🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел: Малко присъди за организирана престъпност и корупцията

Междинният доклад на ЕК отчита волята за реформа през последните шест месеца, но отчита липсата на конкретни резултати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите по делата за организирана престъпност и корупция по висшите етажи на властта са малко, а публичните убийства продължават. Това е основният извод в междинния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. 

В същото време Брюксел отчита волята на управляващите за реформа, но отбелязва, че тя може да бъде отчетена чак когато има конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това научи "Капитал" от източници, запознати с изводите на доклада. 

Според ЕК съществува необходимост България да задълбочи реформите в съдебната реформа.  В доклада се дава пример с осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото на убития прокурор Николай Колев.  Оценката на комисията е, че този казус показвал необходимостта от повече отчетност в работата на главния прокурор. 

Брюксел отчита положително работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). В същото време обаче ЕК отбелязва, че препоръките инспектората понякога не се взимат предвид от ръководителите на съдилища и прокуратури. 

ЕК критикува и дисциплинарната практика на ВСС, като отбелязва, че често наказанията са леки, а понякога дела се прекратявали поради изтичането на давностните срокове. Според комисията проблемно остава и атестирането на магистратите, въпреки приетата наредба от ВСС. 

В междинния доклад е маркиран още и скандалът "Красьо", като без оценка са отчетени действията на ВСС по случая. Фактът, че прокуратурата не е образувала производства срещу замесените в скандала магистрати, пречи на задълбочена проверка на фактите. 

Проверката отбелязва и доклада на ВСС по казуса "Аршинков" (без да споменава конкретика и имена), като определя, че са констатирани "сериозни недостатъци" в управлението на съда, но към настоящия момент все още се очакват конкретни дисциплинарни и правни последствия. 

Комисията отчита факта, че е засилен капацитетът на смесените екипи за борба с корупцията, организираната престъпност и измамите с европейски фондове.  

В междинния доклад има критична оценка за работата на контролните органи в държавата (регулатори, комисии и т.н.), като се отбелязва, че те не са проактивни и не упражняват достатъчен контрол, като по този начин не предотвратяват случаите на измами и корупционни практики. 

Според комисията, България трябва да засили контрола върху възлагането на обществени поръчки, което може да стане през промени в Закона за обществените поръчки.  

ЕК отбелязва, че от втората половина на 2009 г. има множество арести на членове на организирани престъпни групи, като са повдигнати обвинения за създаване на такава група и убийство, както и за укриване на данъци. В доклада присъства и като факт убийството на Боби Цанков, който е представен като свидетел по ключово дело за организирана престъпност. 

Повече по темата очаквайте в следващия брой на "Капитал."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boriaz avatar :-P
    Boriaz
    • - 1
    • + 14

    Както се пееше в една стара-стара родна песен "в новата програма нищо ново няма".

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 24
    • + 4

    да си гледат работата брюкселските зелки, нали искаме "независима" съдебна власт, те ти независима съдебна власт в действие!
    -------------------
    Това за което плачат зелките го имахме при тато, садене по целесъобразност, да не се дразни плебса, партийните величия и големият брат. делата на ТЕКСИМ, ама това време умре, няма го вече и няма да го има...
    Така че СМЕШЕН ПЛАЧ зелките, каквото повикало такова се и откликнало........

    Нередност?
  • 3
    tonirus avatar :-|
    Тони Крумова
    • - 1
    • + 12

    Предлагам - съдебните заседатели да бъдат
    избирани от всички професии хора, които са
    напълно свободни или да са пенсионери,
    за да не се протакат делата с месеци и години
    и когато има заведено дело, в рамките
    на срока да се завърши и да има присъда
    ефективна и реална.
    От години насам делата срещу престъпниците
    се протакат с години, няма присъди
    и започваме да си мислим
    че съдебната система е корумпирана.

    Нередност?
  • 4
    tonirus avatar :-|
    Тони Крумова
    • + 10

    И още нещо много важно - досега обществените
    и държавните поръчки са доказали, че са
    праг за облагодетелстване на определени
    фирми и консорциуми.

    За да спре това кранче да изтичат пари
    към корумпирани дружества, не промените в
    закона ще са предимство,
    а самият регламент за самата поръчка
    и отговорността която трябва да поемат
    фирмите изпълнителки за пресрочване във времето.

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 10

    Е как ще има ефективни присъди,след като самите съдии са за затвора?!И те много добре знаят това,а там влязат ли...хич няма да им е весело.Сутринта слушах за кражбите в БДЖ и ми се изправи косата - та там си има хора,които плачат за разстрел по бързата процедура!На нас,обикновените хора ни остава само да се надяваме,че възмездие все пак ще има...някога!

