Най-логично е държавата да има една комуникационна мрежа

"В тази ситуация първо трябва да оцелеем с този бюджет."
"В тази ситуация първо трябва да оцелеем с този бюджет."
"В тази ситуация първо трябва да оцелеем с този бюджет."    ©  Надежда Чипева
"В тази ситуация първо трябва да оцелеем с този бюджет."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка: Директорът на ИА ЕСМИС Деян Дънешки е добре познат в ИТ бизнеса. Преди да заеме настоящата си позиция, която е първата му длъжност в администрацията, той е бил технически директор и управител на системния интегратор "Нет Ис". След сливането на "Нет Ис" с "Грамма системс" Дънешки става управител на "Грамма Нет Ис". Разговаряме с него за наследството на ДАИТС и бъдещето на държавните комуникационни мрежи.

В момента има две държавни комуникационни мрежи. Какъв е смисълът от това и кой отговаря за тях?

- За Електронно съобщителната мрежа за нуждите на националната сигурност (ЕСМНС) отговаряме ние в Изпълнителна агенция "Електронно съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). За НМДА (Национална мрежа на държавната администрация - бел. авт.) отговаря Министерският съвет (МС). Действително най-логично е държавата да има една мрежа, която да ползва. Целият ресурс по поддръжката и управлението на тази инфраструктура трябва да бъде структуриран така, че да не се харчат излишни пари за мултиплициране на едни и същи дейности.

Как е аргументирано създаването на две дублиращи се мрежи?

- Не са съвсем дублиращи се. В определена част действително се припокриват. Това са самите областни градове, които свързват, но пътищата са алтернативни. Общото между двете мрежи е и че имат едни и същи потребители - държавните ведомства. Също така в областните градове, в по голяма част от тях, двете мрежи използват едни и същи технологични помещения. Проектът за мрежата на държавната администрация НМДА е започнат 1998 г. През 2006 г. - след приватизацията на БТК - се създава и ЕСМ. Нейната задача е да осигурява свързаност в ситуации на бедствия, когато се очаква, че населението не може адекватно да реагира. Това го има във всички държави. Днес НМДА управлява градските оптични мрежи. Затова има повече потребители - осигурява свързаност до 630 административни сгради и 1150 ведомства. В голямата си част НМДА фактически ползва част от нашата опорна мрежа, като тя има собствена свързаност и оборудване в 10 областни града. До момента, в предишното правителство, не се е разглеждал вариантът за сливането на двете мрежи. Новото виждане обаче е да се подходи интегрирано към тях, така че да се постигне ефектът, в който да се осигури икономия от мащаба.

Тоест мрежите да се слеят?

- Дали точно ще се слеят, не мога да кажа. Най-логично е да се слеят.

Кога се очаква решение по въпроса?

- Министърът на транспорта създаде работна група в началото на годината. Тя разработи вариант за ефективно ползване на мрежите. Направен е анализ и са дадени препоръки за няколко сценария. В момента чакаме да излезе решението, което трябва да бъде съгласувано с Министерския съвет (МС), защото става въпрос за две отделни структури. Самият процес по обединяване може да отнеме и година, защото е много сложен. Нашите усилия като ведомство ще бъдат насочени към това мрежата да функционира адекватно.

Какви са предложенията на работната група? Колко пари ще бъдат спестени на държавата?

- Разполагаме с груби сметки. Те са базирани на цените на основния играч на пазара "Виваком". На база цените, които той може да предложи, в случай че ведомствата не ползват нашите услуги,  алтернативните разходи биха генерирали определено допълнително натоварване за бюджета. От 2006 г. до 2009 г. за създаване на мрежата са инвестирани около 45 млн. лв. До края на 2009 от ползване на пренос, предоставен от нашата структура, са икономисани 33 млн. лв. През 2010 г. се очаква на базата на тази математика инвестициите да бъдат изплатени и да имаме допълнителни икономии. Очаква се спестеният ресурс да надхвърли 25 млн. лв. за 2010 и от следващата година той да нараства.

Колко ще струва интегрирането на двете мрежи?- Трудно ми е да кажа предварително предвид факта, че това е процес, който отнема много време. Със сигурност няма да струва безкрайно много пари, но няма и да струва и малко – трудно ми е да кажа дори приблизителна цена. Чувал съм много оплаквания от двете мрежи.- Аз съм работил с всички мрежи на пазара и също съм имал оплаквания. Естествено, ако тръгнем да търсим кусури, можем да намерим навсякъде. Тук в крайна сметка за клиента е важно срещу парите, които дава, да получава задоволителна услуга. Защото ние можем да направим суперуслуга, която клиентът не може да си позволи, но дали има нужда той от това нещо? Действително има коментари и по повод едната, и по повод другата мрежа. Лично аз смятам, че предимството, което има нашата мрежа, е, че тя е структурирана и създадена да функционира при всякакви условия.

