🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спорове и надежди в Копенхаген

В Копенхаген богатите ще спорят как да дават пари...
В Копенхаген богатите ще спорят как да дават пари...
В Копенхаген богатите ще спорят как да дават пари...    ©  Reuters
В Копенхаген богатите ще спорят как да дават пари...    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полският министър по европейските въпроси Миколай Довгилевич в понеделник заяви, че ЕС не може да се ангажира с 30% намаление на емисиите спрямо 1990 г., преди да бъде извършена оценка на въздействието на това съкращение върху икономиките на страните-членки. "Това не може да бъде решено само в Копенхаген, а трябва да е въз основа на оценката, която ЕК ще предостави на Европейския съвет през март", заяви Довгилевич в Брюксел вчера.

Малко след като Полша постави този въпрос на масата, групата от седем държави от Западна и Северна Европа - Франция, Германия, Испания, Великобритания, Швеция, Финландия и Дания - настояха, че ЕС е готов за 30% съкращение, ако останалите глобални партньори покажат в Копехнаген достатъчно воля и решимост за постигането на споразумение. Британският премиер Гордън Браун дори даде интервю за в."Guardian", където постави 30-те процента като лична цел.

Този сблъсък всъщност бе донякъде предизвестен, тъй като позицията на Варшава изобщо не е изолирана. България и останалите държави от региона, чиито сривове в индустриалния капацитет след 1990 г. допринесоха за намаляването на вредните емисии в Европа, са или над, или до границата от 20% съкращение до 2020 г., с което ЕС вече се е ангажирал. 30% ще означава нови съкращения за икономиките, които тепърва ще догонват развитите стари-членки и в замяна вероятно ще поискат компенсаторни механизми - например пълно прехвърляне на непродадените си квоти за вредни емисии за периода след 2012 г. Полша, която е най-голямата икономика в тази част на ЕС, е само логичният изразител на това мнение, което останалите ще подкрепят - гласно или негласно.

Докато този спор в ЕС се разгаря, предстои друг, на глобално ниво. Франция предупреди още преди началото на форума, че която и да е световна схема за търговия с емисии ще трябва да бъде строго регулирана, за да се избегне повторение на финансовата криза. Финансовият министър на страната Кристин Лагард заяви пред в."Financial times", че все по-сложните инструменти, с които ще трябва да боравят страните в този вид търговия, ще позволи на спекуланти да печелят огромни средства и да минават между регулациите. Подобни случаи вече бяха регистрирани в Дания, Франция и Великобритания. Затова и Париж е по-отворен към идеята за всякакъв вид въглеродни данъци - например такъв върху самолетните билети, или предложения днес данък върху финансовите транзакции, който да отива във фонд за най-бедните. Въпреки малкия му размер - само 0.005%, идеята за въвеждането на данъци вероятно няма да бъде посрещната добре от САЩ.

Вашингтон предприе друг подход. Докато очаква Сенатът да реши за новия законопроект за търговията с вредни емисии, администрацията на Барак Обама даде повод за радост на онези, които очакват нов договор от Копенхаген. Американската агенция по опазване на околната среда призна научните доказателства за вредата на парниковите газове върху "общественото здраве и благоденствие" и така получи правото да въвежда федерални ограничения на щатските емисии дори без одобрението на Конгреса. Това може да се окаже важен коз в преговорите на върха в Копенхаген, на които Обама все пак ще присъства.

И докато развитите държави спорят за това колко и как да съкратят емисиите си, бедните скоро ще започнат да спорят за средствата, които се очаква да влязат във фонда за подпомагане. Бангладеш например, вече се обяви за най-уязвимата от климатичните промени страна и поиска 15% от всички заделени средства, с които да помогне на 20-те милиона души в крайбрежните си райони.

Допълнение 09.12

Нов ден, нов спор в датската столица. Тайният "датски" документ, който "Guardian" вчера публикува, ядоса много от делегациите. Идеите Световната банка да поеме и да затегне контрола над финансирането на бедните страни, докато развитите държави получат правото на повече емисии на глава от населението, отколкото развиващите се към 2050 г. предизвикаха възмущението на последните, които за пореден път ще могат да твърдят (с основание), че богатите ги изключват от преговорите за решение на проблемите.

Идеята била, твърдят дипломати пред "Guardian", световните лидери да имат работен документ, по който да преговарят следващата седмица, за да не пропадне срещата. Ако е така, то той или не е бил консултиран подобаващо с лагера на развиващите се държави, или не е бил пазен достатъчно добре в тайна.

