🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Паметник на глупостта

Поредната идея за използването на "военното НДК" е на път да се провали

Военното министерство иска да запази за себе си кино залата, заедно с подземните паркинги
Военното министерство иска да запази за себе си кино залата, заедно с подземните паркинги
Военното министерство иска да запази за себе си кино залата, заедно с подземните паркинги    ©  Цветелина Белутова
Военното министерство иска да запази за себе си кино залата, заедно с подземните паркинги    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако трябва да се даде само един пример защо държавата е лош стопанин, трябва да се разкаже историята на "военното НДК".

Така наричат голямата стъклена сграда на столичния бул. "Скобелев" 23, която по замисъл трябваше да съчетава четиризвезден хотел на военните с кино-конферентна зала за близо 1000 души (оттам и асоциациите с НДК). Тя беше строена по времето на трима министри на отбраната - Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев, но така и не видя бял свят във вида, в който беше замислена.

Към днешна дата сградата е паметник на управленската глупост и безконтролното пилеене на бюджетни пари - за построяването й на фаза груб строеж са похарчени 32 милиона лева от парите на данъкоплатците. Това показа последната справка, която за първи път беше огласена след идването на това правителство - преди това разходите бяха "служебна тайна". Единствените обитатели на луксозния имот в момента са бездомните кучета и софийските наркомани, показа проверка на "Капитал".

През март се навършват две години от замразяването на "обекта", а държавата още не е решила какво да прави с нефункционалната и грозна сграда в центъра на София. След като още по времето на Николай Цонев военните решиха, че нямат нужда от "толкова голяма и луксозна сграда", беше направен опит за продажба на имота. Търгът за него обаче логично се провали, тъй като съвпадна с разгара на кризата. Единственият кандидат, закупил тръжни книжа, отказа да подаде оферта, отблъснат от необяснимо високата начална цена - 99.5 млн. лева.

На път да се провали е и идеята за настаняването на Агенцията по вписванията в сградата. Миналата година правителството реши да смени предназначението на комплекса, като превърне хотелските стаи в офиси. В тях трябваше да бъдат подслонени съдиите по вписванията и чиновниците, които отговарят за публичните регистри. Както и още няколко структури на съдебната власт - Административният съд – София област, Върховната административна прокуратура, Военно-апелативната прокуратура и Софийската окръжна прокуратура. "Една сграда, построена в центъра на София, стои като паметник, не се ползва, а в същото време няколко институции буквално няма къде да ги настаним", бяха думите на министър-председателя Бойко Борисов според правителствената стенограма. 

Проверка на "Капитал" показа, че правителството не е направило нищо за изпълнението на собственото му Постановление №191 от 7 септември 2010 г. То предвиждаше да се отпуснат нужните 10 млн. лева за довършване на "военното НДК". Парите трябваше да бъдат преведени на собственика на скандалния имот - Министерството на отбраната. До ден днешен обаче няма преведена една стотинка за обекта на бул. "Скобелев" 23, установи репортерската ни проверка. Имотът не само не се довършва, но липсва дори изготвено задание към архитектите за извършване на препроектирането. Официалното оправдание е - няма пари.

Неофициалното обяснение е друго. Твърди се, че причината за забавянето е нежеланието на Агенцията по вписванията да ползва сградата, тъй като тя не разполага с нужните помещения за обслужване на граждани, както и с условия за съхранение на техника и документи. Това е истинската причина вече шест месеца да не се прави нищо по преустройството на хотелските стаи в офиси, твърдят източници от Агенцията по вписвания. Което може и да е за добро, тъй като никой не знае колко реално ще струва довършването на сградата.

Обектът е на фаза "акт 10"

В момента "военното НДК" не съществува на документи, тъй като строежът не е приключил и няма издаден акт 16. За да сме съвсем точни, сградата е стигнала само до издаването на "акт 10".  "Това означава, че са спрени строително-монтажните работи поради липса на финансиране", обясни инж. Валентин Карастоянов, началник на отдел "Строителство" в Министерството на отбраната.

От април 2009 г. тук не са стъпвали строители. Постоянните му обитатели са само шестима пенсионери, които го охраняват на две смени. Те са назначени от фирмата "Хуфу" ЕООД, която е строител на обекта. Задачата им е да отблъскват клошари и търговци на скрап, които се навъртат около сградата.

Разбираме обаче, че обектът е достъпен за бездомните кучета. Това става ясно от "веществените доказателства", които четириногите са оставили безразборно по мокета, с който са постлани хотелските етажи. "Не можем да ги спрем - те си влизат през гаражите и пролуките на вратите", обясни пред екипа ни шефът на охраната. По думите му в сградата често опитват да влизат и наркомани, които се събират в градинка зад баня "Мадара".

Признанието на младия мъж, който играе ролята и на наш екскурзовод в запустялата сграда, видимо притесни служителката от пресцентъра на Министерството на отбраната. Тя настоя да посочим изрично, че отговорник за охраната е частната фирма строител, а не военната полиция.

Нашата проверка показа, че не са верни слуховете за избили подпочвени води в приземния етаж. С просто око се вижда обаче влагата, която е избила по фоайето и някои от горните етажи. Тя е причината за свличането на част от мазилката в още недовършената хотелска част.

Когато парите дойдат...

"Всичко е въпрос на финансиране. Имаме готовност да почнем веднага, щом се отпуснат парите", заявява Валентин Карастоянов. След което допълва, че такава готовност е имало и миналата година, когато беше гласувано постановлението на правителството за отпускането на 10-те милиона.

Обърнахме се за коментар към ресорното министерство - на правосъдието. До редакционното приключване на броя обаче не получихме отговор на въпроса защо се бави изпълнението на министерското постановление.

Според колегите им от военното министерство забавянето вече става фатално. "Има срок за усвояване на средствата - септември 2011 г. В постановлението е записано, че каквото не се усвои през 2010-а, трябва да се усвои през 2011-а. Сроковете са много кратки, даже не знам дали вече не са критични, за да се стартира това", обяснява инж. Карастоянов. Той допълни, че не е виждал досега какви точно помещения ще иска Агенцията по вписванията. Затова нямало как да се направят и точни разчети за довършителните работи.

Задача с повишена трудност

Сама по себе си идеята за оптимизиране на офисните площи, които държавата ползва, е положителна. Прехвърлянето на Агенцията по вписванията обаче е задача с повишена трудност. Причината е, че тя поддържа най-важните публични регистри, сред които са търговският и имотният регистър. Това означава огромно количество важни документи, които гарантират търговския оборот и сделките с недвижими имоти в страната. Те трябва да се съхраняват както на хартия, така и в електронен вид (по закон нотариалните актове например трябва да се съхраняват в службите по вписвания 100 години). Има специални изисквания - както за помещенията с архива, така и за сървърните зали, които трудно могат да бъдат осигурени от сграда, строена за хотел.

Един пример. Сегашната сграда на агенцията на ул. "Елисавета Багряна" 20 има изградена специална дренажна система и окачена канализация, които гарантират, че всичко под кота 0 ще е сухо и няма да има влага. Използват се климатици с контрол на влажността по същата причина. Ако държавата реши да премести регистрите във "военното НДК", първият проблем ще е как да не се допусне затриване на архивите заради влага.

Другият проблем е осигуряването на достатъчно големи зали на партерния етаж за Front Office на агенцията. Няма как за тази цел да се ползват помещения с размери 4х3 метра, проектирани за хотелски стаи. Дори и да приемем, че в хотелските стаи ще бъдат настанени съдиите по вписванията, пак остава въпросът къде ще бъдат сложени гишетата, на които фирми и граждани подават заявления и поръчват справки от регистрите.

Специални изисквания има и към Data Center-а, където стоят сървърите с информацията. То трябва да е с височина минимум 3.40 м. Плочата под него трябва да издържа на натоварване от 2 тона на кв.м. Нужно е също помещението да има отделна климатизация, а не да ползва общата на сградата. Отделно ще трябват помещения за секретно деловодство, зала за обучения, приемна за четене на архивите, оборудвана с камери и т.н. В сегашната сграда на ул. "Елисавета Багряна" 20 има 150 постоянно работещи камери, които осигуряват контрол на достъпа. Например в читалнята има 10 камери с Ulta-High-Deifition изображение, които следят дали някой не взима страници от документите, които чете.

Всичко това трябва да бъде възпроизведено във "военното НДК", за да може Агенцията по вписвания да работи нормално. По груби сметки специалните условия към помещенията ще оскъпят довършителните работи с минимум 500-600 евро на кв.м. Ако се наложи бутане на стени, това ще означава още разходи. Като се тегли чертата накрая, цената може да надхвърли онези 23.5 млн. лева, които държавата разчита да си върне от сградата на "Елисавета Багряна" 20 (за съдебния спор - виж другия текст).

Каквато и да бъде по-нататъшната съдба на "военното НДК", сградата ще остане завинаги символ. В началото тя символизираше грандоманията на военните, които искаха да разполагат с 4-звезден хотел в центъра на София, който уж им беше нужен, за да настаняват в него натовски генерали (при наличието на леглова база в хотел "Шипка" и резиденция "Лозенец" - бел.ред.). Днес тя е по-скоро символ на ненаказуемостта на няколко поколения министри и чиновници, виновни за мащабните източвания на бюджетни средства, прикривани зад наглед благородни каузи.

Военното НДК

Идеята за построяването на "Националния армейски комплекс" е от 2003 г. Идеолог е тогавашният министър Николай Свинаров. На медиите беше обяснено, че луксозната хотелска част ще служи за настаняване на чужди военни делегации. Обектът представлява урегулиран поземлен имот с площ 13 812 кв.м, върху които изникнаха 34 978 кв.м разгърната застроена площ. Почти готовата вече сграда съдържа 4-звезден хотел с 35 апартамента, конферентна зала с 970 места, подземни паркинги на две нива за над 300 автомобила, телевизионно студио, офиси, магазини и СПА център. По официални данни до момента са похарчени 32 млн. лева, като най-завършени са хотелската част и подземните паркинги, а кинозалата е на етап груб строеж. Изпълнител е ХУФУ ЕООД. Обектът е спрян със заповед на министъра на отбраната от 15 януари 2010 г. Досега има един неуспешен опит за продажба на имота при начална цена от 99.5 млн. лева.

Фотогалерия: "Военното НДК"

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Цялата галерия
67 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peho avatar :-|
    peho
    • - 2
    • + 119

    "Идеолог е тогавашният министър Николай Свинаров"
    Ама как му отива фамилията.

    Нередност?
  • 2
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 4
    • + 117

    За какво почват да строят нещо което не знаят какво да правят? Само с чужди пари се прави така.

    Нередност?
  • 3
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 53
    • + 60

    Само не съм съгласен с МНЕНИЕТО на автора, че сградата била нефукционална и грозна. Грозна никак не - определено е сред по-хубавите съвременни сгради в София. По-хубава е и от например проекта за Музей на съвременното изкуство. Дали е функционална само хотелиер може да каже, а в статията не се споменава консултация с хотелиер.

    Нередност?
  • 4
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 9
    • + 81

    Знам само, че архитектите са садисти спрямо живущите в съседните кооперации. През лятото вдлъбнатото огледало, което се образува от фасадата, фокусира слънцето в прозорците на хората. Отврат.

    Нередност?
  • 5
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 72
    • + 19

    До коментар [#4] от "Sir Humphrey":

    ВДЛЪБНАТО огледало? Я пак погледнете снимката, сър - вдлъбнато ви е май на вас нещо.

    Нередност?
  • 6
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 8
    • + 57

    До коментар [#5] от "gradinko":

    Не ми трябва да гледам каквито и да било снимки, при положение, че живея на 5 крачки от сградата, драги ми бостанко, и почти всеки ден минавам покрай нея.
    Щом, обаче, държиш дати цитирам снимка, еми виж снимка номер 1, и кажи какво огледало се образува, драги ми бостанко.

    Нередност?
  • 7
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 2
    • + 33

    Снимка номер 1 от фотогалерията имам предвид.
    http://www.capital.bg/multimedia/2011/03/02/1053000_fotogaleriia_voennoto_ndk/?jsslideshow=1

    Нередност?
  • 8
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 8
    • + 57

    До коментар [#7] от "Sir Humphrey":

    Ок, сори, аз съм вдлъбнатия. Не съм виждал сградата от този ъгъл.

    Нередност?
  • 9
    asystolette avatar :-|
    Теодора
    • - 10
    • + 41

    Дали е вдлъбнала или изпъкнала, й е най-малкият проблем. На мен външният й вид ми харесва. Действително е за яд, че е в задънена улица и не функционира. Кой знае кой догановец е изял половината от инвестицията като комисионна.

    Нередност?
  • 10
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • - 4
    • + 38

    До коментар [#3] от "gradinko":

    Дали е грозна сградата е доста субективно мнение. По-обективно можем да кажем, че концепцията, която следва (грандоманията на военните, за които Михалев пише) подобава повече на 80-те. Това неотменно е последвано и 100% важи за архитектурата и функционалността й.

    Не е нужно хотелиер да изказва мнение, за да е ясно, че сградата не е функционална. Ако беше такава, щеше хората (поръчителите й) да имат нужда от нея, да я използват по предназначение. Тя щеше да играе своята отредена функционална роля на административна сграда, хотел, конферентен център със зала и да служи на хората в центъра на най-големия град в България. Ако там не може един хотел да работи, то къде?. Но всички тези неща тя НЕ ги прави. Сградата не работи, следователно тя е нефункционална още дълбоко в замисъла си.

    Нередност?
Нов коментар