Бойко vs. Вълка. Втори опит

Румен Гайтански имал консултантски договор с "Новера", разкрива нов доклад на фондация "Аксес"

На прощаване концесионерът "Волф-96" си прибра кофите, въпреки че са платени с парите на софиянци
На прощаване концесионерът "Волф-96" си прибра кофите, въпреки че са платени с парите на софиянци
На прощаване концесионерът "Волф-96" си прибра кофите, въпреки че са платени с парите на софиянци    ©  Николай Дойчинов
На прощаване концесионерът "Волф-96" си прибра кофите, въпреки че са платени с парите на софиянци    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докладът на "Аксес"

Фондация "Аксес" е неправителствена организация, която от години упражнява граждански контрол над Столичната община. Фондацията нашумя за първи път през 2003 г. Неин доклад, огласен в навечерието на тогавашните местни избори, разкри косвени доказателства за корупция при възлагането на договорите за концесия по чистотата с фирмите "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота - София". Едно от заключенията на доклада беше, че тогавашният Столичен общински съвет е действал в ущърб на интересите на софиянци. Докладът даде повод за разгорещен дебат между тогавашния кмет (и кандидат за нов мандат) Стефан Софиянски и опонентът за поста му от левицата Стоян Александров. Оттогава досега фондацията периодично публикува свои доклади за изпълнението на концесионните договори. Предстои до месец "Аксес" да публикува най-новия си доклад, който анализира причините за провала на конкурса за петте столични района - "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица". Той бе спечелен от австрийската "Заубермахер", но договор не беше подписан, тъй като засегнати фирми оспорват избора в съда.

Първото "изгонване" на Вълка

"Екуест" започна преговорите за купуването на концесиите през 2006 г. след множество публични скандали и заявки от страна на кмета Борисов да изгони Вълка (Румен Гайтански) от този бизнес. През пролетта на 2007 г. беше съобщено официално, че инвестиционното дружество "Екуест" е придобило срещу 45 милиона евро в брой трите дружества за почистване на София - "Волф-96 ООД, ДИТЦ АД и "Чистота" АД. Първите две компании официално бяха собственост на Румен Гайтански, а за третата се смяташе, че е контролирана от него. В съобщение до борсата в Лондон и публикувано на сайта на "Екуест" беше казано, че фондът чрез компанията си "Новера" ЕАД купува и съпровождащата инфраструктура, състояща се от 350 сметосъбиращи коли, камиони за снегопочистване и извозване и над 1800 служители. Сделката предвиждаше и опция за плащане на допълнителни 10 милиона евро в зависимост от представянето на дружествата концесионери през 2007 г.

София премина през поредната си криза с боклука. Тя по нищо не се различава от предишните кризи. Дори играчите са едни и същи. Отново, както и преди две години, "добрият" герой е кметът Бойко Борисов, а "лошият" е Вълка (Румен Гайтански).

"Ама как така? Нали Вълка беше изваден от концесиите по чистотата преди две години", би възкликнал някой с основание. Всички помнят ритуалното "изгонване" на Вълка от чистотата, извършено чрез прехвърляне на дялове от трите фирми - "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота - София", през 2007, когато кметът тържествено обяви, че градът най-после се е сдобил с добросъвестен нов концесионер. Помнят се и обещанията на същия този концесионер да сключи договор за управление на фирмите с водещ западноевропейски оператор и да оборудва камионите за извозване на сметта с GPS система, която да позволява контрол над разходите за чистота. Обещанията на фонда "Екуест" обаче се оказаха поредният балон. Нито парите, отделяни за чистота, намаляха, нито София стана по-чист град.

Отношенията между кмета Борисов и новия стар собственик на концесията също преминаха през различни фази. Общинските репортери, които следят процесите на "Московска" 33, помнят демонстрациите на взаимна симпатия между кмета Борисов и управителя на "Екуест" Георги Крумов от онзи период. Днес Крумов вече не е мениджър във фонда, а общинската администрация е в открита публична война с фирмите концесионери. И отново врагът на общината е добрият стар Вълк (Гайтански), който очевидно продължава да разваля съня на кмета въпреки публично отпразнуваното му изгонване от чистотата преди две години.

Как и защо се стигна до поредната криза? Случайна ли е тя? Можеше ли да бъде предвидена? Това са въпроси, на които е посветен поредният доклад на фондация "Аксес" (виж карето). Екип на организацията е извършил задълбочено проучване на събитията, настъпили след "смяната" на концесионерите, както и на проведените наскоро конкурси за обществени поръчки за чистене на пет столични района. Резултатите от това проучване показват недвусмислено, че кризата е предизвестена. Едната причина за това е административният хаос, който цари в Столичната община и неспособността на администрацията да организира своевременно прозрачни и законово издържани процедури за обществени поръчки. Другата причина е липсата на реална смяна на собствеността - нещо, което кметът и администрацията дълго време си приписваха като заслуга.

