Хотел "Абсурд"

Министерството на отбраната наля 25 милиона в ненужна сграда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на отбраната смята да продаде току що построения военен хотел на столичния бул. "Скобелев" 23. Сградата ще бъде продадена, тъй като министерството установило, че "няма нужда от такава голяма и луксозна сграда".

Новината съобщи "24 часа", като се позова на военния министър Николай Цонев, който възложил процедура по деактуване на имота от публична в частна държавна собственост, за да може тя да бъде продадена. От кабинета на министъра потвърдиха пред "Капитал", че действително има идея сградата да бъде предложена за продажба в началото на следващата година, въпреки че в момента е световна финансова криза и има тотален отлив на чуждестранни инвестиции в страната, който е най-голям именно в сектора на недвижимите имоти. Само за последния месец бяха замразени една дузина големи проекти, а няколко големи сделки за вече изградени проекти пропаднаха, поради липса на финансиране.

Официалното обяснение за промяната в намеренията на собственика са започналите реформи по съкращаване на администрацията в Министерството на отбраната и Генералния щаб. Наскоро министерството обяви, че съкращава 13.4% от персонала си. Предстои подобни съкращения да има и в Генщаба. Другата причина за исканата продажба е скъпата поддръжка, която подобно съоръжение изисква. Намеренията на Цонев са с парите от бъдещата продажба да купят голям брой апартаменти за ведомствения фонд на министерството.

Комплексът най-вероятно ще бъде предложен на търг с тайно наддаване през пролетта на следващата година. Дотогава предстои да приключи изцяло строителството на сградата и да се извадят нужните разрешителни за ползване. Едва тогава може да се започне процедурата по смяна на статута - от публична държавна собственост в частна. Тъй като данъчната оценка на имота вероятно ще бъде над един милион лева, решението за продажбата по закон ще трябва да се вземе от правителството, обясниха за "Капитал" от кабинета на Николай Цонев.

"Военното НДК"

Освен 4-звезден хотел с 35 апартамента комплексът включва конферентна зала с 970 места, подземни паркинги на две нива, тв студио, офиси. Има и два ресторанта. Разположен е върху парцел от 14 дка на столичния бул. "Скобелев".

Скандалният комплекс придоби популярност като "военното НДК". Възложител на строителството му беше бившата агенция "Военни клубове и информация". Тя беше доскоро един от най-непрозрачните разпоредители с бюджетни средства. На нейно подчинение са всичките военни клубове (48 на брой) в страната, Централният военен клуб в София, резиденция "Лозенец", хотел "Шипка" и др. Тя управляваше и Военния телевизионен канал, в който държавата налива немалка част от бюджета на министерството. От агенцията отказваха да дават каквато и да било информация на журналистите за дейността си. Стигна се дори дотам, че от агенцията отказаха да съобщят на медиите кои фирми са кандидатствали за строител, за което в. "Сега" заведе дело за отказ на публична информация във Върховния административен съд. След като министър стана Николай Цонев, агенцията беше закрита, а управлението на активите й беше поето от другата агенция "Социални дейности".

Трима министри го строиха

Идеята за военен хотел е от есента на 2003 г. По твърдения на военни тя се родила след два неуспешни опита за продажба на парцела. Най-сериозни кандидати за него били посолствата на САЩ и Израел, но цената от 14 млн. лева им се видяла висока. Интерес проявила и една частна фирма, но нейните документи били нередовни, твърдят чиновниците. Така изведнъж беше решено имотът да се превърне в луксозен хотел, в който уж да бъдат настанявани представители на НАТО. И това, при положение че военните разполагат с резиденция "Лозенец", на която беше извършен луксозен ремонт, както и хотел "Шипка".

Строителството на скандалния комплекс продължи при трима военни министри. Идеолог за построяването на военен хотелски комплекс беше Николай Свинаров. Именно по негово време правителството взе решение за стартиране на строителството. Това стана в края на мандата на кабинета "Сакскобургготски", когато ударно бяха похарчени десетки милиони за различни проекти. Строителството продължи усилено и при Веселин Близнаков. В началото на своя мандат като министър той твърдеше, че обектът ще "глътне" между 8 000 000 и 9 000 000 лева. Впоследствие тази сума беше надхвърлена значително.

