🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството одобри по-високата здравна вноска

Пари за лекарите има, но за лекарства - не

След протестите на лекарите преди няколко седмици правителството се отказа да затваря клиники и им даде отлагателен срок до една година, за да отговорят на стандартите за качество
След протестите на лекарите преди няколко седмици правителството се отказа да затваря клиники и им даде отлагателен срок до една година, за да отговорят на стандартите за качество
След протестите на лекарите преди няколко седмици правителството се отказа да затваря клиники и им даде отлагателен срок до една година, за да отговорят на стандартите за качество    ©  Георги Кожухаров
След протестите на лекарите преди няколко седмици правителството се отказа да затваря клиники и им даде отлагателен срок до една година, за да отговорят на стандартите за качество    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството не съкрати нито една болница от началото на годината и беше принудено да увеличи здравната вноска, за да финансирана огромната нереформирана система за медицинска помощ.

От началото на април осигуровката за здраве се увеличава с два проценти пункта - от осем на 10% от заплатата.

"Това е трудно и непопулярно решение, но единственото възможно по време на криза, тъй като здравната система е хронично недофинансирана", обясни вицепремиерът Симеон Дянков. По думите му правителството е планирало увеличението от началото на 2011 г., но тъй като средствата не достигат сега, е изтеглило увеличението с няколко месеца по-рано.

Той е убеден, че парламентът ще приеме предложението на правителството за увеличаването на данък здраве. От скока се очаква да постъпят 300 млн. лв., като 249 млн. лв. от тях ще бъдат похарчени за лечение в болниците, а останалите - за заплащане на прегледи извън клиниките. В момента болниците са 350 на брой и след протестите на лекарите преди няколко седмици правителството се отказа да затваря клиники и им даде отлагателен срок до една година, за да отговорят на стандартите за качество.

В същото време обаче здравната каса продължи да бави плащанията за вече извършените прегледи и операции и личните лекари в голяма част от градовете протестираха. Обяснението е, че няма пари. Проблемът възникна още в края на миналата година, когато когато декември нямаше плащане към болници и лекари. Сега всички плащания вървят с месец закъснение.

По думите на Красимир Стефанов, директор на Националната агенция за приходите, през първите два месеца на 2010 г. са събрани 221.5 млн. лева, което е с 42.5 млн. лв. повече здравни вноски в сравнение с миналата година. И те са преведени на здравната каса. Това са парите, които работодателите и служителтие плащат за здравни осигуровки. Става въпрос за около 1.5 милиона души.

Останалите около 4 милиона се осигуряват от държавата. Правителството не даде ясен отговор дали държавата е превела осигуровките за пенсионерите, децата, държавните служители и т.н. "Ако не го е направила, ще го направи", каза вицепремиерът Дянков.

В проекторешение на правителството е записано, че държавата няма да увеличи бюджетните транфери към здравната каса. Вероятно това означава, че само фирмите ще плащат по-високата вноска, а държавата - не. Вицепремиерът обяви, че това все още се обмисля.

Годишният бюджет на здравната каса е 2.5 млрд. лв., като двете основни пера са - 1.5 млрд. лв. здравни плащания и излишък от 830 млн. лв.

Тъй като в сегашния си вид нереформираната здравна система е невъзможно да се издържа с тези средства и няма как да бъдат отрязани парите на лекарите, най-вероятно за пореден път здравната каса ще реже от единствените преки плащания към пациентите - лекарствата.

От самото си съществуване здравната каса определяше процента, който заплаща от определено лекарство и колко плаща пациентът. Освен това за скъпото лечение имаше листи на чакащите. Тази корупционна и дискриминационна практика се промени през миналата година. Единствено комисията по позитивния списък (за лекарства, които се плащат от обществени фондове - здравното министерство, здравната каса и болниците) определя кои лекарства и в каква степен се заплащат.

