Какво ще запомня от България

Американските инвестиции в България се измерват вече не в милиони, а в милиарди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България, с която се сбогувам този месец, е нова, динамична и обещаваща. Разликата със страната, която познавах отпреди двайсет години, когато за първи път работих като дипломат в София, не може да бъде по-поразителна. Неосъщественият потенциал и неизпълнените мечти от миналото бяха заменени с растеж, откритост, енергия и надежда. Постиженията и напредъкът, осъществени само през трите години на моя мандат тук, трябва да са повод за гордост, както и вдъхновение да се продължи напред. Те показват също, че САЩ и България са станали истински партньори и приятели.

Много хора ме питат какво най-вече ще запомня от тези три години в България. Отговорът е лесен - 24 юли 2007 г. Никога няма да забравя сутринта, в която освободените български медицински сестри пристигнаха в София и излязоха от самолета, облени в слънчева светлина. Това беше изключително емоционален човешки момент и може би няма по-жив пример от това какво България, ЕС и САЩ могат да постигнат, когато работят заедно. Приемането на България в ЕС беше друг забележителен момент. Имам също и незабравими спомени от посещението на президента Буш миналото лято. Той беше много впечатлен от това, което видя и чу тук, но нищо не можеше да се сравни с оптимизма и въображението на студентите, с които разговаря в България.

Гордея се също с конкретните постижения, резултат от българско-американското сътрудничество през последните три години. Повод за особено голяма гордост за мен е, че моето правителство, най-вече посредством USAID, изигра водеща роля в модернизирането на българската съдебна и административна система. USAID ще приключи мисията си това лято, което е още един знак за напредъка на България, но тази агенция оставя едно трайно и устойчиво институционално наследство, включващо Националния институт по правосъдието, Американския университет (АУБ) и множество добре подготвени кадри в правителството, бизнеса и неправителствения сектор.

САЩ и България подписаха Споразумение за военно сътрудничество, предвиждащо създаването на съвместни военни съоръжения, където войници и пилоти от България, САЩ и други страни - членки на НАТО, ще се обучават заедно и ще се учат едни от други. България ще има икономическа полза от това, нейните въоръжени сили ще станат по-ефективни, а сигурността на България, Европа и света ще се повиши.

Друг конкретен успех е притокът на

Американски инвестиции в България

Те се измерват вече не в милиони, а в милиарди. Двете най-големи чуждестранни инвестиции в България са с основен американски капитал. Четиридесет и две нови компании - както български, така и американски, станаха членове на американската търговска камара през 2007 г. Тези компании развиват дейността си, повишават възнагражденията на служителите си и подобряват стандарта на живот в България, като въвеждат нов стил на мениджмънт, нови технологии и правят България по-конкурентна на европейския и световния пазар. Те създават добри работни места и започват да привличат обратно в страната някои от най-способните млади българи, учещи или работещи в чужбина.

В сферата на образованието и културата плодовете на нашето приятелство и обмен са видими. През май АУБ изпрати своя четиринайсети випуск. Повечето абсолвенти бяха от България, но имаше и от Албания, Сърбия, Македония, Румъния, Белорусия, Украйна, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Нигерия и дори САЩ. АУБ е пример за това в какво могат да се превърнат Балканите - общност от хора с различни националности и култури, работещи заедно за едно по-добро бъдеще. Тази година ние открихме Американски център в сградата на Столичната библиотека, където младите български читатели могат да опознаят Америка. Българското правителство увеличи своята помощ за програмата "Фулбрайт", което означава, че повече български студенти ще могат да учат в Америка. И отново това лято хиляди студенти от България ще пътуват и работят в САЩ. Това наистина са някои от вашите най-добри дипломати. Те запознават с България безброй много американци, които остават удивени от тяхната интелигентност, трудолюбие, впечатляващо чувство за хумор и любознателност към света.

Но дали всички проблеми в България са решени? Далече съм от тази мисъл. Изправени ли са вашите лидери пред сериозни предизвикателства, които им пречат да изпълнят обещанията си да осигурят един по-добър живот за всички българи? Разбира се. И нашето партньорство в подкрепа на напредъка в редица области ще продължи. Американските инвестиции могат да помогнат на България да разработи повече източници на енергия като вятърната енергия и биогоривата, както и да изгради енергийна инфраструктура, която да й осигури по-голяма политическа и икономическа независимост като регионален енергиен лидер. Ние ще продължим да подкрепяме реформите във военната сфера, като помогнем на българската армия, която вече е ценен член на НАТО, да стане по-професионална и боеспособна.Когато България хармонизира своите закони за биотехнологиите с тези на останалата част от ЕС, тя може да стане истински лидер в тази сфера. И един въпрос, който е особено важен за българите - ние ще работим за отпадане на визите за САЩ. Сега след разговорите между премиера Станишев и президента Буш и подписването на междинния меморандум за Програмата за безвизово пътуване все повече се доближаваме до тази цел.

Но най-важното предизвикателство пред България е също и най-проблематично, затова ние ще увеличим подкрепата си за вашите усилия да изкорените корупцията, да се преборите с организираната престъпност и да укрепите върховенството на закона. Тъжна истина е, че тези проблеми отслабиха вярата на САЩ и ЕС в нашето сътрудничество в областта на правоналагането. Но българското правителство отбеляза напредък: новият закон за пране на пари доведе до осъдителни присъди, подготви се проектозакон за конфликта на интереси, отмениха се данъчните облекчения за казината, и най-накрая предстои затваряне на безмитните магазини по границите. Но кога българските граждани ще узнаят кои са сенчестите източници на политическото финансиране? Кога модерните и прозрачни практики при обществените поръчки ще сложат край на източването, присвояването и всички останали синоними на огромните кражби от парите на българските данъкоплатци?

САЩ и ЕС могат да насърчават и подтикват към действия, но само българският народ може да предизвика решителни действия, за да се спечели тази битка. Писането на закони не е достатъчно. Те трябва да се приемат, и най-важното - да се прилагат. Разследванията и арестите не са достатъчни.

Трябва да има присъди

Аз знам, че България може да успее, защото вие, българите, сте преодолявали много по-големи препятствия в своята дългогодишна история. Вие сте се борили с огромни предизвикателства, за да не бъде заличено името на България от картата. През 1872 г. Васил Левски е направил пророческо изказване: "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили." Ще мине цяло столетие на обещания и разочарования, преди пророчеството на Левски да е на път да се осъществи и неговите думи никога не са звучали по-актуално от днес. По време на честите ми пътувания из страната и разговорите ми с българи - на кафе, в чата, а понякога и на бензиностанцията, аз съм се убедил, че вие сте горди и патриотично настроени хора. Днес вие вече не сте сами срещу проблемите. Вие отново сте неотделима част от Европа. В лицето на САЩ имате силен партньор и съюзник. В наш интерес е да постигнете успех в усилията си да направите България по-силна и по-просперираща. Благодаря ви, че ме приехте като приятел и че споделяхте искрено своите амбиции и притеснения с мен. Благодаря ви, че ми помагахте в работата ми да подкрепям по-добре усилията ви през тези важни три години от вашата история.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    S.

    Един достоен човек напуска България...

    Нередност?
Нов коментар