Вълчи капан

Заради изтекла концесия пет столични района са изправени пред нова криза с боклука

От 1 март "Новера" започва да изтегля контейнерите си за смет от пет района в София
От 1 март "Новера" започва да изтегля контейнерите си за смет от пет района в София
От 1 март "Новера" започва да изтегля контейнерите си за смет от пет района в София    ©  Юлия Лазарова
От 1 март "Новера" започва да изтегля контейнерите си за смет от пет района в София    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В класическата борба има една хватка, наречена вълчи капан. При нея единият от състезателите така е заклещил противника си, че няма измъкване и обикновено изходът от двубоя е само един - туш.

Седмица преди да изтече концесията по чистотата на една от фирмите на "Новера" - "Волф-96", на пет столични района - "Младост", "Овча купел", "Люлин", "Витоша" и част от "Триадица", софийският кмет Бойко Борисов изглежда попаднал в подобна хватка. Точно в полунощ на 28 февруари концесионерът ще започне да изтегля близо 30-те си хиляди контейнера за смет. На тяхно място пожарно избраните от "Московска" 33 три фирми - "Титан АС" и общинската "Чистота-Искър" с подизпълнител "АЕС-Х", ще трябва да започнат да поставят своите кофи за смет. Дори и обаче да успеят за краткото време да набавят необходимото количество съдове за боклук, камиони за извозването му и работници (което е доста съмнително), на старите и новите "концесионери" при всички положения ще са им необходими няколко дни, за да могат да си разменят местата.

Пред криза

След като в продължение на месец общински съветници от опозицията предупреждаваха, че много скоро София ще се изправи пред поредната боклучена криза, а столичната общинска администрация уверяваше, че няма да допусне подобно нещо, кметът Бойко Борисов най-после призна: "Ще ми бъде много трудно, но по-добре няколко дни да се заринем в боклук, в чували да го извозваме." И обеща да впрегне цялата администрация начело с него в почистването.

Парадоксалното в задаващата се криза с боклука в столицата е, че в случая с изтеклата концесия общинската администрация и кметът нямаха срещу себе си противник, а сами се вкараха в този капан. Случайно или не, те не предвидиха, че битката за спечелването на обществената поръчка между фирмите - кандидатки да чистят районите, ще се пренесе в съда, което изисква време. Вместо през септември миналата година конкурсът можеше да се проведе по-рано и така съдебните процедури нямаше да се превърнат в пречка за избирането на нов концесионер. По-рано можеше да започне и подготовката на фирмите, които спешно да поемат почистването, след като беше пределно ясно, че конкурсът ще се провали. Сега новите концесионери имат само десет дни, в които трябва да се подготвят да събират и извозват сметта на близо 600 хиляди софиянци. Задача, която изглежда непосилна дори за фирми със сериозен опит в тази дейност, а какво остава за общинската "Чистота-Искър" например, която нито разполага с необходимата техника, нито с хора, които да са обучени за подобна дейност. Освен това те ще чистят петте района само за година, което на практика обезсмисля инвестициите в нова техника и контейнери за смет. От друга страна, кметът Борисов категорично отказа да преговаря с "Новера" за продължаване на дейността, което изглеждаше най-логичното решение в тази ситуация.

Вълкът, духът му...

Вместо това той нарочи сегашния концесионер за главен виновник за задаващата се криза с боклука и публично влезе във война с дружеството. Две години след като обяви, че е изгонил бившия концесионер Румен Гайтански-Вълка от чистотата в София, тези дни Бойко Борисов откри, че духът му "се е имплантирал в тялото на "Новера". Пред общинските съветници кметът заяви, че Гайтански е все още собственик на "Волф", ДИТЦ и "Чистота София", които сега са под шапката на "Новера" и инвестиционния фонд "Икуест". Кметът за пореден път оправда отказа си да преговаря с концесионера с намерението си да създаде общинско дружество. Според него то трябва да поеме чистотата от "Новера", чиято концесия за останалите 19 столични района изтича през 2012 г. За пръв път оповести и как смята да отстрани дружеството от сметопочистването в София - щял да тегли заем от Европейската инвестиционна банка, с който да изкупи "Новера" и да го направи общинско. "Ако Борисов искаше да разбие монопола върху чистотата в София, можеше да го направи с инструментите на пазара", коментира говорителят на "Новера" Димитър Димитров, намеквайки, че Борисов умишлено води дружеството към фалит с отказа си да актуализира цените, на които фирмата чисти и които не са променяни от 4 години, както и с факта, че "Новера" не получи покана да участва с обществената поръчка за петте района.

...и неговият баща

"Бойко Борисов пак иска да гони Вълка, но вкарва в чистотата неговия баща", така общински съветници от опозицията коментираха изказването на кмета, че зад "Новера" продължава да стои Румен Гайтански, известен в недалечното минало с близките си отношения с групировката ВИС-2. Повод за ироничните им подмятания стана изборът на фирмата "АЕС-Х" за подизпълнител на общинското дружество "Чистота-Искър". Двете фирми ще се грижат за чистотата на три столични района - "Люлин", "Овча купел" и "Триадица". Според системата ДАКСИ 60% от "АЕС-Х" държи дъщерята на бившия общински съветник от СДС Красимир Арсов - Ина. Навремето той беше в управата на общинското дружество "Чистота", което приватизира чрез РМД. Именно Арсов беше човекът, който изготви доклада за отдаването на столичната чистота на концесия, която впоследствие беше спечелена от фирмите на Гайтански. Освен това се оказа, че директорът сегашната общинска фирма "Чистота-Искър" е съдружник с Арсов в няколко фирми, което даде повод на общински съветници да заявят, че има конфликт на интереси. Двамата са съсобственици в дружеството за ремонт на автомобили "Тезбус" и съуправляващи във фирмата за търговия на дребно "Стоун груп". Арсов е и съсобственик с 50% във фирмата с предмет на дейност третиране на битови отпадъци "Еко ресурс-Р".

