🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хвърленият на прокуратурата" Божидар Нанев е невинен

Делото срещу бившия министър от кабинета "Борисов" приключи с оправдателна присъда на първа инстанция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първото дело срещу министър от кабинета "Борисов" приключи безславно. Днес състав на Софийския градски съд реши, че бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев е невинен.

Той бе обвинен, че е ощетил държавата с 2.5 млн. лева заради закупени скъпи лекарства "Тамифлу" по време на истерията около разпространението на "свинския грип" (AH1N1) през есента на 2009 г.

Заедно с него обвинение получи и Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство. Установено е, че тя е участвала пряко в подготовката на две процедури, с които са били закупени въпросните лекарства.

Фиаско за прокуратурата

Разследването срещу двамата започна през януари 2009 г. след подаден сигнал в ДАНС от друг служител в министерството. Обвинението срещу тях е за съзнателно сключване на неизгодна сделка по чл. 220, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 10 години затвор. Става въпрос за особено тежък случай, при който са нанесени вреди в особено големи размери, обяви преди три години наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

С повдигането на обвинителния акт срещу Божидар Нанев тя спечели и надпреварата за наградата, обявена от премиера Бойко Борисов за магистрат, който пръв обвини министър от сегашното правителство. Интересното е, че Немска беше наблюдаващ прокурор и по друго знаково дело - това срещу бившия шеф на данъчните Мария Мургина.

Вчера след приключване на пледоариите в съдебната зала държавното обвинение поиска ефективна присъда от 5 години затвор за Божидар Нанев и 2-годишна условна присъда за Димитринка Николова. Съдът обаче прие, че двамата са невинни.

Спорните поръчки

Истерията по свинския грип обхвана България през октомври-ноември 2009 г. Повечето медии тогава критикуваха правителството на Бойко Борисов, че не взима мерки. Пациенти се оплакваха, че в страната изобщо не са внесени ваксини срещу коварната болест, а по аптеките липсват препаратите тамифлу и реленца, които служат за лечение на вече болни от свински грипа хора.

Под влияние на медийната истерия правителството отпусна извънредно 12 млн. лева за запасяване с двата вида медикаменти (ваксина и лекарства). Парите бяха гласувани от кабинета на 4 ноември 2009 г. По време на заседанието премиерът Борисов е заявил: "12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес, сега, веднага, да могат да пазаруват."

Малко преди това той е обяснил на министър Нанев, че трябва да обяви грипна ваканция в цялата страна, защото "по-важно от здравето и спокойствието на хората няма", показа стенограмата от правителственото заседание.

След като получава сумата, министър Нанев провежда светкавично две процедури за доставка на 200 000 дози тамифлу. Не е обявяван търг или конкурс, а е пристъпено към директни преговори с представителя на фирмата производител - "Рош България". Това е разрешено от закона, когато става въпрос за "форсмажорни обстоятелства". Договорите за двете поръчки са подписани месец по-късно, а кашоните с лекарството пристигат през януари, тъй като фирмата се е нуждаела от време да осигури нужните количества.

Аргументите на прокуратурата

Обвинението срещу Божидар Нанев и подчинената му Димитринка Николова се основаваше на факта, че преди да се договори с "Рош България", министерството е получило значително по-изгодна оферта за доставка на тамифлу от Националната здравна служба на Великобритания, към която се е обърнала по линия на сътрудничеството ЕС - НАТО. Офертата на британците е била по-ниска с 2.454 млн. лева, твърди прокуратурата. Освен като цена тяхното предложение е било по-изгодно и като големина на разфасовките и срок за доставка.

Второто обстоятелство е, че лекарствата реално са били поръчани, след като пикът на свинския грип е преминал. Договорите за двете доставки с "Рош България" са подписани на 16 декември 2009 г. А още на 20 ноември същата година епидемията от свински грип беше отменена. Според прокуратурата това е доказателство, че е налице умишлено нанесена вреда на бюджета.

В резултат на това България се е сдобила с огромни количества скъп препарат тамифлу, които по думите на прокурор Немска с месеци залежавали на склад. Фармацевти обясниха, че доставените препарати са със срок на годност до август 2014 г. и че тамифлу може да се ползва за лечение при всякакви други грипни вируси.

Борисов: дойде ли материалът от ДАНС, аз пиша отдолу "Да"

В първия си коментар за оставката на Божидар Нанев в началото на 2010 г. премиерът Бойко Борисов заяви: "Единственият шанс да повярват и хората, и синдикати, и работодатели, да ни повярва и Европа, е безкомпромисност към всеки. Абсолютно не ме интересува от коя партия е, дойде ли материалът от ДАНС или МВР, аз пиша отдолу "Да".

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • - 2
    • + 28

    и са кво - човекът бе уволнен, мачкан, накрая изплют от герберастията.
    Това трябва да е било на късмет. Представете си, ако бе останал министър какво още щяха да му припишат

    Нередност?
  • 2
    lima avatar :-?
    lima
    • - 1
    • + 45

    Много добре помня, когато беше истерията със свинския грип, как постоянно г-н Божидар Нанев обясняваше, че излишно се създава суматоха и паника, че опасността не е по-голяма от всяка друга година.
    Медиите през ден тогава бълваха "новини" за поредния умрял от съвременната чума-свински грип, но услужливо спестяваха фактите, че повечето хора си бяха заминали от нелекуване и усложнения, преминали в бронхопневмония.

