🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евроклопка

Депутати от ЕП са разследвани по обвинения в корупция

За Ернст Щрасер явно обвиненията са достатъчни, за да подаде оставка
За Ернст Щрасер явно обвиненията са достатъчни, за да подаде оставка
За Ернст Щрасер явно обвиненията са достатъчни, за да подаде оставка    ©  Leonhard Foeger
За Ернст Щрасер явно обвиненията са достатъчни, за да подаде оставка    ©  Leonhard Foeger

Корупционен скандал разтресе тези дни Европейския парламент. Институцията започна разследване срещу трима евродепутати – всичките бивши министри, по обвинение, че са получили подкупи в замяна на лобиране за финансови институции. Клопката щракнаха журналисти под прикритие от британския в. Sunday Times, които работели по следата 8-месеца.  

Бившият австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, бившият румънски заместник министър-председател Адриан Северин и бившият словенски външен министър Зоран Талер са разследвани, че са приели предложения за подкупи, стигащи до 100 000 евро, за да придвижват законодателни предложения, регулиращи финансовата индустрия. Талер и Щрасер вече подадоха оставки от постовете си. Румънският политик не го направи, под предлога че е бил "просто консултант".

Мними лобисти 

Представяйки се за банкови лобисти, репортерите се свързали с около 60 евродепутата, като им предложили пари в замяна на прокарване на законодателни текстове. Журналистите твърдят, че Северин дори им написал имейл: "Само да ви уведомя, че желаните от вас изменения са внесени в срок." Пратил им дори и фактура за 12 000 евро. 

Евродепутатът от център-дясно Щрасер заяви, че знаел от самото начало, че това е клопка. Въпреки думите си обаче той е дал банкова сметка на австрийска фирма, на която да преведат първа вноска за услугите му от 25 хиляди евро. Впоследствие той подаде оставка, след като Австрийската народна партия призова за това. Поста си напусна и словенският му колега Зоран Талер. Той и Адриан Северин, и двамата социалисти, бяха привикани от председателя на групата на социалисти и демократи в Европарламента Мартин Шулц. 

Шулц нарече обвиненията "изключително сериозни", пише EUobserver. Той заяви, че, ако всичко се потвърди, ще вземе подходящите и необходими мерки. "Ужасен съм от сумите, споменати във вестникарската статия", казва Шулц.   

Европейските социалисти изключиха Северин от редиците си и препоръчаха да напусне и европарламента, но той отказа под претекст, че е невинен. Северин твърди, че предложил да работи като консултант, само защото искал да сподели знанията си. "Никога не съм искал пари", твърди евродепутатът пред Reuters. 

Обичайна практика в ЕП? 

В родината си Северин е известен с това, че дълго време се бореше срещу мониторинга върху Румъния за корупция с аргумента, че държавата не е по-корумпирана от другите страни в ЕС. Сега той отрича обвиненията, като настоява, че не е направил нищо, което не е обичайна практика в ЕП: "Не съм направил нищо, нека да кажем, незаконно или срещу нормалното поведение, което имаме тук", цитира го в. Sunday Times.  

Талер също заяви, че е знаел за постановката и обвини британското издание в евроскептицизъм. "От самото начало на неморалното предложение през декември 2010 г. знаех, че е манипулация, която има за цел да компрометира и дискредитира член на Европейския парламент… Sunday Times е добре известен с откритата си политика против ЕС, която обича да подчертава", написа той на сайта си и допълни, че не е взел предложените пари и няма намерение да прави това в бъдеще.

Неправителствени организации веднага призоваха за разследване на връзките между финансови лобисти и евродепутати, информира EUobserver. Председателят на ЕП Йежи Бусек обеща, че случаят ще бъде проучен. "Избраните представители на гражданите трябва да знаят кое е правилно и кое е грешно. Ако фактите се потвърдят, това поведение е сериозен пробив в доверието на хората", заяви той пред EurActiv.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    raimond avatar :-@
    Meister Eckhart
    • - 3
    • + 12


    Невинни са.Човек от Запада не може да има нищо общо с корупция..Само и единствено българите са корумпирани."Сименст" също не са корумпирани и никога до сега не са замесвани в корупционни сделки за десетки милиони евро,още по-малко "Мерцедес",които до сега никога не са подкупвали правителства да им купуват лимозините.Висши френски чиновници не си поръчвали пури за хиляди евро с държавни пари и не са ходили на почивки платени от диктатори..и т.н.
    Това най-накрая някой трябва да го изкрещи в ЕП и да пресметне за какви корупционни пари става въпрос в целия ЕС и тогава да сравним къде корупцията е най-голяма като нетна стойност.

