🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газова еманципация

Енергийният холдинг подготвя стратегия за развитие на пазара на синьо гориво с помощ от американски консултанти

След три години България ще има повече от една тръба за доставка на газ
След три години България ще има повече от една тръба за доставка на газ
След три години България ще има повече от една тръба за доставка на газ    ©  STR
След три години България ще има повече от една тръба за доставка на газ    ©  STR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С навлизането в зимата нарастват и опасенията на бизнеса дали няма да се повторят проблемите с доставките на природен газ от януари, когато икономиката ни практически беше блокирана. Само през последния месец няколко сигнала от Москва и Киев показаха, че тревогата е основателна.

Договорката между Русия и Брюксел за сигурност на доставките не можа да смекчи напрежението у нас - при тоталната газова зависимост на България от Русия никога не може да се изключи нова криза. Това обяснява в голяма степен припряната забързаност на енергийния холдинг да развие вътрешния пазар и да увеличи източниците на синьо гориво за страната. Другата причина е, че потреблението на това по-екологично и ефективно гориво в света и в Европа нараства, страната ни също има намерение да развива енергийния си пазар в синхрон с тази тенденция и за целта са необходими нови източници и разширяване на инфраструктурата за доставки.

Американската връзка

През последните месеци "Български енергиен холдинг" (БЕХ) започна два проекта за нови връзки с газовите мрежи на Гърция и Румъния и даде ход на други два – за изграждане на тръба към Сърбия и за доставка на компресиран газ от Азербайджан.

И ако това по-скоро бяха очаквани стъпки от страна на холдинга след януарската газова криза, последното решение на компанията - с помощта на американски консултанти да започне подготовката на газова стратегия за пълно отваряне на пазара на синьо гориво и интеграцията му в регионалния пазар, е нещо напълно ново. Този амбициозен проект не само ще допринесе за намаляване на зависимостта от руския газ, но ще помогне за либерализация на сектора и за нарастване на инвеститорския (западен) интерес към него.

Ръководството на БЕХ се е обърнало към Агенцията за търговия и развитие на Съединените щати (US Trade and Development Agency - TDA), която да извърши анализ на пазара на синьо гориво в България и региона, връзки със съседните газови мрежи, инвестиции в капацитет за съхранение, терминали за втечнен и кондензиран газ и доставки от нови източници на газ.

В началото на миналия месец експерти на агенцията са провели поредица от срещи в София. Те са поискали разговори с представители на БЕХ, "Булгаргаз" "Булгартрансгаз", икономическото министерство и енергийния регулатор, както и с "Овергаз" и "Газстроймонтаж", с американската компания "Директ петролиум" (проучва новото газово находище край село Девенци), с шотландската "Мелроуз рисорсиз" (стопанисва находището в Галата), с представител на Jacobs Consultancy (консултант за предпроектно проучване на газовата връзка с Гърция) и регионалния мениджър на "Дженерал електрик". Американците са пожелали да видят находищата в Галата и Каварна и хранилището в Чирен.

Според източници от БЕХ срещите са били опознавателни за състоянието на сектора и какви са очакванията за развитието му. От агенцията за търговия и развитие също така са искали да преценят дали си заслужава да се ангажират с проекта. Ако това стане, то TDA ще финансира разработването на стратегията. Отговорът се очаква да бъде получен в енергийния холдинг до март 2010 г.

С пълна газ на запад

В случай че двете страни се договорят, газовата стратегия се очаква да е готова най-рано в края на следващата година. В документа ще бъде направен анализ на сектора, газовите ресурси и проекти, регулаторните рамка (лицензи и разрешителни) и цени на газа. За развитие на сектора от TDA предлагат да се направи анализ на инфраструктурата, подготовката на специалистите, технологичен трансфер и реформа на газовия пазар – промени в закони и регулаторни режими, които биха го отворили.