    Нередност?
  • 6
    izumena avatar :-@
    Тони Гетова
    • + 6

    По други вестници прочетох, че за сметка на това тия от съдебната система ще си увеличат заплатите с 10% нафона на всеобщия недоимък, рекетиране на малкия бизнес от страна на НАП и поредния неосъществим проект за здравни вноски.. Ах, да и поредния доклад то ЕС, че съдебната система не бачка....Мда, г-н Босев, бих Ви препоръчала да направите връзка между този "детайл" от политическата ни действителност и Вашата статия.

    Нередност?
  • 7
    bobr avatar :-|
    Iv
    • - 1
    • + 5

    Не е кранче, не са две - течовете са огромни, от 1985 ни точат кръвчицата и все същите.
    Това ще спре, когато поробените си вземат държавата от другарската банда.
    Със спрягане на глагола "трябва" няма да стане. Нито с доклади от Брюксел.
    Бунт, мирен, но всенароден - не за "царе-освободители" и "пожарникари-спасители", а за ПРЯКА ВЛАСТ НА ГРАЖДАНИТЕ с всички възможни права във всички власти /вкл. публичните медии/ - сега инструменти на робството, лъжата и насилието над нас.

    Нередност?
  • 8
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • + 6

    До този момент нямаме нито едно разкрито поръчково убийство на "оперативно интересни лица". От МВР говорят за бизнес интереси, престъпна дейност, връзки между отделните лица, но резултата е все едно продължаващо разследване, което стига задънени улици. Налага се изводът, че се знае какво и защо става, но същевременно държавните органи не успяват да разкрият и накажат престъпниците. Как може да се обясни това?!? Най-простото и логично обяснение е, че престъпността е закриляна и толерирана в нашата страна! Това е така, защото определени хора на високи постове и с голямо влияние саботират разследването, обвинението, съденето и целия наказателен процес в крайна сметка отива по дяволите. Цялата тази дейност е организирана и направлявана в интерес на престъпни кръгове за сметка на българския народ. Тези неща се виждат от всички, резултатите и по-скоро тяхната липса ги доказват! Как няма да ни критикуват от ЕК, когато е явно, че престъпността се е сраснала с държавната администрация, та дори и с репресивните й органи, които следва да пазят правото и реда в страната?!?!? Заменки, евро фондове, ДДС-та...колосални злоупотреби...има щети - няма виновни - как стават тия работи?!?!
    Според мен проблемът с обществените поръчки се свеждат дотам, че върху фактическото изпълнение на поръчката няма почти никакъв контрол и не се търси последваща отговорност! Именно към това се стремят избраните (предварително) изпълнители. Ще спечелят поръчката, ще я скалъпят криво-ляво, ще го отчетат х3, ще се приеме изпълнението и накрая ще има за всички....Защо Агенцията по ОП следи само документите?! Защо не се създадат постоянни комисии с инспектори към министерството, които да ходят на място да контролират всичко?!? Хората не ги интересува дали "Х" или "У" ще спечели, а какво и как ще направи и колко ще струва...Решението е независим контрол на целия процес по ОП и търсене на последваща отговорност ако поръчката е некачествено изпълнена или се установят злоупотреби!

    Нередност?
  • 9
    robokop avatar :-|
    robokop
    • + 1

    2002 , Системата ме ''ка4и' на лентата. И ,така се возих до 2009. Дано, някои ден ,никои направи справка ,по реда на надзора и ... Ама, неисе , битиа бит ...

    Нередност?
  • 10
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 3
    • + 3

    Добре де, защо сте нацъкали толкова минуси на Бобчо, м?
    Да не би да не е прав?

    Какво - ние ги хващаме ама те ги пускат:) Да има присъди - и на каква база да има присъди? Нали МВР трябва да представи доказателства.

    Е, как да стане - МВР каза, че съседката казала, ама като е казала - не иска да свидетелства.....и хайде, съда виновен, че няма присъда. Е - как да има.

    Какво ми се лигави Цветан Цветанов - как този лош съд можа да вкара в затвока Куйович, как осъдиха Митьо Очите.....ами имаше читави доказателства.

    Аман от аматьорски изпълнения - арестували 20 човека накуп, после се оказва, че имало доказателства само за 2-ма да останат в ареста.

    Ами не ме устройва - един ден могат и мен да ме арестуват, ако се окаже че съседа е направил нещо, пък аз съм си пил ракията с него....

    Имало записи, които ги уличавали - ама записите не били доказателство. Е - какъв ви е проблема, питам - променете НПК - за една седмица ще го прокарате в парламента и ще имате законни основания - защо не го правят....

    Какво ме баламосват - ама наистина правят соц/комунистически изпълнения - дай да ги оцъдим, щото народа така иска....

    И това ми било правова държава.....Не казвам, че съда няма трески за дялане, ама бинаги той да е виновен и винаги МВР - прави - аре стига бе, аз да не съм млад активист на ГЕРБ, че да се връзвам на такава примитивна пропаганда....

    Нередност?
Нов коментар