Операция "Разбъркване"

Реформата в митниците започна с разнопосочни сигнали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди няколко месеца пое поста директор на Агенция "Митници", ген. Ваньо Танов заяви, че хора с прякори и тъмно минало нямат място в системата. И се зае с цялостна реформа, чиято крайна цел е да намали щата, да ограничи корупцията, да увеличи събираемостта и да подобри обслужването на коректните фирми. Четири месеца след тази заявка успехът не е категоричен. Дали заради кризата, или и заради реформата, събираемостта е паднала с 24 на сто в сравнение с миналата година, съдбата на районните митнически дирекции (РМД) не е съвсем ясна, а поне още 500 митничари трябва да се простят с работата си.

Преобразяването на Агенция "Митници" започна със закриване на структури – митници, бюра и пунктове, след направен анализ на потоци и събираемост. Заявената цел беше по-добра организация и разпределение на работата според натовареността и постигнатата събираемост. Макар и неофициално, другата идея най-вероятно е тези рокади да дадат възможност и за разместване на част от състава на митниците.

После всички 2000 служители на агенцията преминаха през тестове за оценка на професионалната им компетентност според заеманата от тях длъжност. Препитванията бяха като на кандидатстудентски изпит - квестори, видеонаблюдение, изключени мобилни телефони. Крайният резултат – няколко хванати преписвача с пищови, средна оценка много добър и определен процент неявили се.

А хората с прякори не само не изчезнаха, а напротив - засилиха се и към ръководни постове. Няколко никнейма се промъкнаха сред кандидатите на конкурса за нови ръководители на петте регионални митнически дирекции (РМД) - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.  

Той трябваше да е

Черешката на промяната

в митниците. Идеята на този избор беше той да стане по прозрачен начин и така новите ръководства на РМД-ата да получат кредит на обществено доверие.

Конкурсът включваше защита на писмена концепция, с която кандидатите да обяснят каква ще е ролята на съответното РМД, а след това – интервю. Победителите щяха да получат 695 лева месечна заплата плюс не особено големи бонуси. Въпреки ниското заплащане до 30 октомври заявки за участие подадоха около 40 кандидати.

Някои от имената веднага бяха свързани в медийни публикации с определени прякори. Иван Кожухаров например, бивш зам.-шеф на митницата на Калотина, уволнен по времето на Христо Кулишев, бе припознат от медиите като Пингвина. Той е един от митничарите, за чието имотно състояние се говореше много - на негово разположение били яхта, луксозна къща на името на жената, с която живее, и скъпи коли - всичко това без яснота за декларирани странични доходи. Кожухаров е кандидатствал по документи и за петте РМД-та. С прякора Митьо Милионера медии свързваха името на Димитър Аврамов, и.д. директор на РМД -  Пловдив, чието имотно състояние също беше коментирано в медиите. По принцип ръководството на Агенция "Митници" може да поиска от Националната агенция по приходите (НАП) проверка на всички кандидати за данъчни нарушения или задължения. Данъчни служители твърдят, че такава не им е искана. Няма и информация и някой от претендентите да е проверяван от НАП за несъответствие между декларирани доходи и притежавано имущество.

Кандидатите, с които се свърза "Капитал", отказаха коментари около конкурса с аргумента, че все още не са ясни резултатите.

По неофициална информация обаче вече са избрани печелившите.

Според предварителната ни информация три от РМД-ата – Пловдив, София и Варна, запазват досегашните си шефове - Павел Тонев, Николай Шушков и Павел Тодоров. Изключенията са в Бургас, където се лансира името на Валери Стефанов (досегашен заместник-директор на РМД-то) и в Русе, където за сигурен победител се сочи Венцислав Халаджов. Последният е преминал през различни нива в йерархията на системата, напуснал я е по времето на Асен Асенов и се е върнал отново след това.

И точно когато конкурсът завърши, се заговори, че всъщност РМД-та няма да има. Премахването им щяло да доведе до нова, по-централизирана структура на управление в агенцията. Това заявиха пред "Капитал" правителствени източници, пожелали анонимност.