В стратегията ще бъдат направени предложения и за възможните доставки на американски стоки и услуги за осъществяване на газовите проекти и модернизацията на инфраструктурата, както и ще бъдат посочени имената на щатски компании, които биха могли да го направят. В края на ноември, по време на посещението си в САЩ, външният министър Румяна Желева покани американските компании да инвестират в българската енергетика. Това беше тема и разговорите в София на специалния представител на Вашингтон по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар. До този момент именно американска компания - AES, e сред водещите чужди инвеститори в енергетиката. Компанията влага 1.3 млрд. евро в ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и заедно с българско-немското дружеството "Гео пауър" построи най-големия ветроенергиен парк "Свети Никола" за 270 млн. евро.

За жалост газовият сектор не може да се похвали с подобен западен пробив. От години той е запазена руска територия, която обяснява и забавянето в развитието му. Ето защо последните решения на енергийния холдинг за нови проекти и разработване на цялостна стратегия са добра новина – шанс за газова еманципация от руската зависимост и създаване на нормален пазар.

Газовите проекти

Газопровод България - Сърбия

Време на реализация: 2013 г. Цена: 60 млн. евро за българския дял
Капацитет: неизвестен

Статус: Съществуват два варианта за реализирането на проекта. Първият предвижда изграждане на газопровод Дупница – Димитровград – Ниш с дължина 250 километра. Целта на проекта е изграждане на транзитно газопроводно отклонение до българско-сръбската граница. Вторият вариант е за осъществяване на междусистемна газова връзка по маршрут София - Димитровград - Ниш. Тя ще е дължина около 170 километра. Тази връзка за разлика от първия вариант (свързана с транзитните газопроводи на България) ще бъде свързана с националната газопреносна мрежа на страната, което ще позволи доставки на природен газ от алтернативни на Русия доставчици.

Връзката Стара Загора – Комотини

Време на реализация: до 2013 г. Цена: около 120 млн. евро
Капацитет: 3-5 млрд. куб. метра

Статус: На 14 юли беше подписан меморандум между БЕХ и IGI Poseidon (50% Depa и 50% Edison) за изграждане на газопровода. Месец по-късно компаниите кандидатстваха за съфинансиране от еврофондовете. Очаква се решението на ЕК да бъде ясно на 18 декември. Към момента е пред приключване предпроектното проучване за междусистемната газова връзка, изпълнявано от Jacobs Consultancy. Резултатите от проучването доказват изпълнимостта и устойчивостта на проекта от техническа, икономическа и екологична гледна точка.

Връзката Русе - Гюргево

Време на реализация: до 2013 г. Цена: 27.6 млн. евро
Капацитет: 1.5 млрд. куб. метра

Статус: Проектът за изграждането на газовата връзка се разработва от "Булгартрансгаз" и S.N.T.G.N. Transgaz S.A. – Румъния. Проектното предложение за кандидатстване за съфинансиране в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване е подадено на 13.07.2009 г. В началото на септември 2009 г. е избран консултант за извършване на предпроектно проучване за междусистемната газова връзка – Tractebel Engineering S.A. В момента е изготвен проект на предварителния доклад.

"Набуко"

Време на реализация: 2013 г.
Цена: 8-9 млрд. евро Капацитет: 31 млрд. куб метра

Статус: Подготовката за реализация на проекта "Набуко" е в напреднал етап. "Набуко газ пайплайн интернешънъл" е внесла в ЕК проектно предложение за кандидатстване за получаване на грант в размер до 200 млн. евро по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване, за доставка на тръби и друго оборудване. Съгласно изискванията на програмата договорите за доставка се предвижда да бъдат сключени до края на 2010 г.

"Южен поток"

Време на реализация: 2015 г. Цена: 8-10 млрд. евро Капацитет: 31 - 64 млрд. куб метра

Статус: Предвижда се трасето на проекта да започва от руското крайбрежие, преминавайки след това по дъното на Черно море и пресичайки впоследствие територията на България. В момента две работни групи подготвят акционерното споразумение и техническо предпроектно проучване, което ще послужи за основа за определяне на трасето през територията на България, както и за прецизиране на стойността на проекта. По неофициална информация руската страна отново е поставила въпроса да използва българската газопреносна система за проекта, което не се приема от София.

