQayM:&tbnh=104&tbnw=86&prev=/images%3Fq%3D%2522angry%2BBush%2522%26um%3D1%26hl%3Dbg%26rlz%3D1G1GGLQ_BGBG267%26sa%3DN

    Но за разлика от европейските политици, Буш е забележителен и к това че действува, в много от случаите, когато го ядосат. Да се надяваме и Меди знае тези подробности!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-?
    boby1945

    ".... Юруков е контрабандист ..... " ББ улови едно слабо място и ще го използва в политическата борба. занимаването с бизнес и бързото забогатяване от него, обикновено, не без основание, се свързва със заобикаляне на едни или други закони, неплащане на данъци, такси, мита, акцизи!
    Затова богаташите на запад, а гледам и в Русия, си плащат на политици да работят за тях в политиката, без да се експонират, щото не се знае знае ли се! И нашите ще го научат, по натам, време иска!
    макар че това ни е национална слабост да се фукаме, да ни гледат хората, да сме навсякъде и в миналото често са "мешали" политика и бизнес, Ив.Е.Гешов, Д. Яблански, братя Бурови, слабости човешки!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Пич

    Здравейте! На 01.03.2008г. посетих Перперикон и това което ме посрещна там беше надпис ДПС, на отсрещният хълм, издълбан в собствената ни Българска земя! Надписът се вижда от паркинга на Архитектурният резерват! Отвратително! Наглостта им взема застрашителни размери...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    9

    ква е тая охрана ве...

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    без коментар

    ДПС е антиконституционна Партия и извън ЗАКОНА!

    Нередност?
Нов коментар