Стари и нови играчи

Ако се съди по последните изявления на кмета, Румен Гайтански-Вълка никога не е напускал бизнеса с чистотата. "Много се зарадвах, когато дойдоха "Новера" и купиха концесионерите по чистотата, но се оказа, че реално там промени не са направени и си е останал Гайтански. Много ще е трудна борбата той да бъде изкаран оттам", заяви наскоро кметът Борисов пред журналисти.

Очевидно кметът и неговата администрация са били напълно наясно с това. Доказателство са последвалите думи на Бойко Борисов по повод провала на конкурса за почистване на петте столични района и надвисналата опасност те да бъдат заринати с боклук, след като досегашният концесионер "Волф-96" обяви, че ще прибере контейнерите си за смет. "Беше ни заложен капан с кофите. Ще бъде много трудно, но съм поел ангажимент пред гражданите да изгоним Вълка и да направим общинско дружество. Затова по-добре няколко дни да се заринем с боклук, с чували да го носим и ако трябва, ще впрегнем цялата администрация начело с мен да го носим", добави кметът, цитиран от "Медиапул".

В отговор на враждебните действия от страна на концесионера и неговия нов собственик (фирмата "Новера", за която се твърди, че е собственост на "Екуест") общината реши да премине към пряко договаряне с избрани от нея фирми. Така в апетитния и трудно достъпен бизнес със сметосъбирането и сметоизвозването на София влязоха нови (стари) играчи.

Част от лицата в тях са добре познати на софиянци от предишните епизоди на сагата "софийски боклук". Сред тях е фирмата "АЕС-Х" ООД, която беше посочена за подизпълнител на общинската фирма "Чистота - Искър" в два от столичните райони на мястото на "Волф-96" - "Люлин" и "Триадица". Частната фирма се оказа свързана с бившия общински съветник и дългогодишен управител на приватизираната "Чистота - София" АД Красимир Арсов. Мажоритарен собственик в АЕС-Х е Ина Арсова, която е дъщеря на Красимир Арсов. Той пък се оказа съдружник в няколко фирми с шефа на "Чистота - Искър" Павел Граматиков.

Около избора на АЕС-Х се вдигна много шум в последните дни. Медиите припомниха факта, че по доклад на Арсов в края на 90-те години Столичният общински съвет създаде и даде концесията на чистотата на фирмите на Румен Гайтански-Вълка. По този повод "Медиапул" коментира, че вместо т.нар. Вълк (Румен Гайтански) в чистенето на столицата ще влезе "този, който го доведе".

След като в медиите и общинския съвет се породиха съмнения за конфликт на интереси, Бойко Борисов разпореди проверка по този въпрос. "Или Граматиков ще се раздели с конфликта на интереси, или аз ще се разделя с него", заяви кметът.

Пред "Капитал" Граматиков обясни, че е бил състудент с Красимир Арсов. По думите му той е избрал за подизпълнител фирмата на дъщеря му Ина Арсова, защото тя разполага с нужната техника и опит. Допреди година АЕС-Х била подизпълнител и на концесионера "Чистота - София", като по договор с нея отговаряла за чистенето на четири столични района.

Вълка - консултант на "Новера"

В проучването на документацията около смяната на собствеността на фирмите концесионери екипът на фондация "Аксес" се е натъкнал на неопровержимо доказателство за това, че Румен Гайтански е продължил да участва в управлението на фирмите "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота - София" и след "прехвърлянето" на собствеността през 2007 г. Това е станало чрез договор за консултантски услуги, сключен между "Новера" ЕАД и Румен Гайтански-Юнг, подписан на 2 май 2007 г.

Съгласно клаузите на договора Вълка приема да консултира управлението и контрола на фирмите концесионери за срок от една година. Възнаграждението на изпълнителя е равно на изплатената лихва на "Новера" ЕАД от страна на "Алфа банк" АД върху задържаната сума от 10 млн. евро по предварителния договор за покупко-продажба на акции и дялове. Сумата на лихвата е в размер на 423 000 лева, става ясно от финансовия отчет на "Новера" за 2007 г.

Не е ясно дали този договор е бил подновен след изтичането на срока му през май 2008 г. Тъй като новият финансов отчет на дружеството за миналата година още не е официално публикуван, това остава загадка за софиянци, които би трябвало да се доверяват за това на думите на кмета Борисов.

От годишния финансов отчет на "Новера" за 2007 г. става ясно също, че Румен Гайтански-Юнг е получил допълнително 10 милиона евро от купувача "Екуест". Тази сума беше записана в договора под условие и не е включена в официално обявената цена от 45 млн. евро, "Екуест" плати на Вълка за дяловете му в трите фирми концесионери - "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота - София". Изплащането й зависеше от това дали фирмите ще постигнат предварително заложени финансови показатели.

Саботирането на конкурса

Докладът на "Аксес" разкрива интересни факти и около проваления конкурс за чистота на петте столични района - "Люлин", "Овча купел", "Витоша", "Младост", "Триадица". Той беше спечелен от австрийската фирма "Заубермахер", но договор не беше подписан, тъй като отстраненият от състезанието Консорциум "Титан Чистота София" обжалва решението на общинарите.