Доставка на компресиран газ

Време на реализация: неизвестно Цена: неизвестна Капацитет: 1 млрд. куб метра

Статус: В средата на ноември "Булгартрансгаз" и държавната нефтена компания на Азербайджан (ГНКАР) се договориха създадат съвместно дружество, което ще проучи възможността за доставка на компресиран азербайджански газ. София се договори с Баку да купува 1 млрд. куб.м газ годишно. Инвестицията, която трябва да се направи, е в изграждането на компресорна станция, два танкера за компресиран газ и изграждане на газопровод между през територията на Грузия.

Разширяване на Чирен

Време на реализация: 2 години Цена: 250 млн. евро Капацитет: 850 млрд. куб метра

Статус: В България съществува само едно газово хранилище - Чирен, което в момента е с капацитет 450 млрд. куб. метра. Максималният дневен добив от него е 4.3 млн. куб.м, като в края на добивния период (160 дни) достига до 2.5 млн. куб.м дневно. С проекта за разширение на газохранилище Чирен се цели през 2011 г. максималният дневен капацитет за добив да достигне 10-12 млн. куб.м. Вече е избрана компания, която да направи техническия проект - чешката "Моравске нафтове доли" (MND). Той ще е готов до март 2010 г.

Реверсивни връзки с Гърция и Турция

По време на януарската газова криза беше подписано споразумение между "Булгаргаз" и гръцката компания DEPA за реверсивни доставки от Гърция на 3 млн. куб.м в денонощие по съществуващата транзитна мрежа в случай на пълно спиране на доставките на руски природен газ през Украйна за България. Внос по тази схема е осъществен в последните дни от газовата криза през януари 2009 г. Техническа възможност за обратно подаване от Турция в случай на спиране на руските доставки има и чрез подписания технически протокол между "Булгартрансгаз" и Botas. Престои "Булгаргаз" да подпише и търговското споразумение.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 1

    Всичко могат хамериканците освен да спечелят война на изток, да купят вратовръзка на Наакашвили и да осигурят природен газ на Балканите, т.е. в задният двор на Русия, сори ама факт..... просто газЪт е в "двора" на Русия....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ха!
    • + 3

    А дано!
    - достъп до терминали за втечнен газ
    - междусъседски връзки с Гърция (Син Поток), Румъния, Сърбия
    - концесия на газохранилището край Галата

    ще доведат до реална диверсификация на газовата енергетика и откъсване от Русия!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-?
    учуден
    • - 2
    • + 4

    Не знам какво се бавят с изграждането на газопровод Русе - Гюргево. Толкова къс газопровод не могат ли да го изградят бързо? Той ще е с малък капацитет и няма да задоволява нуждите на България, но все е нещо. Още повече, че макар и малки Румъния има собствени газови находища.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-P
    ха!
    • + 3

    Хайде честито! http://www.investor.bg/?cat=5&id=90851

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    За протокола, да повторим
    • + 2

    ЕК одобри искането за помощ за газовите връзки на България със съседите
    04.12.2009 19:36
    Европейската комисия одобри искането за финансова помощ за междусистемните газови връзки на България с Гърция в размер на 45 млн. евро и с Румъния - 9 млн. евро, както и за газопровода "Набуко" в размер на 200 млн. евро.

    Средствата се отпускат по програмата за подпомагане на икономическото възстановяване, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

    Комисията ще препоръча на Съвета на енергийните министри на ЕС да одобри финансирането на тези проекти по време на предстоящото му заседание на 7 декември в Брюксел. В заседанието ще участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма
    Трайчо Трайков.

    Очаква се процедурата по окончателно приемане на решението за отпускане на средствата да приключи до края на годината.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    аха
    • - 1
    • + 1

    Много е лесно да се пишат идеи, които нямат нищо общо с действителноста. Може ли някой да обясни: какво става, ако ЕК реши да не дава парите. Каква им е програмата минимум? Дори да дадат парите европейците, бъдете сигурни - много вода ще изтече преди да има завършен тръбопровод. Справка: Бургас - Дедегач.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-@
    jim
    • + 1

    До аха: За какви идеи става дума, ЕК ти дава пари, а ти...

    Нередност?
  • 8
    cydhi avatar :-|
    cydhi
    • - 1

    мисля че има грешка в данните за Чирен - не ми се вярва че капацитета на хранилището е 450 МЛРД кубика, по-скоро става дума за 450 МЛН

    Нередност?
Нов коментар