🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завой на зелено

Енергийната стратегия е на път да се превърне от документ на статуквото в полезен и точен план

<br />Трайчо Трайков прогнозира, че разходите за производство на зелена енергия ще намаляват през следващите 10 години - с около 50% при фотоволтаичните и с 15% при вятърните инсталации
<br />Трайчо Трайков прогнозира, че разходите за производство на зелена енергия ще намаляват през следващите 10 години - с около 50% при фотоволтаичните и с 15% при вятърните инсталации
<br />Трайчо Трайков прогнозира, че разходите за производство на зелена енергия ще намаляват през следващите 10 години - с около 50% при фотоволтаичните и с 15% при вятърните инсталации    ©  Цветелина Ангелова
<br />Трайчо Трайков прогнозира, че разходите за производство на зелена енергия ще намаляват през следващите 10 години - с около 50% при фотоволтаичните и с 15% при вятърните инсталации    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От хартията, използвана за отпечатването на тази стратегия, 55% е рециклирана. Мастилото е на растителна основа, не съдържа минерални масла и е произведено от 100% възобновяеми източници.

Това е част от предговора на енергийната стратегия на Нова Зеландия. Шансовете да видим подобен надпис в началото и на българската стратегия са все по-големи и абсолютно реални. Новата визия за енергетиката в България, подготвяна от икономическото министерство, залага на екологичните технологии и повишаването на енергийната ефективност. Което е промяна на 180 градуса спрямо идеите на предходното правителство, което поддържаше имащите силно лоби у нас ТЕЦ и АЕЦ.

По-зелени

Стратегията предвижда по-агресивно навлизане на зелените технологии в енергетиката. Целта е делът на ВЕИ в енергийния микс на страната към 2020 г. да надхвърли 16-те процента, обещани на еврокомисията, а потреблението на зелена енергия да се увеличи с 55%, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това ще стане чрез приемане на нов закон за възобновяемата енергия в средата на 2010 г., с който ще бъдат премахнати ограниченията пред включването на възобновяемите източници в електропреносните мрежи. Също така ще бъдат приети мерки за стимулиране на инвестициите в зелени технологии и в производството и потреблението на енергия от ВЕИ. През следващата година ще бъде създаден и съвет по техническа инфраструктура към правителството, който да изработи план за развитието на възобновяеми енергийни източници в страната.

Позицията на министерството на икономиката обаче е, че увеличаването на дела на ВЕИ не трябва да става отделно от развитието на елекропреносната мрежа. Така се увеличава и рискът от  забавяне или отказ за присъединяване на нови мощности към мрежата, което пък ще оскъпи допълнително проектите. Всъщност проблемът с готовността на мрежата да поеме новите "зелени централи" отдавна се коментира в бранша, но за пръв път намира отражение в решение на централната власт.

Държавата смята да подкрепи и инвестициите в нови газови централи, които ще бъдат необходими за балансиране на производството на вятърните централи, които зависят от метеорологичните условия. Според Трайков краткосрочните мерки, които трябва да бъдат изпълнени незабавно, са изграждане на реверсивните газови връзки и на междусистемни връзки със съседните страни, както и разширяване на капацитета за съхранение на синьо гориво.

По-пестеливи

По най-груби сметки резултатът от прилагането на стратегията ще е спестяване между 1 и 2 млрд. евро годишно от енергийни разходи при същото потребление на енергия, но само ако бъде изпълнена втората важна част от нея -  намаляване на енергийната интензивност на българската икономика. Едно от слабите места на българския енергиен баланс са големите загуби на енергия в процесите на производството, трансформирането и транспортирането й до крайните потребители, отчитат в бранша. Съотношението между получената енергия и вложените ресурси е 49% за България, докато за Европа то е 64%.

"Потреблението на ВЕИ през 2008 г. се равнява на малко над 1 млн. тона нефтен еквивалент. Ако засилим политиката на енергоспестяване ще трябва да добавим към възобновяемите източници още 66%, а ако запазим сегашното ниво на ефективност, ще трябва да удвоим това количество", посочи министър Трайков.