Същото важи и за друг таен документ, иницииран от Китай, в който се предлага развитите страни да се ангажират до 2020 г. с още по-сериозни съкращения на емисиите си спрямо 1990 г., а новите възходящи индустриални сили да нямат такива строги ограничения.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    darkjedi avatar :-|
    darkjedi
    • + 4

    Защо не пишете за изтеклите в интернет е-мейли?
    Информационно затъмнение а?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    К.
    • - 1
    • + 5

    Тя работата е ясна.
    В края на 4в след Христа император Тоедосий обявява християнството за официална държавна религия в разпадащата се Римска империя.
    Този акт се смята за начало на Средновековието, най-тъмните времена от развитието на Европа, когато започва броенето на дяволите на върха на иглата, инквизицията, кладите и кръстоносните походи срещу неверниците.
    Ще минат столетия докато изгрее зората на Ренесанса.
    Тогава все пак е имало нови светове за откриване, а сега човечеството май е вкарано в капана на новата вяра и взорът отнигде надежда не види...

    Нередност?
  • 3
    serena7011 avatar :-(
    serena
    • - 2
    • + 4

    Пак се говори търговия - този път на вредни емисии. Докато светът се движи от алчност и търгашеско отношение към всеки проблем, напредък няма да има. Вместо да се договорят за масов добив на енергия от природни източници (вятър, слънце, земя) и да спрат да дупчат земята за нефт и газ, те седнали да се пазарят за квотите... а за емисиите и изобщо замърсяванията от животновъдството не се говори. Те не са хич малки. Толкова ограничен подход говори за пари, пари и пак пари.

    Нередност?
  • 4
    kk avatar :-|
    k
    • + 4

    До коментар [#3] от "serena":

    Какво точно означава

    "....да се договорят за масов добив на енергия..." ?!?!?!

    Нередност?
  • 5
    milamberian avatar :-|
    Петър Бояджиев
    • + 4

    До К. - много добър, дори да е крайно песимистичен, коментар
    серена, земята не може да спре да се дупчи, процецъ т.е напредъкът го има, но е бавен..

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    К.
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "k":

    Ами например биха моги да се договорят, че не може да има патент или защита на авторски права върху всички технологии от възобновяеми източници, тъй като в момента и отсега нататък хората са задължени да плащат за развитието им.
    В този същия брой на Капитал има матрял как е признат с няколко подписа на тоя и оня патент за перки на сотйност ПОЛОВИН МИЛИАРД ! лева.
    Гръцки, ама това няма чак такова значение. Това е само патента, без перките.
    Хайде, напъни се мозъчето малко и белким ти светне кой ще ги плати тез мангизи.
    Топло, топло.
    Сети ли се? Ха, честито.
    Що позеленя? Да не би да се ядосваш нещо? Нема се косиш. Живота е кратък - да му мислят младите.

    Нередност?
  • 7
    enchev avatar :-(
    Enchev,Iliya

    Уважаеми сънародници,

    Всичките там ВЪГЛЕРОДНО ДВУОКИСНИ И «ГАЗОВО-ОЗОННИ» МАШИНАЦИИ, СА С ЦЕЛ ЗА ЗАПАЗВАНЕ сигурността И «НИВОТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА» НА НЯКОИ ВЕЧЕ ИЗВЕСТНИ «Масон-КЕСИИ».

    НИКOЙ ОСВЕН ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ-ЕКОЛОЗИ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДА ПОГЛЕДНЕ КЪМ ИЗТОЧНИКЪТ НА ПРИРОДНИТЕ ПРОМЕНИ, С Л Ъ Н Ц Е Т О.

    ДАЖЕ ТЯХ ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ ЕКОЛОЗИ НЕ ДОПУСКАТ НА ТЕЗИ ПСЕВДО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СИМПОЗИУМИ ЧЕ ДАЖЕ И В ООН.


    (механизмът на ООН за водене на преговори ще трябва да претърпи промени)

    ЗАЩО? ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯТ УЧЕН, НЕМОЖЕШ ИЗЛЪГА "ГАЗОВО-ОЗОННО"!!

    СТИГА С ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИОННИ РУШВЕТИ И ТАЗИ ПРОСИЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ БЕ БЪЛГАРИ!!
    НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА СТАВАМЕ ФИНАНСОВО-ПОРОБЕНИ??

    ДОКОГА ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ И ТОЗИ БАЛКАНO-ЛАКЕЙСКИ СИНДРОМ В ДУШИТЕ НИ??