"За сегашната ситуация има един виновен и това е столичният кмет, защото по закон той отговаря за почистването на столицата", коментира общинският съветник от БСП Петър Курумбашев, който беше член на комисия по избора на новите концесионери за петте района. "Нито една фирма не може само за 10 дни да организира цялата дейност по почистването. Да не говорим, че никой от общината не е отишъл да провери дали наистина одобрените фирми разполагат с техниката, която са декларирали, че имат, на хартия", добави той. Колегата му от СДС Николай Желев пък каза, че би подкрепил всяко решение на кмета, стига то да доведе до подобряване на чистотата на столицата. "Объркан съм обаче от изявленията на кмета - веднъж казва, че иска да прави общински холдинг, сега твърди, че има намерение с тази дейност да се занимава общинска фирма", заяви той. Той определи като странен факта, че досегашният концесионер не беше сред поканените да участват в поръчката за петте района. И обобщи: "Борисов твърди, че иска да изгони сегашния концесионер заради Вълка. Само да не се окаже, че духът му е вечен."

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimnikolov avatar :-|
    dimnikolov
    • + 5

    Софиянци сме съвсем близо до това да останем без кофи за боклук.

    Само не разбрах защо всичко трябва да се прави в последния момент, хаотично и безразборно? Да се надяваме, че новите концесионери ще реагират бързо.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Кризата
    • + 6

    ВОЛФ отдавна е продадена на фонда, който бе създаден за да печели малко за алтернативните инвеститори, но повечко за някои други. Това, че кметството не се е организирало правилно си е изцяло техен проблем този път.

    Забелязахте ли, че ТИТАН спечели почистването и в ЦСКА започнаха да плащат заплатите? После не били свързани нещата:)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Опа
    • - 4
    • + 3

    Не искам аз да съм самотен,
    гладен, беден и бездомен.
    Тук при старият ерген
    всяка вечер е харем!

    Припев:
    Я елате пиленца при батко
    да ми пеете сладко, сладко.
    Къде си батко да ти пеем сладко, сладко?

    Не е лесно да си мъж
    в тоя свят на шир и длъж.
    Но пък стане ли играта -
    качвам ги на луната!

    Припев:

    И вече старият ерген
    няма никакъв проблем -
    всички птички са в кафеза
    и не могат да излязат.

    Нередност?
  • 4
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 2

    Как беше израза?

    ... Опелетени като свински черва !

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Чуденко Питанков
    • + 4

    Не се заблуждавайте по преднамерено забърканите от Софиянски понятия "почистване" и "извозване" на боклука! София затова не е чиста. И аз искам само извозването, но да ми се плаща за почистване. Такива са договорите до сега. За сведение, преди извозването да се даде на концесия, вдигането на един контейнер струваше 79 лв. На другия ден, след сключването на договора за концесия цената е вече 200 лв.!!! Само за извозване. Без почистване. Алиса Софиянска може да се запише на курсове и за пилот на космическа совалка, не само на самолет...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Киров

    Някой задава ли си въпроса "защо не е решен въпроса с преработката на отпадъците - говорим за 1000 тона гориво ежедневно все пак + суровини". Модела е ясен - Виена и други европейски градове. Сега помислете кои са на власт реабно от които зависи по-бързото придвижване на всички бюрократични процедури - става въпрос все пак за интересите на двумилионна София???

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 1
    • + 3

    Еее...еее...ееее... прекалено много искате от ББ, та той е учил за пожарникар и е практикувал "персонална охрана" а сега е и зает със "строителство" на партия, което не е проста работа, като да хвърляш боклука от петия етаж, както практикува една партийка!
    -----------------------
    Така че какво го мешате у боклука ББ, при това времето е по скоро студено за 10 дни боклуците няма много да се омиришат! Па ги слагайте в найлонови пликове добре завързани, като в САЩ да не ги влачат псетата натам насам!
    -----------------------
    А , сетих се, кво стана с бездомните кучета.... май бат ББ им видя колая, около нас няма и за цяр!! Значи и от кучета разбира!!
    Злобарите да не ми натякват, че са ги изнесли във Виетнам без мито, от което е пострадал фиска и се е нагушила милиционерско-ченгесарскаа мафия, не е вярно ББ им видя сметката, без износ!!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    im
    • + 2

    Хайде стига с тази "опозиция".Всички знаем за "червените кхмери" на бсп, които създадоха целенасочено горната ситуация.Като че ли не знаем и кого захранва фирма новера.Чак пък такива балъци не сме.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    WWW
    • + 2

    И сега отново смешния Бойко ще се оплаче, че са виновни държавата, софийското БСП, Вълка, лошия човешки материал, времето, кучетата, медиите....
    Този човек е с претенциите да управлява цяла държава, а не може да се справи с проблемите на една община!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Ген.Драшански
    • - 1

    Не е виновен ББ, виновни са тези които искат да ги управлява бивш член на БКП, бивш пожарникар, бивш охранител на Тодор Живков, бивш охранител на царя, бивш полицай.

    Нередност?
Нов коментар