НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Почивка по никое време

Изчистването на старите отпуски до края на 2010 г. е невъзможно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В математиката не можеш да сложиш под общ знаменател километри и килограми и да очакваш сметката да излезе. В политиката, оказва се, това е напълно възможно. Държавата се кани да напъха в общ кюп своите служители, работещите и работодателите в частния бизнес. Идеята: да се измъкне от кашата със старите отпуски на държавните служители, която всъщност сама е забъркала в качеството си на работодател.

"Няма да платим, няма да платим!"

Още от миналото лято, когато направи първите опити за съкращаване на държавната администрация, премиерът Бойко Борисов започна да цитира италианския драматург Дарио Фо. Защото новият кабинет се сблъска с неочакван проблем - стотици дни неизползвана почивка, които трябва да бъдат обезщетени от бюджета при прекратяване на договорите с ненужните вече служители.

По данни на финансовия министър Симеон Дянков към ноември м.г. натрупаните отпуски във всички министерства, без агенциите, биха стрували на хазната около 400 млн. лв. Само в земеделското министерство сумата е 30 млн. лв. Там някои от чиновниците са събрали по близо 300 дни почивка. Ресорният министър Мирослав Найденов даде пример с изпълнителния директор на Агенцията за борба с градушките, който не е ползвал 220 дни отпуск за 18 хил. лв. От подобен проблем се оплакаха и повечето останали министри.

Премиерът намери най-простото решение: да не се плаща. Резултатът: социалното министерство написа проект за промяна в Кодекса на труда (КТ) и в Закона за държавния служител, според който всички стари отпуски, независимо от размера им, трябва да бъдат изчистени до края на тази година, в противен случай ще бъдат изгубени. А при прекратяване на договорите ще се изплащат само неползваните дни от текущата година плюс максимум 10 от минали периоди.

Всичко това засяга и държавните служители, и всички работещи по трудови договори. Полицаите, военните и магистратите обаче, при които натрупаните отпуски са трицифрени числа, са изключени от предвижданите промени. Обяснението на министерството на труда е лаконично: отпуските на тези категории служители са уредени в специални закони, които не е наша работа да променяме.

Без вина виновни

Със сигурност не цялата натрупана почивка е реална. Със сигурност и в държавните институции, и в частните компании има хора, предпочитали да си взимат болнични вместо отпуска. В същото време обаче е възможно човек да събере толкова много дни неизползвана отпуска и без да мами. Такъв е случаят при майките, ползвали целия си отпуск за отглеждане на дете или пък на две, родени последователно, както и при хората с дълги отсъствия по болест.

Има и друга причина: "По Закона за държавния служител се полагат средно по 40 дни платена почивка годишно. По други специални закони като този за МВР, отбраната и съдебната власт броят им стига до 60 дни. Заедно с добавките при работещите на трудови договори също се събират средно 30 дни", обяснява Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българска стопанска камара (БСК).

В същото време обаче се оказва почти невъзможно отпуските да се ползват в пълния им размер, най-често заради големия обем служебни ангажименти. "Хората искат да излязат в отпуска, но не могат да си я вземат, защото няма кой да ги замества - толкова малко са като бройка вече. Те самите оценяват, че дните, които ползват, са недостатъчни за възстановяване на работоспособността им. Но са отговорни към работата си и колегиални към останалите, затова не взимат по-голяма отпуска", казва Мария Темелкова, председател на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации. Тя дава за пример бюрата по труда, службите за социално подпомагане и домовете за социални услуги, където постоянно има недостиг на персонал.

Ситуацията е същата в данъчните служби и всички останали контролни институции, както и в звената на Спешна помощ. "Нашите лекари не са ползвали платените си отпуски, не защото не са имали желание, а защото, ако са в отпуск, не може да се покрие работният график и да се осигури 24-часова спешна помощ", посочва Таня Чиренска, началник-отдел "Човешки ресурси" в Центъра са спешна медицинска помощ - София област. Заместник социалният министър Красимир Попов признава, че такъв проблем съществува и при работещите с европейските фондове. Голямо натрупване на почивки има в администрацията, работила по присъединяването на България към ЕС преди 2007 г. Заради приоритетните инфраструктурни проекти пък миналото лято бяха спрени отпуските в Агенция "Пътна инфраструктура".