    КАКВА ЕКОЛОГИЯ НА «ТОПЛО-СТУДЕНИ» МАШИНАЦИИ, ВЪГЛЕРОДНО-ДВУОКИСНА И ГАЗОВО-ФРЕОННА ИЗМАМА?
    ПОГЛЕДНЕТЕ СЛЪНЦЕТО-БЪЛГАРСКИЯТ БОГ «ТАНГРА», ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НА ВСИЧКИ ПЛАНЕТИ, ВКЛЮЧАЯ И ЗЕМЯТА.
    ТОВА ФИНАНСОВО ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО аз НАРИЧАМ открито"НЕO-ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ",САМОПОРОБАНЕ И НАКРАЯТ САМОУНИЩОЖЕНИЕ!!
    СТИГАТ НИ 500 И КУСУР ГОДИНИ РОБСТВО!!
    ЗАЩО СТЕ ЗЕЙНАЛИ СЕГА ПО НОВОТО ПО СТРАШНО; БЛЮ-ЧИП-ИНПЛАНТИРАНО, ЕВРО-ИНВЕСТИЦИОННО ЗАЛЪГВАЩО И ЕКО-ТОПЛОГАЗОВО-ГЛОБАЛИЗИРАЩО?
    ЗАЩО?

    Нека ние БЪЛГАРИТЕ не се потдаваме на подобни Банково-Заробващи и Масон-Финансови ПРОВОКАЦИИ.
    По същество в сравнение с САМОЗВАНЦИТЕ Г-7, или даже сега се готви нова бумажно-зелена и жълто-метална КОМПРЕСИЯ на Г-4, ние БЪЛГАРИТЕ сме държава на която икономиката ни независи от ИЗНОСНА продукция или технологии-ЕКСПОРТИРАНО производство в чужда страна.
    Почити всичките тези Г-7 изнесоха даже и производствата си с напреднали технологии в ЧУЖБИНА ( Китай и АЗИЯ ), заради по-евтината работна ръка. Това аз казвам открито "ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ"

    Остаря вече лозунга "Разделяй и владей"
    сега той гласи така : "Глобализирай и Владей",
    Коалицирай, Фракционирай, Сектирай, Групирай, Мажоритирай, Хипнотизирай, всичко това обаче, БЕЗМАНДАТНО и най вече ИМУНИЗИРАНО!!

    Всичките те Г-7, даже Г-20 сега страдат от плачевният факта че, КИТАЙ, Азия-Индия, Сингапур , Филипините, след усвояване на вишите технологически, даже производствено-ключови икономически процеси, засилиха собствените си икономики за сметка на износителят, КАПИТАЛИСТИТЕ, ЕВРО-КОЛОНИАЛИСТИ НАЧЕЛО С АНГЛИЯ. АМЕРИКАНСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ И АЗИАТСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ, НАЧЕЛО С ЯПОНИЯ..
    За да не съм голословен ще дам пример с ИНДИЯ, че преди няколко седмици , забележете ( не чичо-САМ-САЩ и даже Русия ), успяха да открият вода на ЛУНАТА.

    Китай от своя страна без продължителни и време-отнемки космически полети , изстреля успешно и свои космонавти.

    Така че тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
    На човечеството му трябва РАБОТА, ХЛАБ, ВОДА, ДРЕХИ и ПОДСЛОН. А не зелена хартия и жълто желязо.

    На нас БЪЛГАРИТЕ за да избегнем от такива кризи и за вбъдеще а и научим ближният по род и душа, ЧОВЕКА , ни е нужно да се сетим какво И НАЙВЕЧЕ
    З А Щ О, ни запита Паисий ХИЛЕНДАРСКЙ:

    "Ой НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ ( искам тук да добавя думата "СТАНЕШ") БЪЛГАРИН?"

    Да именно НИЕ БЪЛГАРИТЕ, за да покажем как трябва да се отстоява на такова ЗАРОБВАЩО В ОСНОВАТА СИ МАСОН-ИКОНОМИЧЕСКО ЗЛО, ни трабва да проведем в най-кратък срок ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА.
    Икономическата промята ( перестройка) стана, а силата ( социалната структура )която създава икономиката е занемарена ГЛОБАЛНО!!

    Какво трябва;
    а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматйорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито обществото и най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
    ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!
    Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
    Нека си останат, но по райони и практикуват идеи, вери и произход култово, като хоби!!

    б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не Масон-подвластна и финансово-заробваща какватo е сега.

    с / Само с такъв пример вече може да излезем и да се провикнем та да ни чуят на цялата земя,
    " О-оой МАСОН ПСЕВДО-ДЕМОКТАРИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-ФИНАНСОВА В КОЯТО МАСОН-«ДЕМОКРАТИЧНО» НИ ВЛАЧИХТЕ"!!

    "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
    Фактите са неоспорими!

    С уважение:
    И.П.Енчев / [email protected]

    Нередност?
  • 8
    enchev avatar :-P
    Enchev,Iliya

    УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,

    ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2010г!

    НЕКА ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО!