Тъй като няма как да отреже парите на лекарите обаче здравната каса обяви, че парите за лекарства не достигат. Затова правителството предлага промяна в лекарствения закон, с който тя отново да може да определя какъв процент от стойността на лекарството заплаща. Мотивът е, че "това ще гарантира ефективно разпределение на средствата за лекарства".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polinalv avatar :-|
    Polina Traikova
    • + 5

    А къде отиват парите на хората,които плащат здравна осигуровка,а се възползват 1,2 пъти годишно или изобщо не се възползват.И може ли да искаш 10% за здравна осигуровка от човек,които получава да речем 200 лева заплата?Първо да искат от заможните и тези в правителството,които са крали,защото имат в излишък,а после да вдигнат заплатите на хората,които едва кретат и тогава да искат и 20%....

    Нередност?
  • 2
    arctg avatar :-|
    arctg
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Polina Traikova":

    Не защитавам вдигането на вноскатар но малко нелогичен ми се струва този начин на разсъждаванел 10% са си 10% независимо колко вземаш. Ако вземаш 200 лв. ще платиш по малка вноска от този който взема 2000. А това защо някой взема 200, а друг 2000 си е друга бира. Социализма се провали!

    п.п.: В България всички крадат, но според възможностите им.

    Нередност?
  • 3
    arctg avatar :-|
    arctg
    • + 2

    До коментар [#1] от "Polina Traikova":

    Не защитавам вдигането на вноската, но малко нелогичен ми се струва този начин на разсъждаване. 10% са си 10% независимо колко вземаш. Ако вземаш 200 лв. ще платиш по малка вноска от този който взема 2000. А това защо някой взема 200, а друг 2000 си е друга бира. Социализма се провали!

    п.п.: В България всички крадат, но според възможностите им.

    Нередност?
  • 4
    roumen_galabinov avatar :-|
    Румен Гълъбинов
    • + 1

    Надявам се, че увеличението на здравната вноска не отменя намеренията на правителството за промени в здравноосигурителния модел на държавата, така че Законът за здравното осигуряване да бъде приет най-късно през лятната сесия тази година, за да може от 2011 година да стартира въвеждането на допълнително задължително здравно осигуряване. За него всеки работещ ще отделя по 2% допълнително (дали това ще бъдат нови 2% или не ще видим). Идеята е парите да бъдат управлявани от частните здравноосигурителни компании, които ще контролират значително по-добре изразходването им за здравни услуги и лекарства. Вноските на социално слабите и пенсионерите би следвало да бъдат давани от държавата и ще бъдат управлявани от НЗОК, за да има равнопоставеност в конкуренцията.

    Нередност?
  • 5
    tjana avatar :-@
    tjana
    • + 5

    Според мен здравните вноски колкото и да са трябва да се трупат по лична сметка на всеки и като се наложи лечение от там да се плаща, а ако не се наложи лечение да може да си ги изтегли .От къде на къде аз ще плащам за хора които не си пазят здравето-пият и пушат и се бият,а на мен като ми се наложи 1 път да ида в болница да се държат с мен като с боклук и пак пари да ми искат,а аз съм им наринала сумати и пари досега.

    Нередност?
  • 6
    danmarc avatar :-@
    dakata
    • - 1
    • + 1

    Първо,евалла на "свободното слово" и тук!!! Е гати регистрациите и чалъмите които ми приложихте!!!!ЕГН и майчиното ми мляко защо не искате?!Ченгеджийски похвати в ченгеджийска държава!А не искате ли да знаете,кога защо и как си лягам с жена си?Интересно,тези над мен които са писали как са минали през вашето сито??? А по темата: ха така,проверявайте ги тези доктори,които сума ти народ умориха,не можаха да се задавят от уискита и тям подобни глезотии,а на всичкото отгоре и още и още и още искат да им плащам за услуги за които не съм никога ползвал,защото когато се разболея,отивам и си купувам каквото ми трябва от аптеката - да е жив и здрав "чичко Гугъл",той ми казва какво да правя...А недай Боже ако се наложи операция,тогава бързо ще бягам от България,ще си плащам на тези,които ще ме сппасят - примерно в Румъния!Халал да са ви моите здравни вноски,които вие не заслужавате,защото сте некадърни,АЛЧНИ и гадни,непросветени и нечовечни доктори с КУПЕНИ дипломи...жалкото е за тия от вас,които стават и са ЧОВЕЦИ,ама те са малко...

    Нередност?
Нов коментар