В частните компании проблемът със старите отпуски не е толкова фрапиращ, но там, където го има, причините най-често са същите - много работа, която не търпи отлагане. Естествено, има и случаи, в които хората просто са отказвали да си вземат отпуската по различни причини.

Чаша студена вода

Под натиска на финансовото министерство експертите от министерството на труда настояват натрупаните почивки да бъдат изчистени най-късно до края на 2010 г. С пълното съзнание, че заради мащаба на проблема това не е възможно и хората просто ще ги изгубят.

"Това би означавало реално Спешна помощ да спре да работи за около половин година", пресмята Таня Чиренска. Подобно е положението и в други държавни звена, защото на повечето места "има служители, които ще трябва да излязат в почивка поне до края на годината", коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Транспортният министър Александър Цветков мисли по същия начин: "Не са изолирани случаите, в които служители имат по близо 300 дни натрупан неизползван отпуск, което само по себе си показва, че той няма как да бъде използван в рамките дори на една-две години", заяви той още преди няколко месеца.

"Какво ще стане, ако някъде работят двама и единият служител излезе в дълга отпуска, а другият се разболее? Тогава службата трябва да затвори. Вече има такива случаи в звена на Агенцията по заетостта и на Агенцията за социално подпомагане", твърди Мария Темелкова. Според нея "краткият срок за изчистване на старите отпуски не само ще създаде напрежение между колегите, но и ще бъде в ущърб на работата - хората ще бъдат много натоварени, което ще се отрази на качеството на труда им". "Този кратък срок означава или хората да загубят полагащите им се дни, или администрациите да бъдат затворени, което ще блокира работата и на частния бизнес", категорична е Снежана Славчева.

Впрочем немалка част от частните компании също ще бъдат пряко потърпевши. Особено тези, които се развиват добре: "Направеното предложение толерира онези, които по време на бурното развитие на пазара са си почивали, а онези, които са правили активно бизнес, биват наказани. Това е безумие", не крие възмущението си Емил Георгиев, директор "Човешки ресурси" в Eurobank EFG Bulgaria. Според експерти от социалното министерство след промяната в закона работодателите няма да имат право да откажат ползването на натрупаните дни. Ето защо фирмите, чиито служители имат натрупани отпуски, ще бъдат принудени спешно да реорганизират или дори частично да спрат дейността си, за да изчистят почивките.

Срещу хората с натрупани отпуски се готви още един удар: в КТ ще бъде записан текст, че при прекратяване на договора преди края на 2010 г. ще се изплаща обезщетение само за неползваната почивка за тази година плюс максимум 10 дни от предишни периоди. Реакцията на синдикатите е логична: това драстично нарушава конвенция на Международната организация на труда, според която всеки, който е съкратен по причини, зависещи от работодателя, трябва да получи обезщетение за всички неизползвани дни от полагащия му се отпуск, заявяват от КТ "Подкрепа". "Това не е просто отнемане на права, а посягане на право, което вече е заработено", коментира изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов.

Разумният компромис

Абсолютно всички засегнати от промяната - синдикати, работодатели и дори управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева, в един глас настояват гратисният период за изчистване на старите отпуски да бъде поне до края на следващата година. Това ще даде възможност и на администрацията, и на частните работодатели да направят разумни графици за постепенно ползване на натрупаните почивки, без да се създава напрежение. "Все пак трябва да се предвидят бюджет и хора, които да заместват, да има време да се реагира", аргументира предложението Румяна Георгиева от КРИБ.

Като резервен вариант някои работодатели искат да се даде еднократно правото за частично парично обезщетяване на неизползваните отпуски, без договорите да се прекратяват. Макар че това би било тежък удар върху бюджетите на фирмите в разгара на кризата. Зам. социалният министър Красимир Попов категорично отхвърля тази възможност: "Отпуските са дадени, за да се ползват."

Паралелно с удължаването на срока за изчистване на старите почивки трябва да се помисли и за преразглеждане на огромните размери на отпуските в държавните структури. В противен случай, дори след промяната на закона, отпуските или ще се натрупат отново, или ще "изгарят".

Никой в държавата не оспорва факта, че сегашното натрупване на стотици дни неизползвана почивка не е нормално и редът трябва да се промени. Социалните партньори одобряват идеята в бъдеще за следваща година да могат да бъдат отлагани най-много до 10 дни и то поради важни производствени причини. За да стане това, наистина трябва да се тръгне отнякъде. Но не от нарушаване на права на работниците и на нормалния работен процес на администрацията и частните компании. Иначе сметката няма да излезе.