Ще ги има, няма да ги има

Аргументите са, че тези структури не са успели да изпълнят предназначението си: вместо да са координатори, са се превърнали в пощенски кутии, които не взимат решения, не поемат отговорност, а само препращат казусите до ръководството в митниците. Ако закриването се случи, част от администрацията, която сега е съсредоточена в петте РМД-та, ще премине в централното управление на агенцията, друга ще се пренасочи към митниците (които след реформата трябва да се намалят от 17 на 9). Това ще направи структурата на управление на агенцията по-централизирана, явно с идея за по-твърд подход на управление.

Според защитници на статуквото обаче в момента в РМД-ата се извършва обжалването на актове и се извършват проверки, а администрацията е по-близко до бизнеса. Аргументите на реформаторите са, че това просто създава предпоставки за по-голяма корупция.

Все още не е ясно как ще се подходи и към спечелилите конкурсите, ако РМД-ата отидат в небитието. Единият вариант е те да бъдат назначени и да се явят на практика "ликвидатори" на РМД-ата, които да извършат преструктурирането, а след това да им бъдат предложени други длъжности. Другият – назначаването им да се проточи във времето, докато не се гласуват промените в Закона за митниците, които според правителствени източници вече са внесени в Министерския съвет.

 Борба до дупка

По така започналата реформа се изказват и доста скептици. Важното е да не се излъчват разнопосочни сигнали, които да се отразят на събираемостта. Всеки стрес в системата влияе върху мотивацията на служителите. Събираемостта и без това пада заради кризата. Към 26 ноемрви общият спад на приходите на митниците спрямо същия период на миналата година е 24% (виж таблиците). Все още не е ясно и дали и какви резултати дават вече обявените мерки за борба със сивата икономика при горивата и алкохолите. Например спадът при събираемостта на акцизи от алкохол към октомври е около 30%. Според Агенция "Митници" обаче само допреди няколко месеца спадът е бил още по-голям – около 37%. Според финансовият министър Симеон Дянков борбата със сивата икономика продължава.

"Няма да се изморим, организираме и правим обучение на още около 400 души, които ще влязат като допълнение и подмяна по митническите пунктове. Готови сме да покажем на нелегалния бизнес, че или трябва да излезе от България, или да стане легален", каза той.

Ясно е, че промяна в системата трябва да има и тя не става бързо. Доколкото реформите в митниците не са свършили, не може да се даде и окончателна оценка за крайния резултат. Тепърва ще стане ясно дали висшия мениджмънт ще успее да управлява системата така, че борбата със сивия сектор да е успешна (това също не става за няколко месеца). Както и да затегне контрола и да подобри събираемостта, без да се вреди и на изрядния бизнес.

По темата работи и Стефан Антонов от "Дневник"

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 2

    Безплатен съвет към Симеон Дянков и Ваньо Танов - "Голям залък лапни, голяма дума не казвай"

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Ventsy

    Всеки митничар трябва да подава имотна декларация всяка година. Да се вижда кой какво претежава и откъде му идва дохода. Неможе да взимаш 600 лв заплата и да караш кола за $50,000 нали?
    Друго, смешно е заплата от 600лв за такава ръководна длъжност. Как да не взимат подкупи? Заплата за РМД ръководител трябва да е поне 1500лв.

    Нередност?
  • 3
    wasep avatar :-|
    wasep

    Елате в Митница Лом да видите простотия.Началника Володя Богданов е корумпиран и психично разстроен човек. Управлението се състои в отглеждане на доносници и некадърници.Материално техническата база е съсипана и необновявана повече от 15 години. При смяна на покрива избраната от него фирма допусна наводнение от дъжд, което повреди паркета на целия етаж.В стайте течеше вода като от улуци върху бюрата и компютрите.Неговите приближени изнудват данъчните складове и фирми за месечна "ТАКСА КОРЕКТНО ОБСЛУЖВАНЕ" в порядъка на 1000 до 2000лв.Тази комбинация доведе до провал на завода за бира ЛЕДЕНИКА.Натиск има и върху митничарите по гранични пунктове за събиране на пари от пътниците.Във връзка с преназначаването му на работа е дал много пари на политици и сега бърза да си ги възстанови.А и дъщеря му, която учи в Англия очаква всеки месец по 2500 англ.пауна преводи.Отделно годишна такса от 20000 англ.паунда.Такива корумпирани и некадърни ръководители продължават да управляват държаните служби.Докато това не се промени трудно ще стават добри промени.

    Нередност?
Нов коментар