    Та колкото и да се опитваше да успокои обстановката и да заявява неуморно, че не е добре да се поддаваме на манипулации, накрая бе принуден да запаси родината с пенкилера Тамифлу (удобно останал от птичия грип, и ха! - изненада, странно но лекуващ и този щам)...Та така, за мен е невинен.

    Нередност?
  • 3
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • - 2
    • + 21

    Не следя всеки случай, но някой ще ми припомни ли, дали има един осъден, когото Герб са "хвърлили на прокуратурата?

    Нередност?
  • 4
    ngyurov avatar :-P
    Никола
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#3] от "Neyk":

    Целта им не е да осъдят никой, идеята е да се създаде скандал, който да замаже очите на обществеността от дейността на управляващите... Как например в момента, в който избухнаха всички за бонусите, се разбра, че по времето на Станишев имало лобистки скандал...
    Така и тук. Трима сменени министри за един мандат говори красноречиво, че вината, определено не е в тях. Всеки с по-големи "грешки" от предишния и затова ни е скапана здравната система и толкова пари изтичат там, защото министрите не си вършели работата.

    Нередност?
  • 5
    mak avatar :-|
    mak
    • - 1
    • + 16

    Такова е отношението на Премиера към министри,зам и т.н. Това е част от пиара. Събираш ги по кръстовища ,кадърни и некадърни,и всеки момент ако видиш че авторитетът ти е засдегнат ги изхвърляш като парцали. Срамно и позорно. Как в чужбина и ние да се отнасяме с уважение и резспект към министри и заместници когато премиерът си играе с тях както иска. Нали те са водещите специалисти в отделните области, или той и Цветанов знаят всичко, а те са само изпълнители. Прекалено умен и еродиран премиер си имаме, какъвто си нямат другите държави.Няма да се учудя, ако утре ако изгуби власта, да са му виновни чуждите сили и предишните правителства. Защото всичко лошо за три години управление все още са виновни предишните,европейска и световна криза и ние имаме късмет, както каза той че ГЕРБ и той ни управляват.Не че предишните не са виновни , но ние си избрахме ГЕРБ не да се управдават, а защото ни обещаха че по добре ще ни управляват.Да ама не.

    Нередност?
  • 6
    avalon_j.n. avatar :-|
    avalon_j.n.
    • - 3
    • + 3

    "Истината и само истината..."

    "...Не гледай в черпака на ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС , ако не смяташ да пиеш от него?!..."

    (Каза, продпоследният МЗ в правителстовото на Докторът на нЕуките)
    ДА МУ СЕ ДОВЕРИМ!...

    Нередност?
  • 7
    leko_uchuden avatar :-|
    leko_uchuden
    • - 8
    • + 3

    чудна статия само дето никъде не пише с какви мотиви съдът го е оправдал, евала на журналиста !

    Нередност?
  • 8
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#7] от "leko_uchuden":

    Съдът има двуседмичен срок да обяви мотивите си. Законът казва, че по изключение мотивите може да бъдат обявени в срок от 30 дни.

    Чл. 308. (1) Мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяване на присъдата, но не по-късно от петнадесет дни.
    (2) По дела, които представляват фактическа или правна сложност, мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяването на присъдата, но не по-късно от тридесет дни.

    Нередност?
  • 9
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • + 9


    БГ прокуратурата ми напомня на улична псе - кой от къде и предложи нещо, тръгва подире му с изплезен език в очакване да получи бонус.

    Алъж-вериша си върви тихичко - обвиняват си кой'т им падне в зависимост от посоката на ветровете, и по волята на Тангра, Буда и Шива... Там въобще е една паралелна реалност, дет ний глупавите и не знаещи закона дет в него ''сичко пишело'' не разбираме....

    Нередност?
  • 10
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • + 15

    Добре, че поне съдът е обективен и все още съдиите са професионалисти и си разбират от работата, че иначе прокуратурата ще подгита обвинения срещу екс министрите и затова, че са "били на плаж". Ако не знаете да ви кажа, всеки в правителството на Б.Б е подписал декларация, че премиера може да го уволни, ако наруши интересите на партията майка, т.е когато Б.Б намери за добре. Странно, каква правна стойност имат подобни "документи", но общо взето недай си боже някой да извади от джоба една забравена и недогледана АСТА и Б.Б да "не знае какво е това", и хоп ресорният министър е хвъркнал, и е адски виновен "за плажа". Няма консултации с ексрперти, няма юридически становища - каквото каже улицата и посредствените медии( най-вече журналисти от типа Барекича) и това е, завоят е ясен и политическото решение - взето?!? Защото иначе кофти, разваля ни се рейтингът и имиджът ала Батман, а се плашим да не би след изборите вече да не режем лентички. Ужас и безумие - час по физическо ;) в детска градина "Калина". До кога ли ще продължи този фарс - в началото беше забавна аматьорщина, сега вече дори не е смешно...

    Нередност?
Нов коментар