🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко свежи пари

Правителството най-сетне измисли начин как да плати бързо 500 млн. лв. на бизнеса. Остава да го направи прозрачно

Министър Дянков предложи компромисно решение
Министър Дянков предложи компромисно решение
Министър Дянков предложи компромисно решение    ©  надежда чипева
Министър Дянков предложи компромисно решение    ©  надежда чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мост между бизнеса и дефицита в бюджета. Така може да се перифразира мотото* на Българската банка за развитие (ББР), след като държавата й даде ключова роля за решаване на проблема с натрупаните задължения към фирмите.

Схемата е компромисна: през ББР правителството ще плати 500 млн. лв. на компаниите, работили по държавни проекти или обществени поръчки. Бизнесът ще си получи парите бързо, макар и с малка отстъпка, а финансовият министър ще се опита да минимализира дефицита в бюджета.

Решението беше взето след почти половин година тупане на топката от страна на държавата и отлагане (и дори непризнаване) на проблема. Стремежът на правителството беше да покаже, че България задържа стабилност в кризата и заслужава да бъде поканена в "чакалнята на еврозоната". Това обаче стана не само чрез отлагане на разходи, а и за сметка фирмите. Забавянето на плащанията постави под въпрос тяхното оцеляване. В кризата много от компаниите нямат оборотно финансиране, трудно получават кредит и не могат да си позволят лукса да финансират бюджета. А последното увеличава и дълговете им към доставчици и подизпълнители и може да създаде поредица от фалити в цялата икономика. И в крайна сметка да забави нейното възстановяване.

Макар и да има много противиници, схемата, предложена от правителството, изглежда най-бърза и изгодна за всички страни. Освен това вливането на половин милиард свежи пари в частния сектор ще увеличи паричната маса в обращение, което ще стимулира икономиката.

Лека счетоводна гимнастика

"До 15 дни ще се разплатим по всички правилно контрактувани договори", каза отново през седмицата премиерът Бойко Борисов. Преди десетина дни, когато обяви 60-те антикризисни мерки на правителството, той пак постави двуседмичен срок. Дотогава държавната банка трябва да започне изкупуването на държавните дългове от частните фирми, а целият процес ще продължи до края на септември. Става въпрос за 500 млн. лв., по-голямата част от които са дължими на фирми от строителния сектор (досега на тях са платени около 130 млн. лв.). Междувременно ще бъде изготвен и регистър със задълженията на държавата към компаниите, както и такъв за вече изплатените. Това също бе сред мерките в антикризисния пакет на правителството, одобрена от бизнес организациите и синдикатите.

Схемата предвижда Българската банка за развитие (ББР) да изкупува вземанията на частния сектор към държавата. За целта банката ще използва собствен ресурс от 100 млн. лв. Според източници от финансовото министерство останалата сума (около 400 млн. лв.) ще бъде взета назаем. Най-вероятно ББР няма да емитира емисия дълг (каквато бе първоначалната идея), а ще набере нужните й пари на междубанковите пазари. За да е сигурно, че ще има достатъчно капитал в банката, правителството ще депозира до 400 млн. лв. от фискалния резерв за срок от 6 месеца до една година.

Въпреки че тези пари ще бъдат извадени от БНБ, те няма да нарушат общата сума на фискалния резерв на правителството. Те обаче са част от валутния резерв на централната банка и депозирането им в ББР означава намаляване на покритието на борда с чуждестранни активи, а този показател се гледа под лупа от международните анализатори при оценка на риска на страната. На фона на около 23 млрд. лв. резерв на БНБ към момента обаче сумата от 400 млн. лв. изглежда не толкова съществена. А и едновременно с тази операция във фискалния резерв могат да влязат някакви други средства – например от извънредна емисия ДЦК, чрез каквито от началото на годината Министерството на финансите е набрало около 60 млн. лв.

Причината да се прави цялата тази счетоводна гимнастика през ББР (вместо да се плати директно на фирмите от фискалния резерв например),е да не се допуска голям бюджетен дефицит. Само за първите три месеца на тази година дупката в бюджета е набъбнала до 1.6 млрд. лв., или 2.4% от БВП, според източници от правителството. При положение че приходите също падат, оттук нататък управляващите нямат много полезни ходове и не могат да си позволят извънредни разходи, ако искат да запазят финансовата стабилност на държавата. А тя е важна в контекста на обявеното желание да се преборим за "чакалнята на еврото" още тази година.

Така схемата през ББР се оказва един от възможните и удобни варианти правителството да плати на фирмите бързо и в същото време да "пренесе" кешовия дефицит за 2011 г. Причината е, че българският бюджет се води на касова основа. Това означава, че поетите от държавата ангажименти по различни договори не се отчитат като разход до момента, в който не бъдат платени. Няма гаранция обаче, че по методологията на Евростат тези пари няма да бъдат отчетени като разход, който увеличава дупката в бюджета. Дори и това да стане, те ще бъдат отразени в годината, в която са възникнали задълженията – в този случай – за 2008 и 2009 г.

С отстъпка

За да се случи схемата през ББР, всяка фирма ще трябва да получи удостоверение за размера на вземанията си от ведомството, с което е сключила договора. Този документ трябва да бъде придружен с още един – че няма нарушения по Закона за обществените поръчки по съответния договор, като идеята е по този начин да се отсеят евентуални допълнителни анекси. Въоръжени с тези две ценни хартийки, компаниите ще могат да цедират (договор, с който кредиторът на едно вземане го прехвърля на трето лице) вземането си през ББР. От финансовото министерство обясняват, че при тази операция фирмите ще получават 93% от вземането си, тъй като дискаунтът на ББР ще е около 7%. От тях банката ще плаща 5% годишна лихва за депозита на правителството, като така ще се постигне по-висока доходност от тези средства, отколкото ако се държат по разплащателна сметка в БНБ, както е в момента. С останалите 2 процентни пункта ББР ще трябва да покрие собствените си разходи. Аналогично с привлечените на междубанковия пазар средства също седемпроцентната отстъпка трябва да е достатъчна да покрие напълно разходите за лихви и да остави място за печалба. Идеята е да няма други скрити разходи за фирмите като такси и комисиони. От факторинг компаниите коментират, че тази цена е съпоставима с дискаунта, който фирмите ще получат и на свободния кредитен пазар.

Според Камен Колев от Българската стопанска камара обаче фирмите трудно ще приемат схема, която не им гарантира, че ще си приберат на 100% вземанията от държавата. Доминиращата нагласа сред компаниите, потърсени от "Капитал", е точно обратната - по-добре е да получат парите си сега, било то и с отстъпка, отколкото да се надяват да вземат цялата сума след време. Причината е, че в момента са ликвидно обезкръвени, банковото кредитиране е слабо и имат нужда от свеж оборотен капитал. За да им бъде платено по-бързо, някои компании от строителния бранш вече се съгласиха и на по-голям компромис. В началото на тази година Министерството на финансите обяви, че с приоритет ще се разплаща с фирмите, склонни да намалят финансовата си претенция към държавата с 10%. Тази схема вече приеха близо 15 компании с вземания от пътната агенция.

Да уточним: дотук става въпрос само за безспорните задължения на държавата към частния сектор, които към момента са около 520 млн. лв. по оценки на финансовото министерство. Това са суми по договори, които са проверени - дали има нарушение при сключването им, дали работата по тях е свършена реално и освен това трябва да са фактурирани. Сметката обаче може да набъбне до милиард до края на годината, защото все още има министерства, които не са направили цялостна ревизия на договорите в своите ведомства.

Освен на ББР ще се разчита и на други схеми. Например Предприятието за управленски дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) е погасило 23 млн. лв. от общо 89 млн. лв. задължения към фирмите, обяснява изпълнителният му директор Галина Симеонова. Преди няколко седмици Министерството на финансите отпусна на ПУДООС още 20 млн. лв. за бързи разплащания. До октомври обаче тези пари трябва да бъдат върнати на държавния бюджет. Остатъкът от задълженията на дружеството ще бъде разплатен през 2011 г., обясниха оттам.

Отделно стои въпросът и с около 2 млрд. лв., за които пръв заговори премиерът Бойко Борисов преди няколко седмици. Това са натрупани и неизплатени задължения по анекси към договори от 2007 - 2009 г. на предния кабинет, които правителството откри неотдавна. Те ще бъдат проверявани тепърва, а целта ще е да бъдат анулирани и част от тях дори дадени на прокурор.

А защо не по-пазарно

Още когато стана ясно, че правителството дължи стотици милиони на частния сектор, се обсъждаше вариант цесия да може да се прави и с други банки. Тази алтернатива стои и сега, стига частните компании да получат по-изгодни условия. Това според много от макроикономистите е по-правилният вариант.

"Вместо да се използват парите от фискалния резерв, е по-добре банката за развитие да привлече нов инвеститор, като например Европейската банка за възстановяване и развитие, и с внесените от него пари да се плати на фирмите", твърди Георги Ангелов от "Отворено общество". Според него още по-лесен и логичен вариант е правителството просто да каже кога ще плати дълга към фирмите. Тогава частните банки биха изкупили без проблеми вземанията на компаниите, без да има нужда държавата да вади кеш. Дългът ще може и да се секюритизира и продава.

Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, е добре, че ББР ще участва в схемата и със собствен капитал. Според него, след като тези пари бъдат инвестирани, може да се мисли за закриване на държавната банка.

