🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой кой е между застрахователите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според собствеността компаниите, които са най-активни в автомобилното застраховане, могат да бъдат разделени на два вида – такива, чиито акционери са лесно проследими, и други, зад които стоят преимуществено офшорни компании или собствеността е раздробена, така че да не подлежи на контрол от надзора (наричани на пазара инс-ове - вижте таблицата). С малки разминавания в първата категория попадат дъщерните дружества на големите международни застрахователи, а във втората с известни усилия могат да бъдат открити следи от някогашните силови групировки.

В един от предните броеве на "Капитал" показахме, че има сериозни основания да се смята, че зад "Лев инс" например стои именно Алексей Петров. Свързани с него лица са генерални пълномощници на "официалните акционери", между които и две израелски компании. Исторически застрахователят е създаден като обединение на групи от бивши барети, а собствеността е трансформирана впоследствие, така че да отговаря формално на надзорните изисквания.

За "Бул инс", която е сред водещите компании в "Каско", също не може лесно да се каже кой контролира вземането на решения. Кодексът за застраховането въвежда специални изисквания към акционерите, които пряко или със свързани лица държат над 10% от застрахователните дружества. Смисълът е да се проследят фирмите и хората, които контролират решенията в компаниите, както и дали произходът на капиталите им е чист. В случая с "Бул инс" подобна проверка едва ли е правена, доколкото всеки от акционерите държи малко под 10%. И за децата е ясно, че механизмът за взимане на решения при такава структура на капитала остава скрит за надзора. Малко по-задълбочено изследване в Търговския регистър показва, че в "Бул инс" могат да се обособят четири групи акционери: около четвърт от капитала държат фирми, свързани през един от адвокатите на някогашната СИК - Мариан Гочев (част от тях индиректно се свързват и с Васил Божков); при около 15% от капитала се появява друг адвокат,работил навремето с Румен Николов- Пашата;други 30% са австрийски компании, чиито български съдружници се свързват с Васил Божков; съдружник на вдовицата на един от някогашните борци - Димата Руснака, държи около 10%; а една пета е на офшорни компании. Исторически в ръководството на компанията присъства директно и Васил Божков, но през последните години той и хората, които директно се свързват с него, са извадени от управителните органи на "Бул инс". Между акционерите на други застрахователни компании също могат да бъдат открити хора от някогашните силови групировки. 

Първото лицензиране на застрахователите през 1998 г. целеше именно да прочисти пазара от съмнителни капитали и практики. Още тогава обаче, по времето на правителството на Иван Костов, бяха направени компромиси и част от спорните групи успяха да се сдобият с лицензи. Създадената по-късно – през 2003, Комисията за финансов надзор, която пое и контрола над застрахователите, наследи пазара в близък до сегашния му вид, без да предприеме сериозни последващи проверки. Попитан за коментар относно собствеността на "Лев инс" например, сегашният началник на "Застрахователен надзор" Емил Атанасов показа формализма, с който комисията подхожда: "Както всички компании, и тази си е действала на пазара с лиценз, с немалък пазарен дял. Нека видим как ще се развият събитията, каква информация ще излезе, какво ще покаже това разследване и съответно всеки да си свърши неговата част от работата... Нека да говорим по документи, по неща, за които можем да бъдем категорични." Проблемът с тази позиция на КФН е, че ако представените по документи твърдения не бъдат проверявани проактивно – със задълбочаване, насрещни проверки и с помощта на данъчните, истината никога няма да бъде намерена.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    al_x4o avatar :-|
    Al-x4o
    • - 2
    • + 6

    А Бул Инс да се намира в сградата на Маргините случайно? Не разбирам защо пише "връзки с Васил Божков и бивши борци". На същия принцип може да пише, че има връзки и с премиера Борисов, защото има данни да е бил някога партньор с Пашата...

    Нередност?
Нов коментар