🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма основание цените за България да се предоговарят

Александър Медведев
Александър Медведев
Александър Медведев    ©  Надежда Чипева
Александър Медведев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ви постави няколко искания за компенсации заради спрените доставки на газ. Кои от тях ще приемете?

- По време на моето посещение в София на 23 януари министър Петър Димитров ми връчи писмо от българското правителство. В него се съдържаха три предложения за компенсиране на загубите й от кризата. Първо - плащане на директни компенсации. Второ - газови доставки на преференциални цени, докато се компенсират загубите й. Трето - да се осигури достъп до руската газопреносна мрежа за транзитен пренос на газ, за доставките на който България се е договорила с трети страни, включително от каспийския регион. Не сме дали още отговор на тези искания, които между другото са направени от правителството, а не от нашия контрагент "Булгаргаз", но обсъждаме предложенията на София и имаме намерение да отговорим следващите седмици. Мога вече да предположа, че третото предложение - за достъпа до руската газопреносна мрежа, не е много реалистично. Не виждам нужда трети страни да транзитират газ за България, след като Русия има достатъчно газ, за да изпълнява своите задължения. В тази връзка бих искал да подчертая, че газовата криза беше форсмажор, състояние при което "Газпром" нямаше физическата възможност да доставя газ за Европа, включително и за България. Това беше беше пълен прецедент в историята на газовия бизнес. "Газпром" обаче иска да договори със своите партньори конкретни и конструктивни мерки за справяне с последиците от кризата.

Как гледате на идеята за преки парични плащания, с които да се покрият загубите на българските фирми, пострадали от кризата?

- Ние сме запознати със сериозното отражение на кризата върху българските потребители и много съжаляваме за загубите на българския бизнес. Единствената причина за кризата беше безотговорната политика на Украйна по отношение на транзита на нейна територия.

След разговора си с министър Петър Димитров обявихте, че "Газпром" е готов да компенсира България с доставки на газ на преференциална цена. За какви количества става дума и на каква цена?

- Нека да поправя изявленията, които ми бяха приписвани след разговорите с министър Димитров. "Газпром" се наема да изпълни всички договорни задължения към България. И аз лично миналата седмица пътувах в Европа, за да се срещна с нашите партньори и правителствени представители в България, Словакия, Унгария, Австрия, Германия и Брюксел, за да обсъдим какво може да бъде направено за преодоляване на последиците от кризата. Вярвам, че ако работим заедно, можем да постигнем по-добри резултати, отколкото чрез правни действия. Ако си спомняте, миналата година "Газпром" достави допълнителен газ за България по нейно желание, но без някакви специални споразумения и ние не поискахме никакви допълнителни бонуси или плащания.

Склонни ли сте на пълно предоговаряне на цените на газа за България?

- С уважение към България, ние имаме действащи дългосрочни договори за доставка и за транзит на газ. В договорите има клауза за преразглеждане на цената, която позволява и купувачът, и продавачът да поискат преразглеждане на цената на основа на пазарните реалности. Няма нищо специално в тази процедура и това е нещо стандартно. Ако има достатъчно основания за започване на преговори за преразглеждане на цената, тогава двете страни могат да го направят, но аз повтарям, че условията за това са ясно дефинирани в подписания договор.

Защо "Газпром" настоява да работи с посредници? Казахте, че гледате на тях като на инвеститори, но те могат да са такива и без да са посредници по договорите с България.

- Бих искал да заявя, че думата посредник за компаниите, които доставят газ за България, не е коректна. Газът се доставя в България през "Овергаз", което е смесено дружество, а не посредник. Условията на българския договор са в пълно съответствие с пазарните стандарти. Въпросът за посредниците е нещо, което непрекъснато се обсъжда, особено в светлината на украинската газова криза, където посредниците често бяха цитирани при разгорещения обществен дебат. По отношение на Украйна ние премахнахме посредниците при нашите отношения веднъж завинаги. В Европа имаме различни бизнес модели, където работим със или без посредници и продължаваме да бъдем ангажирани в развиването на европейския енергиен пазар, като правим възможни инвестиции и увеличаваме конкуренцията в съответните пазари. В случая с България, като председател на борда на директорите на "Овергаз", бих искал да изясня ролята на това дружество. Аз не разглеждам "Овергаз" като посредник, тъй като досега компанията е инвестирала над 300 млн. лева в българската енергийна инфраструктура. Не трябва да се забравя, че като член на ЕС България е задължена да либерализира своя пазар на газ и присъствието на "Овергаз" е от полза за страната. Доставките от "Овергаз" за "Булгаргаз" са част от споразумението за транзит и в дългосрочна перспектива ние искаме да поканим "Булгаргаз" да стане акционер в "Овергаз", тъй като имаме амбициозна програма за бъдещо газифициране. Участието на "Булгаргаз" в тази програма ще повлияе положително върху българския енергиен пазар.