Всъщност опитите да се спре процедурата започнаха далеч преди това. Първата подадена жалба беше от фирмата "Омега интерклинър" АД, която оспори законността на публикуваното предварително обявление с аргумента, че Столичната община не е спазила законовия срок. С жалбата се искаше спиране на изпълнението на процедурата. Малко по-късно беше направен втори опит за спиране на конкурса. Този път жалба подаде фирмата "Волф-96", която досега изпълняваше сметосъбирането в петте района. Тя също искаше съдът да спре изпълнението на процедурата до произнасяне по възраженията й за законността на конкурса.

Експертите на фондация "Аксес" са се натъкнали на данни за свързаност между двете фирми. Свързващото звено между тях е участието на Павел Бараков, който беше управител и съдружник доскоро в "Чистота - София" (една от фирмите, контролирани от Румен Гайтански).

Оказва се, че Бараков е мажоритарен съдружник и в "Омега интерклинър". Според информационната система ДАКСИ той притежава 70% от акциите на дружеството. Други 15% са собственост на Нана Баракова.

Това дава основания да се смята, че фирмата е оспорвала конкурса в полза на досегашния концесионер "Волф-96". Това е логично, тъй като при спряно от съда изпълнение на процедурата би следвало договорът за сметосъбиране и сметоизвозване да бъде удължен. Това се случи и миналата година, когато изтече първоначалният срок на концесията, но общината нямаше готовност за избор на нова фирма, тъй като пропусна сроковете за обявяване на обществена поръчка. Косвено доказателство за подобна хипотеза е фактът, че капиталът на "Омега интерклинър" е само 50 000 лева. Фирмата няма опит в чистенето на големи градове и не отговаря на условията в обявения от общината конкурс за петте столични района. Това дава основания да се мисли, че вероятно тя обжалва конкурсните условия от името на друг играч, изтъкват от "Аксес".

Дали това е само съвпадение на интереси, или координирана акция едва ли някога ще стане ясно. Фактите обаче говорят, че подобни съгласувани действия са били възможни и логични на фона на преплетените връзки между участниците в тази битка. И ако са верни твърденията на кмета Бойко Борисов, че Вълка (Румен Гайтански) никога не си е тръгвал от бизнеса с отпадъците, то нищо чудно той да стои в основата и на опитите за саботиране на конкурса, спечелен от "Заубермахер".

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    xxx

    Вълци мълци и такива ми ти работи !

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Stalker
    • + 9

    Живеем в страната на измислените герои. Румчо Вълка, Тошо Петела, Митьо Сливата- докато тия и подобните им реджеповци не изчезнат от хоризонта, най-добре в посока Централния Софийски, батака ще става все по-голям. Друг е въпроса, че това няма как да стане в обозримо бъдеще, тюфлеците са оплетени като свински черва..

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    чичо
    • - 1
    • + 4

    Че това надали е страшна тайна или нещо за което се иска страшен ум. Да отидеш в Лондон и да основен фонд. Да листнеш нищожна част на борсата и да купиш сметосъбирането в София. Фиктивно естественно.
    Хубавото е че кмета Борисов може и да успее да го изгони този най-после. То и на бебетата е ясно че няма да свърши работа този хрантутник наричан вълк от някои :)

    Нередност?
  • 4
    ktulhu avatar :-|
    228
    • - 2
    • + 5

    бойко, моля те. иди си на село. вземи си всички селяни с теб и се махай.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Пуяк
    • + 4

    Вълците да се махат.
    Да дойдат котЯнцатата и мисирките.
    Важното е да се краде.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Боби Колев
    • - 1
    • + 6

    Не виждам никаква полза Бойко да смени Вълка. От това единствената разлика е кой ще папка парите, дето ги плащаме.

    По-добро за София и софиянци няма да стане докато не се организират истински, прозрачни търгове.

    Впрочем трябва да кажа също, че го разбирам и Бойко. За чии да се трепе за софиянци, които, каквото и да направиш за тях са все недоволни или все доволни, все едно.

    Срещу парламента няма недоволни.
    Чалготеките са фул.
    Всички правят боклук навсякъде и после реват "къде е общината да чисти".

    Всеки народ си заслужава управниците!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Читател
    • - 2
    • + 3

    Защо в този вестник никога няма отправени критики към Б. Борисов, защо никога не му се търси отговорност? За две години откакто е кмет, не съм прочел една критична статия за него, докато статии, описващи безхаберието на правителството има във всеки брой. Аз съм политически неутрален, но започвам да се съмнявам в неутралността на тази медия, която считам за една от малкото качествени.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Ицо - до Читател
    • - 4
    • + 1

    Ми критикувай бе отворко ! Май нема да има за какво да се хванеш, освен за на Бат Бойко Патката и да се повозиш малко !

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    4itatel- do Ico
    • - 1
    • + 3

    Dobre, 4e e anonimnostta, koqto predlaga internet, 4e da mogat takiva socialni neuda4nici kato teb da se samoizrazqt. Za6to mi6kite kato teb ne mi otgovarqt taka v o4ite, a si myl4at v direkten razgovor? Vsi4ko dobro.

    Нередност?
Нов коментар