Болна тема

Освен за старите отпуски вече три седмици синдикати, работодатели и държава не могат да се разберат за изплащането на болничните. "Осигурителната система ще плаща от четвъртия ден вместо от втория", категорична е управителката на НОИ Христина Митрева. Основният аргумент за тази промяна са масовите злоупотреби с болнични листове, чрез които и работодатели, и работници се спасяват от кризата за сметка на социалния фонд.

Първоначалната идея беше за първите два дни работодателят да дава по 80% от заплатата (вместо 100% за първия ден, както е сега), а за третия ден работникът да не получава пари. Според втория вариант болният щеше да губи надницата за първия ден от отпуска по болест, а вторият и третият щяха да са за сметка на работодателя. От няколко дни вече има нова версия: работодателят да плаща и трите дни, обаче с половин надница.

Синдикатите отхвърлят категорично и трите предложения. "Заради 5-10%, които злоупотребяват, ще го отнесат всички", коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Според синдикатите проблемът трябва да се реши не чрез ощетяване на болните, а чрез засилване на контрола от страна на работодателите.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goblenka avatar :-@
    goblenka
    • - 1
    • + 16

    Вече коментирах темата. Повтарям мнението си.
    Проблемът възникна в структурите на държавната администрация, но решението ще засегне всички, с изключение на няколко професии, пак от проблемната държавна структура. Самата тя си е гласувала зимна и лятна ваканция, която явно не се счита за отпуск. Зимната не е толкова дълга, повсеместна и опасна за ползвателите на държавни услуги, но лятната... През август е немислимо да получиш държавна услуга. Та, не знам, ако тия дълги ваканции не са отпуск, какво са? Ако са, тогава как се е натрупала тази отпуска? Дори само заради август, когато има само портиер в сградите и един дежурен, такова натрупване е почти невъзможно. Не разбирам, ако тези ваканции не са отпуск, защо имат и отпуск, и то 40 дни? Това е каша, която те забъркват, ние сърбаме. Дали защото са ни толкова високи заплатите? Толкова много хора са на заплата 350 до 450 лева и смятат за голям успех, ако заработят една отпуска и си решат финансов проблем! Ама не! Заради "големите" ще страдат "малките"! След като са отделени професии, освободени от този закон, не можаха ли да визират професии, подчинени на него? Щеше да е далеч по удачно!

    Нередност?
  • 2
    durald2010 avatar :-|
    Mariana Kalcheva
    • + 14

    за директора на градушките - няколко години работих в същата сграда и съм напълно наясно колко работеше - почти не идваше на работа, по ден-два в седмицата. останалото време - на лов, под формата на командировка "да огледа някой полигон". при такъв режим - кога да се измори, та чак и отпуска да ползва?! а при огромните отпуски в държавната администрация, стигащи до 60-90 дни годишно (респ. 3-4,5 работни месеца).... то време за работа не им остана. не е различно с другите държавни служители - едни не ги пускат за целия полагаем размер, защото наистина няма кой да ги замества дълго време, а други (висшите, обикновено) - по схемата на директора на градушките.
    по принцип проблема с неизползваните отпуски е главно в нормативната забрана за заплащане на отпуската, освен при прекратяване на правоотношението. и тъй като това го пише едно към едно в Кодекса на труда - ето ти проблем. а е елементарно - всяка отпуска, "изостанала" от предходната година, да се ползва или изплаща към края на март/април на съответната година и.... толкова. така и работодателя ще има отговорност (разбирай предимно държавата), хем да не забранява отпуските, хем да не дава по договор отпуски в размери, които служат само за привилегия спрямо останалите "наемни работници".
    никъде в безбройните писания и говорения по темата (разбирай от министри/експетри и подобни) не чух и друго важно нещо - КОГАТО РАБОТНИКА ИСКА ДА ПОЛЗВА ОТПУСК ОТ ПРЕДХОДНА ГОДИНА НЕ МУ Е НЕОБХОДИМО РАЗРЕШЕНИЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ, А САМО УВЕДОМЯВА!!! ясни са евентуалните последствия, обаче все пак тук са две страни, отговорност трябва да понесат и двете - работодателите(държавата предимно) да седнат и да намалят размера на полагаемите годишни отпуски, а работниците ..... ще загубят част от неползваната отпуска. всеки гяволък се плаща, така е!!