Ще приемете ли договор, при който България да купува газ на руско-украинската граница?

- Не виждам как подобно споразумение може да бъде възможно и силно се съмнявам, че то ще е в нечий интерес. Ние имаме действащи дългосрочни договори с България и всички наши европейски клиенти, които задължават "Газпром" да доставя договорените количества газ на границата на всяка държава получател. Тези договори са стандартна практика в газовия бизнес в Европа и не смятаме, че могат да бъдат променени.

Вие ли настоявахте България да не публикува договорите си с "Газпром"?

- Всичките ни договори имат клауза за конфиденциалност, следователно всякакво разкриване на информация ще бъде разглеждано като нарушаване на договора. Ние обаче знаем, че българското законодателство позволява разкриване на данни при определени условия и при спазване на определени механизми на ауторизация. "Газпром" ще се съобрази със законовите изисквания в България.

Получихте ли искания за финансови компенсации и от други европейски държави, засегнати от кризата?

- "Газпром" работи в близко сътрудничество с всичките си партньори, за да смекчи последствията от кризата. В резултат голяма част от нашите клиенти не претърпяха загуби. "Газпром" не е получавал други искания за финансови компенсации, нито очакваме някакви действия срещу нас в бъдеще.

Подписаните споразумения с "Нафтогаз" слагат ли край на газовата война с Украйна? Как ще гарантирате газовите доставки за Европа при бъдещи спорове с украинската страна?

- Споразумението, подписано в Москва от украинската "Нафтогаз" и руската "Газпром", сложи веднъж завинаги край на заплахата от нови газови кризи в края на годината в Европа. Подписахме две отделни дългосрочни споразумения, които уреждат и доставките на газ за Украйна и транзита на руски газ към Европа за следващите десет години. Тези споразумения ще сложат край на съмненията за сигурността на доставките за ЕС. С тях вече няма нужда да се провеждат годишни преговори за условията на доставка и транзит на руски газ с нашите украински колеги. Нещо повече - двата договора предвиждат механизми за предотвратяване на неизпълнението им. Включват и клауза за авансово плащане на газа, който Украйна получава. Новите споразумения ще доведат до истинска прозрачност в търговията с газ между нашите две държави - нещо, за което "Газпром" и ЕС отдавна настояваха.

Споразуменията се основават на принципите на открития пазар. Украйна ще плаща пазарните цени на газа - тя беше последната държава, която се съгласи да направи това от всички бивши съветски републики. За тази година тя ще получи 20% отстъпка в сравнение със средните цени на газа за Европа, а "Газпром" се съгласи да плаща пазарни такси за транзита през нейна територия от началото на 2010 г. Тъй като цените на горивата през последните 6 месеца падат, средната цена, която Украйна ще плати през 2009 г., ще е под 250 долара за 1000 куб.м. Средната цена за европейските клиенти ще бъде около 280 долара. Със споразуменията освен това се премахват всякакви посредници, които в миналото правеха проблеми.

Руски анализатори твърдят, че "Газпром" не е в състояние да изпълни сключените си дългосрочни споразумения за доставка на газ с европейските страни. Изпитвате ли трудности с осигуряването на запасите си от газ?

- "Газпром" има най-големите запаси от газ в света и инвестиционната й програма (включително проучване и добив) е една от най-амбициозните сред големите енергийни компании в света. През следващите години ще бъдат разкрити много нови находища, например в Южноруското поле, в Ямалския полуостров или арктическото поле Щокман - едно от най-големите находища на природен газ в света, където добивът ще започне през 2013 г. Както знаете, характерно за газовата индустрия е газът да се добива, когато вече е продаден.

Откъде Русия ще осигури финансиране за енергийните си проекти ("Южен поток" и Северен поток" например), като се имат предвид последствията от финансовата и газовата криза?

- Нито влиянието на финансовата, нито газовата криза ще имат някакво влияние върху водещите ни инвестиционни проекти, включително за развитието на големите газови находища, както и проектите за газопроводи "Южен поток" и "Северен поток". "Газпром" приключи подобни проекти по време на криза (например "Син поток" беше започнат през 1997 г.), което показва че ние можем да изпълним инвестициите си при всякакви икономически условия. Нашите инвестиционни планове не са базирани на високите цени на петрола от миналото лято. Тези проекти заслужават подкрепа, тъй като диверсифицират маршрутите на доставка, което е от общ интерес. Икономическата криза има и някои добри страни - цените на материалите, тръбите и оборудването падат. "Газпром" очаква, че ще спести капиталови разходи и екипът му работи, за да отрази пазарните реалности.