По официални данни на министерството дотук са похарчени 20 410 594 лева за строителството на луксозния комплекс. За довършителните работи са предвидени още 3 765 510 лева. Според източници от Министерството на отбраната обаче реално похарчената сума е по-голяма. Само проверка на военната прокуратура може да установи колко точно милиони са закопани в обекта, тъй като по традиция всички проекти на министерството са скрити от медиите и там граждански контрол е невъзможен. По тази причина години наред злоупотребите с имотите на министерството се прикриват зад паравана на националната сигурност.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    com_marques avatar :-?
    Comandante Marques

    аз имам няколко въпроса към Свинаров, Близнаков и Цонев, може и прокуратурата да се заинтересува от отговорите:
    1. Когато решиха да правят този хотел/мастодонт имаха ли за цел накрая да го продадат? С парите, които държавата дава за отбрана, чиновниците в МО си играят на предприемачи. Подобен е случая и с други военни имоти, както и с т. нар. ВТК - военен телевизионен канал. Пълно пилеене на пари.
    2. Кой според тях ще купи този грозилник в разгара на икономическата криза?
    3. И малко не по темата - летище Божурище е подобен криминален казус - деактувано от Свинаров и предназначено за продаване (или вече продадено за паркинг) при наличие на огромен обществен интерес то да си остане летище за лека и спортна авиация.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-(
    Eagle

    Продажбата на Божурище е позор и престъпление, за което Свинаров и областният управител, който го трансформира за една нощ от публична в частна държавна собственост, заслужават затвор. Военна прокуратура се беше заела с далаверата, но власт имащите се намесиха, иззеха от нея случая и го предадоха на Градска прокуратура, която се погрижи да го замотае. Това летище не е било военно от 1953 г. насам. То е светиня, мястото на първата българска самолетна фабрика, оттам е излетял първият български самолет, още стои сградата на първата българска аерогара. Оттам излитаха пилотите от изтребителния орляк, който бранеше небето на Сохия, оттам излетя и Списаревски. Но за свинаровци, кътевци и други подобни това е нищо. Важна е далаверата. Такива могат и Самарското знаме да продадат... Позор!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    борко

    Не мога да престана да си задавам един въпрос - от къде излязоха толкова много грабители, далавераджии и мушмороци, бе? Уж малка държава, а толкова много нехранимайковци...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-@
    Бело Белев - Белистия

    Ненужна и скъпа сграда, но поне е хотел с пространство около него, който може да бъде продаден.

    Интересно е колко милиона глътна сградата на Министерството на регионалното развитие, която се строи ударно от пролетта насам при пълно незачитане на:

    1. нормите на строителството - новата сграда запуши половината от прозорците на съществуващата, вкл. и балкона на министъра;
    2. нормите на вътрешния ред в столицата - работи се 7 дни седмично от 8 до 18, със съответните шум и вибрации и при пълно безхаберие за околните, вкл. и хората от министерството, от които (вероятно) се очаква да работят;
    3. прокламираната от правителството идея за съкращаване на държавната администрация.

    Мисля, че това е добър материал за статия в следващия Капитал.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    nabliudatel

    Плюс към всичкото крадене и скудоумие - толкова грозна сграда в центъра на София. Ужас, грозна е като смърт, и като се замисли човек - това ще стои там с десетилетия. Като паметник на КРАЖБАТА, олицетворение на КРАДЛИВОТО БГ управление.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    grajdanin

    neq prodavaite v razgara na krizata.Podaretq q na studentite ili na BAN.Vse pak ako q prodadete schte i vzemete li paritq koito ste investirali kato vzemete i v predvid i inflaciqta.Kradci i moschennici takiva

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Harry

    Да поместят там Истори4еския музеи! А не да седи у Бояна на маината си

    Нередност?
  • 8
    x_x_x avatar :-|
    Х X X


    Държава "Абсурд"

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    nrg

    Г-н Михалев, има още един обект, който заслужава внимание - ремонта на сградата на соц грижи в Стара Загора. 10 млн лв от бюджетния излишък в края на миналата година бяха заделени за това благородно дело.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    dik

    това ясно а какво става или ще стане с имотите на военните между кръговото и полигона

    Нередност?
Нов коментар