    Нередност?
  • 3
    dtd avatar :-@
    dtd
    • - 3
    • + 8

    Вижте привилегиите на държавните служители, то не са незнам си колко заплати при уволнение или пенсиониране, незнам си колко дена отпуск 60 и нагоре, при положение, че в частния сектор са около двайсетина дни. Почиват на всички национални празници, докато в часния сектор обикновено национални празници няма с изключение на коледа и велигден и то за по 2 дни, а не 4 както при чиновниците. Да не забравяме и бонусите, като тринайста заплата, дрехи, ваучери за храна и рушветите, които сме принудени да даваме. А държавните служители са около 400 000, т. е. по един 1 чиновник на 10 души население включая децата и пенсионерите.
    А пък качеството на здравните, образувателните и административните услуги е меко казано ниско, даже не бих казал, че това може да се нарече услуга.
    И какво прави правителството, вместо да преразгледа законите за тези бонуси и обезщетения при съкращения, твори нови глупави закони. Защо трябва да има обезщетения при пенсиониране и съкращения. Нали си имаме социални служби, които плащат обезщетени на безработните и НОИ, които плащат пенсии.

    Нередност?
  • 4
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 1
    • + 12

    Хайде да ни сметнат заради колко чиновници в министерствата ще си патят всички работещи, не само в частния сектор, но и в други държавни институции.
    Държавния служител си има отделен закон, който цитира по-голямата част от КТ, но в същото време го поставя и в по-висока категория от работещите според КТ. Да си променят Закона за държавния служител и да си заложат правото на ползване и правото на отнемане на платения отпуск.
    Ще дам пример за себе си - сам на определена длъжност във фирмата, никой не може да ме замести, не познава софтуера и нормативните документи, с които работя. За да изляза за един ден от работа трябва да се моля дни наред, да направя така, че да не изпусна сроковете и да предвидя много неща само за един ден отсъствие. За платен годишен отпуск от 10 дни не съм мечтал отдавна.
    Държавата да сложи чатала на своите хрантутници в министерствата.

    Нередност?
  • 5
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 8

    Наистина би било добре да се погледне колко всъшност са хората с трицифрени отпуски и да се види защо има такива натрупвания.

    Нередност?
  • 8
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 2

    Това и да изчисти текущия проблем, в близко бъдеще той пак ще възникне, щом на държавните служители е позволен 40, че и 60 дни платен отпуск годишно. Ами това са 2-3 месеца, като сложиш съботите, неделите и празниците. Значи те 1/4 от времето почиват.
    Да се направят и при тях 20-25 дни, както са по частните фирми, за да не се натрупва и в бъдеще.

    Нередност?
  • 9
    yara avatar :-|
    Яра
    • + 1

    Пореден пример как въпросите се решават на парче и установени права се променят веднага щом на някой му станат неизгодни.
    Проблем наистина има и то не само в администрацията (която не мога да разбера при работно време от 9-17ч, официални празици и гарантирани два почивни дни, на какво основание почива двойно повече от нормалните хора, които не само не се прибират в 17ч, ами и събота и неделя работят???).
    Проблемът е и в малките фирми, аз например мога и то с доста предварително плануване да си взема две седмици отпуск в годината, просто защото във фирма от 6-7 човека няма кой да ме замести и да върши моята работа. В случая понеже съм съвестен служител и в такава малка фирма отношенията са малко по-лични и близки се съобразявам с този факт и просто не настоявам за по-чести отпуски и 11 дни в годината остават неизползвани. Но си представям, че голяма част от частните предприемачи просто не дават отпуск на служителите си или то поне не пълния. За съжаление не се сещам за ефективен метод, чрез който може да се контролира спазването на правото да почиваш 20тина дена в годината.

    Нередност?
  • 10
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder

    Ще ви съдя тъпанари тъпи!!!!Призовавам и майките и всички...с лихвите ще ги платите,с лихвите!!!!!...ако трябва до всякакъв съд ще ида!!!!Малоумници!!!Ще ги платите,ще ги платите!....пак да повторя-с лихвите!

    Нередност?
Нов коментар