Каква е оценката ви за посредничеството на ЕС по време на спора с Украйна?

- ЕС можеше да изиграе по-активна роля по време на спора. Бяхме разочаровани, защото, изглежда, ЕС не искаше да действа по-бързо или по-ефективно, за да притисне Украйна да приключи спора. Съжаляваме, че не получихме подкрепата на Комисията за идеята за международен консорциум, който щеше да осигури техническия газ, нужен, за да се помръдне от мъртвата точка.

Профил

Александър Медведев е зам.-ръководител на "Газпром" от април 2005 г. От тогава той е и генерален директор на "Газпром експорт". Разговаряме с него две седмици след като енергийният министър Петър Димитров му връчи лично писмо, с което българската страна настоя за компенсации от "Газпром" заради газовата криза. И дни преди визитата на българския президент Георги Първанов в Москва, по време на която представители на "Булгаргаз" ще поставят въпроса за нов договор с руския доставчик. Преди заминаването си за Русия изп. директор на българската газова компания Димитър Гогов заяви, че ще преговаря с Медведев за нов договор с "Газпром" след 2010 г. Според Гогов "Булгаргаз" не желае посредници при доставките и транзита на газ за България. И ще настоява за преразглеждане на формулата за определяне на цените на руския газ за страната.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    do dedo Boby

    Е скъпи,ти си наред!Я да видим сега каква е информацийката от руското посолство, дето те инстроктира!Перке бе джанъм?!?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Любо

    Напротив, човека много добре отговори на всички въпроси, при това е достатъчно ясен, без да обиди никого. Добър търговец, за разлика от некадърниците които ни управляват.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    .

    Защо позволяваме изобщо на нашите помияри да преговарят с Русия и си пълнят личните сметки за сметка на нас, а не оставят тази задача на Барозу и ЕС.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    гоце бацов

    Товариш Медведев . А бе тези посредници Гоце не ги ли махна вече? Някой може ли да обясни как този говори различни неща от Президента Медвед? Да не стане като компутрите и компотите дето сме ги изнесли, пардон върнали са ни ги.........

    Нередност?
  • 6
    com_marques avatar :-P
    Comandante Marques

    не виждал как да се ползва руската газопреносна мрежа, не виждал как може да се купува газта на руско-украинската граница, това не може, онова не може, тоя говори като расПутин. Най-добре е наистина ЕС да преговаря с тия мошенци от Газпром, които искат договор до вратата ти, но не могат да осигурят газ и до блока, и се оправдват с Украйна. България има договор с Газпром, на с Украинците, работа на руснаците е да се разберат с Украинците, ако не могат, да признаят безсилието си и толкова. Газпром бил разочарован от ЕС - и правилно, щеше да е лошо да е очарован.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Вай

    Защо да предоговарят цените? Руските кретени са доволни - българските управляващи кретени им снасят доволно.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    kamenl

    Интересно впечатление прави езика и мисълта на таварищ Медведев. Очевидно, руските ръководни другари, освен че са безмерни разбойници и наглеци, са и добре образовани и окултурени индидиви.

    Докато нашите Гоцета и Р.Овч.-ове са хем разбойници и наглеци, хем прости и безкултурни ;)

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    инфо

    Обърнете внимание на наглотта на другаря, особено в отговора му за посредниците! Такава арогантност и тепигьозлък са характерни само за възпитаниците на Дзержински и "българските" им подобия, според мен.
    Значи Овергаз не бил посредник, защото ... Медведев не го възприемал като точно такъв? И защото бил "смесено дружество", и защото "бил инвестирал" част от спечеленото от посредническата дейност"!!! Да влезе убитият!
    Откога структурата на една фирма или начинът на разпределение на печалбата и определя дейността и, т.е. в зависимост от тях една и зъща дейност може да се квалифицира като посредническа или не?
    И какви, бе другарю, са посредниците - само еднолични фирми ли са?
    И как оперират с печалбите си посредницирте?
    Като непременно ги харчат? А ако случайно им останат средства за инвестиции, то те веднага престават да са...посредници, макар и със същите действия и договори!!!

    No comment

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-@
    русофил

    Не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава! Виновни са нашите мърши ( Гоце, Р.Овч. и др.), ама няма кой да им потърси отговорност за престъпните договори които са подписали.

    Нередност?
Нов коментар