🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мерки за 1.6 млрд. лв.

Засега ДДС остава 20%, държавата ще изплати 550 млн. лв. на фирмите през банката за развитие

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изразиха готовност и за започване на структурни реформи.
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изразиха готовност и за започване на структурни реформи.
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изразиха готовност и за започване на структурни реформи.    ©  Асен Тонев
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изразиха готовност и за започване на структурни реформи.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителство, работодатели и синдикати днес си стиснаха ръцете за 59 антикризисни мерки, чийто ефект се очаква да е 1.6 млрд.лв. Най-важната новина е, че засега ДДС няма да се вдига и остава 20%. Премиерът Бойко Борисов обаче беше категоричен, че "ако не съумеем да развалим необезпечените договори за над 2 млрд. лв., сключени от предишния кабинет, "отиваме и вдигаме ДДС".

Трите мерки с най-голям финансов ефект са продажба на квоти въглероден диоксид по схемата за зелени инвестиции по протокола от Киото (500 млн. лв.), орязване с 10% на текущите разходи на министерствата, с изключение на тези, които са извършили планираните още миналата година съкращения (450 млн. лв. ) и приватизация на миноритарни държавни дялове през борсата (250 млн).

Тези 1.6 млрд. лв. са около 2.5% от очаквания БВП за тази година. Най-вероятно целта на управляващите е да завършат бюджета с дефицит под 3% от БВП. Това е изискването на Пакта за стабилност и растеж, което се счита и за определящо при кандидатстването за Еврозоната.

Добрата новина за бизнеса е ангажимента на премиера Борисов  до 15 дни да  бъдат изплатени 550 млн. лв. от задълженията на държавата към фирмите. Вече са разработени схемите за плащане през Българската банка за развитие, допълни Борисов.

Темите, които предизвикаха най-голям спор през седмицата – въвеждане на подоходен данък върху печалбите от тото и хазарт и нов вид облагане на застрахователните компании, ще бъдат решавани след великденските празници в диалог със засегнатите страни. И двете обаче присъстват като възможности в плана на социалните партньори.

Министърът на финансите Симеон Дянков уточни, че има още една мярка, по която  няма единомислие със социалните партньори, но тя е много важна за правителството. Тя предвижда първите два дни болнични дни да се поемат от работодателите, третият да се плаща от работника, а останалата част от обезщетението при отпуск по болест да се покрива от НОИ.

Още утре мерките трябва да бъдат внесени в Народното събрание, а днес ще се гласуват от Министерския съвет. По-важното обаче е те да бъдат последвани и от отлаганите досега реформи във важните сфери - администрация, здравеопазване и пенсионна система.

Повече по темата - в утрешния "Дневник" и в съботния брой на "Капитал"

Прикачен файл

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izumena avatar :-?
    Тони Гетова
    • - 2
    • + 3

    Мда, това е новината на деня, ннарода чете за проваления импийййчмънт. Ех, не може само със зрелища и леб трябва....

    Нередност?
  • 2
    kiro_akcionera avatar :-(
    киро акционера
    • + 4

    работата е ясна:
    extend and delay, promise and pray....

    Нередност?
  • 3
    mto avatar :-P
    mto
    • + 1

    ББ вместо всяка сутрин да обяснява уверено как "не може да не направим това, защото...", а вечер също толкова убедено да обяснява че "няма да го направим, понеже...", да вземе най-накрая да наеме наистина разбиращи съветници, които няма да го подвеждат всеки път и да се налага да става за смях.

    Нередност?
  • 4
    magdalina avatar :-|
    Магдалина Дюлгерова
    • - 3
    • + 3

    Браво на Симеон Дянков! Ще направи истински промени! Стискам му палци!!!

    Нередност?
  • 5
    putin avatar :-|
    putin
    • - 2
    • + 1

    От известно време чакам да ми оформят един документ в Германия и поради тая причина имам възможност да дъвча едни и същи неща по форумите.Не може едни не особенно интелигентни подставени лица да решат проблемите на тая държава.не може със счетоводни хватки да оправиш икономиката.На човек болен от тежка форма рак те спорят колко да му отрежат ноктите.Смешниците поставени от Вашингтон и Анкара да ни управляват досега успяваха да съвместят двете деиности--да изпълнят поръчката на работодателя си и да си вършат далаверите по една проста причина.в територията имаше доста за приватизация.вливаха се доста откраднати пари.работещите навън внасяха валута.Всичко свърши безвъзвратно плюс все по тежки демографски проблеми.Това което трябва да се върши е много драстично а човекът можещ да го изпълни липсва.Огромна маса неграмотни които нямат място в 21в.какво и кои ще се справи с тях. точно заради тях имаме смяна на етническия състав на много места. Стопиране на енергиини проекти в турски интерес.нямаме никаква граница и митница.унищожени селско стопанство и лека промишленост -пак в чужд/турски/интерес.загубеи пазари на перспективни места-- виждате ли човек способен да ни върне на руските пазари--НЕ. Доунищожават туризма--говорете с обикновенни хотелиери.искат падане на визи за руснаци.всички съседи го правят--ние не.в чии интерес е това. отговорете си сами.Картинката е страшна а трудното тепърва започва.

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-P
    mto

    Във връзка с мерките предприемани срещу кризата, днес 01.04, правителството реши да намали ДДС на 16%, за да стимулира потреблението.

    Нередност?
  • 7
    h2so4 avatar :-|
    h2so4

    Айдеееее - докато ни занимават с импийчмънти и лиготии - орязаха болничните.
    Чакай сега да видя дали правилно съм разбрал - работещите плащат здравни осигуровки - обач

    Нередност?
  • 8
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 1

    К'во стана бееееее - както и да е, пак ще го напиша.
    Значи плащаме си здравните осигуровки - а не можем да ползваме един от елементите, който тези осигуровки би трябвало да покриват.....

    Браво Бойко, браво Дянков :)

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Тоя Дянков криво-ляво ще го докара до заем от МВФ, каквото всъщност цели, и където е бил на хранилка..
    И където ще си се прибере, а за тоя заем ще го чака един приятен бонус, който ще го компенсира за стреса, причинен на местните и ще му оправи съня..
    Навремето и Милен Велчев така замени дълга ни от долари в евро, от което се изпариха известно количество ликвидност от БГ..

    Нередност?
Нов коментар