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 12

    Корупция е всяка далавера, в която не участвам, ако съм "вътре" е обичайна практика.
    " ....Сега той отрича обвиненията, като настоява, че не е направил нищо, което не е обичайна практика в ЕП ...."

    Нередност?
  • 3
    lilian avatar :-@
    LILIAN
    • - 2
    • + 1

    Съгласна съм с това:
    "Невинни са.Човек от Запада не може да има нищо общо с корупция..Само и единствено българите са корумпирани."Сименс" също не са корумпирани и никога до сега не са замесвани в корупционни сделки за десетки милиони евро, още по-малко "Мерцедес",които до сега никога не са подкупвали правителства да им купуват лимузините.Висши френски чиновници не си поръчвали пури за хиляди евро с държавни пари и не са ходили на почивки платени от диктатори..и т.н.
    Това най-накрая някой трябва да го изкрещи в ЕП и да пресметне за какви корупционни пари става въпрос в целия ЕС и тогава да сравним къде корупцията е най-голяма като нетна стойност."

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    Капитал, имате грешка, тези са хората на Батето от в. Sunday Times дето клатят лодката... той Батето ги подкокоросва по олимпийска линия....

    Нередност?
  • 5
    miet avatar :-|
    miet
    • - 2
    • + 5

    В ЕС битуват обикновенно разбирания наложени още от времето на "Желязната завеса" и "Берлинската стена". Те са свързани с негласното правило , че европейците , живеещи в държавите , отредени за влияние на СССР от Споразумението , от 4 до 11 февруари 1945 г. в Ялта , между Чърчил , Сталин и Рузвелт , са изостанали в човешкото си развитие. Този "мек вариант на расизъм" , дори западните немци прилагат още към източните. Гражданите , от бившия соц. лагер, децата и внуците им , нямат вина , а напротив - те са жертва на великите империи - САЩ , Великобритания и СССР. Вместо нов "План Маршал", разбиране и подкрепа , все още ни унижават , като ни поставят в чакалнята и ни поучават. Наистина на Запад корупцията си съществува и процъфтява. Световната икономическа криза , пак оттам , дойде и у нас. Когато нашите банки имаха лоши кредити , не ни разрешиха да печатаме пари , а сега пуснаха печатница за пари , за собствените си банки и прилагат методи , които тогава забраниха на нас. От това пак са потърпевши бившите соц.страни. Едно обаче е положително при западняците. Давам пример , как бе отстранен голям политик като Хелмут Кол , с огромни заслуги , за корупция много по-малка от тази на някои наши "вечни" политици !

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 1

    Направих справка, всичко се корени в неправилната терминологи: използва се "корупция" дума която значи нещо повредено, развалено, миришещо... затова и проблеми...
    Правилните термини още от времето на Мхмет Фатих са "рушвет" когато не си началник а требе да дадеш и "бакшиш" когато си началник и требе да дадеш....
    Ако използвате правилните термини бившият румънски заместник министър-председател Адриан Северин просто е получил бакшиш, както се полага на всеки второ разреден ости.....,
    Така че човекът правилно не подава оставка, кой е отказал бакшиш последните 100 години? не познавам такъв келнер или бръснар!!!
    Западняците министри явно са искали рушвет за нещо, за което се полага бакшиш и чорбаджиите са ги пернали през мазните лапи... Като не знаят турските морафети, къде в рушвета аланкоолу..

    Нередност?
  • 7
    rumen_rusev avatar :-|
    bandyuga
    • + 1

    Имал възможност-откраднал.Стоим и драскаме по форумите-не крадем.Беден голтак или богаташ в костюм,като има възможност да си обслужи интереса и знае,че,реално погледнато,той е ненаказуем,ще го прави до тогава,до когато му е в интерес,а хората ще си го плюят без реално да си дават сметка,че него(ама хич)не го е еня.
    Ето,накратко,с няколко думи,обобщение на цялата човешка история :)

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 2

    Аде бе апологетите на "западните" ценности и без "корупционна" икономика, къде се загубихте???
    Айде бе простофили, обяснете кой кум кай сват, кой на булката брат....!!!!
    Кво става да не ви е се скапал компа???

    Нередност?
  • 9
    stanishko avatar :-|
    Станишко
    • + 3

    Ех, в България не сме открили корупцията, но тези тримцата да се обадят на чичо си Сокола, да ги понаучи как официално може да си гушнеш милион и половина и да си доказано невинен...

    Нередност?
  • 10
    ruhl avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Е,добро утро.То цялата криза стана заради 2-3ма такива.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал