Трагикомедии на разклона на здравеопазването

Докато чакаме реформи, ръководителите в сектора се сменят с бясна скорост и са все по-странни

"Аз идвам от болницата, аз знам болката на пациента, аз знам вашия проблем", твърди здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.
"Аз идвам от болницата, аз знам болката на пациента, аз знам вашия проблем", твърди здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.
"Аз идвам от болницата, аз знам болката на пациента, аз знам вашия проблем", твърди здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.    ©  Надежда Чипева
"Аз идвам от болницата, аз знам болката на пациента, аз знам вашия проблем", твърди здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има някои неща, които не е редно да се случват в парламентарна република. Може и да е забавно премиерът да казва, че е срещнал бъдещия здравен министър на разклона край Велико Търново и за половин час е разбрал, че тя ще извърши за няколко месеца здравната реформа, която се точи от 10 години. Може и да е въпрос на самопризнание за корупцията в държавата, кадрова криза и липса на други критерии, че единственото изискване към онези, които са препоръчали проф. Анна-Мария Борисова, е било да бъде честен човек. (Друг е въпросът, че предшественикът й Божидар Нанев беше изпратен от премиера с думите, че е честен човек и. . . с обвинение от прокуратурата). Може и да е парадоксално, че 69 дни след като й гласуваха пълното си доверие, депутатите от ГЕРБ не искат да говорят с директорката на здравната каса, а министър-председателят я призовава да напусне – също в комплект с повдигнато обвинение. Може и да е странно, че освен прокурорите (и то не всички), никой в цял един сектор не вярва, че отстранената Жени Начева заслужава тази съдба. Може и да е липса на политическа култура, че един новоизбран министър отказва да говори пред парламента за програмата си. Поне го направи пред медиите, докато даваше напътствия какво да напишат журналистите ("Голямо заглавие". "Напишете изречението: всеки ден един лекар напуска България"). Може и да е въпрос на дълбоко колебание, че Анна-Мария Борисова първо се удивява колко много са болниците, а после отсича, че няма да затвори нито една.

Всичко това обаче се разиграва през последния месец в здравния сектор, който засяга всеки гражданин. Сектор, в който лекарите протестират и не получават навреме пари, а пациентите са принудени да им доплащат нерегламентирано, за да получат помощ. Не звучи сериозно.

В началото на седмицата операцията с отстраняването на висши служители в сектора продължи с обвинението срещу директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева за престъпление по служба. Подобно на предния министър Божидар Нанев, тя беше отстранена от работа със съдебно решение и така за трите дни до встъпването на Анна-Мария Борисова двете основни институции на здравния пазар останаха обезглавени.

Шумът около обвиненията и стъписването от малко странното поведение на Борисова остави на заден план съществените въпроси: има ли достатъчно средства за заплащане на здравните услуги; колко ще се отложи стартът на реформите, ако въобще ще има такъв; ще бъдат ли закривани излишните болници; ще получат ли гражданите възможност сами да контролират парите си за здраве; имат ли шанс за качествени медицински услуги.

Виновна до доказване на противното

В понеделник директорът на здравната каса Жени Начева беше обвинена в престъпление по служба, защото е нареждала да бъдат изплатени средствата на няколко болници, надвишили лимита си за прием на пациенти през 2009 и началото на 2010 г. Според прокуратурата по този начин тя е набавила имотни облаги за клиниките и е ощетила бюджета на здравната каса с 1.6 млн. лв.

Магистратите решиха, че оставането й на поста може да попречи за обективното изясняване на обвиненията, а самата Начева заяви пред съда, че е невинна. Директорите на трите болници от своя страна обявиха, че става въпрос за средства за реално лекувани болни, които сами са избрали съответната клиника. Една от тях - "Токуда" болница, дори не е получила парите. В здравния сектор, пък и в самата здравна каса са категорични, че обвиненията издишат. Причината е, че директорът на касата не може да нареди плащанията еднолично, тъй като те минават през няколко нива на контрол.

Надвишаването на лимита в по-търсените болници е обичайна практика, а досегашните правила на НЗОК позволяват след щателна проверка на няколко нива те да получат средства за това, че са лекували повече пациенти, коментира директор на болница, пожелал името му да не се споменава. Сами по себе си лимитите за прием на болни са антипазарни. Те бяха въведени от предишните екипи на здравната каса, в които беше и самата Начева, като опит да се овладее дефицитът в здравната система, без да се правят реформи. Болниците не бяха закривани, а просто им се налагаха лимити за прием, които като цяло не се спазваха.

Източници на най-високо ниво във Върховна касационна прокуратура коментираха пред "Капитал" с изричното условие имената им да не се споменават, че обвиненията срещу Начева са съшити с бели конци и ще отпаднат. Колегите й приемат, че истинската причина за отстраняването й е друга и го отдават на вътрешнопартийни интриги в ГЕРБ (вижте карето).

Самата Жени Начева потърси среща с парламентарната група на партията на Бойко Борисов, чиято кандидатура е, но така и не получи възможност да се защити пред тях. Премиерът на няколко пъти я призова да се оттегли и в крайна сметка тя го направи.

Директорите на трите болници, заради чието финансиране беше обвинена Начева, също се видяха принудени да се оправдават дали, защо и как са получили и отчели въпросните средства над лимита. Става въпрос за двете най-големи софийски клиники - Военномедицинска академия, в която се лекуват повечето представители на властта и техните роднини, и най-голямата частна - "Токуда". Третата e частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен.

Случаят затвърди впечатлението, че всеки може да бъде обвинен в някакво престъпление и при създалата се атмосфера в момента ще остане "виновен до доказване на противното".

Честна и недиалогична

След цветното обяснение на премиера, че се е запознал с новия здравен министър на един разклон край Велико Търново, проф. Борисова напълно разкраси картинката, като обяви, че той е бързал за разклона, за да срещне един честен човек. Подразбира се нещо като бяла врана в здравния сектор.

Покрай "процедурата" по избор на Борисова премиерът разкри в интервю пред bTV и друго свое изискване към министъра - да не е диалогичен. Нанев бил диалогичен, съответно податлив на корупция и смяна на мнението. Въпреки подчертаната си недиалогичност Анна-Мария Борисова обаче също демонстрира обтекаеми мнения.

Първото число, което тя обяви като тревожно на първата си пресконференция, беше огромният брой болници в България - 414. Към края на събитието тя увери, че нито един лекар или сестра няма да загубят работата си. "Нито една болница няма да бъде закривана. Ето голямо заглавие", отбеляза Борисова.  В същото време е безспорно, че реформата в здравеопазването налага да бъдат закрити част от лечебните заведения, за да могат по-търсените от пациентите да получат адекватно финансиране. Борисова анонсира три месеца за реакция и спешни мерки, без да разкрие какви са дългосрочните й цели. (Всъщност тя каза – реформа, в центъра, на която е пациента - но това едва ли е достатъчен ориентир за философията на промените.) На първите няколко въпроса – за лекарствената политика, дълговете на болниците, които са около 400 млн. лв., представителството на пациентите, новият министър отговаряше с натъртване: о-бсъ-жда-се.

Борисова разкри само какви ще бъдат първите й стъпки. Да си състави екип (по думите й това се оказало трудно и нищо чудно след начина, по който бяха отстранени предшественика й и шефката на здравната каса). Отново предстои анализ на състоянието на болниците, подготовка на медицински стандарти за всички специалности и изготвяне на национална здравна карта на лечебните заведения в България.

Честна и недиалогична, каквато я поиска премиерът, новата прима на здравеопазването отговори охотно на един въпрос -  тютюнопушенето в заведенията ще бъде забранено. "Всички на тротоара, като в Париж."

Обвинени от "Търговска лига"

Едно от предположенията в здравния сектор е, че директорът на НЗОК Жени Начева е била "пришита" към обвиненията срещу бившия заместник-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов и Веладин Битолски, началник на кабинета на Сергей Станишев. Двамата, по твърдение на дистрибутора на лекарства "Търговска лига" са искали подкуп от фирмата – веднъж, за да назначат подходящи членове в комисиите, които одобряват лекарствата, изплащани от касата; втори път, за да акредитират кардиологичната клиника, собственост на "Търговска лига".

Райнов и Жени Начева, като представители на ръководството на НЗОК преди време бяха обект на атаки в платени медийни съобщения от компанията. Конфликтът им с "Търговска лига" е заради тяхното мнение, че цената на кардиологичните пътеки, плащани от касата е завишена. Неотдавна в свой анализ НЗОК потвърди тази позиция и ако беше стигнала до преоценка на пътеките, това щеше пряко да наруши интереса на частната фирма.