Министерството на икономиката и енергетиката не се отказва и от развитието на нови ядрени мощности, които имат практически нулеви въглеродни емисии, но ангажиментът на държавата към тях ще е основно в оказване институционална подкрепа. Това вече беше записано и в управленската програма на правителството по отношение на проекта "Белене", за който се търсят частни инвеститори.

Сега остава да се направи следващата стъпка – бързо приемане на стратегията. В нея обаче трябва да влязат и решенията на и след срещата в Копенхаген, където ще се определи новия регламент за борба с климатичните промени. Защото България не може да си позволи да стои встрани от света и да се съобразява с едно или друго лоби. Независимо колко силно е то.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Проницателен
    • - 2
    • + 3

    кажете за цената, г-н Трайков! Ц.е.н.а.т.а! Не мисля да се къпя по 1 минута, само за да може някой фонд да си продава слънчевата енергия на 40 пъти раздута цена. Че на всичкото отгоре и да иска европейски субсидии за инвестицията си!

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "Проницателен": въобще няма да се къпеш драги.... със "зелена" енергия, ама като сте "зелен народ" "зелена енергия" ви се пада.... то асъл, глупостта по хората ходи не по гората.......

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    jim
    • - 1
    • + 1

    Евалата Боби, то бива, но нашата простотия я няма никъде. Ами проницателния сигурно и сега се къпе по една минута.

    Нередност?
  • 4
    momchil avatar :-|
    Момчил
    • + 3

    Личното ми чувство е, че имаме предостатъчно електрогенериращи мощности за следващите 20 години. Строенето на още ВЕИ и разни въглищни мастодонти в краткосрочен план е доста ненужно и само могат да последват участта на Кремиковци.

    Нередност?
  • 5
    enchev avatar :-(
    Enchev,Iliya

    Уважаеми сънародници,

    Всичките там ВЪГЛЕРОДНО ДВУОКИСНИ И «ГАЗОВО-ОЗОННИ» МАШИНАЦИИ, СА С ЦЕЛ ЗА ЗАПАЗВАНЕ сигурността И «НИВОТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА» НА НЯКОИ ВЕЧЕ ИЗВЕСТНИ «Масон-КЕСИИ».

    НИКOЙ ОСВЕН ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ-ЕКОЛОЗИ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДА ПОГЛЕДНЕ КЪМ ИЗТОЧНИКЪТ НА ПРИРОДНИТЕ ПРОМЕНИ, С Л Ъ Н Ц Е Т О.

    ДАЖЕ ТЯХ ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ ЕКОЛОЗИ НЕ ДОПУСКАТ НА ТЕЗИ ПСЕВДО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СИМПОЗИУМИ ЧЕ ДАЖЕ И В ООН.


    (механизмът на ООН за водене на преговори ще трябва да претърпи промени)

    ЗАЩО? ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯТ УЧЕН, НЕМОЖЕШ ИЗЛЪГА "ГАЗОВО-ОЗОННО"!!

    СТИГА С ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИОННИ РУШВЕТИ И ТАЗИ ПРОСИЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ БЕ БЪЛГАРИ!!
    НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА СТАВАМЕ ФИНАНСОВО-ПОРОБЕНИ??

    ДОКОГА ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ И ТОЗИ БАЛКАНO-ЛАКЕЙСКИ СИНДРОМ В ДУШИТЕ НИ??

    КАКВА ЕКОЛОГИЯ НА «ТОПЛО-СТУДЕНИ» МАШИНАЦИИ, ВЪГЛЕРОДНО-ДВУОКИСНА И ГАЗОВО-ФРЕОННА ИЗМАМА?
    ПОГЛЕДНЕТЕ СЛЪНЦЕТО-БЪЛГАРСКИЯТ БОГ «ТАНГРА», ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НА ВСИЧКИ ПЛАНЕТИ, ВКЛЮЧАЯ И ЗЕМЯТА.
    ТОВА ФИНАНСОВО ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО аз НАРИЧАМ открито"НЕO-ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ",САМОПОРОБАНЕ И НАКРАЯТ САМОУНИЩОЖЕНИЕ!!
    СТИГАТ НИ 500 И КУСУР ГОДИНИ РОБСТВО!!
    ЗАЩО СТЕ ЗЕЙНАЛИ СЕГА ПО НОВОТО ПО СТРАШНО; БЛЮ-ЧИП-ИНПЛАНТИРАНО, ЕВРО-ИНВЕСТИЦИОННО ЗАЛЪГВАЩО И ЕКО-ТОПЛОГАЗОВО-ГЛОБАЛИЗИРАЩО?
    ЗАЩО?

    Нека ние БЪЛГАРИТЕ не се потдаваме на подобни Банково-Заробващи и Масон-Финансови ПРОВОКАЦИИ.
    По същество в сравнение с САМОЗВАНЦИТЕ Г-7, или даже сега се готви нова бумажно-зелена и жълто-метална КОМПРЕСИЯ на Г-4, ние БЪЛГАРИТЕ сме държава на която икономиката ни независи от ИЗНОСНА продукция или технологии-ЕКСПОРТИРАНО производство в чужда страна.
    Почити всичките тези Г-7 изнесоха даже и производствата си с напреднали технологии в ЧУЖБИНА ( Китай и АЗИЯ ), заради по-евтината работна ръка. Това аз казвам открито "ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ"

    Остаря вече лозунга "Разделяй и владей"
    сега той гласи така : "Глобализирай и Владей",
    Коалицирай, Фракционирай, Сектирай, Групирай, Мажоритирай, Хипнотизирай, всичко това обаче, БЕЗМАНДАТНО и най вече ИМУНИЗИРАНО!!

    Всичките те Г-7, даже Г-20 сега страдат от плачевният факта че, КИТАЙ, Азия-Индия, Сингапур , Филипините, след усвояване на вишите технологически, даже производствено-ключови икономически процеси, засилиха собствените си икономики за сметка на износителят, КАПИТАЛИСТИТЕ, ЕВРО-КОЛОНИАЛИСТИ НАЧЕЛО С АНГЛИЯ. АМЕРИКАНСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ И АЗИАТСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ, НАЧЕЛО С ЯПОНИЯ..
    За да не съм голословен ще дам пример с ИНДИЯ, че преди няколко седмици , забележете ( не чичо-САМ-САЩ и даже Русия ), успяха да открият вода на ЛУНАТА.

    Китай от своя страна без продължителни и време-отнемки космически полети , изстреля успешно и свои космонавти.

    Така че тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
    На човечеството му трябва РАБОТА, ХЛАБ, ВОДА, ДРЕХИ и ПОДСЛОН. А не зелена хартия и жълто желязо.

    На нас БЪЛГАРИТЕ за да избегнем от такива кризи и за вбъдеще а и научим ближният по род и душа, ЧОВЕКА , ни е нужно да се сетим какво И НАЙВЕЧЕ
    З А Щ О, ни запита Паисий ХИЛЕНДАРСКЙ:

    "Ой НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ ( искам тук да добавя думата "СТАНЕШ") БЪЛГАРИН?"

    Да именно НИЕ БЪЛГАРИТЕ, за да покажем как трябва да се отстоява на такова ЗАРОБВАЩО В ОСНОВАТА СИ МАСОН-ИКОНОМИЧЕСКО ЗЛО, ни трабва да проведем в най-кратък срок ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА.
    Икономическата промята ( перестройка) стана, а силата ( социалната структура )която създава икономиката е занемарена ГЛОБАЛНО!!

    Какво трябва;
    а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматйорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито обществото и най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
    ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!
    Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
    Нека си останат, но по райони и практикуват идеи, вери и произход култово, като хоби!!

    б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не Масон-подвластна и финансово-заробваща какватo е сега.

    с / Само с такъв пример вече може да излезем и да се провикнем та да ни чуят на цялата земя,
    " О-оой МАСОН ПСЕВДО-ДЕМОКТАРИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-ФИНАНСОВА В КОЯТО МАСОН-«ДЕМОКРАТИЧНО» НИ ВЛАЧИХТЕ"!!

    "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
    Фактите са неоспорими!

    С уважение:
    И.П.Енчев / [email protected]

    Нередност?
Нов коментар