Би трябвало, все пак 500 души отговарят за нея. А към НМДА са назначени няколко души...

- За НМДА са 6 души. Повечето дейности по поддръжката са аутсорснати към външни изпълнители. Поради тази причина резултатът е такъв, че не може да се разчита кога функционира и кога не, както и за колко време се реагира. При нас можем да отстраним всеки проблем в рамките на 12 часа. Имаме техника и екипи – отиват с багери, подменят, изкопават и т.н. Това частният изпълнител ще го направи в рамките на две седмици примерно. Според мен няма такава фирма на пазара, която да може да реагира с такава динамика, с която може да реагира нашето ведомство, защото то е подготвено за тези неща.Иначе издръжката на НМДА е горе-долу 1–1.5 млн. годишно с външните договори и всичко. Ако поставим двете мрежи в сравнимата им част, издръжката на нашата мрежа е наполовина.

Колко души в момента работят в ЕСМИС?

- При създаването на ЕСМИС бяха съкратени 131 души от числеността на закритата ДАИТС. От началото на март числеността на агенцията се намали с още 26 души и в момента е 622. Процесът на оптимизация продължава, като следващ етап предвижда съкращението на още 16 служители. Процентът на съкращението дотук от създаването на агенцията е 18.5%. По-голямата част от този персонал – 573 служители, осъществява функции по експлоатация, развиване, управление и поддръжка на електронна съобщителна инфраструктура и обектите на агенцията във връзка с националната сигурност и с държавното управление при кризи. Останалите около 50 души са в общата администрация и дирекция "Информационни технологии и системи".

Колко обекти са свързани с ЕСМ?

- Имаме свързаност към 24 областни града, 19 специализирани обекта и 43 административни сгради. Нямаме огромно количество администрация към нас, но фактически транспортираме данните на МВР и МО, които са доста сериозни структури с много служители. Осигуряваме свързаността и на университетите, както и на Националния център за управление на училищната мрежа.

Колко са планираните средства за инвестиране в ЕСМ за тази година?

- Нула. Нямаме никакви средства за инвестиции. За следващата година също няма нищо планирано.

За поддръжка на мрежата има 11 млн. в проектобюджета на МТИТС?

- Към момента числото е далеч по-малко. Бюджетът е намаляван два пъти с по 10%. За 2009 г. бюджетът на ДАИТС е бил около 30 млн. В момента е толкова, колкото позволява минимумът, за да работим за критично важните системи до края на годината.

Колко е това?

- Към 20-ти април целият бюджет на ЕСМИС е 14.5 млн. лв., като от тях за поддръжка на мрежата сумата е под 6 млн. лв. И това е без очакваните от последния месец намаления от 10% или 20%. По скоро числото ще бъде 20%.

Какво показва направената проверка от инспектората към Министерство на транспорта за дейността на закритата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения?

- При нас, както и навсякъде, са проверени обществените поръчки, защото те са механизмът, чрез който се харчат обществените средства. При тези проверки са установени пропуски в технологията, по която са възлагани и изпълнявани процедурите. Включително са открити данни за недеклариран конфликт на интереси в някои от изпълнителите. Даден е сигнал в прокуратурата, която извършва проверка с всички необходими действия.

От ръководството ли са тези пропуски?

- Да кажем, че не от първия ешелон, но ръководни кадри. Служители, които имат отношение към това, вече не работят при нас.

На какъв етап е процедурата?

- Към момента все още няма решение. Ние подаваме данни,когато ни поискат. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също участва съответно с нейните механизми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 8

    Както винаги добре сте се представили. Но информацията ви е непълна.
    Данъкоплатците плащат за 6(шест) мрежи в България. Ще бъда очарован от Вас, ако в следващите броеве напишете и за другите мрежи. Ще Ви дам жокер - преди 45 дни беше арестуван един бивш министър. Причината за ареста е, че се е опитал да подкупи съдията по дело свързано с комуникационна мрежа. Тя е една от тези шест. За двете сте писали, има две в две търговски дружества 100% собственост на държавата и още една ........
    А пък ако можете да пресметнете колко общо струват до сега тези мрежи, ехе числото няма да е за казване.

    Нередност?
  • 2
    emildimitrov avatar :-|
    ED
    • - 1
    • + 7

    Странджа (2),НЕК,Булгаргаз,БДЖ.

    Нередност?
Нов коментар