 

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mustaine avatar :-P
    Mustaine
    • - 1
    • + 35

    Дали проф. Борисова е така недиалогична към всички? Например към няколкото водещи иновативни фармацевтични компании, предлагащи на пазара продукти в сферата на ендокринологията?! Достатъчно е да споменем две групи - препаратите за лечение на остеопороза и инсулините....А министър-председателят, преди да дрънка глупости за честните хора да поразпита малко! В България сме малко и се познаваме добре! И не всички са така недиалогични като проф. Борисова.....

    Нередност?
  • 2
    sstoyanov_uk avatar :-|
    sstoyanov_uk
    • + 20

    В Европейския съюз от 2001 година съществува директива (2001/83/EC), която забранява предлагането на парични и материални изгоди на лекари и фармацевти от страна на фармацевтични фирми: http://www.svobodnablogaria.com/?p=1249

    Нередност?
  • 3
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 37

    ББ обича да се обгражда с кокошки. Не обиждам жените.
    Ако попадне мъж в курника обаче, искат го скопен.
    Благодарение на политиката му / на ББ/ в момента нищо не се случва. Новините са ялови - какво каза Той, къде отиде Той, какво яде Той.

    Нередност?
  • 5
    the_european avatar :-|
    the_european
    • - 2
    • + 22

    Новият здравен министър е посредствена личност въпреки професорската титла. Целият ми житейски опит показва, че този човек не е притежава скрити таланти. И няма никакъв шанс да стане чудо и проф. Анна-Мария Борисова да се сдобие скоро с минимума качества, които са необходими за един министър, който на всичкото и отгоре трябва да проведе забележително важна здравна реформа. Посредствените личности дават единствено и само посредствени резултати.

    Нередност?
  • 6
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 12
    • + 4

    Можете ли да стиснете уста, да заключите пръсти по този въпрос поне за 50 дни? Опитайте! След това и аз и вие ще пишем! Но, ще имаме основание! Сега нямаме такова! Има просто симпатия - антипатия. Нямаме нужда от емоции на този етап. Нямаме нужда от много говорене и обяснения. Трябва ни някакво раздвижване! Него ще коментираме!

    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 25

    Пак професорка министър, както последните 20 години - все доценти, професори, и подобни светила бяха министри на здравето. Видяхме докъде я докараха.
    Защо не пробваха този път, за разнообразие, да назначат професионален мениджър или администратор? Като специално изискване - да НЕ е доктор. Защото докторите много ясно, че ще защитават интереса на другите доктори, сестри, болници, здравни каси, и всички други, освен пациента. Нека пациент веднъж да бъде министър на здравето, а не доктор.

    Нередност?
  • 8
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 20

    До коментар [#7] от "Камен":

    Ами защото сме най-умните, Камене, затова :)
    В Щатите, дето са много глупави, докторите обикновено само лекуват, най-много да гласуват на някакъв медицински съвет. Здравеопазването здраво се държи от мениджъри - не разбират от лекуване, ама разбират от сметки, застраховки, право и т.н.

    Срещнали се на един разклон...... паднах, като го чух......

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • + 4

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/04/blog-post_24.html

    В материала на Десислава Николова по-горе се повдига въпросът: "има ли достатъчно средства за заплащане на здравните услуги"? Отговорът е: Да! Има! Само трябва парите, които се взимат от всички ни уж за здравето ни (за безплатни лекарства, за безплатен престой в лечебни заведения и други подобни - нито едно от двете неща го няма реално!), да престанат да се подаряват на фирмите за нищо (заплащането на заплатите ни, докато боледуваме, от въпросните осигуровки, от държавата), а да почнат да се употребяват по предназначение. Съвсем просто е!

    Също така, много ме интересува, какво точно се има предвид под "реформи в здравеопазването"? Подобряване на здравната защита, на достъпността и на качеството на обслужването ли се има предвид или нещо друго? Защото на този етап под "здравна реформа" ми се струва, че се има предвид единствено изпозатваряне на лечебните заведения и още по-голямо затрудняване на достъпността до здравните услуги (в редица села старците практически нямат достъп до никакъв лекар), изгонването на лекари и на сестри извън държавата или в по-добрия случай - изгонването им "само" извън здравната система и други подобни. Кое от двете неща се има по-точно в предвид под този култов израз "здравна реформа"?

    Нередност?
  • 10
    mto avatar :-P
    mto
    • + 11

    Трябва паметна плоча на разклона да се сложи...

    Нередност?
Нов коментар