Правителствени източници обаче твърдят, че схемата през ББР е избрана умишлено, защото разплащанията ще стават много по-бързо и ще са по-управляеми, отколкото през търговските банки. Така всеки ден ще може да се следи какво се плаща, както и дали някое министерство не е издало удостоверение за дължима сума по договори, по които има нарушения. Освен това явно правителството не иска да се ангажира с конкретни срокове за разплащанията по своите задължения, каквото условие имат търговските банки. А така по-лесно може да се управлява чисто счетоводно кога да "извади" скрития дефицит в бюджета.

Кой чака пари

В ролята на най-голям "кредитор" на държавата по неволя в момента са компаниите от строителния бранш. Според данните от анализ на браншовата им камара към края на март непогасените задължения на всички министерства към фирмите от сектора са близо 290 млн. лв.

Към тях трябва да се прибавят и още почти 250 млн. лв., които са по договори без издадени фактури. Строителният сектор обаче съвсем не е единственият, който има да взима пари от държавата. Само задълженията на държавните и общински болници към доставчици на лекарства и медицинска апаратура са за над 300 млн. лв. Отделно военният министър Аню Ангелов обяви, че ведомството му има 100 млн. лв. задължения към към местни фирми, от които само 23 млн. лв. са за строителство. Ако към сметката добавим и всички останали държавни ведомства, тя надхвърля милиард.

Дори и да предположим, че една част от тях няма да бъдат признати, отсега е ясно, че ресурсът на ББР няма да е достатъчен, ако всички фирми решат да потърсят дължимото бързо. Затова сега въпросът е правителството да намери ясен и прозрачен механизъм, по който да се разплати. И то така, че да не дава поводи за упреци, че плаща на едни по-бързо и по-голям процент, отколкото на други. Според Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, ако трябва да се избира на кого да бъдат погасени вземанията първо, приоритетно трябва да се изчистят задълженията до милион. В тази графа обикновено попадат малки и средни фирми, а те са най-застрашени от фалит и са най-важни за запазване на заетостта в икономиката. Плащането към по-големите може да става пропорционално на сумите и на наличните ресурси. А логиката е, че те имат повече буфери и по-лесен достъп до външно финансиране.

Подборът явно ще е много важен. Но най-честно ще е държавата да намери още около половин милиард лева, с които да плати целия си дълг. И да спре да бъде най-лошият партньор на бизнеса.

*Мост между бизнеса и успеха. Това е мотото, което държавната Насърчителна банка си избра, след като си смени името на Българска банка за развитие

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • + 12

    Правителството нищо не е измислило - омразният на всички иначе много интелигентни българи Костов го предложи преди маса време.

    Нередност?
  • 2
    smileislife avatar :-P
    SML
    • - 1
    • + 8

    Малко финансова еквилибристика ще приложат от правителството, не е лошо... Ако ги изплатят до края на април през май ще има ръст на приходите към бюджета, което ще съвпадне с данните за БВП за първото тримесечие, а те няма да са трагични като 4тото на 2009. Ситуацията само показва колко огромно е влиянието на държавата в икониката ни и защо някои хора забогатяха през последните години.

    Според системата на евростат няма да се отчете през 2010, а ще се върне към 2009 и 2008 (ако има неизплатени договори от тогава). А така или иначе за 2009 работата е отекла...

    Нередност?
  • 4
    danieldenev avatar :-@
    danieldenev
    • - 2
    • + 4

    Говори се само за макроикономика, а микроикономическата рамка, а проблемите на деня, а? Изкуствено се поддържа някакъв бюджетен дефицит по-нисък от 3 процента от ВБП, НО това е нереално, това е ИЗМАМНО и само цели да угажда на ЕС, за да ни приеме в Еврозоната и да въведе Еврото у нас!!! Така НЕГОТОВА влезе България в Европа и сега сме едни от най-бедните без действително работеща пазарна икономика. Тя всъщност не е и пазарна поради липсата на Антимонополно законодателство!!! В белите страни отдавна е създадено антитръстовско законодателство, у нас дори държавата създава условия за комфорт само на едрия бизнес! Последното е обяснимо с това, че същите тези политици са на ясличка при този едър корпоративен бизнес (в много случаи и чужд).

    Казваха на Дянков, че ниският бюджетен дефицит не е този, който той си изчислява сам и пиарите на ГЕРБ афишират. Чак днес му стана ясно, че от ЕС му водят на отчет и неразплатените милиони към бизнеса. Това му казаха Орешарски и Велчев,...

    Прочитане на целия коментар но кой да ги чуе? Днес Дянков и Борисов пищят, че Еврозоната им се изплъзва и пак обвиняват предишното правителство. Не знаели били, че дължат пари на фирмите и това удвоявало реалния дефицит за 2009 г.

    Изявлението на премиера Борисов, че МНОГО ДЪРЖАВИ, вклучая и ние – СА ИЗЛЪГАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ за реалните размери на дефицита си- НЕ ИЗНЕНАДА НИКОГО! Преди години така изкуствено и насила НО НЕПОДГОТВЕНИ станахме европейци за да бъдем сега КРЪПКАТА НА ЗАДНИКА НА ЕВРОПА – толкова бедни, толкова нещастни И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДА ЖИВЕЕМ В ИЛЮЗИИТЕ СИ и под игото на тези дето желаят запазване на статуквто (съществуващо вече 20 год)

    Министър Дянков наричам ПАЛАЧЪТ НА БЪЛГАРСКИЯТ СРЕДЕН БИЗНЕС!!! Заради жестокото ограбване на народа от монополите в ръцете на обикновенният българин не остават свободни средства с които той да предприеме икономическа инициатива!!! Като прибавим към това и ЛУДИТЕ мерки на кабинета които той кръщава антикризисни, като прибавим и недъгавото и застаряващо население неплащащо осигуровки и ревящо за пенсии … ЗА КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЗА КАКВА КОНКУРЕНЦИЯ ГОВОРИМ
    Ако министър Дянков е магьосник който без бизнеса може да напълни хазната, аз искам да ми покаже как го прави!!! Няма да издам фокуса обещавам….

    С чие височайше покровителство (имената искам) клоновете на чуждестранните банки у нас дават кредити с лихви много по високи за българските граждани от колкото в държавите където са им централните офиси? Българите ли в Европа са най-богатите, а?!
    Защо (и с чие височайше покровителство) българинът плаща най-скъпите в Европа мобилни услуги, най-скъпия ток (изнасян на мн. по-ниска цена) , най-скъпия бензин и мн. др. ЗАЩО в българия потребителят НЯМА ПРАВА и първо трябва да плати преди да оспорва?!

    Кога ще се гласува АНТИ-МОНОПОЛНО законодателство, има вече и прототипи на документите за него….

    ПАЗАРНА ЛИ Е ИКОНОМИКАТА НИ? ИМА ЛИ НАИСТИНА УСЛОВИЯ ЗА ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ У НАС? ЗАЩО СЕ РАЗДАВАТ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ САМО НА ЕДРИ ПРИБЛИЖЕНИ ДО ВЛАСТТА КОМПАНИИ?!
    ЗАЩО НЕ ВИДЯХМЕ КАТО АНТИКРИЗИСНА МЯРКА ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ДА СЕ ДАВАТ ПРИОРИТЕТНО НО БЪЛГАРСКИ ФИРМИ?!
    Това ли са им мерките, чужди фирми (Сименс напр.) да взимат българските пари, а българските фирми да си чакат разплащанията по проекти с държавата още за миналата година?! ТОВА ЛИ СА ИМ МЕРКИТЕ?!

    Ако министър Дянков си мисли, че само пипайки фиска, без бизнеса (който очевидно му пречи) , може да закърпи дупката в бюджета, то нека знае, че е далеч от истината и с всеки изминал ден се отдалечава все повече и повече…

    Поздрави: Даниел Денев

    Нередност?
  • 5
    back1 avatar :-|
    back1
    • + 1

    само парламента може да научи финансовите министри да скачат над коня, а не под него заедно с избирателите. със закони за право, конкуренция и инвестиции. със закони за образование, с данъчни преференции за наука и патенти, които реализират производство за износ. намаляване на разходи за полиция срещу добавки към пенсия за охрана и наблюдение. същите могат да направят гродовете по чисти с глоби срещу замърсяване. дайте им подходящ телефон с камера, бутон - изпрати , сървър...и съберете парите...народа иска, част от бизнеса също - правителство, парламент и президент -НЕ. СРС- ДА, СВИДЕТЕЛИ И ДОКУМЕНТИ - НЕ...ЗАЩО ЛИ???

    Нередност?
  • 6
    mirto avatar :-|
    Miroslav Toshev
    • + 2

    За Дянков:
    Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни
    с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България:
    Нима каза той вие искате да получавате български заплати, където
    въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за
    14-та заплата? Нима- обърна се той към пенсионерите вие искате да
    получавате пенсии от по 50-100 евро вместо сегашните 6-700 ? Нима
    искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега
    само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на
    това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде
    от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате
    децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на
    полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били
    по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали
    да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този
    труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента
    от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко
    години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен
    стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и
    сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната
    вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти,
    сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли
    там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да
    напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите,
    че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят
    само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в
    България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако
    не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за
    българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да
    ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да
    решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е
    по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?

    Нередност?
Нов коментар