    НЕКА СЕ СБЪДНЕ ВСЯКА ЕДНА МЕЧТА НА ВСЕКИ КОЙТО НОСИ ПАСПОРТ С ИМЕТО НА ТАЗИ МАЛКА, НО ВЕЛИКА СТРАНА - БЪЛГАРИЯ!!

    НЕКА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ЗАРАБОТИМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА КОНСТИТУЦИЯТА С ЦЕЛ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНИЛА ЗАВИНАГИ НАМЕСАТА НА ГРУПИРАНИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ ТЕЧЕНИЯ И УВЛЕЧЕНИЯ, ДА ИМЕННО ЗАБРАНA НАМЕСАТА НА ТЕЗИ НИ ТРИ (3) ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ, ( полит-идеологии, религии и етнос ) УВЛЕЧЕНИЯ, ВЪВ ВЪТРТЕ-ДЪРЖАВНИТЕ НИ И ВЪНШНО-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
    ВРЕМЕ Е НА ОСНОВАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС, А НЕ НА ПОЛИТ-ГРУПИРАНИЯТ ПАРТИЙНО-ПОСЛУШЕН, АМАТЙОРСКИ МАЖОРИТЕT ДА СТРОИМ имунизирани ОТНОШЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА СИ!
    НЕКА ЗАПАЗВАЙКИ ПО РАЙОНИ ТЕЗИ НАШИ СТАРИ-ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ ПОЛИТ УВЛЕЧЕНИЯ, ПОКАЖЕМ С НОВА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА В РОДНА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТА, КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

    САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА И ОПАСНОСТТА ОТ ВОЙНИ, МЕТЕЖИ И КРИЗИ, ВСЕ ОЩЕ СЕДЯЩИ ИМЕННО НА УМИШЛЕННО ПОТДЪРЖАНИТЕ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВАТА ТРИ, ПО-ГOРЕ УПОМЕНАТИ КУЛТОВИ ФАКТОРА.
    ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЪРВИ РАЗБРАХМЕ И ОСЪЗНАХМЕ ТОЗИ ФАКТ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, И КАТО НАЙ-СТАРА НАРОДНОСТ В СВЕТА НИ ПРЕДСТОИ ТАЗИ ЗАДАЧА СЕГА, ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕРЕСТРОЙКА-ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЯТА НИ!!
    Казвам Обществено-Социалната Перестройка, защото рерзултата от Горбачёвската ( икономическа ) перестройка, доведе светът до Глобалната криза от полусъвзелият се ИНВЕСТИЦИОННО-ЗАРОБВАЩ КАПИТАЛИЗЪМ.
    Горбачёвска реформа (макар че и там е далеч истинската демокрация), не се планира и започнa По-важната реформа, на силитe създаващи ИКОНОМИКАТА.
    От къде и кой дава сегашните Евро-СРЕДСТВА за разни КAМПАНИИ, под формата на заблуждаващо-«безвъзмездн-ИНВЕСТИЦИИ»??
    Или пак Евро-ДЕМОКРАТ-демоните Ротшилдови, са задкулисните финансови "доброжелатели"??

    "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
    "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
    От Никола М. Николов
    Не чувствувате ли че пак има нещо банково-пожълтяло и зеленясaло във всичко това.
    Не е ли пак тази демонска скрита сила която направи световните революции и даже двете световни войни а сега тръби за Глобализъм, и чрез блю-чипната регистрация се стреми да ни открадне свободата, а под формата на помощ-инвестиране и земята даже?
    Те са именно тази скрита сила с демонското название Ротшилд която си играе с човешкият живот както си пожелаят.

    Те бяха и в основата не само на всички революиции вклюичая и Октомврийската, но и "архитектите" на двете световни войни.
    Сега
    ЕВРО-БИЛДЕРБЕРГЦИTE КОЛОНИАЛИСТИ, стремещи се БЛЮ-ЧИПНО да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА под лозунга ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
    Именно те, БИЛДЕРБЕРГСКИТЕ МАСОНИ-ЦИОНИСТИ,
    Създадоха псевдо-животинска грипна пандемия и спечелиха около 7 милиярда U$D.
    До година се планира вече РИБНО-ОКЕАНСКА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ, а по-догодина, кучешко-котешка такава. Плащай ако можеш МАЖОРИТАРНО ХИПНОТИЗИРАН човеко, на всичките тези Пандемийни МАСОН-ФИНАНСОВО ГЛОБАЛИЗИРАЩИ и БЛЮ-ЧИП Имплантирани МАШИНАЦИИ!!

    Тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
    А ние потомците на ЛЕВСКИ и БОТЕВ просим все още помощ от тях.

    Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
    "Стара Славянска поговорка"

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!
    ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ И СВОБОДАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!!

    На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
    а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
    "В. И. Кунчев-Левски"
    С уважение:
    И.П.Енчев / [email protected]

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал